Ötvös Tibor

Elfeledett kalandjátékok

Manapság egyre több kalandjáték jelenik meg, melyek ráadásul egyre magasabb színvonalat képviselnek. Elég csak a Telltale Games alkotásaira gondolni, melyek között akad remake (Sam & Max) és teljesen új cím is (Back to the Future, Walking Dead). Épp ezért úgy gondoltuk, hogy ideje áttekinteni, mely klasszikus alkotásokat szeretnénk viszontlátni.

Ma már kissé nehezen lehet elhinni, hogy a LucasArts anno, a legnagyobb Csillagok háborúja őrület idején képes volt igazán minőségi, a Star Wars univerzumtól teljesen különálló alkotást létrehozni. Ilyen volt a klasszikus Day of the Tentacle, mely a szintén kultikus Maniac Mansion folytatása volt.

A játék fantasztikus volt: remek sztori, átgondolt és valóban felhasználható időutazós fejtörők, kemény logikai feladványok és a mindent vivő humor. A Day of the Tentacle egy igazi időt álló klasszikus, melyet szívesen látnánk akár csak egy szimpla HD-feldolgozás képében is.



Szintén LucasArts termék az Indiana Jones and the Fate of Atlantis, mely minden idők legjobb Indy alkotása volt. A játék kemény fejtörőkkel bírt és nem véletlenül lett kultikus már a megjelenése pillanatában. Hasonló cipőben jár a The Dig, mely egy titokzatos ásatáson játszódik. A történetet egy elég komoly trió álmodta meg: Orson Scott Card, Steven Spielberg és Alan Dean Foster.

A The Dig kissé különbözött az addigi LucasArts alkotásoktól, mivel sokkal komolyabb játékmenettel és történettel bírt, mint mondjuk a Monkey Island vagy a Day of the Tentacle. Épp ezért nagyon szeretnénk, ha folytatódna a kaland. És természetesen nem maradhat ki örök kedvencem, a Full Throttle sem, melynek készült folytatása, ám azt leállították.



Az utolsó LucasArts produktum a Grim Fandango, mely egyedi megoldásaival és humorával lopta be magát a rajongók szívébe. És ha már humor, akkor nem maradhat ki a Discworld széria sem, melynek utolsó része, a Noir nem sikerült olyan jól, mint az előző kettő és épp ezért szívesen látnánk egy valódi harmadik részt, mely ismét Terry Pratchett történetét dolgozná fel.

Szintén nem maradhat ki egy ilyen felsorolásból aSpace Quest, mely a Sierra On-Line ékköve volt. A Roger Wilco kalandjait feldolgozó sci-fi kaland számos részt élt meg, de nekünk a negyedik epizód volt a kedvencünk. A végére pedig jöjjön a világ egyik legnépszerűbb nőcsábásza, aki a Leisure Suit Larry című franchise hét részével kellemes emlékeket adott a rajongóknak. Azóta azonban katasztrofális alkotások jelentek meg a Larry nevével, melyben már nem is ő volt a főszereplő. De itt van fény az alagút végén, hiszen a Replay Games készíti az első epizód feldolgozását.

Remélhetőleg siker lesz és ennek hatására végre beindul valami eme klasszikusok háza táján is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zord #23
    Nade azért egy Pac-Man sem volt semmi. Leírás alapján is nehéz volt anno.
  • sandercohen #22
    Na és mi van a Gabriel Knight trilógiával. Azok is zseniálisak voltak. Mit nem adnék egy HD első részért...
  • Molnibalage #21
    A Syberia első részét toltam, de leírás kellett hozzá itt-ott. Nagyon sajátos hangulata volt.

    A TLJ-re? MI-re soha nem volt időm, hogy n+1 játékra. :(
  • eto demerzel #20
    the best: myst, monkey island, syberia 1-2,
  • Kensin #19
    Broken Sword, The Longest Journey, Syberia, Hugo's House of Horrors (igazi klasszikus)
  • Regggie #18
    Ahogy már előttem is írta valaki: a The Neverhood hiányzik a cikkből. Zseniális játék.
  • Molnibalage #17
    A Runaway széria sem rossz állítólag. Én egyikkel sem játszottam, csak az 1. rész longplay-t néztem végig a neten. Volt olyan, mint egy jó és vicces akció/kaland film. Nálam *5 a cucc.
  • sad1976 #16
    szerezd be.nagyon jó game! idióta humorral.én végig vittem.bevallom pár résznél rendesen beszívatott mire sikerült.a varázs kotyvalék elkészitése.na az kiverte a biztosítékot nálam.mikor kb huszadjára sikerült kikavarni.mekkora poén benne az is hogy a halál(kaszás) is meghal!? el is földeljük rendesen ahogy kell
  • mcganyol #15
    jut eszembe a The Legend of Kyrandia kimaradt, pedig az is ez a korszak és hatalmas volt
  • wraithLord #14
    Nekem a Day of the Tentacle, a Sam and Max, a Goblinsok, a Call of Cthulhu: Prisoner of Ice, Little Big Adventure-ök ugranak be hirtelen, amikkel sokat játszottam.
    Ja, meg a Maniac Mansionnal is játszottam a DotT-ban. :Ð