SG.hu

NASA rekord: 25 megabit 226 millió kilométer távolságból

A NASA optikai kommunikációs demonstrációja 25 Mbps sebességet ért el egy teszt során, melyben adatokat küldtek vissza a Földre 226 millió kilométer távolságból.

A Psyche szonda az azonos nevű aszteroida felé tart. December 11-én, amikor az űrszonda 31 millió kilométer távolságban volt, 267 Mbps sebességgel tudott vele kommunikálni a NASA. Ahogy azonban a Psyche folytatta útját, a távolságok egyre nagyobbak lettek, és az adatátvitel és -fogadás sebessége is zuhant. A projekt célja 226 millió kilométeren (140 millió mérföldön) az volt, hogy elérje az 1 Mbps sebességet. Ehelyett a mérnököknek 25 Mbps-ot sikerült kihozniuk a technikából.

A korábbi demonstrációk során a sávszélességet előre betöltött adatokkal, például egy macskás videóval tesztelték. A legutóbbi kísérlet a Psyche rádióadóján keresztül elküldött mérnöki adatok másolatát használta. "Egy április 8-i kommunikáció során körülbelül 10 percnyi űreszköz-adatot küldtünk le” - mondta Meera Srinivasan, a projekt operatív vezetője a NASA dél-kaliforniai Jet Propulsion Laboratory (JPL) laboratóriumában. "Addig teszt- és diagnosztikai adatokat küldtünk a Psyche-ról a lefelé irányuló kapcsolatainkban. Ez jelentős mérföldkövet jelent a projekt számára, mivel megmutatta, hogy az optikai kommunikáció hogyan kapcsolódhat egy űrhajó rádiófrekvenciás kommunikációs rendszeréhez.”


A lézeres technika csak ezen út során van használatban, egyébként a Psyche hagyományos rádiótechnológiát használ a küldetéséhez. A demonstráció azonban rámutat a nagyobb sávszélességű kommunikáció lehetőségére a jövőbeli projektek során, eltéve, hogy az időjárás is megfelelő. "Sokat tanultunk arról, hogy meddig tudjuk kitolni a rendszer határait, ha tiszta az ég. A viharok alkalmanként megszakították a működést mind a Table Mountain-en, mind a Palomar-on” - mondta Ryan Rogalin, a projekt vevőelektronikai vezetője. Az optikai kommunikációhoz viszonylag tiszta égboltra van szükség, míg a lassabb rádiós kommunikáció kevésbé függ az időjárástól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Fefy #8
    Cat8 kültéri SFTP kábel esetén kellemes zsebpénz lenne a 226 millió km. kb 500Ft/méter * 226 millió km-rel = 113 billió forint. Szűkösen el lehetne lenni ennyivel pár napig...
  • TovGab #7
    Nem a pár ezer Ft a sok a gigabites netért, hanem a 226.000.000 km UTP kábel ára! :D
    Utoljára szerkesztette: TovGab, 2024.05.02. 22:41:47
  • takysoft #6
    A ChatGPT szerint a 226 millió km-t a fény 12 perc alatt tesz meg.
    Na most azért a 25 perces latency(ping), játékhoz valóban nem ideális.

    Szintén a ChatGPT számításai szerint ugyanezt az utata a négyeshatos az átlagsebességével 1432 év alatt tenné meg. Maximális sebességgel 368 év lenne ugyanez(egyenes vonalon)
    Bár szerintem ennyi idő alatt esélyes, hogy meghibásodna a combino....
  • tom_pika #5
    Az sem mellékes,hogy mennyire fókuszált a nyaláb... A wifi nem egy irányba szokott sugározni.
  • Macropus Rufus #4
    ha irónia akkor oks. ;)
    Ha nem akkor tényleg jobb lett volna hallgatnod... :|
  • Macropus Rufus #3
    mondjuk sok 2,4ghz wifi esetében 30Mb/s már olyan 40m után sincs meg :)
    Itt meg 226m kilométerről jobb az átvitel mint a legtöbb eldobható wifi router esetében lakáson belül :) mondjuk komoly lehet a jel erőssége az biztos.
  • Fefy #2
    Elolvastad te egyáltalán a hírt?

    226 millió km-es távolságból vezeték nélkül volt 25Mbps. Kicsit más kategória. Ekkora távolságon a késleltetés (egy oda-vissza csomag) 25 perc. 226 millió/300 ezer/60*2 a képlet.
    31 millió km-es távolságban 3 perces késleltetés van (a fénynek oda-vissza ennyi időre van szüksége!), ekkor még 267Mbps volt a sebesség.

    Szóval ülj le, egyes!
  • duke #1
    Nem ertem miert vannak oda ettol a 25 mbit -tol, amikor evek ota par ezer forintert lehet gigabites internetre elofizetni.