Gyurkity Péter

A harmadik világháborúra készül az USA

Ennek jelentőségére figyelmeztetnek a politikusok, akik tartanak az orosz középhatótávolságú atomrakétáktól és a kínai fejlesztésektől.

Amerikai oldalról évek óta halljuk a panaszokat, illetve figyelmeztetéseket, amelyek a növekvő kínai erővel és az ázsiai óriás ambícióival kapcsolatosak. Most egyszerre több ilyen hír is befutott, ezekből pedig szépen kirajzolódik a jelenlegi helyzet. A politikusok a következményekre figyelmeztetnek, a katonai szakértők pedig a technológiai fejlesztésekre hívják fel a figyelmet.

A szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának első embere a napokban arról beszélt, hogy az amerikai emberek nincsenek igazán tisztában az orosz és kínai törekvések fontosságával. Szerinte az USA tétlenül nézte, hogy egymás után épültek ki a kínai bázisok a Dél-kínai-tengeren, ahol Kína egyértelműen azt szeretné, ha az amerikai haditengerészet végleg kivonulna onnan, ami persze idővel Tajvan függetlenségét is veszélybe sodorná.

Szintén fontos döntés, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter tegnap bejelentette, hogy az Egyesült Államok megkezdi kivonulását a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződésből. Donald Trump elnök is ilyen értelmű nyilatkozatot adott ki. Az INF-szerződést 1987-ben írta alá az Egyesült Államok és az akkori Szovjetunió. Az egyezmény a szárazföldi indítású, hagyományos és nukleáris robbanótöltetekkel felszerelt közepes (500-5500 kilométeres) hatótávolságú ballisztikus rakéták és manőverező robotrepülőgépek megsemmisítéséről rendelkezett. A szerződés, amely mérföldkő volt a hidegháború lezárásában, megtiltotta az ilyen eszközök gyártását, birtoklását és tesztelését.


Tehát indulhat a fegyverkezési verseny, ha Oroszország hat hónapon belül nem tér vissza a szerződés teljesítéséhez, "megsemmisítve az egyezményt sértő minden rakétáját, rakétaindítóját és a hozzájuk tartozó berendezést". Már 2014-ben Barack Obama, akkori elnök azzal vádolta Oroszországot, hogy nem tartja be a szerződés kötelezettségeit. A lengyel külügyminiszter, Jacek Czaputowicz máris közölte, hogy nem lehet kizárni, hogy a béke biztosítása érdekében amerikai atomrakétákat telepítsenek Lengyelország területére. Szerinte Moszkva "csak az erő nyelvét érti", ezért erősíteni kell az amerikai nukleáris fegyverek jelenlétét Európában, Washingtonnak atomrakétákat kell telepítenie a kontinensre. "Európai érdek, hogy amerikai csapatok, és atomrakéták is állomásozzanak a kontinensen" - mondta Jacek Czaputowicz.

Olyan ez, mintha valóban a harmadik világháborúra készülnénk fel, itt pedig nagyon nagy szükség van a jelenlegi szövetségekkel folytatott szorosabb párbeszédre, hogy világosan lássák, ki melyik oldalon állna egy esetleges konfliktusban – nem véletlen, hogy az amerikai fél többek között Magyarországon is azt szeretné elérni, hogy szabadon mozgathassa saját csapatait, a súrlódások egyik oka pedig állítólag az, hogy a magyar kormány nem egyezett bele egy másik javaslatukba, amely szerint az ország területén bűncselekményt elkövető amerikai katonák felett csak ők ítélkezhetnek.

Katonai szakértők eközben arról értekeznek, hogy a kínai haditengerészet aktívan teszteli saját elektromágneses ágyúját, bár ilyen irányú amerikai törekvésekről már 2017-ben is olvashattunk. Némileg meglepő számukra, hogy egyre több hajón tűnik fel a méretes ágyú, amely szerintük 2025-re állhat hadrendbe, akár 200 km-es távolságban lévő célpontokra tüzelve kellő pontossággal és erővel. Ez is jelzi a fejlesztések szintjét és az erre fordított energiát, míg az amerikai railgun még messzebb van a hadrendbe állítástól, arról nem is beszélve, hogy az éles üzemelés során egyetlen lőszer 25-50 ezer dollárba kerülne, ami az üzemeltetéssel kapcsolatos kérdéseket is felvet.


