Berta Sándor

A legalacsonyabb árakon próbálja kínálni termékeit az Apple

Egyre inkább a szolgáltatások felé fordul a kaliforniai konszern.

"Mindegy, hogy valaki Berlinben vagy Münchenben ül, onnan egy világszerte aktív céget lehet létrehozni. Ez pedig varázslatos" - jelentette ki németországi látogatása során Tim Cook, az Apple első embere.

A menedzser kitért arra is, hogy egyetlen értelmes ember sem nevezné soha monopolhelyzetben lévőnek az Apple-t. Már csak azért sem, mert minden egyes piacon, amelyen jelen vannak, nagyon erős vetélytársaik vannak és ráadásul nincsen meghatározó piaci részesedésük sem. Azt pedig, hogy az alkalmazások csak az Apple App Store rendszeréből tölthetők le nem korlátozás, hanem előny, mert ezáltal a felhasználók tapasztalatot vásárolhatnak, amelynek része az is, hogy a szoftverek egy megbízható helyről szerezhetők be. Ezáltal biztosítható, hogy ne kerülhessenek vitatott tartalmak a készülékeikre. Ugyanakkor bárki letöltheti vagy megjelenítheti a böngészőjén keresztül azokat az anyagokat. Ők csupán annyit tesznek, hogy azokat nem teszik elérhetővé.

Tim Cook megerősítette, hogy a jövőben már nem csak hardvereket és az azokhoz kapcsolódó szoftvereket akarnak kínálni, hanem egyre inkább szolgáltatásokat is. Elsősorban az App Store, az iCloud, az Apple Music és az Apple TV+ szolgáltatásokra építenek, ezek teremthetik a következő növekedési időszak alapjait. "Mindig megpróbáljuk olyan alacsonyan tartani az árakat, amennyire csak lehetséges. Szerencsére az idén csökkenteni tudtuk az iPhone készülékek árait" - fejtette ki az Apple vezetője.

A menedzser hozzátette, hogy ő az első, aki azt mondja, hogy meg kell vizsgálni a nagy társaságokat. Neki ezzel nincs problémája, csupán azt reméli, hogy az emberek nem dobják majd az összes technológiai konszernt egy kalapba. Amennyiben a felhasználók csak egy kicsit is a felszín alá néznek, akkor arra a következtetésre fognak jutni, hogy a vitatott dolgokban az Apple különbözik a többi nagy piaci szereplőtől.

"A becslésem az, hogy a cég az új szolgáltatásokkal még gyorsabb növekedést fog elérni. Az idén az Apple 46-50 milliárd dollárra tehet szert a szolgáltatások bevételeiből" - ecsetelte Annette Zimmermann, a Gartner elemzője.

Az már 2017 áprilisában kiderült, hogy az Apple távolodik a luxusimázstól és lassan letesz arról, hogy megpróbálja luxusmárkaként pozicionálni magát. Tim Cook 2017 szeptemberében azt nyilatkozta, hogy nem csupán a gazdagoknak akarnak termékeket készíteni. Márciusban pedig Jeff Williams ügyvezető igazgató jelezte, hogy el akarnak távolodni a róluk kialakult "elit vállalat" képtől. A közelmúltban lefolytatott egyeztetéseknek köszönhetően pontosan tisztában vannak azzal, hogy magasak az áraik. Azt akarják, hogy az eszközeik mindenki számára megfizethetők és hozzáférhetők legyenek, ez ugyanis a fejlődő országokra és a feltörekvő piacokra finoman szólva sem jellemző. Éppen ezért mérsékelték már Kínában némileg az árakat és ugyanez az elképzelésük India esetében is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #52
    Nem, a 40% az az Apple profitja. Ne talalgass, hanem mutass adatokat. De tekintve hogy a szakertoknek sincsennek ennel jobb adataik, ketlem hogy te jobbat tudsz, de az eselyed megvan ra.

