Gyurkity Péter

Hibás alkatrészekkel vezették meg a NASA-t

A beszállító csaknem két évtizeden keresztül átverte az ügynökséget, aminek ára volt.

A NASA közleményben jelentette be, hogy megtalálták két, évekkel ezelőtt meghiúsult küldetés magyarázatát. Érdekes módon ezúttal nem emberi hibáról vagy a műszerek meghibásodásáról volt szó, hanem szándékos félrevezetésről, mégpedig egy beszállító részéről, amely hosszú éveken keresztül folytatódott.

Az ügynökség az amerikai igazságügyi minisztériummal közösen végezte el a részletes vizsgálatot, amely egyértelmű eredménnyel zárult. Eszerint a több küldetéshez fontos komponenseket szállító cég, amely akkor még a Sapa Profiles névre hallgatott, 1996 és 2015 között hamisította meg, illetve módosította az általuk gyártott alkatrészek meg nem felelését igazoló teszteket, két esetben is a küldetés meghiúsulását okozva. A Taurus XL típusú rakéták orrkúpja ugyanis a 2009-es Orbiting Carbon Observatory és a 2011-es Glory küldetés startja során nem vált le megfelelő módon, amely a jelek szerint annak eredménye volt, hogy a beszállító eleve a feladatra nem alkalmas alumínium komponenseket adott el a NASA-nak.

Mindez tehát nem volt egyszeri eset, mi több, a szóban forgó gyártó valószínűleg kliensek százait verte át a hamis teszteredményekkel – ezek közé tartozott az Orbital Sciences Corporation, amely akkor a Taurus XL rakétákat is gyártotta, bár a cég később az Orbital ATK nevet vette fel, 2018 óta pedig már Northrop Grumman égisze alatt tevékenykedik. Az azóta Hydro Extrusion Portland névre átkeresztelt gyártó beleegyezett abba, hogy 46 millió dolláros kártérítést fizessen a NASA-nak, ez utóbbi saját becslése szerint azonban a két meghiúsult küldetés teljes költsége elérte a 700 millió dollárt, vagyis nagyjából ekkora összeg repült ki az ablakon mindenféle eredmény nélkül. A beszállító emellett nem vehet részt további kormányzati tendereken, bár arról nincs hír, hogy további kártérítési kérelmek is várhatóak-e az ügyben.

A NASA illetékesei inkább a bizalom megrendülését emelték ki, hozzátéve, hogy a megfelelő teszteredmények rendkívül fontosak a küldetések sikeressége szempontjából.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #10
    Hozzateszem hogy ha egy alkatresz hibasan ment ki, akkor az nem az ISO hibaja.

    Viszont ha folyamatosan hibas alkatreszek kerultek ki, raadasul tudatosan, ott mar gyanus hogy a folyamattal magaval volt baj, es vagy a folyamat rosszul volt definialva, vagy a folyamat az jo volt, es ISO9001-nek megfelelo, csak nem tartottak be...
  • Sequoyah #9
    Na igen, az ISO az nem foglalkozik magaval a minoseggel, hanem "csak" definialja hogy legyen egy folyamat ami foglalkozik a minoseggel.
    Tehat definialja peldaul hogy ki a felelose a minosegnek, definialja peldaul hogy legyen tesztelve a minoseg, es definialja hogy ha peldaul egy hibas termekrol jon visszajelzes, annak is legyen egy folyamata hogy ki es hogyan is foglalkozik vele, es nem csak a levelszemetbe kerul, mert senki sem a felelose.

    Az ISO9001 az feltetlenul szukseges, de messze nem elegseges.
  • kvp #8
    A nasa-nak nagyon sok problemaja volt a beszallitottak az evek soran, de a sajat mernokeik hibajelzeseit is sokszor ignoraltak. Eletkritikus rendszerek eseten nem eleg ha csak a gyarto ellenoriz, mindig kell(ene) egy kulso, fuggetlen ellenorzo ceg vagy szervezet.

    Alapvetoen a minosegbiztositas sem az a self cerified kategoria, bar sokszor sok helyen ez a hozzaallas. Az ISO9001 egyebkent nem jo pelda, ott ha leirjuk es betartjuk hogy hibas alkatresz is kimehet, akkor a termek meg rossz, de a 9001-es folyamatot betartottunk. (ez ugyanis csak a folyamatok betartasat ellenorzi, a tartalmukat nem es mivel belso dokumentum, ezert nem kotelezo a vasarlokkal kozolni, hogy ez az elfogadott eljaras)
  • VolJin #7
    Az ostoba szó jutott az eszembe...
  • TokraFan #6
    Ne essünk már megint abba a hibába, hogy egyetlen eset miatt általánosítunk a piac összes szereplőjére és a teljes minőségbiztosítási rendszer hatékonyságát leminősítjük!
  • Caro #5
    Nesztek ISO 9001...
  • Kissssss0 #4
    micsoda meglepetés...
  • kvp #3
    A ceget kizartak, a fovallalkozo meg varhatoan szetperli mert emiatt kellett kivonnia gyartasbol az adott raketa tipust.

    ps: A spacex ezert tesztel mindent amit csak lehet es ezert nincs pirotechnika a raketain csak elektronika es pneumatika.
  • barret #2
    Ez után is kell vásárolni valakitől...
  • ostoros #1
    Felelős nincs, böribe nem megy senki.