Berta Sándor

Jön a Wi-Fi HaLow

Az új WLAN-szabványt elsősorban az okosotthonokhoz fejlesztették ki, videótartalmak továbbítására nem alkalmas.

A Wi-Fi Alliance által bejelentett Wi-Fi HaLow az eddigieknél sokkal stabilabb kapcsolatokat kínál és kétszer akkora hatótávolsággal rendelkezik. Az új szabvány elsősorban az okosotthonokhoz készült, kevesebbet fogyaszt és kiválóan alkalmazható a viselhető termékek esetében is. A Qualcomm adatai szerint az IEEE 802.11ah minimális adatátviteli sebessége 150 Kbps, ami nem elegendő a tartalmak streameléséhez vagy más jellegű felhasználáshoz.

A Wi-Fi HaLow alapját az új IEEE 802.11ah képezi, s a segítségével a továbbított jelek könnyebben áthatolnak a falakon és más akadályokon. Ezáltal a jövőben akár egy teljes családi ház - beleértve a kert, a pince, a garázs és a tetőtér - lefedettsége egyetlen WLAN-routerrel megoldható lesz. Az új szabvánnyal összeköthetők lesznek az akkumulátorról üzemelő eszközök és azok a megoldások is, amelyeknél nincs szükség magas adatátviteli sebességre. A Wi-Fi Alliance a szenzorokat és a viselhető termékeket nevezte meg példaként.


Jóideig el fog tartani az első kompatibilis termékek megjelenése. A The Verge arról számolt be, hogy a Wi-Fi Alliance 2018-ban tanúsíthatja az első HaLow-kompatibilis eszközöket. A CES-en tartott bemutatón Kevin Robinson, a Wi-Fi Alliance marketingügyekért felelős alelnöke szándékosan nem említette meg a Wi-Fi HaLow vetélytársai között a Bluetooth technológiát, ugyanakkor utalt arra, hogy az új szabvány képességei hasonlítanak a Bluetooth képességeihez. A szervezet úgy vélte, hogy a dolgok internetében nem csupán egyetlen adatátviteli technika létezik majd és ezen a piacon a Wi-Fi HaLow nagy szerephez juthat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MerlinW #5
    Tud 1Ghz-es tartományban is sugározni, így nem fog összeakadni az E-GSM-el.
  • AgentKis #4
    Nekem 128 Kbps-re lassul a mobilnetem, ha elérem az adatforgalmi korlátot. Nem érzek ebben bármiféle erőlelépést a mobilnethez képest, fogyasztásban az alá menni nem lesz egyszerű...
    Amúgy netrádiózni még pont jó a 128 Kbps is.
  • kvp #3
    Ebbol Europaban nem sok lesz, mert a 2.4 Ghz az egy szabad frekvencia, de a 900 Mhz az a GSM rendszerunk alapsavja... (az usaban 850 Mhz-et hasznalnak eltero modulacioval)
  • barret #2
    Ez a rendszer majd az okos WC papírhoz kell,ami kielemezi a székletedet.
  • SirBubu #1
    ennek se sok jövőt jósolok

    ott az okoshűtőn a monitor, és nem nézhetek rajta filmet? (meg lassan a klotyóba is)

    ez nyilván csak valami vicc akar lenni