Hunter

Felszíni üzemmódba kapcsolt a Curiosity

Jó állapotban vészelte át a Curiosity négynapos "agyműtétét" és már az első próbaútjára készülődik, jelentették be a küldetés vezetői kedden.

A mérnökök hétvégéje a marsjáró repülési szoftverének frissítésével kezdődött, átkapcsolva a robot fő- és tartalék számítógépeit leszállási üzemmódból felszíni üzemmódba. A négy napon át tartó művelet átmenetileg leállította a Curiosity tudományos és műszeres ellenőrzési munkálatait, ami gyakorlatilag az augusztus 5-i földet érés után azonnal elkezdődött. A művelet kedden délután, az egység kilencedik marsi napján indult újra, miután a mérnökök meggyőződtek a szoftveres átállás sikeréről. "Egészen zökkenőmentesen ment" - foglalt össze röviden az átállást Mike Watkins, a NASA Sugárhajtómű Laboratóriumának munkatársa, a küldetés rendszereiért felelős vezető. "Mind a négy nap a tervek szerint zajlott, így most szabad az út az ellenőrzések folytatása előtt"


Látkép a Mount Sharp lábairól a Curiosity szemszögéből

Az ellenőrzési folyamat részeként a jövő héten először forgathatják meg a marsjáró kerekeit, tette hozzá Watkins. "A 13. marsi napon fogjuk letesztelni a kormánymű aktuátoraiat, majd feltehetően a 15. napon elvisszük egy próbaútra" - mondta. "Csak egy rövid útról van szó, tudják, megyünk néhány métert, aztán valószínűleg megfordulunk és visszatérünk az eredeti pozícióba"

A Curiosity a 2,5 milliárd dolláros Mars Science Laboratory (MSL) küldetés központi eleme, ami a mikrobai élet múlt- és jelenbeli lehetőségére keres választ. Ehhez kőzet- és talajmintákat fog elemezni tíz különböző tudományos műszerével az elkövetkező két, vagy akár több év során. Az MSL csapat figyelmét máris felkeltették azok a leszállóhely közelében észlelt képződmények, amik egy nagy valószínűséggel folyó víz által kialakított ősi hordalékkúp lankáin láthatók.

A Curiosity elsődleges célpontja a Gale-kráterben magasodó rejtélyes, 5,5 kilométeres Mount Sharp. A hegy rétegei egyfajta történelemkönyvként szolgálhatnak, amivel a kutatók legalább egymilliárd évet "visszalapozhatnak" a bolygó változó környezeti körülményeiben. A Mars körül keringő szondák agyagra és szulfátokra utaló bizonyítékokat észleltek a hegy lábainál, ami arra utal, hogy a Mount Sharp alacsonyan fekvő területei réges-rég folyékony víznek voltak kitéve.


Az egyik lehetséges útvonal (kékkel) a hegy megközelítéséhez

Ezek a hegylábak körülbelül 8 kilométerre húzódnak a Curiosity leszállóhelyétől. Ahhoz, hogy elérje, a marsjárónak át kell manővereznie egy dűnemezőn, ahol nagy valószínűséggel több érdekes kőzetet is meg fog vizsgálni. Mivel a robot naponta körülbelül 100 métert tud megtenni, így a közbeeső ásványtani elemzésekkel együtt jó ideig el fog tartani a célpont elérése. "A Mount Sharp üledékeihez való eljutás az idei év egy jelentős részét ki fogja tölteni" - nyilatkozott az MSL projekt helyettes tudományos vezetője, Ashwin Vasavada.

Pusztán a marsjáró és műszereinek ellenőrzésének befelezése még legalább egy hónapot vesz igénybe, csak ezután kezdheti meg teljes erőbedobással tudományos küldetését, tette hozzá Watkins. Eddig azonban minden terv szerint halad. "A marsjáró és felszerelése is tökéletes állapotban van" - mondta Vasavada. "Úgy vélem, elmondhatom, hogy a tudományos csapat, a marsjáró irányítói, szóval mindenki nagyon várja már, hogy elindulhassunk a célpontunk felé, ezért a tudományos és a kezelő csapatok együtt dolgoznak, hogy kiértékeljék a különböző útvonalakat, amiken eljuthatunk a Mount Sharphoz"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • blessyou #175
    Most egy másik hülye összeesküvést felhozni érvként nem túl nyerő. Nem, egyáltalán nem egyértelmű a belső meló, olyannyira, hogy nem is igaz. De erről én nem fogok vitázni.


    Megpróbáltam normális módon vitatkozni veled, de tényleg csak trollkodsz. Szinte soha, semmi konkrétumot nem írsz, csak homályos érvekkel meg hibás kérdésekkel jössz. Bebizonyítottad, hogy tényleg nem akarsz itt mást, csak hogy veled foglalkozzunk.

    És most ne játszd itt a nagy halált, hogy te vagy a jó fej, mi meg gonosz módon leoltunk téged, itt nem te vagy az erkölcsi győztes, és ezt mindenki tudja. Te vagy az, aki provokál, és értelmetlen vitákat szít. Panaszkodsz, hogy mindenki leolt, de aztán ez még véletlenül sem a te hibád. Pedig nem véletlen az emberek általános ellenszenve irántad. A stílusod egyszerűen tűrhetetlen, nem való ide. Semmiféle tiszteletet nem mutatsz a többiek iránt. Amikor pedig vesztésre állsz egy vitában, ahelyett, hogy elismernéd a tévedésed, megpróbálsz olcsó tereléssel kijönni győztesen. Csakhogy ez sajnos nem így működik, legfeljebb magadnak bizonyítasz vele. Ne gondold, hogy nem látunk át rajtad.

