Hunter

Az oroszok mentik meg az ExoMars programot

Oroszország együttműködési szerződést köt Európával, miután a NASA kihátrált az ExoMars projekt mögül, állítja az orosz űrügynökség.

A Roszkozmos vezetője Vlagyimir Popovkin és az ESA vezérigazgatója, Jean-Jacques Dordain pénteken találkozott Moszkvában, hogy tárgyaljon a közös Mars expedíciókról, amik 2016-ban és 2018-ban indulnának.


Popovkin (balra) és Dordain egy korábbi felvételen

Az ESA azóta igyekszik meggyőzni Oroszországot, hogy lépjen elő teljes jogú partnerré, amióta tavaly a NASA bolygókutatási költségvetése bizonytalanná vált. A Roszkozmosz közleménye szerint az orosz űrügynökség vezetői egyetértenek abban, hogy a Mars-kutatás "közös tudományos érdekeket szolgál". A két űrügynökség az év végén fogja aláírni a hivatalos egyezményt. Remélhetőleg az Európával kötött szövetség javítani fogja az oroszok Mars-kutatási eredményeit is, amit nem igazán lehet sikertörténetnek nevezni.

Az orosz fél biztosítja a Marsra induló műhold és marsjáró űrbejuttatásához szükséges két Proton rakétát. A 2016-os repülés a Thales Alenia Space által kivitelezett műholdat indítja el a vörös bolygó felé, ahol az űreszköz a légkör metán és egyéb nyomgáz tartalmát fogja szondázni, illetve magával visz egy leszállási demonstrátort is, ami a két évvel később induló marsjáró és leszállórendszere számára gyűjthet értékes adatokat. A 2018-as leszállóegységet a brit Astrium Satellites fejleszti, amit egy orosz építésű belépő, ereszkedő és leszálló csomag juttat el a bolygó felszínére.

Az eredeti tervezet szerint a NASA biztosította volna mindkét ExoMars kilövéshez a rakétákat, két Atlas 5-öt, illetve a kutatási műszereket, valamint a marsjáró leszálló rendszerét, ami a Mars Science Laboratory „égi daru” struktúráján alapult volna.

Az ESA igazgatótanácsa márciusban jóváhagyta az ExoMars program tovább finanszírozását, ezáltal biztosítva a műhold küldetés 2016. januári kilövési időpontjának a megtartását. A NASA következő novemberi miniszteri ülésén a program költségvetési hiányainak kezelése lesz a téma, az ESA tagállamok ugyanis 850 millió eurót szavaztak meg az ExoMars finanszírozására, az újrarajzolt, orosz közreműködéssel folytatódó küldetés azonban 1,2 milliárd euróba kerülne Európának, amit a hivatalos megállapodás aláírása előtt biztosítani kell az ESA számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #24
    ...el tudom képzelni a taposóaknát
  • NEXUS6 #23
    És milyen katonai szintér lehet a Hold?

    Hát ezt valszeg már sose nemtudjuk meg!
  • Doktor Kotász #22
    És milyen katonai szintér lehet a Hold?

    Telepített atomfegyverek? Akkor miért nem a Plútóra már? Onnan még több idő alatt lehet csapást mérni. És hogyan jutnának oda titokban?

    Nem gondolod, hogy lehetne látni, hogy nini, a ruszkik elindultak a Holdra?
    Vicc kategória ez az egész.
  • NEXUS6 #21
    Szerintem a legjobb...
    .... konspirációs film erről a témáról az volt, amiben azt derítették fel, hogy az egész amcsi holdmisszót gyakorlatilag Kubric, a 2001 űrodüsszeia rendezője csinálta a kormány megbízásából!"

  • NEXUS6 #20
    A konspirációs film erről a témáról az volt, amiben azt derítették fel, hogy az egész amcsi holdmisszót gyakorlatilag Kubric, a 2001 űrodüsszeia rendezője csinálta a kormány megbízásából!
    Kár hogy a végén az alkotók leleplezték, hogy az egész leleplezést csak azért csinálták, hogy megmutassák, hogy bármilyen sztorit el lehet hitelesen adni.

