Hunter

A mélyben dolgozott a marsi víz

Az ESA Mars Express űrszondája felszínalatti víz egykori létezésének bizonyítékaira bukkant a vörös bolygón.

Az Mars Express és a NASA Mars Reconaissance Orbiter (MRO) szondája az ősi déli felföldeket magába foglaló Tyrrhena Terra kráterekkel tarkított területére közelített rá, ahol a tudósoknak 175 olyan területet sikerült azonosítaniuk, amiket víz által létrehozott ásványok jellemeznek. A kráterek falába, peremébe és szirtjeibe ágyazódott ősi kőzetek kémiája szerint a Mars történetének első évmilliárdja során volt jelen a víz, méghozzá a felszín alatt.


A kráterek egyfajta természetes ablakot nyitnak a bolygó felszín történetére, és minél mélyebb egy kráter, annál messzebbre lehet visszatekinteni az időben. "A kráterek igen széles méretbeli skáláját tanulmányoztuk, az 1 kilométerestől a 84 kilométer szélességűekig, ami azt jelzi, hogy ezek a hidrált (vízzel egyesült) szilikátok több tíz métertől egészen kilométeres mélységekből kerültek a felszínre" - nyilatkozott a tanulmány vezetője, Damien Loizeau. "A kőzetek összetételéből következik, hogy hosszú időn át kellett jelen lenni felszínalatti víznek a kémiájuk ilyen jellegű átalakításához"

Az ESA tanulmánya szerint míg a becsapódások által kilökődött anyag látszólag szoros kapcsolatban volt a vízzel, alig akad valamilyen bizonyíték van arra, hogy a kráterek között, a felszínen fekvő köveknek is közük lenne a vízhez. "A vízkörforgás több kilométer mélyen a kéregben zajlott le megközelítőleg 3,7 millió éve, mielőtt a kráterek többsége kialakult volna ezen a területen" - magyarázta a tanulmányban közreműködő Nicolas Mangold. "A víz a igen sokféle kémiai változást idézett elő a kőzetekben, ami visszatükrözi a felszín közelében uralkodó alacsony, illetve a mélyebben fekvő területek magasabb hőmérsékleteit, anélkül, hogy közvetlen kapcsolatot találnánk az akkori felszíni körülményekkel"


Tyrrhena Terra

A Mars egyik legnagyobb ismert agyagban gazdag területe, a Mawrth Vallis egy jóval egységesebb vizes ásványtant mutat, mint a Tyrrhena Terra. "A folyékony víz szerepe a Marson nagyon fontos a lakhatóság szempontjából, a Mars Express adataiból készült tanulmány pedig egy rendkívül nagy zónát tár elénk, ami igen hosszú időn át létezett" - összegzett Olivier Witasse, a Mars Express projekt tudósa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Irasidus #34
    A Marson lévő tudományos kamerákban nem csak három felé szűrő van , mint a földi digitális kamerákban... A cél elsősorban nem képeslap fotó készítése. Persze ha csak kiegészítés volt, akkor ez meg a kiegészítés kiegészítése. :D
  • kvp #33
    "A Marson készült képek kivétel nélkül szürkeárnyalatosak. Egy színszűrő segítségével különböző hullámhosszban készülnek a képek, ami nagyjából megfelel egy-egy szín hullámhosszának."

    Ez a foldi fenykepezogepekben is igy tortenik, csak altalban rgb szurot kapnak a szenzorok es nem egymas utan, hanem egyszerre van mindharom szuro a kep elott, egy subpixel-es matrixban. Szerencsere a marsjarok direkt azert vittek magukkal egy rgb szuro keszletet is, hogy kepesek legyenek 'hagyomanyos' szinvilagu kepeket kesziteni.

    Ezek alapjan a mars talaja kb. olyan mint nallunk a balatonfelvideken az a voroses talaj, ami kb. akkor alakult ki, amikor a marson is, csak onnantol a ket bolygo valamelyest eltero utat jart be.
  • Tsol #32
    Végülis, a második képesn sem vörös a mars. Piros, zöld, kék...
  • Irasidus #31
    A Marson készült képek kivétel nélkül szürkeárnyalatosak. Egy színszűrő segítségével különböző hullámhosszban készülnek a képek, ami nagyjából megfelel egy-egy szín hullámhosszának. Ez a Földön kiszínezik, több kevesebb sikerrel. Aki valaha látott már fényképet az tudja valósághű színeket egy fényképezőgép nem csinál!

