Berta Sándor

Linuxos asztali környezetek virtuális valóság szemüvegekben

Egy projektnek köszönhetően a népszerű felületek is megjelenhetnek az eszközökön.

A Collabora nevű cég szakemberei a Valve megbízásából megalkották az XRDesktop nevű szoftvert, amelynek az a célja, hogy az olyan népszerű Linux asztali környezetek, mint a Gnome Shell és a KDE Plasma is elérhetők legyenek a virtuális valóság szemüvegekben, elsősorban a Valve készülékein.

A tavaly bevezetett néhány módosításnak és újításnak köszönhetően immár Linux-disztribúciókkal is használhatók a virtuális valóság szemüvegek. Ehhez ugyanakkor különleges kiegészítőkre van szükség, amelyek viszont kikerülik a használt asztali környezeteket, így azok nem láthatók a virtuális valóság szemüvegekben. Lubosz Sarnecki, a Collabora szakértője azt írta, hogy ideje, hogy a népszerű linuxos asztali környezeteket teljes mértékben renderelni lehessen és 3D-ben megjeleníteni. A fejlesztők egyelőre a Gnome Shell és a KDE Plasma támogatására összpontosítottak, de a technika elméletileg bármely másik asztali környezettel is együtt tud működni.

A virtuális valóság szemüvegekben végzett renderelés a Vulkan nevű alkalmazásprogramozási felület segítségével valósul meg, így mindenképpen szükség van egy megfelelő linuxos Vulkan-meghajtóprogramra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!