Berta Sándor

Növekvő szoftver­árakat eredményezett a Windows XP cseréje

Április elején megszűnt a Microsoft operációs rendszerének terméktámogatása, ami komoly hatással volt a szoftverárakra.

Egy német árösszehasonlító oldal működtetői a január elseje és május 12. közötti időszakot vizsgálták meg, s arra voltak kíváncsiak, hogy miként változott a Microsoft operációs rendszereinek ára. Kiderült, hogy a programok átlagosan több mint 50 százalékkal kerülnek többe, mint 2014. január elseje előtt. A portál üzemeltetői összesen 45 különböző termékverziót vizsgáltak meg, a Windows Vistától kezdve a Windows 7-esen át a Windows 8-ig.

Az áremelkedés egyik lehetséges oka az lehet, hogy a Microsoft már nem támogatja a Windows XP-t és nő a kereslet az új rendszerek iránt. A folyamat ugyanakkor már január óta tart. A Windows Vista esetében a növekedés 102 százalékos, a Windows 7 változatainál 33 százalékos, míg a Windows 8 verzióinál átlagosan 8 százalék. A Microsoft Windows 7 Professional 32Bit DSP/SB nevű kiadás például az év elején még 70 euróba került, most már közel 100 euróba. "Még soha nem tapasztaltunk ilyen mértékű áremelkedést az operációs rendszereknél. Egyáltalán nem úgy tűnik, hogy bármikor is bekövetkezhet az árcsökkenés. Abból indulunk ki, hogy ez a folyamat egy ideig még folytatódni fog" - nyilatkozta Artur Jagiello, a Guenstiger.de munkatársa.

A brit kabinet április elején úgy döntött: több mint 6,5 millió eurót fizet a Microsoftnak azért, hogy továbbra is ellássa biztonsági hibajavításokkal a kormányzati és a közintézményi PC-ken futó Windows XP operációs rendszereket. Romániában 100 ezer kormányzati gépen fut még mindig Windows XP. Alsó-Szászország és Hollandia szintén fizet a 2015-ig meghosszabbított terméktámogatásért és Kínában is számos számítógépen marad az operációs rendszer. A Windows XP cseréje egyébként lassította a PC-eladások csökkenését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • matrix222 #19
    En nemolyan reg vettem egy XP CD lemezt, mert nem ujittok. Az XP Cd pedig hianyzott a leltarombol.
    Minden nagyon simman megy, es elegedett vagyok.
  • Linkout #18
    Sajnos soha senki nem fog csakúgy ingyen támogatni akármit is. Ilyen az üzleti világ. Viszont az sem járható, hogy az ingyenes linuxos photoshopban reklámok legyenek, hiszen az sem túl profi. A linux terjedését sajnos pont az ingyenessége akadályozza meg. én nagyon örülnék neki, ha lehetne kapni olyan ubuntut, ami akár egy árban is van a windows-al, de cserébe minden előnyét élvezheted, plusz lenne jól megírt szoftverek tömkelege hozzá. Lehetne jól árusítani, fejlődne a szoftverbolt. Az Apple megcsinálta. Igen tudom más a 2 cég filozófiája, de nyilván nem lennél kötve egy cég hardveréhez, hanem egy OS egyszeri áráért kapnál egy nagyon stabil rendszert.

    A másik baja az ubuntunak, a 6 havi megjelenés. Semmi értelme ennyi verziónak. Egy LTS 5 éven át támogatott, de ha közben 10 db!! új verzió jön ki, semmi értelme.
  • Macropus Rufus #17
    régen nem volt más. Volt még talán a Be meg az OS/2. Az Apple rendszere egy vitz volt a windowshoz képest. Szeritnem a windows sok esetben tradició miatt van használatban.
    Továbbá sok ember fél a változástól. Jól megszokott dolgokat szereti, legjobb példa erre az új win felület. Igen új, de aki ezt szokja meg annak már a régi lesz oldschool. Megszoktam a start menüt az nekem kell. Ubuntu alatt már egy jó ideje nincs is startmenü. Az emberek el voltak ámlúlva a win vista/win7 aero felületétől, holott akkor a linux már egy jó ideje a compiz segítségével nagyon komoly effekteket hozott létre. De erről a linuxos tárobon kívűl csak 1-2 fanatista geek tudott. Windows,windows, windows.
    Sok ember azon is meglepődik amikor felhomályosítod, hogy az Andorid gy.k. egy linux distro. Tehát ő is a linux tábort erősíti. És akkor jönn a csodálkozás, hogy jéééé
    (egy haver ez miatt lett Ubuntu használó. Gondolta kipróbálja. Nem csalódott - eddíg - benne)
  • Macropus Rufus #16
    "Az egész világ infrastruktúrája MS pilléreken fekszik."
    ez sajnos nagyrészben igaz, a desktop felületen mindenképpen. Talán most, hogy a szoftver árak mennek felfelé, esetleg teret kapnak a nyílt rendszerek.
  • SupraMKIII #15
    SASI: Ez tévedés szerintem.
    Az embereket a kompatibilitás, a megszokás, és az ismeretlentől való félelem tartja a windows mellett - és ez az, amit a linux tábor nagy része egyszerűen nem ért meg.

    A windows tényleg annyira sz@r, én már csak tudom: De egyformán szar. Míg a linux a maga százhatvanezer, egymással sem teljesen kompatibilis disztribúciójának milliónyi féle képpen feltelepíthető változata végtelen mennyiségű különböző működést és hibát generálhat. Sok esetben ez a rugalmasság a legnagyobb előnye - de céges és egyéb környezetben ez óriási hátrány.

    Amíg egy átlag (alatti) windowsos user nem tudja a már meglevő ismeretekkel legalább alapszinten használni az újat, nem fog átállni - és itt teljesen mindegy, hányszor tud többet a linux.
  • SupraMKIII #14
    És az nem lehet, hogy ez az áremelés nem az XP-vel függ össze, hanem így akarja az MS a winfos 8-ra terelni az embereket?
  • SASI #13
    Könnyű fikázni a Windowst, de erre azt is lehetne mondani hogy tessék, lehet jobbat csinálni ha nem tetszik, ha tényleg annyira szar lenne mint amennyire egyesek állítják már rég nem lenne 80-90% körüli részesedése az op.rendszerek között.
  • Linkout #12
    Adok egy esélyt a playonlinuxnak. nagyon kíváncsi vagyok mi az, ami szépen el fog indulni. nekem is nagyon bevált az ubuntu, de így vagy úgy, szükség van windowsra. Az egész világ infrastruktúrája MS pilléreken fekszik.
  • zoliii #11
    XP-t lehet használni, csak a frissítést kell letiltani!
    XP mellé egy külön partíció-ra meg WIN7-et, vagy Ubuntut telepíteni :D
  • Macropus Rufus #10
    ez miért ment el 2x??? :o