Ötvös Tibor

Az év legnagyobb meglepetései

Így az év vége felé folyamatosan jelennek meg a különböző Best of... listák.

Ma az egyik magazin összeszedett 4 olyan eseményt a 2012-es évből, melyek alapvetően befolyásolták a játékvilágot. Az első a Double Fine Kickstarter durrantása. Addig egy nagyon szűk réteg tudott csak a lehetőségről, ám miután a Double Fine Adventure 3,3 millió dolláros támogatást szedett össze, rengetegen ugrottak a lehetőségre. Mostanra már a legnagyobb fejlesztők is indítanak projekteket a Kickstarteren, melyek többsége sikerrel zárul.

A második a Steam Zöld lámpás manővere volt. A Valve 2003-ban indította el a Steam rendszerét, melyre folyamatosan tölthették fel a független fejlesztők is az alkotásaikat. Ám idén a Steam Greenlight megjelenésével ez megváltozott. Mostantól már nem a Valve emberei döntik el, melyik játék kerülhet fel és nem automatikus a rendszer. Mostantól a felhasználók szavazhatnak egy-egy alkotásra és csak egy bizonyos szám után kerül fel a program. Így viszont mindenki előtt ott a lehetőség, hogy a saját alkotását feltöltse és ha elég szavazatot kap, meg is jelenik és pénzt is kereshet vele.



A harmadik a Gaika felvásárlása volt, melyet a Sony ejtett meg alig 380 millió dollárért. A Gaika birtokában volt ugyanis a felhő-rendszer, melyet elméletileg a Microsoft akart megszerezni. Ám a Sony végül többet ígért, így övék lett a cég minden ötlete is. Ettől pedig rögtön el kezdődtek a találgatások a PS4-gyel kapcsolatban, ami, ha a felhő-rendszert alkalmaznak a fejlesztők, akkor nem használ majd lemezeket.

Az utolsó pedig a The Walking Dead sikere, mely alaposan megreformálta a kalandjátékok műfaját. Ha valaki pár éve azt mondja, hogy 2012-ben egy kalandjáték uralja majd a piacot, lesz az év játéka és ráadásul nagyon jól is sikerül, sokan nevettek volna. Ma azonban ez a tény. A Telltale Games eddig is jó alkotásokat készített, ám a The Walking Dead kimagaslik ezek közül is. És reményeink szerint ezzel megágyazott egy új generációs stílusnak és más fejlesztők is belépnek erre a piacra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)