Gyurkity Péter

Tesztelték a repülőkre szánt lézert

A rendszer több kilőtt rakétát is megsemmisített, így a komoly próba sikeres volt.

Az amerikai légierő még tavaly jelezte, hogy megkezdik a repülőgépekre szánt lézerfegyver tesztjét, amely idővel elvezethet a forradalmi rendszer hadrendbe állításához és élesben való alkalmazásához. Most egy sikeres kísérletről adtak hírt, amely komoly előrelépést jelent.

A hivatalos közlemény szerint a Self-Protect High Energy Laser Demonstrator (SHiELD) névre keresztelt platformot az új-mexikói White Sands Missile Range területén próbálták ki, egyelőre még a földön helyezve azt el. A teljes rendszer tehát jelenleg még nem az erre kiszemelt repülőn kapott helyet, viszont rendkívül fontos fejlemény, hogy a teszt során egyszerre több, egyéb járművek és eszközök által kilőtt rakétát is sikerült elhárítani, vagyis a jelek szerint a lézer bevethető lesz, ezzel pedig új fejezetet nyithatnak a légiharc történetében. A cél a föld-levegő, illetve a levegő-levegő rakéták kellő pontosságú elhárítása, ami a most lezajlott teszt eredménye alapján belátható időn belül megvalósulhat.

Az új rendszer három fő komponensből áll. Itt maga a lézer, a célzáshoz használt irányítórendszer, valamint a szükséges energiát biztosító kupola (kapszula) jelenik meg a listán, amely végül szintén az erre kijelölt repülőgépeken helyezkedne el. A fejlesztésért felelős Lockheed Martin és az Air Force Research Laboratory számára most a soron következő feladat a platform miniatürizálása lesz, hiszen a nagy méretek miatt a lézert egyelőre csak a földről vethetik be. Amennyiben ez is sikerül, a következő évtizedben a lézerfegyver megjelenhet a különböző vadászgépeken és bombázókon, miközben készül a hajókra szánt változat is, ugyanezen cég jóvoltából – erről korábban szintén több alkalommal beszámoltunk.

A fejlesztés minden valószínűség szerint nem lesz tökéletes, ennek hatékonyságát ugyanis a kedvezőtlen időjárási viszonyok negatív módon befolyásolhatják – az ezzel kapcsolatos pontos eredményeket azonban csak később ismerjük majd meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • molnibalage83 #18
    Tekintve, hogy a rakéta teljes orrészét is lefedi a lézersugár annak forgatása nem sokat számítana.
  • xrt #17
    Megint le leszek hurrogva, mint mindig, de nem érdekel.
    Még a grafikus felületű internet elterjedése előtt erről a lézerről még egy könyv is született. Olvasható volt persze csak karakteres felületen VAX szerveren keresztül úgy a 90-es évek elején...
  • Macropus Rufus #16
    ott a pont
  • Macropus Rufus #15
    ez a lézer fegyveres ökörködés azóta megy amióta feltalálták a lézert.
    A fény tükrözhető. Szóval nem lesz ez olyan hatékony. Tükröződő felülettel bevont rakétával mi a helyzet? Vagy repülővel? Vagy egy olyan rakétával ami a hossztengelye mentén forog? Na és ha párásabb az idő? Vagy mondjuk porosabb...
    Ez a lézer anno becsípődött valakinek. Vélhetően irgalmatlan pénzt b@sztak el rá, most már mutatni kell valamit. De, hogy hadrendbe nem fog kerülni a fix. Ha még is akkor 1-2 év és kukázzák.
  • CairoJack #14
    Előre látom a tükröződő felületű rakéták, vadászgépek megjelenését (Adott eseten egy nagyon vékony, pár pillanat alatt leolvadó festés alatt).
  • Sequoyah #13
    Viszont a tuzelesi oldalon csak egy pontra kell koncentralni a hutest, mig a celnal "hutetlen" feluletet er...

    Bar alapvetoen igazad van, csak arnyalni akartam a kepet...
  • molnibalage83 #12
    Félreérteted a kommentet. Rakétával lehet line of sight nélkül is tüzelni az indítási helyhez képest, de lézer erre képtelen.

    A lézerfegyverek reális terepe annyira szűk, hogy beszélni is szinte alig lehet róla. Mert olyan a működési eleve, hogy a célpontban kárt okozó teljesítmény kb. nagyságrendileg kisebb, mint amit hűtésként meg kell oldani a tüzelési oldalon. Addig ez így valahol kabaré szintű erőlködés.

    Pontvédelemre alkalmas puha célok ellen, de semmi több. Balsafa drónokat lehet vele leszedegetni alsó légkörben és 8-10 km felett esetleg közeledő kisebb rakéták ellen lehet talán powerkodni. Semmi több. Ezt próbálják meg elérni.
  • Munkas #11
    Végül is van benne ráció, hiszen a technika elterjedésével a rakéták hatástalokká vállnak, a gépágyúnál meg jobb a lézer.
  • Munkas #10
    Nem is arra való, ahogy a neve is mutatja: Self-Protect High Energy Laser Demonstrator (SHiELD)
  • gaszton421 #9
    Stimmel, esetleg a fedélzeti gépágyút kiválthatja, viszont amilyen terveket én láttam minden esetben forgó konzolba szerelt optikával oldották volna meg hogy ne csak előre lehessen vele lőni mint a fedélzeti gépágyúval. Az viszont tény hogy a manőverező célkövető rakétát nem pótolja, azt magára lehet hagyni akkor is elvégzi a feladatát.