33
  • Macropus Rufus
    #33
    Azert amikor 1TB ssd van 1TB hdd-hez hasonlitva, akkor azt is melle kene tenni, hogy az ssd-t nem ill 100%-ra telerakni. Olyan 70-80%-k felet drasztikusan belassul. Tehat az 1TB ssd igazabol csak 0.7-0.8GB hasznalhato kapacitassal rendelkezik. Ha azonos arban is lesznek a hdd 20-30%-al tobb hasznalhato helyet ad.
  • Macropus Rufus
    #32
    Nem semmi archivalas :)
    Ha tuti meg akarod tartani az adataidat, akkor en az mo lemezeket javaslom. Arra nem 100 ev a gari adat vesztes ellen, hanem nemileg tobb. :) Igaz qurva draga, de ha fontosak az adatok, akkor nem annyira. En meg regebbit hasznalok, 3.5"-os 1.3GB-os lemezekkel, de vannak joval nagyobb kapacitasuak is, horror aron. Tovabba dat-ot is hasznalok. De fontos adatok csak is mo lemezre mennek.
  • llax
    #31
    Márkás konfigoknál teljesen más árakkal számolj. A low-end cuccokat Te is nagyon nyomott áron kapod meg, a kereskedők sem sokat keresnek rajtuk, a többin mindenki szeretne nagyot kaszálni. A gyár kapujában jóval kisebb az árkülönbség a 128-as és a 960-as között, egy DELL vagy Lenovo nem a magyar kiskereskedőtől rendeli. Amikor a terás SSD itthoni kisker ára nem 25, hanem inkább 30-35 körül lesz, gyártói beszerzésnél nem kizárt, hogy már olcsóbb lesz, mint a hibrid megoldás.

    Van az a furcsaság, amikor a kiskereskedők drágábban adják az OEM procit, mint a dobozosat. Ehhez képest az OEM beszerzési ár, mondjuk 50.000 darabra a nagyobb prociknál talán fele sincs a dobozos kiskerárnak (és még mínusz áfa is). Nem véletlenül dobálták ki a nagyobb cégek tömegesen 2-3 éve pl. a sok i5-2400-at, amikor még Gizike titkárnőnél csak boot alatt látott 10%-nál nagyobb terhelést. ...és nem véletlenül vettek 4-5 évvel korábban olyat. Nagyban minden más!


    Még egyszer: A világon legyártott PC alkatrészek többsége brand gépbe kerül. A HDD gyártókapacitás leépítése "áttörés nélkül" is folyamatban van, nem tudni még, mi lesz a vége. Ne legyen úgy, de majd ha terás esetén 25 vs. 35 lesz a kérdés, könnyebb lesz dönteni...

    És még valami: Sokan úgy reagálnak (stílusból következtetve), mint ha a meglévő HDD cseréje kötelező lenne...
  • CairoJack
    #30
    ""1-2 év ahhoz kell, hogy az 1-2 TB-os SSD-k megfizethetőek legyenek."
    Pontosan erről volt szó eddig is, nem az azonnali 100%-os kiváltásról."

    Én ezt értem, magam is így gondolom, a kommentem válasz volt kvp #22-es kommentjére, miszerint:
    "Viszont lesz egy pont, ahol igazabol mar csak az SSD vasarlasa eri meg. A cikk szerint ez iden vagy jovore johet el" - Na az, hogy CSAK az SSD vásárlása érje meg, az még sok idő, optimista becslés szerint is 5 év, nem kizárt a 10. Pusztán erre hívtam fel a figyelmét.

    Más:
    "Illetve még arról van szó, hogy amint egy kisebb (128+1000) SSD+HDD kombó árának közelébe ér az 960GB...1TB SSD-k ára,... márkás konfigokból biztosan repül a HDD... Ettől nem 1-2 évre vagyunk, hanem jó esetben fél évnél is kevesebbre."