    Zöld, kék és egyéb "nem odaillő" színek azért vannak, mert a kamerák nem csak látható fényben készítenek képeket. Ha valakit nem győztem meg, azt néhány linkel orrba tudom vágni.
  • TokraFan #30
    "Mondjuk arra azért kiváncsi lennék hogy a Napnak akkor milyen szine van :)"

    Rossz a kérdés. A Nap nem létezik! Azt csak egy galaktikus léptékű összeesküvés részeként vetíti oda egy fejlett "tudatos tervezettségű" civilizáció.
  • Bannedusermail #29
    Az ég színe a Földön, nem a gőzok színe miatt kék, hanem a vízpára miatt, ami szétszórja a fényt ezen a hullámhosszon.
  • teddybear #28
    Azért találták ki ezt az elszínezést, mert a két marsjáró színszűrős fényképeket készít. Ezek egy kékeszöld színszűrőn át készülnek, mert így jobban láthatók a geológiai szerkezetek a mintákban.
    Amikor nyilvánosságra hozták a képeket, természetesen átszínezték őket a valós árnyalatokra. Ez viszont bőven elég volt a konteósoknak a károgásra..
  • torreadorz #27
    Egyébként meg, ha egy fényképen kiemelem 50%-al a zöld árnyalatait és ugyanennyivel elnyomom a vöröset, akkor a keletkező kép nem arra lesz bizonyiték hogy amiről fotoztam az zöld, hanem hogy tudom használni a photoshoppot.

    Ugyyanigy ha valaki vitatja hogy a Holdon készült képeken miért nem látszanak a csillagok, akkor az nem arra bizonyiték hogy a kép nem a Holdon készült (ugyaninnen megközelitve arra is lehetne hogy nincsenek is csillagok...), hanem arra hogy az illetőnek fingja nincs a fotózásról. Az egyébként egy dolog hogy fotózáshoz nem ért, de hogy még életében nem gondolkozott el azon hogy teliholdkor hogyhogy csak a legfényesebb csillagok látszanak az égen, mig holdfogytakor meg milliónyi az is holtbiztos.

    Persze lehet hogy egy mátrixban élünk és a teliholdkor a Földön készült képeimen azért nem látszanak csillagok mert valójában azok nem is a Földön készültek hanem a Holdon (ti.: ott nem látszanak a csillagok lásd feljebb). Ezen megfontolásból viszont akkor én lehet nem is földlakó vagyok hanem holdlakó?
  • torreadorz #26
    Mire szerettél volna válaszolni? :)

    Ezt irtam:
    "Azt mondja ha a NASA mars képein a zöld szint kiemeljük 50%-al a vöröset meg lecsökkentjük 50%-al, akkor a Mars nem vöröses lesz hanem zöldes tehát van rajta élet"

    Erre a te válaszod:
    "A felszín jelentős része vöröses, azonban a Földön a gánti bauxitbányában sem vörös az ég"

    :) Mindig is tudtam én hogy térdig érő füben nem lehet lekvárt kaszálni.

    Aztán, irod:
    "A Mars légköre/ege tehát hasonló színű a földihez. 95%-ban CO2-öt tartalmaz ami színtelen. Az 0,1-pár%-os összetevők azonban a N2, Argon, O2 mint a Földi atmoszférában"

    Végülis elég hasonló a földéhez, csak itt a légkör 0,039%-ban tartalmaz CO2-t, 78%-ban nitrogént (mars: 2,7%), 20% oxigént (mars: 0,13%), ezen felül a légköre kb. 100x ritkább mint a földé. Mondjuk argonból tényleg hasonló mennyiség 1%. Szóval az egyik nagy piros kör alakú a másik meg kis fekete négyzet, de végülis hasonlóak mert mindkettőn van egy kék pötty :)
  • NEXUS6 #25
    "A Mars légköre/ege tehát hasonló színű a földihez. 95%-ban CO2-öt tartalmaz ami színtelen. Az 0,1-pár%-os összetevők azonban a N2, Argon, O2 mint a Földi atmoszférában."

    Helyesebben: a Mars-légkör nagyrészét kitevő CO2-t leszámítva (ami színtelen), hasonló a földihez.