Berta Sándor

Növeli az idősek életkedvét a virtuális valóság

A technológia a nyugdíjasok lelkivilágán is javíthat.

A Virtual Trip nevű projektbe bevont egyik nyugdíjas úgy foglalta össze a virtuális valósággal kapcsolatos tapasztalatait, hogy abban a pillanatban, amikor felteszi a virtuális valóság szemüveget, teljesen más személy lehet. A program célja az, hogy az idős emberek virtuális kirándulásokon vehessenek részt a természetben, a múzeumokban vagy a bevásárlóutcákban. A látogatások során mindig egy kísérő is ott van mellettük, aki 360 fokos képeket mutat nekik, így teljesen úgy érzik, hogy valóban az adott helyen vannak.

Victoria Mühlegger, az Időskutató Akadémia pszichológusa azt emelte ki, hogy talán a nyugdíjasok egy része sok dolgot már nem tud önállóan megtenni, de így megkaphatják annak az esélyét, hogy közösen vehessenek részt utazásokon és azok alapján kommunikáljanak egymással, valamint új élményeket szerezzenek. Fejlődhetnek a kognitív képességeik, továbbra is a közösség tagjainak érezhetik magukat és ezek a megoldások terápiás motivációt is jelenthetnek, illetve felhasználhatók a szociális interakciókhoz.

A benefit nevű projektben egy intelligens esésérzékelőt alkottak meg a szakemberek, amely nem csupán az eséseket ismeri fel, hanem azt is, ha valaki éppen felül vagy feláll a talajról, s akár megelőző intézkedéseket is foganatosíthat, például felkapcsolhatja a lámpákat. Amennyiben mégis bekövetkezik az esés, akkor a rendszer automatikusan értesíti az ápolókat vagy a mentőket.

A WAALTER nevű program pedig a társadalmi kapcsolatok fenntartásában segít, többek között továbbítja a vércukor- és a vérnyomásértékeket az érintett személyek háziorvosának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • t_robert #6
    hmmmm akkor a képen szereplő öreglány teljesen életunt lehet.... nem használt elég VR-t....
  • Kergelez #5
    Hát én gyermekkorom óta játszani akarok. Ha nem volt játékom, elkészítettem. Szívesen haladtam volna ezen az úton, de a Sors nem kedvezett. Így csak játszok online. Közben a társak és a változó helyzet miatt gondolkodnom kell. Sokkal jobb ez, mint a tévénél dühöngeni a sok reklám miatt.
  • esdideki #4
    A képen látható "idős" is kirobbanó formában van...
  • ostoros #3
    Javíthat? Hááát.... Biztos jobb, mint a falat bámulni, de ugyanezt a tévé is tudja, meg az internet is, nem kell hozzá a fejedre húzni egy ilyen vackot...
  • gombabácsi #2
    én azt terveztem el hogy nyugger koromban egy csomó fps játékot játszok :)
  • Zoliz #1
    Bizony fontos a foglalkoztatása a hasznos munkát már nem végzőknek.
    Magam is majd nyugdíjasan (sicc) jövőbeli pacmannal fogok játszani és haladok a föld felé.