    Azért jelenleg a legolcsóbb 128 GB-s SSD 8 rugó körül van, egy 1 TB-s HDD 12. Tehát 20-25 forint, amiről beszélsz. A legolcsóbb 1 TB-s SSD 50K körül mozog. Azért nehezen hiszem el, hogy fél éven belül lefeleződnek az árak. DE!!!!! Legyen neked igazad, mert akkor már jövő január, február környékén kidobhatnám a pcsába a gépemből azt a szutyok HDD-t. De jó is lenne, istenem.
  • llax
    #29
    "Vannak olyan flash driveok, amire a gyártó 100 év (nem tíz, száz) év visszaolvasási garanciát ad."

    Így volt ez az írható optikai adathordozóknál is... A valóság már elég vegyes képet mutat...

    "1-2 év ahhoz kell, hogy az 1-2 TB-os SSD-k megfizethetőek legyenek."

    Pontosan erről volt szó eddig is, nem az azonnali 100%-os kiváltásról. Viszont komoly eladási darabszámot - ahogy eddig is - pont a kisebbekkel érnek el. Illetve még arról van szó, hogy amint egy kisebb (128+1000) SSD+HDD kombó árának közelébe ér az 960GB...1TB SSD-k ára, az alkatrészek zömét elnyelő márkás konfigokból biztosan repül a HDD (különösen, ha még ez előtt kis hiány is lesz...és elindul felfelé az ára), az legfeljebb tárterület bővítési opció marad. Ettől nem 1-2 évre vagyunk, hanem jó esetben fél évnél is kevesebbre. (Még ha itthon nem is márkás konfigot vesz a többség, a nyugati világ sokkal nagyobb piacán igen + a nagy cégek is, így az a mérvadó, nem az otthon vagy a sarki boltban összelapátolt PC.)

    Pro felhasználásnál különböző mértékekben számít a sebesség is, némely helyen olyannyira, hogy már évekkel ezelőtt is SSD tömbökkel oldották meg a tárolást. A szerver piac most is nyeli az SSD-t és ahogy csökken az ár, egyre jobban fogja. Sok helyen jelenleg is olcsóbb SSD-ket használni, mint amibe az adatok gyorsítótárazására (lassú és nagy elérési idejű HDD miatt) használt többlet RAM kerül.
    Utoljára szerkesztette: llax, 2018.08.21. 15:35:41
  • CairoJack
    #28
    Tévedsz. Vannak olyan flash driveok, amire a gyártó 100 év (nem tíz, száz) év visszaolvasási garanciát ad. Igaz drágák, de nem megfizethetetlenül.

    Amúgy ahogy a HDD-knél is van olyan program ami felfrissíti a lemezen tárolt adatokat (lényegében újraírja őket) úgy ez SSD-nél is lehetséges. Hátránya, hogy 10-15 évente elő kell venni, és karbantartó jelleggel felfrissíteni az adatokat.

    De őszintén... ami adat fontos, azt az ember 3-4-5-6 másolatban tárolja. Nálam a biztonsági mentés a következőképpen néz ki a szenzitív adatoknál: Titkosítás - tárolás DVD-n (évente egyszer új lemez írása), tárolás 4 pendriveon (negyed évente frissítem, 2 pendrive a lakásban, 2 a város két másik pontján, tűzálló széfben), tárolás HDD-n, tárolás bacup HDD-n, és tárolás a gépem SSD-jén, valamint tárolás felhőben. Ez hány hely is? 8. Ez már valamelyest biztosnak tekinthető, még ha nem is 100%-osan.