    Ha van benned valamennyi emberi méltóság, akkor vagy változtatsz a stílusodon, vagy eltűnsz innen. Felőlem folytathatod, amit csinálsz, de én veled többet vitázni a hülyeségeidről nem fogok. Ebben a formádban nem látunk itt szívesen. Elismerést magadnak itt nem fogsz szerezni, legfeljebb annak örülhetsz, hogy megint szétbarmoltál egy normális threadet. Hát ne várd, hogy tapsoljunk hozzá. Én a magam részéről lezártnak tekintem a dolgot, felőlem még vergődhetsz rajta, de csak magadat minősítenéd vele.
  • FtranX #178
    Osszeeskuves elmelet hivovel vitatkozni pont olyan ertelmetelen, mint barmilyen mas vallas kovetojevel. Az elmeletehez/vallashoz eros erzelmi kotodese van, az a vilagkepenek szerves reszet kepezi, ezert holmi racionalis ervekkel soha nem fogod meggyozni.

    Conspiracy science

    Meg egy
  • teddybear #194
    A Tau-hoz, Sír Ny-hez stb, hasonló trollokkal vitatkozni, de akár szóba állni olyan mint sajtreszelővel rejszolni.
    Már amikor megkezded rájössz, hogy nem volt okos dolog, és minél tovább tart, annál fájdalmasabb.

    Az az egyik leghülyébb szokásuk, hogy a sokszorosan bebizonyított elméleteket(pl. az evolúciót) tagadják, de csont nélkül elhisznek, sőt hívőként támogatnak mindenféle ostobaságot.
  • Bannedusermail #189
    Nem, azt tudtam meg, hogy nem csak az evolúcióval kapcsolatban vagy agyi rokkant, hanem egyéb témakörökben is a retardáltság jeleit mutatod.

    Volt egy olyan naiv feltételezésem, hogy csak egy szűk témakörben vagy mániás.
    Hát nem csak az evolúciót tagadod, de a holdra szállást is, 911-ről is, stb.
    Ha valakinek ezek közül csak egy mániája van, hát legyen.

    Akinek az összes, hát azt bassza el a metro. Tényleg kár, hogy él az ilyen.
  • Venom T #181
    Ilyen szépen megfogalmazni azt, hogy hagyni kell a francba ezt a rakás szerencsétlenséget. Értelmetlen időpazarlás amit arra fordít bárki is, hogy eszmecserébe bocsátkozzon vele.
    Gondolom sokat verték otthon, vagy a suliban és most itt éli ki magát. Vagy az is lehet, hogy tömény elnyomásnak örvend a való életben ezért itt az sg.-n ő majd jól megmutatja!

    Semmi önkritika, csak nagyképű lenéző gyerekes felhang, és gyermeteg kötekedés, smileydobállgatás.

    Ha a közvetlen környezetemben élne, már biztos a torkára léptem volna, pedig nem kenyerem az értelmetlen erőszak, de vannak gyépések akik csak ebből, vagy ebből se értenek.

    Pontozzátok le, mert azt zokon veszi és ignoráljátok a továbbiakban!

    Én itt tartok jelenleg.

  • Molnibalage #155
    Na, csak rázendítettek a moonhoaxerek is...
  • kamov #87
    Nem kell elhinned, a rakétatudomány szerencsére egy egzakt dolog.
    A külső nyomás függvényében felírható a gáz tágulásának modellje, ezek alapján megfelelő tudással te is kiszámolhatod a megfelelő talajnyomás értékeket, egy adott távolságra.

    A fajlagos impulzus értékei is egy kimért,fékpadon ellenőrzött valós dolgok.
    Az általam már régebben linkelt Astronautix.com-on megtalálod az összes eddig létezett rakétahajtómű fékpadon kimért fajlagos impulzus adatát. Ezek között megtalálod mind a Curiositynál, mind a Hodkompnál működő hajtóműtípusok paramétereit.

    Ezek pontosan egyeznek a számított értékekkel. Ezért is működnek a számításoknak megfelelően a jelenlegi hordozórakéták.

    Ha jobban bele akarsz merülni, miért vannak ezek így, akkor az áramlástechnika szakirány felvételét, és az ELTE csillagászati tanszékét tudom javasolni.
  • Molnibalage #74
    Továbbra is trollkodsz. Miért nem húzol el a halál véreres faszára? Nincs jobb dolgod, mint minek bosszantani?
  • Molnibalage #73
    Havar, még én is fogtam kezemben mintát az ELTE egyik előadásán...
  • kamov #65
    A tolóerő ez esetben kevés az összehasonlításhoz.
    Ami ilyenkor számít az a gázok által kifejtett talajnyomás. A talajnyomás a tolóerőn kívül a talajt ért felülettől függ. A marsi légkörben az összetartóbb gázsugár kisebb területre összpontosul mint vákuumban, ami négyzetesen növeli a talajnyomást. Ezért lehet kisebb tolóerővel, magasabbról is nyomot hagyni.

    Szemléletesen:
    Az ingoványos terepen haladó járműből sem a nehezebb, hanem a nagyobb talajnyomású fog előbb elsüllyedni. Egy homokban elakadt öttonnás négykerekű Humvee mellett lazán elmegy a 60 tonnás lánctalpas M1 harckocsi, mert kisebb a talajnyomása.

    Azt hogy egy üzemanyag mekkora fajlagos impulzussal rendelkezik azaz egységnyi tolóerő előállításához mennyi kell belőle egységnyi idő alatt, azt a kezdeti hajtóanyag és az égéstermékek kötési energiájának a különbségéből tudod kiszámítani. De egyszerűbb ha megnézed itt.