Berta Sándor

Szabadalom­háborút hoztak magukkal a hálózatba kötött eszközök

A készülékekben gyakran olyan új technikákat alkalmaznak, amelyeket szabadalmak védenek.

Az Európai Unió Bírósága három évvel ezelőtt - a Huawei és a ZTE közötti szabadalmi vitában - hozott egy ítéletet, amelyben kimondta, hogyha egy vállalat az egyik szabadalmának köszönhetően piacvezető helyzetbe kerül, akkor a versenytársainak tisztességes, észszerű és diszkriminációmentes licencajánlatokat kell tennie. Ezeket alapvető szabadalmaknak nevezik és ezek tulajdonosai egyetlen licencjogi felhasználást sem tagadhatnak meg.

A döntés oda vezetett, hogy egyeztetések kezdődtek a szabadalomtulajdonosok és az alapvető szabadalmakat használók között. Atif Bhatti, a Linklaters nevű gazdasági ügyekre szakosodott ügyvédi iroda szabadalmi szakértője azt szerint ennek ellenére számos tisztázatlan kérdés maradt, amely már nem csupán a távközlési szektort, hanem a klasszikus gyártóipart is foglalkoztatják, mert a világ egyre "okosabbá" válik. Rengeteg különböző interfészről van szó és mindegyik mögött szabadalom található. Mindegyik olyan cég, amely a dolgok internetére épít, az alapvető szabadalmak kérdésével is kénytelen foglalkozni.

A felek általában arra összpontosítanak, hogy elkerüljék a pereket és inkább azt kérik a bíróságoktól, hogy állapítsanak meg tisztességes és arányos licencdíjakat. ez utóbbiak meghatározásakor általában a piaci viszonyokat veszik figyelembe. Ugyanakkor Bhatti úgy vélte, hogy hiányzik egy független testület, amely megállapítaná, hogy milyen szabadalmak vannak egy-egy szabvány mögött és azok közül mennyi a valóban fontos. Minél több okostermék létezik, annál gyakrabban kereshetnek azok segítségével pénzt a szabadalomtulajdonosok is. Beatriz Conde, a Max Planck Innovációs és Versenyügyi Intézet munkatársa egyetértett abban, hogy pont a gyorsan fejlődő technológiai területeken játszanak kritikus szerepet a szabványok és ezért világos szabályozási keretekre van szükség.

A dolgok internete kapcsán a szakértők még nem képviselnek egységes álláspontot abban a kérdésben, hogy több vagy kevesebb szabványra van-e szükség a területen. A szabványok felpörgetik a piaci versenyt, mert lehetővé teszik az egymással konkuráló megoldások megalkotását, ezáltal segítenek abban, hogy az egyes termékek a fogyasztók számára megfizethetőbbek legyenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #3
    "mint a fizikai termek eladasabol szarmazo fix bevetelt."

    Árban sosem érdemes versenyezni. Abban mindig valamilyen dzsunka gyártó fog nyerni, aki az éppen aktuális szuperolcsó munkaerejű országban - ahol nem fontosak a munkavállalók jogai és biztonsága - állítja elő a terméket, nem nyújt támogatást és szervízt, a dizájnt pedig ellopja valakitől.
  • kvp #2
    Rengeteg nyilt szabvany van. Valamiert a cegek megse ezeket kovetik, mert akkor a termekuk az osszes tobbi szabvanyos keszulekkel egyutt is kepes lenne mukodni. Ezzel szemben a legtobb ceg megprobalja bezarni a vasarlot a sajat termekkorebe, rakenyszeriteni a sajat felho technologiajanak a hasznalatara vagy valamilyen meglevo nagyobb termek melle (pl. Amazon Alexa) probal csatlakozni.

    Ezzel szemben ha minden nyilt es ingyenes szabvanyokra epulne, akkor sokkal biztonsagosabb es konnyebben mukodesre birhato termekek jonnenek letre. Es meg a szabadalmi trollkodas ellen is vedett lenne az ezt gyarto ceg.

    Valamiert az ilyen IoT rendszereknel is a tobbseg tobbre tartja a felhasznalok adatait amit a technologiajuk osszegyujt, mint a fizikai termek eladasabol szarmazo fix bevetelt.
  • Zulu12 #1
    Ha szabadalmi trollkodásról van szó valamiért mindig az Apple jut először eszembe :D