Berta Sándor

Digitális szuper­hatalommá válna Izrael

A közel-keleti ország a hadsereg, az egyetemek és az ipar együttműködésére épít, s az elgondolás eddig nagyon is bevált.

Izrael évente a bruttó nemzeti termék 4,9 százalékát fekteti be a kutatás-fejlesztésbe. Kiemelt szerep hárul a Nemzeti Kiberirodára, amely közvetlenül a miniszterelnök irányítása alá tartozik. Az ország 2015-ben hozta létre önálló kiberhadviselési egységét, mely a Negev-sivatagban kapott helyet. A negevi Ben-Gúrión Egyetemen több száz cég van jelen a világ minden tájáról, köztük található az IBM, a Deutsche Telekom és a Lockheed Martin. Ezek a világcégek számos helyi kutatást finanszíroznak, ezzel pedig biztosítják maguknak a jogot a későbbi eredmények felhasználására. A következő öt évben az izraeli hadsereg főparancsnoksága is a városba költözik, s 15 000 hivatásos és sorköteles fog a helyszínen dolgozni.

A közel-keleti ország külön technológiai parkot hozott létre Beér-Sevában, ez az izraeli Szilícium-völgy. Roni Zehavi, a CyberSpark nevezetű központ igazgatója örült az újonnan érkezőknek, hiszen az izraeli fegyveres erők jelentik a fő utánpótlásbázist az IT-vállalatok számára. Évente 1500-2000 kiválóan képzett katona szerel le és keres magának állást az ágazatban, mert hasznosítani akarja a megszerzett tudását és tapasztalatát. Különösen keresettek a 8200-as kémegység tagjai, amely jelenleg a legnagyobb izraeli katonai egységnek számít.


Izrael a gyerekkoruktól képezi leendő kiberharcosait, erre komoly összegeket költ. A diákokat már egészen fiatalon megismertetik a programozási ismeretekkel. A 16-18 éveseknek külön képzések indulnak, ilyen például az állami finanszírozású Magschimim. A nebulók közül sokan az érettségit is már a katonai hírszerzés tagjaiként szerzik meg. A szervezet csak a legjobbakat szerződteti. A kiválasztott fiataloknak meg kell tanulniuk felelősséget vállalniuk és komoly terhelést kell tudni elviselniük. A hangsúly a csapatmunkán és a stressztűrő képességen van.

Arye Shalicar, az izraeli hadsereg egykori szóvivője közölte, hogy az ország a szükség miatt kényszerült rá a kiberbiztonság erősítésére. Meg kellett tanulniuk, hogy mindig egy lépéssel megelőzzék az ellenséget. A 8200-asok csak az egyik hírszerző egység, a többi csapat zömét nem is ismeri a nyilvánosság. A férfiaknál 3, a nőknél 2 év a kötelező szolgálat, azonban a hírszerző egységeknél sokan még tovább maradnak és a szolgálat alatt elvégzik az egyetemet is.

A Ben-Gúrión Egyetemen külön kiberbiztonsági laboratórium működik. A megszerzett tudás és tapasztalat azonban önmagában semmit sem ér, ezért a fegyveres erők, a felsőoktatási intézmények és az ipar együttműködnek egymással. Zehavi hangsúlyozta, hogy a kiberbiztonság területén végrehajtott magánberuházások több mint 20 százaléka izraeli projektekhez kerül. 2015-ben két fiatal vállalkozó, Liran Tancman és Shlomi Boutnaru (mindkettő ex8200-as) 18 hónap után eladta a startupját a PayPalnak. A CyActiv szponzora eleinte a Siemens volt. Minden ilyen üzleten az állam is keres.


Rami Efrati 28 éven át volt a katonai elhárításnál, azután hosszú időn keresztül vezette az irodát, majd vállalkozó lett. Legújabb startupja, a Firmitas új megoldásokat ígér a korszerű kommunikáció védelmére - és ez csak egy abból a 450 izraeli cégből, ami kibervédelemmel foglalkozik. A társaság csak két éve létezik, de már 23 munkatársa van. Amikor valaki azzal jelentkezik a startupnál, hogy a 8200-as tagja volt, akkor Efrati felhívja az egységet és megkérdezi, hogy az illető miként tud csapatban dolgozni, képes-e projekteket vezetni és mennyire jó a stressztűrő képessége. A szemtelenség máshol negatív tulajdonság, itt szinte elvárás. A 8200-as egység klubjában az egykori tagok, akik általában már tapasztalt vállalkozók, tanácsokkal segítik a fiatalokat, elmondják, hogyan fogjanak hozzá az álláskereséshez, mire ügyeljenek.

Az izraeli fegyveres erőknél nem a feltétel nélküli engedelmesség a kulcs, hanem kiemelt szerepet kap a közös gondolkodás és a kezdeményezés. Egy tiszthelyettesnek is eszébe juthat egy nagyszerű gondolat, amit utána elmond a parancsnokának, aki megvalósítja az elképzelést. Efrati úgy vélte, hogy ez a kulcs, az ország másként gondolkodik, ez viszi előre. Közlése szerint a fegyveres erők már azelőtt felismerik az új veszélyeket, hogy azokról a civil piac egyáltalán tudomást szerezne. Nem hiszi, hogy az izraeli technológia lenne a legjobb a világon, de, ha valaki valami különlegeset keres, az Izraelben jó helyen jár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #5
    Az izraeli társadalmat is csak a közös ellenség/fenyegetés tartja "egységesen".
  • Kara kán #4
    A tudás hatalom volt mindig, és az is marad. Kemény valuta is egyben.
  • cylontoaster #3
    Ha már politizálás, keress rá a Tónira és a Hunguardra. Csak hogy lásd, hogy onnan is tudnak :)
  • Kotomicuki #2
    Vagy csak nincs miért "rettegniük", mert még egy tisztességes polgári engedetlenségi mozgalmat sem tudnak összehozni a garázda uralmuk ellen...

    Ha olyan egységes lenne a MAGYAR társadalom is, mint a zizraeli...
    Ja, hogy "Magyarországnak" már hadserege sincs...
  • codaco #1
    Kár, hogy nem Magyarországról szól ez a hír. Valószínűleg azért, mert a magyar politikusok nem értenek a digitális világhoz, így nem is tudnak lopni belőle.