    A kevésbé fontosabb dolgokat meg csak 1-1 HDD-re gyűjtögetem, ha azok kidurrannak, bukom őket, de kit érdekel. Időről időre pedig új technológiákra backupolom őket. Pl anno 2004-ben még a DVD volt a nagy varázsszó, és egy 40 GB-s HDD-ről kellett adatot mentenem, ami adatot ott több év alatt mentenem kellet, az ma elfér egy negyed HDD-n. 5-10 év múlva feltehetően a ma tárolt 15-20 terabájtom is el fog férni egyetlen adattárolón. Legyen az HDD vagy SSD.
  • CairoJack
    #27
    Jelenleg 6-8-szoros árszorzó van. Ez nem 1-2 év alatt fog fordulni. Legjobb esetben is 5 év. 1-2 év ahhoz kell, hogy az 1-2 TB-os SSD-k megfizethetőek legyenek. 100-200 dollár, 25-50K. Nekem most egy 512GB-os SSD-m van, de sajnos a mellé még kell egy HDD. 1-2 TB viszont már ténylegesen elegendőek ahhoz, hogy az átlagember száműzze a gépéből a HDD-t. Na ez jöhet el 1-2 éven belül, nem az ár/kapacitás arány megfordulása.
  • Csatabika
    #26
    Én építettem olyan Novell szervert ami 1999 óta a mai napig működik, 2 db 4GB-os SCSI HDD-vel. ;-)
    Igaz ma már csak évi 1-2 alkalommal van bekapcsolva, de élete elején 24 órában teljesített szolgálatot.
    Az EPROM/PROM tényleg jó lenne, ha lenne....
    Érdekes kérdés miért nincs, szerintem több dolog is közrejátszik.
    Gyanítom a gyártókapacitásokat nem lehet gazdaságosan beállítani, ezek többsége különféle memóriákat meg processzorokat gyárt.
    A piac sem követeli ajtószaggató módon és talán a tervezők jó részének tapasztalataiból is kikopott (+5V az USB-n abból kellene egy égetőfeszültséget csinálni 1-2 mm2 területen).
    No meg egyetlen marketingesnek se jutott még ötlet eszébe, hogy mennyi pénzt lehetne ezzel keresni ;-)
  • llax
    #25
    A HDD-k esetén, hasonlóan az SSD-khez, az adatsűrűség növelésével (különösen PMR-re váltás óta) drasztikusan csökken a biztonságos kiolvashatóság ideje. Ha van régi, néhány száz MB - 1-2GB HDD-d, vagy jól tárolt floppy-d a 90-es évekből, közel 20 éve használaton kívül, az jó eséllyel ma is olvasható. 500GB/korong felett már 10 év utáni hibátlan visszaolvashatóság is jónak számít, brutálisan megugrik majd a S.M.A.R.T.-ban az olvasási hibajavításra utaló szám (mindez úgy, hogy a meghajtó lehet továbbra is 100/100-as, ill. újra aktív használatba véve hibátlanul üzemelhet).

    Az egyetlen megoldás HDD-nél is, ha az archivált anyagokról is van backup, és néhány évente másolod az egészet egyre nagyobb meghajtóra (ahogy gyűlik az anyag), vagy lefuttatsz egy teljes felület ellenőrzést, amikor is mindent újraír.
  • kvp
    #24
    "Ezek alapján valószínűsíthető, hogy bár a HDD visszaszorul (a gyártó kapacitások is folyamatosan csökkenni fognak) teljesen nem tűnik el, amíg a flash technika nem lép szintet az élettartam terén."

    Egy mai atlagos HDD sem bir 10 evnel tobbet tarolasi celra. A magnesszallagok azok amik tobbet birnak, mivel ott az elhasznalodo, szeteso mechanika joreszt a meghajtoban van, tehat archivalasra pont jok.

