Berta Sándor

Gyerek­koruktól kép­zik Izrael leendő kiber­harcosait

A jövő háborúinak jelentős része a virtuális világban zajlik majd. A közel-keleti ország komoly erőforrásokat szán kiberharcosainak kiképzésére.

Maria az izraeli hadsereg kiberharcosa akar lenni. A 16 éves lány már két éve részt vesz abban a programban, amelyben az iskolásokat a virtuális világban zajló harcokra készítik fel. "Tényleg nagyon érdekes, amit közben tanulunk" - mondta a tanuló. Jelenleg a Magsimim projektre jelentkezők körülbelül 15 százaléka lány. Ezen a területen még mindig inkább a férfiak vannak jelen, sok nőt elriaszt ez a világ. Izrael egyre több erőforrást áldoz a jövőbeli kiberharcosok kiképzésére és a program vezetői egyre gyakrabban keresik fel az iskolákat, azért, hogy érdeklődő fiatalokat nyerjenek meg az ügynek. A Gevahim IDF Cyber Training Program már Facebook-oldallal is rendelkezik.

Sagi főhadnagy az izraeli katonai titkosszolgálatnál dolgozik és a kibertérrel kapcsolatos képzésért felel. Elmondta, hogy ez a terület az izraeli hadsereg legfontosabb prioritásai közé tartozik, a részlegük éppen ezért folyamatosan bővül, rendkívüli mértékben nő az ide jelentkezők száma. "Amennyire tudom, Izrael a világ első országa, ahol a kiberbiztonsági tanulmányokat már az iskolában oktatják" - tette hozzá. A jövő harcterein sokkal inkább az intellektuális képességek fognak számítani, mint a nyers erő. Sagi munkájának része az is, hogy az iskolákban felkutassa a fiatal tehetségeket és felkészítse őket a kiberegységekbe való belépésre, emellett segít az új generáció tagjainak kiképzésében.


Az izraeli hadsereg jelenleg két programot kínál a helyi diákoknak. Az első a Gevahim, amire még az iskolai idő alatt kerül sor, míg a Magsimimre a tanítás után és elsősorban a peremvidékeken. A Gevahimban tíz gimnázium és 400 diák vesz részt, jövőre már húsz iskola csatlakozik, míg hosszú távon már 100 fog. A hadsereg biztosítja a tantervet, a könyveket és egyúttal vállalja a tanárok felkészítését, képzését is. A programban 900 óra szerepel, ezt osztják szét a 10., a 11. és a 12. osztályok között.

A diákok megtanulják az Assembly, a Python és a C programozási nyelveket, valamint a számítógép-tudományok és a kiberharc kombinációját, de mindenekelőtt egy újfajta gondolkodásmódot sajátítanak el. Mindehhez nagyon magas szintű tudásra van szükség. Sagi szerint a magasan képzett kiberharcos legfontosabb jellemzője, hogy képes önállóan tanulni. A furfangos feladatok megoldása során erős akarattal kell rendelkezniük, hogy feltörjék a rendszereket és kitartóak legyenek. A kiberszakértőknek különleges szenvedéllyel kell rendelkezniük a problémák megoldásához.

Idén a Gevahim-programban résztvevők közül nyolcvanan érettségiznek, 50-60 százalékukat veszik majd fel a hadsereg kiberegységébe. Izraelben a férfiaknak három, a nőknek két évet kell szolgálniuk a fegyveres erőknél, sokaknak emellett később évente egy hónapot tartalékosként is szolgálniuk kell. A titkosszolgálati, ezen belül is a kiberegységek komoly ugródeszkát jelentenek a későbbi karrier szempontjából. Sok vállalkozó kezdte programozóként a kiberegységben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #16
    Inkább ne legyen egyik sem, jó? Főleg ne egy-egy, mert akkor kereszttűzbe kerülök én is.
  • Macropus Rufus #15
    Inkabb legyen ket zsido a szomszedomban mint egy palesztin.
  • AgentKis #14
    Észak-koreát ezzel nem lehet lekardozni... XD
  • sanyicks #13
    mint mindenben...
  • vision5 #12
    Sajnos mi ezen a téren a kutya segge alatt se vagyunk.
  • DontKillMe #11
    Ez pontosan így van.
  • Ferrer #10
    Ami azt illeti, a fenyegetettség mindig növeli az agressziót. Izrael kényszerűen katonai berendezkedésű, és ez még sokáig így is fog maradni.
  • sanyicks #9
    izraelnek miben van igaza? Nehogy azt mondd hogy azért mert egy mesekönyvben le van írva hogy az az ő földjük akkor az övék :)
  • sanyicks #8
    akkor semmivel, mert a terroristáké sem korlátozódik civilekre... ha tudnak azok bizony katonákat támadnak.
  • Ender Wiggin #7
    mivel az egész régió ki akarja írtani őket, nem csodálom, hogy mindenkiből harcost képeznének. ez máshogy nem megy. ott béke sosem lesz, mert minden félnek igaza van, és egyiknek sincs. annyival jobbak, mint egy terrorista sejt, hogy a harcmodoruk nem korlátozódik kizárólag civilekre irányuló bombatámadásokra, mint a terroristáké...