Berta Sándor

Kiterjesztett valóság kiegészítőt készített a Varjo

A finn startup fotorealisztikus élményt kínáló készülékkel jelentkezett.

A Varjo februárban már bejelentette a VR-1 típusú virtuális valóság szemüvegét, most pedig az XR-1 típusú kiterjesztett valóság eszköze fejlesztői kiadásának a bemutatójára került sor.

Az X-1 gyakorlatilag egy kiegészítő, amely felszerelhető a VR-1 előoldalára és két 12 megapixeles kamerából áll. Az utóbbiak feljegyzik a környéket és lehetővé teszik a virtuális elemek megtekintését a valódi környezetben. A VR-1 nagy felbontásának köszönhetően a kiterjesztett valóság elemek nagyon élethűen néznek ki. Nem véletlen, hogy a Varjo szinte fotorealisztikus élményről beszélt, hiszen a virtuális valóság szemüvege képes valóban nagyon részletgazdag módon megjeleníteni a tartalmakat.


Az alkalmazott bionikus kijelzőrendszer egy 1920 x 1080 képpont felbontású micro-OLED- és egy 1440 x 1600 képpont felbontású AMOLED-képernyőt ötvöz. Emellett az XR-1 lehetővé teszi a szemmozgás követését. A terméket már a Volvo munkatársai használják, elsősorban a virtuális autódizájnok tesztelésére. A tervezők a virtuális elemeket bevetíthetik egy valódi gépkocsi belső terébe és láthatják, hogy azok az alkalmazásuk esetén milyen hatást keltenének.

A VR-1 ára 5995 dollár, míg az egy évig tartó licenc- és szervizdíja 995 dollár. Az XR-1 ára egyelőre még nem ismert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #11
    50grammos sztereo szemüveg súlycsoport a cél egyelőre olyan képminőseggel ami nem visszalépés egy hagyományos kijelzőhöz képest hanem inkább jobb, pl. Fov - ban, a többi máz meg platformcsinálósdi, olyanoktól akiknek a technológia másodlagos (pl. magic leap).

    Semmilyen háttere nincs hogy 50cm-ről valós képet lehessen látni, napfényben, nem fekete háttér előtt, lag, meg imbolygás nélkül.

    A vrd irány jó, lézer vagy pinlight mindegy, távolkeleten vannak rá példák (letinAR).
  • kvp #10
    "Abszolút nem praktikus irány..."

    Az autofokuszos fenykepezogepekrol is ezt mondtak, most meg a mobiltelefonok jelentos reszeben ilyen kis mikromotoros lencse van. Szerintem ez egy abszolut eletkepes irany arra, hogy tenyleg hasznalhato VR es AR rendszereink legyenek, viszonylag egyszeru hardverekkel. Ket kamera, ket kijelzo es 2-2 valtoztathato fokuszu lencse nem tunik annyira bonyolultnak.
  • Sir Cryalot #9


    Abszolút nem praktikus irány...
  • kvp #8
    Ha a sztereokep fokuszpontjat es melysegi (diszparitasi) kepet a nezo szemehez igazitjuk (kovetve a szemlencset) akkor eles es helyes lesz a melysegi kep is. Kompenzalatlan sik kijelzon nezve persze ez egy remego, ugralo zoom-u es diszparitasu keppar lesz. (minel messzebb van a fokuszpont, annal kevesbe latszik, kozeli fokusznal durva)

    A kamerakepet lehet javitani mozgo fokuszpontu (nem common baseline) kameraval vagy nagylatoszogu es melysegelessegu fix kamerakep szoftveres atalakitasaval, az elso jobb de mozgatni kell hozza a kamerat, a masodikhoz meg szeles latoszog es nagy felbontas kell.
  • Sir Cryalot #7
    VRD jó lesz mozivásznat imitálni 1.5-3 méterről, eltekintve attól hogy gyászos FOV amit eddig mutattak főleg vertikálisan.

    Nem az a gond hogy erős fény hanem eltérő fókusz, ez viszont fekete háttér előtt nem áll fenn.
  • Sir Cryalot #6
    Akkor is sík, és egy síkban lesz a kép, pedig közelről FŐLEG kivehetőnek kéne lenni hogy nem sík.

    VRD sem megoldás közelre.




  • kvp #5
    "Amúgymeg szép álom"

    Eye tracking-es szemuvegeknel ez pont megoldhato. Ugyanis a kijelzon latott kep hozzaigazithato a nezo aktualis fokuszpontjahoz. Ez persze hagyomanyos kijelzok hasznalata eseten piezomotoros utanallitast igenyel a kijelzok elott levo lencseken, hogy a vetitett kep fokusztavolsagat hozzaallitsa a szem altal aktualisan varthoz, de viszonylag egyszeruen megoldhato. Igy ami kozelebb van, azt raadasul a sikkepes meretbeli felbontashoz kepest nagyobb felbontassal tudja megmutatni, mivel fizikailag is kozelit (zoom-ol) a rendszer amikor az ember szeme ezt varja el. Piezo motorok helyett elvileg hasznalhato az ugyanolyan gyors mikroelektromagneses rendszer is, amilyen pl. az optikai meghajtok fejstabilizalasaert felel. Ezzel az apro szemmozgasok is kovethetoek, mindig oda rakva a virtualis fokuszpontot, ahova a szem beall. (lezeres vetitest hasznalo rendszereknel ez meg konnyebb, de azokban nem bizok, mert hiba eseten retinaserulest okozhatnak)
  • Sir Cryalot #4
    https://static01.nyt.com/images/2016/03/31/technology/31techfix-web1/31techfix-web1-facebookJumbo-v3.jpg
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Magical_Negro
  • Sir Cryalot #3
    Ideje lesz bevetni a magic negro-t ha nagyon el akarják adni a céget.
    Amúgymeg szép álom :DDDD
    https://www.youtube.com/watch?v=fNzuzssl4eU&app=desktop
  • Macropus Rufus #2
    hasonlót már próbáltam. Mármint VR sisakon keresztüli AR élmény. Nem volt rossz, de kb. olyan volt mind ha egy csőből néznél kifelé. Perifériás látás minimálisra van redukálva, a kis betekintési szög miatt, amit a kamerák adnak. Így csak egy hülye áll neki vezetni. Még sétálni is problémás néha, nem hogy vezetni.