    Egyebkent hosszu tavu archivalasra szerintem a legjobb az eprom lenne, abbol is a torolhetetlen fuse programmed valtozat. (a klasszikus 1x irhato eprom) Ha a programozo bemenet biztositekat is kiegettuk, akkor a beirt adat tobbe nem torolheto es nem is modosithato szinte semmilyen modon, de elektronikusan semmikeppen. Tokeletes archivalo tarolo lenne ha lehetne kapni belole usb-s valtozatot. (kvazi egy olyan usb-s pendrive lenne, amire 1x lehet felirni egy disk image-et es onnantol csak olvashato) Anno a Commodore 64 idejeben ez meg teljesen normalis tarolonak szamitott, cartridge interface-el. (arultak ilyet keszen es forraszd magad kit-ben is) Ertelemszeruen 30 evvel kesobb ezek a tarolok meg jol mukodnek. El tudnam kepzelni SSD-s valtozatban is, inkrementalisan irhato modon, azaz csak hozzairni lehetne a filerendszerhez, kvazi tape archive (tar) formatumban. (a legtobb rendes os ezt a formatumot kezeli nativ modon, fizikai meghajtokon is)
  • Csatabika
    #23
    Egy átlag embernek, hétköznapi használatban elég a 120-250GB-os SSD, ez már ma is nagyon elterjedt. Ebben a szegmensben max árzuhanás ami még vonzóbbá teheti.
    Hosszú távú adattárolásra a flash technológia mai kommerszt formájában nem megfelelő. Elméleti számítások és néhány gyakorlati teszt alapján ma 10-15év közé lövik be a maximálisan garantálható adatelérést.
    A mágneses adattárolás már bizonyított, a 60-as években tárolt adatok is olvashatóak maradtak, bár tény, hogy az olvasó szerkezetek életben tartása nem kis feladat.
    Ezek alapján valószínűsíthető, hogy bár a HDD visszaszorul (a gyártó kapacitások is folyamatosan csökkenni fognak) teljesen nem tűnik el, amíg a flash technika nem lép szintet az élettartam terén.
  • kvp
    #22
    Viszont lesz egy pont, ahol igazabol mar csak az SSD vasarlasa eri meg. A cikk szerint ez iden vagy jovore johet el. A dolog tortenhet ugy, hogy olcsova valik az SSD vagy dragava a HDD, a lenyeg, hogy helyet csereljenek az ar/tarhely arany szempontjabol.
  • bunny
    #21
    Biztos eljön az idő, amikor csak memóriát használunk tárolásra. De az nem 2019-ben lesz az 100%.
  • llax
    #20
    Minden HDD gyártó csökkenti a gyártókapacitásait. A WD nemrég komplett HDD gyárat zárt be. Talán mesterségesen is hiányt akarnak generálni, főleg a kisebb HDD-kből. Szóval az SSD-k árcsökkenése mellett kevésbé jó forgatókönyvekre is van esély...
  • csicso82
    #19
    +1 Végre értelmes összefoglalása a problémának. Sajnos ameddig az "újabb" "modernebb" SSD-ket mindig drágábban akarják eladni mert van benne valami "forradalmi" benne addig sokáig kell még várni a HDD eltűnésére.
    Egy a lényeg: olcsó legyen, ha az SSD GB/Ft aránya MAXIMUM 2X-se lesz csak a HDD-nek akkor már megindulhat valami. NAS-ba még akkor sem tennék de PC-be vagy valami mobil külső tárolónak jó lesz.
  • llax
    #18
    Céges gépvásárlásoknál már most is határeset. Több évre terveznek, közben a konfighoz nem nyúlnak. A szoftver licencek és a support előfizetés mellett a hardver ára nem nagy tétel. Áfa visszaigényelhető, költségként elszámolható. Itt-ott fejlesztésre felvett támogatások is előfordulnak. Esetleg szól a könyvelő, hogy kellene némi adóoptimizálás, ekkor kicsit többet lehet költeni (persze nem bérekre - csakis vagyont bővítő eszközökre).
  • CairoJack
    #17
    +1

    Ez a határ akkor jön el, ha az 1-2 TB-s SSD-k becsúsznak a "megfizethető" kategóriába. Értsd 20-50K alá. Ehhez már közel vagyunk. Kb feleződni kell az áraknak, vagy még egy kicsit lejjebb menniük, és már ott vagyunk. 1, nagyon max 2 év. És a HDD-knek reszeltek.
  • llax
    #16
    Akinek kell a 8TB, annak egyértelmű, hogy jobban jár a HDD-vel, kivéve ha pénzt is keres vele és kell a nagyon gyors tároló rendszer. Akkor gyenge 600e-ből már SSD-vel is megvan a 8TB :)

    Az, hogy ez sok vagy kevés, nézőpont kérdése.

