Berta Sándor

Naponta 100 perccel kevesebbet alszanak a játékosok

A videojátékokkal gyakran játszó felhasználók az átlagosnál kevesebbet pihennek éjszakánként.

Az Amerikai Alvás-egészségügyi Akadémia (AASM) felmérése szerint a játékosok inkább lemondanak az alvásról, mint a játékról. A válaszolók 36 százaléka közölte, hogy a játékok miatt később fekszik le, és a megkérdezettek hetente átlagosan 4,6 estét töltenek játékkal. Ezzel az alvás kezdete átlagosan 101 perccel tolódik el.

Brandy M. Roane, az Észak-texasi Egyetemen lévő Egészségtudományi Központ Alváskutatási Laboratóriumának kutatásvezetője számára az aktuális elemzés betekintést engedett abba, hogy melyek azok a tényezők, amelyek szerepet játszanak azokban a döntésekben, hogy egy személy miért választja a játékot a nem megfelelő mennyiségű alvás helyett. A szakember elmondta, hogy az adataik azt mutatták, hogy a videojátékok fontos tényezők és a játékosok 67 százalékánál felelősek az alvás elmulasztásáért. A felhasználók által megadott okok ráadásul függőségi viselkedésre mutattak rá.

Az aktuális tudományos vizsgálathoz 963 amerikai játékos online válaszait értékelték ki. Az átlagéletkoruk 28,7 év volt és az elmúlt héten legalább egy alkalommal játszottak. A kérdések között voltak demográfiai jellegűek, de figyelembe vették a használt konzolokat, valamint a játék gyakoriságát, időtartamát és fajtáját is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lapajka #13
    Ismét egy vihar a biliben... bolhából elefánt csinálás, a játék ellenlobbi (vagy épp valami torz, beteges, hálisten kihalófélben levő, vaskalapos, magát igazság birtokos, konzervatív jellegű hősnek képzelő lobbi) újratöltve... Fel kéne esetleg fogni (csak hát ahhoz kéne értelem), a nagy hangadóknak és véleményformálóknak (azaz magukat annak képzelőket), hogy ismét egy szánalmas és fals hisztéria indult ezzel is (amire értelmes ember legyint már belefásulva, pláne a gamer társadalom), mivel tessék már nekem elmondani, hogy HÁNY MÁSIK HOBBI VAN MÉG, aminek szenvedélyében "szenvedők" (bizony, nem véletlen az idézőjel, mert az az ember aki tud a szenvedélyének, a hobbijának élni, az SOKKAL BOLDOGABB EMBER!!!!) lemondanak alvásról inkább hogy csinálhassák élvezhessék az adott hobbit... Hát kérem, ezek listája nem túl kurta... és nem csak a káros szenvedélyekről van szó, sőt legkevésbé azokról MINT AHOGY A VIDEOJÁTÉK SEM KÁROS SZENVEDÉLY, ez immár bizonyított tény, semmi káros hatása nincs, legalábbis nem kiemelkedően károsabb, más tömegszokásoknál (az emberek 90% így is úgy is képernyőket bámul napestig, ha játszik, ha mást csinál, tehát a képernyő nézés káros hatásait ne a játékosokra olvassuk mert szánalmas ostobaság nyilvánvalóan), mitöbb tudjuk már hogy a gamer egy sor dologban előnyt élvez (jobb reflex, szélesebb látókör, jobb stratégiai képességek stb stb, tanulmányok ezrei szólnak erről)... Egy szexmániás, sőt ne is mániás legyen, csak nagyon szexet kedvelő ember nem az alvásról mond le a kis szenvedélyéért? Egy buli kedvelő ember tessék már nekem elmondani miről is mond le? Ja? Ó bocsánat, hát ő is az alvásról... csak úgy mint a munkamániás, és nem kell sorolnom tovább, mert kb ezer és ezer dolgot lehet itt sorolni, ami nem számítógép játék, nem videojáték, mégis LEMOND A MŰVELŐJE AZ ALVÁSRÓL, nemhogy napi 100 percet, hanem akár többet is jóval... szóval megint sikerült egy jó nagy NESZE SEMMI FOGD MEG JÓL, ostoba hatásvadász vihart gerjeszteni a biliben.. néhány agyhalott idióta propagandistának... gratulálok..!!!!
  • Sir Cryalot #12
    ez inkább az me1-ben volt nem egyszerű, mert ott fél óráig is eltartott egy komolyabb pálya vagy mégtöbb,

    me2-ben, ez egyszerű, azért van két bűnsegéd mert az nem taktikára megy hanem run&gun-ra.
  • Ender Wiggin #11
    Én csak azt nem értettem a ME-ben, hogy egy parancsonok miért csak két embert vinne magával (mikor 5-11 embere van a galaxis legjobb katonáiból)... Ennek a koncepciónak semmi értelme. Meg az is király, hogy a szexi ruhás karakterek az űrben (légüres térben vagy éppen valami embertelen bolygón) csak egy száj-orr meszkot hzúnak és már kész is. Sőt, Jack marad félmeztelen, Miranda meg mélyen dekoltált... Idiotizmus a fedezékrendszerhez képest...
  • Sir Cryalot #10
    mass effect , űrfelfedezős játéktól, legénység felfedezős játékig, ahol a legénység drámai összeszólalkozásai eredményeznek küldetéseket :)
  • TokraFan #9
    Ehhez nem tudok hozzászólni, causal és FPS játékokkal szinte egyáltalán nem játszom. De igazad van, számolni kell az általad felvázolt lehetőséggel is, figyelembe véve a futó tendenciákat. De a hozzám hasonló régi vágású játékosoknak, akik a 90-es évek kultikus címein szocializálódtak, a PC-s játék még intarakciót jelent....
  • Sir Cryalot #8
    Azért elég kérdőjeles ez az interaktivitásosdi a "hand holding" típusú "játékmechanika" bevezetése óta, meg a cover shooteresdi előre telepített coverekkel jééj,

    hogy a "koncepciótlan" (valójában félkész) mass effect1 -et felválthassa a "kiforrott" (valójában ultra primitív) mass effect2 .
  • TokraFan #7
    Ebben is van igazság. Mégiscsak egy interaktív tevékenység, szemben az olvasással vagy a TV-zéssel. De én simán befáradok játék közben is, bár el nem alszom, de a szemem ragad le ugyanúgy mint olvasáskor.
  • Palinko #6
    jó, de azok este lenyomnak 8 órát, meg munkát, a játékosok meg csak játszanak :D

    persze fel lehet hozni a profi gamereket is, de az olyan kicsi réteg, hogy statisztikailag nem érdekes... meg még 8 órát végig kell tolniuk akik dolgoznak a játékosok simán elmehetnek 4 óra után is aludni... ha 10-et nézzük az optimális lefekvési időnek az csak hajnal 2
  • Ender Wiggin #5
    A statisztikák szerint, akik éjszaka dolgoznak, azok 120 perccel alszanak kevesebbet, mint az átlag. Ha így nézzük, akkor a 100 perc nem is olyan szenzációs.
  • Tinman #4
    Jó erős karod lehet ;-)