Ötvös Tibor

I Am Alive

Az I Am Alive első blikkre egy nagyon hangulatos kis túlélő-kalandnak ígérkezett, melyben egy katasztrófa sújtotta városból kellett hősünkkel kimenekülni, miközben a túlélésért is meg kellett harcolnunk.

Aztán a Ubisoft elölről kezdte az egész projektet, mert szerintük nem volt megfelelő a dolog. Az új játékmenetből megjelent első videók azonban nem mindenki tetszését nyerték el. A megkapaszkodós ugrálás és az egész fegyveres harc a Splinter Cell: Convictiont idézte, ami nem lett volna rossz ajánlólevél, de azért többet vártunk egy Sam Fisher klónnál. A végleges változatot kipróbálva kijelenthetjük, hogy többet is kaptunk.



A történet szerint anonim hősünk túlél egy hatalmas katasztrófát, melynek hatására akkori lakhelye teljesen összeomlik. Egy évvel a történtek után visszatér, hogy felkutassa eltűnt feleségét és kislányát. Az első, amit le kell szögezni, hogy az I Am Alive elképesztő realista megoldásokkal operál. Itt valóban minden mozdulatunknak jelentősége van. Egy nagyobb zuhanás után például nem kapaszkodhatunk meg egy kiálló párkányban, mert a lendülettől eltörhet a karunk vagy hasonló.

Hősünk nem képes hosszan futni sem, mivel egyszerűen elfárad és elfogy az energiája. Ez az energia is kapaszkodás közben is elfogyhat és ilyenkor egyszerűen lezuhanunk. Szóval nem lóghatunk percekig egy-egy kiszögelésen. Fegyverünkben nem mindig lesz lőszer, egyszerre maximum 3-4 darab lesz nálunk. Ám szerencsére nem is kell mindig lövöldöznünk. Elég, ha csak ráfogjuk valakire a pisztolyt és már meg is adja magát. A bátrabbak persze kísértik a szerencséjüket és elindulnak felénk és ha valóban üres a tárunk, akkor halál fiai vagyunk.



Ráadásul a folyamatos levegő-utánpótlásra is figyelnünk kell, mivel a város csupa szmog és por. Így nem sétálhatunk csak úgy ki az utcára. Szóval valóban meg kell fontolni minden lépésünket és ez a hangulat az egész játékban jelen van. Sajnos az egész programot 5 óra alatt le lehet tudni, de ugyanakkor be kell ismernünk, hogy például a Modern Warfare 2 sem nyújtott hosszabb játékmenetet.

Az I Am Alive egy remek kis program, mely valószínű sok rajongót gyűjt majd magának. Remélhetőleg egy esetleges siker hatására a folytatás már egy hosszabb programot rejt majd. A PC-s verzió is hamarosan megjelenik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • alma2 #14
    fenebe, ez nem a jatek foruma... elbaszott sg
  • alma2 #13
    jaj mar ezek a peldak.
    melyik jatekban mehetsz be te minden ajton, egyet mondjal kerlek.
    Vagy pirosan vilagit a tejen egy lampa, hogy ne is probalkozz nyitogatni, mert ugyse nyilik, vagy ele tesznek egy szorszalat ami megakadalyoz ebbe. Itt letrat tettek, hogy lassad is.
    Gondolom ez az eleted elso jateka azert vagy igy meglepodve.Az osszes altalad a Felsorolt zavaro problema az ilyen jatekok alapeleme, hiszen valahogy vezetni kell a jatekost.
  • vk90 #12
    Azt vártam ettől a játéktól, hogy jó hosszú lesz.
  • rDAVE #11
    Kb. olyan mint ha nem egy játék lenne :) bár tulajdonképpen csak a név és katasztrófa sújtotta város ami összeköti őket.
    Nagyon kár volt újragondolni ezt a játékot és ezt addig hangoztatom is míg egy olyan játékot nem kapok mit ami a videóban van. :D
    Mikor megjelent ez a videó akkor még nem arcade játéknak szánták és PC is a platformok között volt...
  • wolruf #10
    Én is ezt írtam le. A korai változat még nagyon vonzott, a mostanit kipróbáltam, de katasztrófa. Amúgy vicces, az általad küldött videóban a figura fel tudott szaladni egy törmelékhalomra. A végleges demóban ez nem megy :D
  • rDAVE #9
    wolruf: azért azt se felejtsd el hogy ez megjelenésekor sem 15.000Ft
    tény hogy többet ki lehetett volna hozni belőle de ennyit azért megérhet

    Én addig vártam igazán ezt a játékot még nem kezdték elölről és nem derült ki hogy csak egy Arcade játék lesz..

    Más játék érzését kelti az első trailer:
    http://www.youtube.com/watch?v=HZ6Aely9YrQ
  • wolruf #8
    Szerintem ez a játék egyszerűen ócska. Végigvittem a demót, aztán nagyon gyorsan letöröltem. Nagyon nem bírom azokat a dolgokat, amik teljesen baromságok. Emberünk hídpillérre mászik, 2-3 métereket ugrik helyből, csinál brutális dolgokat, de egy szemeteszsákot nem tud kikerülni/átlépni. Olyan lineáris a dolog, hogy az szörnyű. Ráadásul primitív pályaelemekkel korlátozzák a félig Tarzan srácot. Az egyik kerítésen átmászik, a másikon már nem, holott még egy lépcsőnek használható mentőautó és Hummer is van mellette. Helyette körbe kell menni 3 háztömböt, ahol rátörnek falon keresztül ellenfelek. Ez a poros közeg mindenkit erőművésszé tett :) Ha fal felé megyek, emberke nem áll meg, hanem helyben kezd sétálni a falnál (vagy macskakődarabnál vagy bárminél, amit nem tud átlépni)... Kutasd át a házat! Nosza, remek, csak éppen az egyik ajtó előtt egy felborult létra van. Kész, oda be sem lehet menni, elvégre egy létrát arrébb tenni megoldhatatlan feladat egy ilyen kaliberű embernek :) 2012-es játéknál (főleg ami igencsak ígéretesnek tűnt) szerintem ez így szörnyű. Pedig annyira vártam... Kár volt :(
  • morden #7
    jah az már döfi ár érték arányban mindent lepipál :D
  • Macccy #6
    Úgy ám, kb 3.500 Ft az ára a játéknak ...
    Ez így már ~700 Ft/óra, ha mindenképpen számszerűsíteni szeretnéd a játékidő árát.
  • rDAVE #5
    PC verzió? http://www.sg.hu/cikkek/86006/biztosan_nem_lesz_pc_s_i_am_alive
    volt tervben de az még az előtt volt hogy visszaküldték volna az egész játékot a tervezőasztalra

    morden: 1200 pont a játék Xbox 360-on