    A kisebb személyautó árába kerülő legnagyobb iMac-nak is van piaca, nem is olyan kicsi. Az i9-es procikat is el lehet adni, de az annál sokkal drágább Xeon-okat is, nem csak szerverbe. Néhányan RAM-ra is hajlandóak százezreket költeni. Ezek mellet pár százezer SSD-re nem tétel.

    Ez a megközelítés az, ami az árak csökkenésével szépen lassan kúszik az alacsonyabb kategóriák felé.

    A többedszer említett, nagyon átlag gép HDD+SSD kombója is csak addig él új gépek esetén, amíg a 960GB-osok ára 30e (40e) környékét el nem éri. Az meg nincs messze.
    Utoljára szerkesztette: llax, 2018.08.20. 13:30:23
  • leeloodallas
    #15
    Itt a lényeg.
    A felhasználók 95%-a magasról tesz a különböző arányokra, egy a lényeg: az ár.

    Az áttörés az lesz, amikor nem kell hibrid megoldásban gondolkodni (SSD a rendszernek + HDD az adatnak), hanem egy, az átlagembernek is értelmezhető áron kínálnak egy SSD-t, ami elég nagy ahhoz, hogy kiváltsa a HDD-t.

    Állítólag fejlődik a technológia. Jobb megoldást kínálni sokszoros áron nem fejlődés. Az mindig, minden korszakban megvolt. Ráadásul jellemzően aránytalanul sokat kell fizetni minimális előrelépésért. Jóval kevesebbet kellene, ha nem a cégek igazgatótanácsánál csapódna le a profit 90%-a, de ez már más téma.

    Meggyőződésem, hogy a mérnökök tudnának sokkal többet is teljesíteni, de a pénzügyi osztálynál elakadnak a dolgok.

  • CairoJack
    #14
    Idén még nem jön el az "áttörés", de jövőre jó eséllyel igen.

    Én speciel már nagyon várom. A HDD egy 50 éves technológia, pont olyan elavult, mint a floppy, a mágnesszalag, vagy az optikai adathordozó. Nem fog eltűnni, mint ahogy ezek egyike sem tűnt még el, de a jövőben már teljes egészében marginalizálódni fog.

    A folyamat: Az SSD-k kb. 8 éve kezdtek értelmes alternatívát jelenteni "megfizethető" áron. Nekem is akkor került bele a gépembe az első SSD. Akkor még szigorúan a rendszernek. Minden más HDD-ről ment.
    2010 és 2016 között lassan, de biztosan nőtt a kapacitásuk, és csökkent az áruk, mígnem 17-ben Kína be nem jelentette, hogy többet költ NAND importra, mint energiahordozó importra, saját NAND gyárat épít, és függetleníti magát a külföldi gyártóktól.
    Lényegében egy hétre rá "túlkereslet" alakult ki a piacon, és a gyártók elkezdték az egekbe emelni az árakat. A vak és a hülye is láthatta, hogy beindult egy kartellezés, hogy lerabolhassák a piacot, még egyszer, utoljára.
    Érdekes módon ehhez az összes nagy nevű elemző cég is asszisztált, ebből látszik, hogy milyen felesleges és mennyire hiteltelen cégek ezek.
    Aztán néhány hónapja Kína kartell gyanúval vizsgálatot indított az SSD árak ügyében, érdekes módon 1 hétre rá elkezdtek csökkenni az SSD árak, és hirtelen, egyik napról a másikra túlkínálat lett az egy nappal korábban még túlkeresletes piacon.
    Nem gyanús, nem az, csöppet sem.

    Na mindegy. A lényeg, ha nincs ez a 1,5 kartellezés, már sokkal lejjebb lehetnének az árak, és akkor tényleg lehetett volna az áttörés éve 2018.
    A kartell miatt viszont 1-2 évet kitolódik a folyamat, szerintem legkorábban 2019, de lehet, hogy 2020 lesz az igazi áttörés.