A kínai média büszkén állítja, hogy hamarosan számos hajó megkaphatja az új fegyvert, ami persze még semmire sem garancia. Mindenesetre jól érzékelhetők az amerikai félelmek, amelyek valójában a tengeri dominancia elvesztésével kapcsolatosak, ezek pedig idővel elvezethetnek egy komolyabb összeütközéshez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #442
    Nyilván ez utóbbi, mivel évtizedeken át takargatták és söpörték félre ezeket az ügyeket. Jelzés értékű az is, hogy ezek az emberek pofáznak valamiről szépeket, miközben nem elég, hogy nem aszerint élnek, de nyilvánvalóan még csak komolyan sem veszik az egészet, mert a jelek szerint nem félnek "isten" haragjától. Tehát az egész nem más, mint szimpla megélhetési prédikálás.
  • defiant9 #441
    Én úgy vélem hogy kell valami deviancia ahhoz hogy valaki katolikus papnak álljon, ez pedig jó eséllyel korrelál azzal hogy ezen cölibátust vállalók szexuális orientációja elhajlik a mainstream-től. Mit tesz isten amikor azt látja hogy a szolgálói ártatlan gyerekeket molesztálnak? Lesújt a mennyből teljes haragjával vagy félrenéz és nem tesz semmit?
  • TokraFan #440
    Na tessék b*szki...395 katolikus egyháztagot vádolnak szexuális zaklatással.
    Csupa "szerető" ember, akiket börtönbe kéne zárni minimum 30évre, nemhogy a gyerekek közelébe engedni az iskolákba!
  • defiant9 #439
    "A sunnyogó kifejezés folyamatos használata zaklatásnak számít."
    Hát nem kellett volna sunnyogni. Ha jobban megnézed addig nem használtam ameddig válaszoltál. Amikor már többszörösen ignoráltad a neked címzett kérdést akkor már használtam. Sőt arra is rákérdeztem hogy nem-e tartod gerinctelenségnek azt amikor a másik érvelését elereszted a füled mellett. Erre sem válaszoltál (pofátlanul).
    A vitának vannak szabályai, amit te alapjaiban sértesz azzal hogy nem reagálsz az érveid cáfolatára. Ahogy írtam ilyenkor már formálisan el is veszítetted a vitát, hiába a mantra. Tudom hogy ez nem tetszik, de ez van, olvasgasd kicsit a racionális vita szabályait, rádfér.
  • TokraFan #438
    Milyen kifejezések?
  • dyra #437
    Aha. Tehát aki tűri tűri tűri a folyamatos zaklatást majd egyszer csak szól, hogy most már mész az anyádba ő az ovis. Jellemző a gondolkodásotokra még azt se veszitek észre mikor zaklatjátok a másik embert. Mert sülthülye vagy. A sunnyogó kifejezés folyamatos használata zaklatásnak számít. Aztán ilyenkor van aki agresszióval reagál szemtől szembe nyugodt lehetsz, hogy már rég elküldtelek volna melegebb éghajlatra ovis szint ide vagy oda.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.03.18. 15:11:32
  • dyra #436
    Nem nem szépen visszalehet olvasni ki kezdte. Annyira vagyok kíváncsi, hogy a szemembe is bemondod-e ezeket a kifejezéseket vagy csak itt a fórumon vagy ekkora király csávó? De általában szemtől szembe ezek a kifejezések "nem jönnek".
  • defiant9 #435
    Igen, az óvodás gondolja úgy hogy egy vitában ha nincs igaza és kifogy az érvekből akkor az erőszak és az agresszivitás lehet a megoldás. Kettőnk közül te vagy aki ezt így gondolja. A személyedre utaló jelzőket, minősíttetéseket nyugodtan el is engedhetted volna, mindig volt mellettük érv is, amire reagálnod kellett volna legutóbb ez volt: 'Ez a közösség egyre kisebb. Miért is nem volt korábban meg a joguk. Mondjál már erre egy épkézláb érvet?'. Ez ami nem ment, elsunnyogtál, és abba menekülsz hogyhát dehát csúnyán beszélnek veled.
  • TokraFan #434
    Itt azért szépen demózod a tagadhatatlan érvekkel sarokba szorított hívőt, akinek már nem maradt út az értelem világában, csak az állatias erőfitogtatás, primitív személyeskedés. Pont ezért veszélyesek a hívők...Csak addig "békések" és csak addig "szeretik felebarátaikat", amíg a saját komfortzónájukon belül vannak. Pont ilyen indíttatásból küldték máglyára ártatlan emberek ezreit annak idején... Íme a megtestesült "szeretet"!
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.03.17. 23:22:54
  • gforce9 #433
    "van-e hozzá joguk. Szerintem igen. Erről beszélünk."

    Nem, nem erről beszéltünk.