Berta Sándor

Mesterséges intelligencián alapuló tűzjelző rendszer készült

Az új megoldás porban, ködben és ipari környezetben egyaránt kiválóan működik.

A Dán Nemzeti Meteorológiai Intézet kutatói egy olyan lézeren alapuló mesterséges intelligencia rendszert fejlesztettek ki, amely akkor is felismeri a tüzeket, ha a szakemberek számára a közvetlen kilátást por, köd és más tényezők nehezítik. A megoldás akár üzemekben vagy erdőkben is alkalmazható. Mikael Lassen, a tudósok egyike közölte, hogy a tüzek akár több kilométer távolságból is észlelhetővé válnak.

A kutatók az alkalmazott lézersugár hullámhosszát úgy választották ki, hogy a por vagy a köd se legyen akadályozó tényező. Lassen közölte, hogy éppen ezért a kifejlesztett megoldás olyan környezetekben is kiválóan működik, ahol a hagyományos detektorok csődöt mondanak, s teljesen új elven működő tűz- és hőmérséklet-változást érzékelő rendszernek számít. További előny, hogy a hagyományos eljárásoknál és eszközöknél olcsóbb.


A napjainkban használt rendszerek ipari környezetben csak rendkívül korlátozottan működnek. A hagyományos tűzjelzők hajlamosak a téves riasztásokra, különösen akkor, ha a levegő nagyon poros. Az optikai rendszereket a vibrációk zavarhatják meg, míg a hőmérsékletet mérő szenzorok arra a hőre is reagálnak, amelyet nem tüzek okoznak, hanem például a napfény vagy a mesterséges fény.

Az új fejlesztésnél a lézersugár visszatükröződik a tűzről, az optikai jelet észleli a lézer mellett elhelyezett szenzor. Az adatok kielemzése automatikusan történik meg. A megalkotott szoftvert úgy képezték ki, hogy felismerje egy kezdődő tűz tipikus jellemzőit. Az első éles próbára a Koldingban található Energnist I/S szemétégetőben került sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vilinger #1
    Na ez klassz dolog. Gratula a fejlesztőknek.