    Amint eljutunk oda, hogy 1TB-s SSD 40-50 ezer forint alá becsúszik, búcsút lehet inteni a HDD-knek. Mert már az SSD még így is jóval drágább lesz, mint a HDD (3-4-szers árszorzó), az 1 TB-s kapacitás már elég a notikba, és elég az átlag felhasználóknak, így a készre szerelt gépek nagy részét (80-90%) már SSD-vel fogják kiadni. Innentől kezdve pedig nincs megállás. Ha Átlagjóska, meg a Zsuzsi nagymama, aki eddig azt sem tudta, hogy mi az az SSD egyszer kipróbálja, és rájön, hogy nem kell 4-5 percet várni a bootra, nem kell negyed órákat várni a nagy fájlok másolására, nem kell egy csörgő, zörgő szart hallgatnia egész nap netezés közben, többet már soha nem fog HDD-t akarni.

    A HDD marad az ipari felhasználóknak és archiváló eszközöknek. Nálam már évek óta hideg tároló szerepét töltik be. Backup, és mennek a fiók mélyére pihenni, hónapokig, évekig.
    Egy 1,5 TB-s 5400 RPM-es HDD van a gépemben az 512-es SSD mellett, de még úgy is messze ez a leghangosabb alkatrész a gépemben, hogy egy szivacs házban van, és gumi szalagokkal van a géphez rögzítve, hogy ne adjon át rezgést a háznak. Lényegében ez az egyetlen hallható komponens a gépemben, és ezért mérhetetlenül gyűlölöm.
    Amint a 2 TB-s meghajtók ilyen 50-70 környékére lemennek (1 nagyon max 2 év) azonnal átállok SSD only üzemmódba, a HDD-t meg belerúgom a Dunába.

    Hosszabb távon az SSD-k be fogják érni, sőt le fogják hagyni a HDD-et Ár/kapacitás mutatóban, és amint ez megtörténik (max 5 év) az ipari szereplők nagy része is át fog állni SSD-kre.
    Igazából ténylegesen csak és kizárólag az Ár/kapacsitás mutató tartja még életben ezeket a gőzmozdony HDD-ket. Minden másban már jobbak az SSD-k. Még esetleg az írási kapacitás ami szempont lehet, de a jobb minőségű NAND-oknál már azzal sincs gond, és a jövőben még kevésbé lesz.
    De amúgy ennyi. Mindenben az SSD győzött. Írási, olvasási tempó, méret, hőtermelés, fogyasztás, adatsűrűség, nincs zaj, vibráció, kisebb hibalehetőség, stb. Igazából amint a NAND árak lejjebb mennek, a gyártás is jóval olcsóbb, mint egy HDD-esetében, hiszen nagyságrendekkel kevesebb alkatrészből állnak, stb.

    Jól látszik, hogy a HDD halott technológia, halottabb, mint a CD, DVD (azokat legalább a hivatalos tartalomterjesztésre lehet használni). Még 1-2 év, és game over. 5 éven belül pedig jön a totális megsemmisülés, az ultra marginalizálódás. Szerintem egy gyerek, aki ma születik, pont annyira nem fogja tudni, hogy mi az a HDD, mint azt, hogy mi az a VHS.
    Esetleg ha felnő, valami nagyon homályos emléke talán még lesz róla. :)

    A fentiekből jól látszik, hogy minden HDD gyártónak most kell komolyan belépnie az SSD piacra, ha életben akar maradni az adattároló szegmensben. A WD jól csinálja, ők már jó 1-2 éve építgetik az SSD-s profiljukat, ők talpon fognak maradni. A Toshiba is látja már a jövőt, építik a NAND gyáraikat, egyedül a Seagate-en nem látom, hogy össze törné magát. Oké, árulnak SSD-ket, de nem fektetnek rá túl nagy hangsúlyt, ez később megbosszulhatja magát.
  • tobias88
    #13
    Ez inkább fontosabb adat:
    8TB HDD 60-80e
    1TB SSD 60-80e

