Ötvös Tibor

Az amerikaiak harmada nem hisz az evolúcióban

Az amerikaiak közel kétharmada hisz abban, hogy az ember folyamatosan fejlődött ki, azaz elhiszi az evolúció elméletét. A maradék harmad azonban egy jóval érdekesebb véleményt követ - derült ki egy ma megjelent felmérésből.

A kutatás alapján ugyanis 24 százalékuk azt gondolja, hogy már a kezdetektől fogva minden úgy néz ki, ahogy napjainkban. Vagyis az emberek és az állatok is a jelenleg ismert formában éltek, semmi változás nem történt az évmilliók során, nem létezik evolúció. A felmérés, melyben közel 6 ezer embert kérdeztek meg a témában azt is kiderítette, hogy a vallásosság és az evolúciós elmélet létezésének elismerése szépen megfér egymás mellett egy-egy ember életében.


Azonban a különböző vallási ágazatok között is vannak megoszlások. A fehér evangélikus hívők 64 százaléka egyszerűen elutasítja az evolúció tényét és a Bibliában olvasható teremtéstörténetet fogadja el ténynek. A spanyol katolikusok azonban jóval elfogadóbbak, körükben 54 százaléka vallja, hogy az emberiség fejlődött az évezredek alatt. A végére pedig a nemek harcát is érdemes megemlíteni. A kutatás alapján a férfiak 65 százaléka hisz az evolúcióban, a nők 55 százaléka fogadja el ezt az elméletet. A fiatalabb korosztály tagjai, a 29 év alattiak - nemtől függetlenül - 68 százaléka osztja az elméletet, a 65 év felettiek körében ugyanez a szám 49 százalék.


A Pew Research Religion & Public Life Project felméréséből az is kiderül, hogy az iskolázottság is számít az evolúció elfogadásában. Azonban azon amerikaiak, akik csupán a gimnáziumig jutottak vagy annál alacsonyabb képesítéssel bírnak, nagyjából fele-fele arányban fogadják-utasítják el az elméletet. Az egyetemi és főiskolai végzettséggel bírók körében 72 százalékos az elfogadás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #467
    A másik meg az, hogy olyan nincs, hogy "evósok" (nincs ilyen szekta, hitgyülekezet, nemtudom mi, és hogy te mit gondolsz még ott a fejedben...).
    A tudománynak nem az a célja, hogy megvédje az elméleteit, hanem hogy fejlődjön. Ha ez az evolúciós elmélet módosítását, egyes részeinek cáfolását jelenti, akkor azt jelenti. (Az egész evolúciós elmélet cáfolására soha nem kerül sor, mivel elég sok benne az olyan dolog, amiről egyszerűen tudjuk, hogy létezik... /molekuláris biológiával, ökológiával, számos más biológiai területtel, és más természettudományi területekkel kapcsolatos tények/. Bármennyire is fájdalmas ez számodra... Ha az...)
    Nyilván a tudományos elméletek folyamatosan bővülnek, formálódnak, módosulnak. Így működik a tudomány. Senki nem ragaszkodik semmihez, a megismerés a cél...

    Az "evós/darwinista propaganda/összeesküvéselmélet" állatság pedig alighanem valami Molnibalagne-kedvence orbitális konteós beteg bugyutasággá fogja kinőni magát a sok ráérő/elborult laikus által...
    Csak azt nem értem, miért pont a biológiát cseszegetik állandóan. Annyi területe van a természettudományoknak... Amihez ugyanúgy nem értenek...
  • wraithLord #466
    Milyen tudományos részre? :O Semmi köze a fószernek a tudományhoz. Csak összedobott gyorsan egy könyvet, ami tele van hülyeséggel, és az evolúció/evolúcióbiológusok nem túl burkolt szidalmazásával.

    Nem gondolod, hogy esetleg azt is lejárató szándékkal terjesztik Harun Yahyahoz hasonló "intelligens" lények, hogy a tudomány nem tud válaszolni "érdemben" a "tudományos" részre...? :D Kinek mi az érdemi válasz, és a tudomány... :D

    Ha a róla szóló ilyen-olyan lejárató mendemondákat nem is veszem be, elég csak a könyveibe belenézni...
  • Zero 7th #465
    Na, mondom én, figyeljétek, hogy vergődik, hogy tiltakozzon! :P :D
  • Richard Donkies #464
    "Azért én is hülye vagyok, hogy csak most jutott eszembe Adnan Oktarnak (Harun Yahya) utána nézni, pedig beszédes infok vannak róla..."