    :D

    Másrészt, ismerve a SZU dolgait elképzelhető-e, hogy egy ilyen dolgot megcsináljanak és eltitkoljanak?
    A válasz röviden: igen!!!!
    Meg tudták tenni az évtizedes eltitkolását a dolgoknak? Igen, mert pl a saját civil emberes holdprogramjukról sem lehetett tudni semmit, úgy a 90-es évek elejéig, mert olyan jól működött náluk a titkolódzás. És titkolták is mert totális kudarc volt, az óriásrakétáik sorra elposszantak.

    Másrészt mi lenne annak a motivációja, annak, hogy egy ilyen, akár sikeres, akár kudarccal végződő programot a mai napig titkoljanak?
    Az ok lehet az, hogy az egész program katonai volt és a mai napig van hatása, eredménye.
    Miért is fontos mindez? Csak mert azon a napon, 1967 január 27-én amikor az USA 3 asztronautája bennégett az Apollo 1 kabinjában egy sokkal nagyobb csapást mértek a nagyhatalmak az egész űrhajózásos dologra: aláírták a világűregyezményt. Ebben vállalták, hogy a világűrből nem csinálnak hadszinteret, nem telepítenek oda fegyvereket. ezzel aztán kinyírták az egész űrkutatást mindkét szuperhatalom ettől kezdve látványosan csökkentette az űrhajózásra költött pénzeket. Legalább is hivatalosan.

    Ettől elvileg csak kisebb eltérések voltak, mint pl az orosz vadászműholdak esete. Egy ilyen dolog, amivel viszont erőteljesen megsértették ezt az ENSZ egyezményt viszont elég erős politikai töltettel bír. Akik ebben résztvettek, és még felelős beosztásban vannak, a mai napig félhetnek a beosztásuk megőrzése miatt. Vagy ha még működik a dolog, akkor egy olyan ütőkártyáról van szó, amit érdemes egy esetleges krízis utolsó pillanatáig titkolni.
  • Doktor Kotász #19
    "Hivatalosan nem voltak.

    De nem lepődnék meg ha mégis megtették volna, mert nem olyan elmaradottak mint az usa gondolja legalábbis szerintem. Éppen ezért írtam a saját véleményem "

    Ha ismernéd az oroszokat, akkor tudnád, hogy mindennel kérkednek, ha valamit elérnek. Egy Holdra stállást vagy Mars utazást nem titkolnák el. Miért jó neked hülyeségeket beszélni?
    Eleve vatteg hogy képzelted? Elindulnak a Holdra, Marsra, osonva haza settenkednek, leülnek egy szobába, és azt mondják, hogy pszt, erről egy kukkot se senkinek, hihi, hogy túljártunk a világ eszén, és a bamba amerikaiak nem is sejtik.. hihi...

    Közben az egész űr tele van műholdakkal, és senki sem vette észre, hogy nini, hova mentek etek az ruszkik?

    Tudod hogy nevezik azt a katyvaszt, ami a fejedben van pszichológiai szaknyelven? Kognitív disszonancia redukciónak. Te egy másik bolygón élsz, annyira nem érted a miénket...
  • Merces #18
    a holdrol :D http://www.youtube.com/watch?v=4lJAw_BtM2g
  • theCREATOR #17
    Már van. Valami olyasmi hogy visszajönnek a németek a mittom én honnan :D

    Talán 1 éve olvastam róla, bár azt mondták rá jó film végig lehet röhögni
  • NEXUS6 #16
    Mikor lesz már a náciufós film a moziban!?

  • Lucy in the Sky #15
    Jófajta koppintás volt az, a ruszki mérnökök utolsó nagy dobása volt, ami sok tekintetben felülmúlta az "eredetit". Azon ne vesszünk már össze hogy a hírhedten gazdaságosan újrafelhasználható SSME vagy az Enyergija rakéta lett volna a befutó hosszútávon, hajtómű bekötési pont ide vagy oda, ugyanaz a volt koncepció, a megvalósítás viszont egész más. Sose tudjuk már meg, ellentétben azzal, hogy milyen égitesten jártak orosz kozmonauták, mert ezt mindjárt elmeséli nekünk a kolléga. :)