    Adattárolásra még sokáig nem fog senki SSD-t használni az biztos, nem hogy év végén bekövetkezne amit remélnek.
  • barret
    #12
    Vennél egy autót,aminek 400 a végsebessége.De van gyorsabb,ami 500-at tud kicsit drágábban.Melyiket választod?
  • llax
    #11
    Az átlagfelhasználóra teljesen igaz, másokra már nem annyira. És rohamtempóban közeledik az a "bűvös" 30e/GB ár is, amikor az átlag számára is érdekesebb lesz.
    Ill. ha fél GB 20e alá megy, akkor új laptopot bűn lesz HDD-vel venni.

    Jelen állás szerint néhány hónapra vagyunk ettől. Év vége körül jöhet a fordulat. Nagyobb tömegtárolásra még ekkor sem éri meg, de az sincs beláthatatlan távolságra.
    Utoljára szerkesztette: llax, 2018.08.20. 12:03:49
  • ostoros
    #10
    A sebesség-ár arány keveseket érdekel.
  • llax
    #9
    A várható, és most már tényleg a belátható időn belül várható dolgokról van itt szó, nem erről a percről.
    Év vége felé (ha nem jön közbe valami nagy törés) a 960GB induló ára 30e környékére várható (most 50e eleje, tavaly ilyenkor 120e), ami annyi, mint most 1TB HDD + 128GB SSD. Egy zsír új gépnél már több, mint meggondolandó, sőt, ha egy szélesebb választék elérhető lesz 40e körül, már akkor is lehet vakarózni.

    2018 augusztusában, csóripistike warezra haszált celeronjában (vagy kukázott - bocs, használt import - 2-3 gen. i5-ösében) rendben is van a HDD, az egész vacka tokkal-vonóval, asztalával-székével nem ér annyit, mint egy 1TB-os SSD.

    Egyszerű online közösségi életre és tartalomfogyasztásra használt családi PC-ben szintén rendben van.

    Sok más esetben a legfájdalmasabban szűk keresztmetszet ma a HDD sebessége. Ahol sok adattal kell dolgozni (videokódolás, renderelés, adatbázis szerver), ott egy mai procit gyakran nem lehet 100%-on megküldeni, mert nem bírja a HDD "etetni" adatokkal.

    Ha az ember egy proci esetén képes 20-30% sebesség többlet miatt dupla árat is fizetni, a háttértér esetén, ennél sokkal-sokkal nagyobb növekedésért miért ne tenné meg? (sőt, akár most is)
    Persze ez nem azoknak szól akik a warezolt játékokat, filmeket és családi fotókat (meg nénis videókat) tárolják a HDD-n. Nekik továbbra is jó a HDD.

    A levont következtetés: sebesség/ár arányban már most reggelire megeszik a HDD-t, azaz "egységnyi sebesség" sokkal olcsóbb SSD-vel. Akinek ez is számít, annak már most is jó üzlet.
  • jkedzs
    #8
    látom megy a bullshitelés és az okoskodás.
    1TB HDD 15e
    1TB SSD 60-80e

    ennyi.
    mindenki vonja le a következtetést. lol
  • llax
    #7
    Átlagos PC-ben, átlagos használatnál az élettartammal nem kell foglalkozni. Mondom ezt úgy, hogy nálam több gépben 4 db. van használatban, eddig 6-ot vásároltam (magamnak) és nem a legelején kezdtem használni... (szerverekben meg tudják optimizálni a használatot - megoldják, hogy kihúzza addig, amire amúgy is cserélnék a hardvert, ez nem évtizedeket jelent)

    Amíg egyet-néhányat használsz és ezt asztali gépben: a fogyasztás valóban lényegtelen. Ha a körülmények ettől eltérnek, kezd valami jelentősége lenni (mobil eszközök, nagy szerverek)

