Berta Sándor

Pánikgomb kerül az indiai mobilokra

Az ázsiai államban 2017-től csak olyan okos- és mobiltelefon kerülhet forgalomba, amelyen van pánikgomb.

A jövő január elsejétől hatályba lépő előírás a támogatói szerint segíthet abban, hogy visszaszoruljanak a nők elleni erőszakos bűncselekmények. Ravi Shankar Prasad indiai távközlési miniszter már alá is írta a pánikgomb bevezetéséről szóló rendeletet. Ennek értelmében a hardveres billentyűzettel rendelkező hagyományos mobiltelefonok 2017-től automatikus vészhívást kezdeményeznek, ha valaki az 5-ös vagy a 9-es gombot hosszabb ideig lenyomja. 2018-tól pedig minden értékesített mobilnak rendelkeznie kell GPS-vevővel is, amely a vészhívás esetén automatikusan továbbítja a készülék pontos helyzetét.

A 9to5mac arról számolt be, hogy az új előírás az okostelefonokra is vonatkozik. Azokat vagy egy külön pánikgombbal kell ellátni vagy lehetővé kell tenni, hogy a bekapcsológomb egészüljön ki ilyen funkcióval. Az utóbbi esetben a bekapcsológomb egymás után háromszor való rövid lenyomása kezdeményezi a vészhívás elindítását. Az Apple vagy a Samsung szoftveresen integrálhatják majd a funkciót a készülékeikbe.

A Bloomberg azt írta, hogy Indiában a nők óránként négy incidenst jelentenek be. A helyzetet súlyosbítja és az esetek sikeres felderítésének lehetőségét megakadályozza, hogy globális összehasonlításban rendkívül gyér a rendőri jelenlét. Tisztázatlan viszont, hogy maga a megoldás miként fog működni, ugyanis Indiában jelenleg még egységes vészhívórendszer sincs, azt csak az idén fogják bevezetni. Kérdéses az is, hogyha valaki megnyomja a pánikgombot milyen gyorsan kap valódi segítséget. Ráadásul a mobil elvesztése vagy elvétele esetén a nők ugyanúgy kiszolgáltatottak maradnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KZM #4
    Az egyetlen járható út ha idejönnek és jól integráljuk őket.
    Az araboknál is bevált - mióta kaptak képregényt az udvarlás szabályairól, alig molesztálják a német lányokat.
  • Madve #3
    A samsungokban már egy ideje elérhető ez a funkció, szóval mit is kell integrálniuk? Amúgy mms-t használ, és kikapcsolt gps esetén nem sok hasznos infót küld el összességében, kb. annyit, hogy bajban van az illető, csatol hozzá két képet amit egyszerre lő a két kamerával, meg kordinátákat, ha be van kapcsolva a gps. Lassú adatkapcsolat, vagy zéró térerő esetén a támadónak bőven van ideje, hogy törölje azt a 2-3 mms-t, amit ilyenkor a telefon megpróbál elküldeni miután kicsavarta az áldozat kezéből a telefont...
  • msnforever2 #2
    szerintem elég lenne kezdetnek az is, ha nem mehetnének ki az utcára. szigorúan csak az ő biztonságuk érdekében.
  • lycidas #1
    "...Indiában a nők óránként négy incidenst jelentenek be"

    Én már látom hogy hol van a probléma gyökere. Ki kell tiltani a nőket Indiából, és láss csodád nem lesz több ilyen incidens bejelentés!