Berta Sándor

A Google segítségével javulhat az ökorendszer

Az utcakép szolgáltatással mérték fel és értékelték ki a nagyvárosokban az utak mentén lévő fák mennyiségét.

A konszern egyik szolgáltatása teljesen új területen nyújt hasznos segítséget. Az ETH Zürich kutatói Szingapúrban teszteltek és fejlesztettek ki egy módszert abból a célból, hogy mérni lehessen az utcák melletti fák befolyását a környezetre. A módszer kidolgozói ehhez a Google Utcakép szolgáltatás 100 000 fotóját használták fel. A kérdés azért sem mindegy, mert a városi ökorendszerben különösen fontos az, hogy kellő árnyék és hűvös hely jusson a lakosoknak. A városi ökorendszer parkokból, kertekből és a különböző vízfelületekből áll. Ezek együttesen lehűtik a település mikroklímáját és felfrissülést biztosító helyeket képeznek.

A kutatók eddig ezen a területen Európa és Észak-Amerikai mérsékelt éghajlatú városaira és régióira összpontosítottak. Éppen ezért keveset lehet tudni arról, hogy a trópusokon miként hatnak a fák az ökorendszerre. Mindez különösen az olyan megametropoliszokban fontos, mint Tokió, Sanghaj vagy Delhi, amelyekben több mint 20 millióan laknak. A szakértők a Google Utcakép 100 000 felvételét egy olyan algoritmus segítségével elemezték ki, amely 50 méteres sávokban térképezte fel és értékelte ki a fákat. A szolgáltatásnál alkalmazott technológia lehetővé teszi a kutatók számára, hogy a panorámaképek és az utcafotók szabványos adatbázisát hozzák létre, amely a GPS-t alkalmazza az egyes felvételek bizonyos helyekkel való összekötéséhez.


A képek nagy felbontásának köszönhetően a szakemberek megbecsülhették a felszínt érő napsugárzás mennyiségét. Az adatok elmézéséből kiderült, hogy Szingapúrban rendkívül fontos szerepük van a fáknak az árnyék biztosításában. Az árnyékos helyek száma ugyanis ezen az éghajlaton egyenes arányban áll azzal, hogy az emberek jól érzik-e magukat vagy sem.

Az új módszer hatékony segítséget jelenthet a várostervezőknek és gondoskodhat arról, hogy a települések a jövőben elviselhető klímát kínáljanak a lakosoknak. Az Utcakép szolgáltatás ráadásul azért is hasznos, mert az egyes városrészekről különböző évszakokban készültek fotók, így tökéletesen látható, hogy nyáron, télen, ősszel vagy tavasszal milyen az adott részen a vegetáció és hol kell esetleg javítani az arányokon vagy hol van szükség a növényzet feljavítására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!