    Ezek csak rágalmak. Az evósok terjesztik lejárató szándékkal, mivel érdemben nem tudnak válaszolni a tudományos részre.
    Ugyanolyan hazugságok, mint az, hogy "az evolúció tény".
  • Zero 7th #463
    Azt kihagytad, hogy Richard Donkies néven ide jár az SG-re.
  • narumon #462
    Szélsőséges iszlamizmus? :)
  • Katalizátor #461
    Nekem az is tetszett vele kapcsolatban, hogy gyűlöli a buddhizmust. Életem folyamán, ebben a mai, őrült világban, ahol mindenki gyűlöl mindenkit, még egyszer sem találkoztam buddhista-ellenes emberrel.
    Nem tudom mi kellhet ahhoz...
  • BladeW #460
    Ez hívom én "civilizációs evolúciónak". Az okos(abb) emberek a hülye emberek pénzéből élnek. Lásd: betelefonálós jósműsorok.
  • narumon #459
    Azért én is hülye vagyok, hogy csak most jutott eszembe Adnan Oktarnak (Harun Yahya) utána nézni, pedig beszédes infok vannak róla. Rögtön kiderül pl, hogy gazdag haverokkal veszi körül magát és így a könyveit ingyen osztogatja és küldi szét mindenhova a világba - akik meg elolvassák azok nem értenek hozzá és bólogatnak, olyannyira hogy az író által támogatott csoportosulás szó szerint levadássza azokat akik megkérdőjelezik a könyvet (zaklatják, megfenyegetik), így hazájában már senki nem mer fellépni ellene nyiltan! Szintén beszédes hogy Fine Arts egyetemet végzett (azaz semmi köze az evolúcióhoz de még a biológiához sem)! A könyveit iszlamista hírvivőnek szánja, abszolút nem tudományos bizonyítás vezérli hanem az egy igaz isten Allah és az iszlám tanainak terjesztése ezek felsőbbrendűségének bemutatása! Bevalott érvelése, hogy az evolúció ellentmond Allahnak, a morális értékeknek és a kommunizmus és terrorizmus melegágya! Komoly tudósok szerint (nyugati egyetemeken a témából - és nem művészetből - doktorált), Yahyanak fogalma sincs a biológiáról, az állatokról, és semmit nem tud arról a tudományról ami ellen harcol! Tagadja a holokausztot (könyve szerint néhány zsidó halt csak meg, azok is tífuszban), és mindenhol mindenről összeesküvés elméletet gyárt - ezért írja az evolúció ellenes könyveit is, mert az szerinte csaka zért született meg, hogy az egy igaz isten Allah és az iszlám hitéről eltérítsen, demoralizáljon! Mellesleg (most jön a legjobb rész), kokain fogyasztásért és birtoklásért is csukták már le (amit persze a gaz csalárd ellenség rejtett csak el nála, hogy lejárassák! Az általa irányított szövetkezett pedig azon bukott le, hogy szexi női alkalmazottak gazdag csimotákat néznek ki és csábítanak el, hogy támogassák a szövetkezetet! A börtöntől eddig mindig befolyásos barátai mentették meg! Lehet még folytatni, de minek! Bárki rákereshet neten! Hát ennek az embernek a könyvét kellene komolyan venni mint tudományos értekezés.....
  • Katalizátor #458
    Ez a példád annyira állja meg a helyét, mint időmérő futamokon belekötni, hogy:

    "Ezt most atomórával mértétek le, vagy sima bolti stopperrel?"

    Nyilván nem vagyunk TÖKÉLETESEN pontosak, de ezen hiányosság miatt belekötni valamibe, mintha ott dőlne el az egész kérdés sorsa, csupán bolondság. Ismered azt a matematikai fogalmat, hogy "elhanyagolható"?
    Vagy neked már ez is egyfajta "ferdítés" a gonosz tudósoktól, akik őrzik a dogmáikat?
    A kormeghatározás fontos kérdés, de csupán pontosítási szemszögből, ami azért jó, mert később lehet finomítani az elméletet.
    Magyarán szólva, ezek a dolgok már a "bödön" BELSEJÉBEN és nem azon kívül történnek.