    Ha a Kinai gyartokat es mindenkit beleveszel aki reszt vesz benne, akkor az a penz definiciojabol eredendoen kiadja a 100% profitot. Minden egyes filler amit telefonra koltesz, az valakinek a zsebebe megy, hogy aztan kajat vegyen belole a gyerekeinek.
  • ostoros #51
    "Es az egesz egy nagy okoszisztema, nem ragadhato ki egy termek es vizsgalhato onmagaban."
    De a vevőt viszont kurvára érdekli valamiért. Tudod? Mert a vevő nem az egész ökoszisztémát veszi meg, meg nem használja az apple új székházát, meg a termékeinek sem használja a nagy részét.
    Mellesleg a 40% bizonyosan nem igaz. Azt a szaros kínai gyártók keresik meg. Az apple árai vannak annyival magasabbak, hogy ezt fölül múlja bőven.
  • ostoros #50
    Kuss a pofádnak.


    UI.: A lábad meg büdös.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.10.10. 18:10:48
  • M2 #49
    Szerencsére itt vagy nekünk te, a vállalati Superman, aki minden könyvelésbe belelát és az emberek fejébe is, meg kicsit a macskákéba, napnyugta után.
    Napokra kiosztott pirulák elfogytak már?
  • Sequoyah #48
    Az valoszinu hogy a telefonos uzletag profitja a vallalat atlaga felett van. A legjobb becslesek, ismetlem a LEGJOBB becslesek is 40% korulire teszik. Ezek szakertoi becslesek, nem tanulatlan forumozok becslesei, mint amik mi is vagyunk.
    Pontos szamok nincsennek, az alkatreszaron szamolt koltseg az maximum also becslesnek jo, de a valosaghoz nincs sok koze. Es sok, vallalatcsoport szinten szamolt koltseg elvalaszthatatlan a telefonos uzletagtol. Peldaul a sok Apple Store fenntartasanak a koltsege az beletartozik a telefonos uzletag koltsegebe, de sokminden mast is arulnak ott. Az iPad nagyon szorosan osszetartozik az iPhone-nal a sok kozos alkatresz miatt. Az AppStore es az iTunes is elvalaszthatatlan tole, mert elmeletben adhatjak dragabban miattuk az iPhonet, ha mar mindenki iTunes fuggo, vagy forditva, adhatjak olcson az iPhonet, hogy a draga iTunesra kenyszeritve az embereket ott visszahozzak a befektetest.

    40% nagyon szep, szo se rola, nagyot akasztanak rajta. De azert ne essunk tulzasokba es emlegessunk tobb100, meg 1000%-os profitokat...

    Es az egesz egy nagy okoszisztema, nem ragadhato ki egy termek es vizsgalhato onmagaban. Ezert szoktak vallalatszinten vizsgalni a dolgot, es nem kicseresznyezni peldakat.
  • ostoros #47
    Aha, csak mindez elfedi azt, hogy valójában mekkora összeget keresnek a telefon üzletágon mekkora valós költség mellett.
    A vállalatcsoport profitja nem azonos a telefon üzletág profitjával.
  • Sequoyah #46
    Te arrol beszelsz, hogy a profitjukat nem fizetik ki osztalekkent, hanem visszatartjak mindenfele modszerekkel.
    De attol hogy nem fizetik ki osztalekkent/reszvenyvisszavasarlaskent, hanem befektetik, vagy csak keszpenzkent taroljak, attol az meg profitnak szamit, ezek mind rajta vannak a penzugyi jelentesen.

    Amit felsoroltal azok mind RAJTA VANNAK a penzugyi jelentesen.
  • ostoros #45
    Jaj, ne csináld már... Attól, hogy az apple gyorsan elkölti a bevételét új központra, meg fél milliárd dollárért épít napelem telepet, meg bevásárol startapokból 5 milliárdért vagy saját részvényt vásárolnak fel hatalmas összegekért, meg ilyenek, attól még kurvára ezer százalékos a profitja a telefonokon, még ha ez a negyed éves jelentésben nem is mutatkozik meg. A valós profitjukat folyamatosan előre dobják a jövőbe, mert nem tudnak mit kezdeni a kurva nagy bevételükkel, még cikk is volt erről.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.10.09. 19:19:58
  • lipovics #44
    Akkor menjél mosogatni.
  • Sequoyah #43
    Igazabol csak sok embert idegesit hogy mas emberek, akiknek tobb penzuk van, olyanra koltik a tobb penzt amit ok eleve nem is akartak venni. Es nem veszik eszre, hogy mas embereknek masok a preferenciai.