    Az M.2 kivitelek hűtésigényének több oka is van: 1.: annyira pici, hogy alig van hőleadó felülete és még csak nem is a ház fém vázába van szerelve (tehát a kevesebb hőtől is sokkal nehezebben szabadul meg), 2.: egyes példányai a HDD-hez (és az olcsó SSD-hez) képest valóban extrém sebességgel működnek, ott már akár egy laptop HDD fogyasztása (így hőtermelése) is előfordulhat. Ha lenne egy fogyasztás/sebesség mérőszám, abban kb. össze sem lehetne hasonlítani az SSD-t és a HDD-t.

    Felár? Hááát, nem tudom. Amikor az ember valami számítástechnikai eszköz akar vásárolni, akkor általában a sebesség is szempont, aki teheti, arra áldoz kicsit többet is. Sebesség/ár viszonyban már rég (sokkal) jobbak a HDD-nél. Aki meg még nem kóstolta meg rendesen az SSD sebességét (persze nem egy C2D gépbe építve - bár ott is csodákra képes), vagy ez a kóstolás valami nagyon "akciós" példánnyal történt, az nem tudja miről beszél, mikor "szerinte nem éri meg". Tény, hogy a számítási teljesítményt nem növelni, de a "felhasználói élményre" igen jó hatással tud lenni. Évekig őrizgettem azokat a papírtekercseket (lyukszalag), amiket a helyi tsz.-től selejteztek annak felszámolásakor. Amikor kidobtam, nem tudtam, hogy több, mint 2 (használathoz képest 3) évtizeddel később újra igény lenne rá...

    Próbáltál már valami nem túl olcsó (és nem is "gémer"), célhardverrel kalibrált monitort? Vagy mit értesz a normális ár alatt? A jó CRT sem volt olcsó, sőőőt, mélyebben a zsebbe kellett nyúlni, mint ma. (legalábbis ha boltban, újként, számlával, garanciával vette az ember és nem valami német tervezőiroda mögötti szemeteskonténerből kisbuszszámra behozott, ütött-kopott cuccról van szó)
  • Vanek úr
    #6
    Ahogy csökken az egységnyi kapacitásra vonatkozó ár, úgy csökken az SSD várható élettartama is. És nem csak az agyonolcsósított szegmensben. Persze, ez még mindig elég sok egy normális (neves gyártó, több helyen is ajánlott termékét véve alapul - lásd: Samsung, HyperX, Intel, ....) SSD esetében, de a most is megtalálható leolcsósítottaknál már erősen elgondolkodnék, hogy azonos áron is inkább HDD-t vennék, mint azokat.

    Az SSD sebessége melletti egyéb indokok meg nem mérvadóak. A HDD sem annyira zajos, a fogyasztás különbsége minimális, mint ahogy a hőtermelés is (sőt, egyes esetekben még az SSD-t külön is kell hűteni - lásd: M.2 SSD-k), és néhány szempontból meg nem megbízhatóbbak (egy adatmentő cég egy HDD-ről könnyebben és biztosabban (meg többet is) tud átlagban menteni, mint egy SSD-ről). Vagyis nem azért váltanak az emberek, mert 1W-tal kevesebb lesz a fogyasztás, vagy más, fentebb részletezett okok miatt; hanem mert gyorsabb. Pont. A többi csak belemagyarázás. Aztán mindenki eldönti, hogy megéri-e a felárat, vagy sem; megy-e a divathullámmal, vagy sem (nekem még otthon megy a CRT-m, és nincs normális áron vetélytársa a mai monitorok között sem (van egy Samsung, meg egy Belinea is)).
  • llax
    #5
    "HA végre GB/Ft érték lejjebb menne"

    Ha tovább folytatódott volna az a tendencia, ami 2016 nyaráig tartott, akkor már rég megtörtént volna az "áttörés". Egy ideje újra csökkennek, méghozzá gyorsulva csökkenek az egységnyi kapacitásra vetített árak. Csak a fél GB felettiek árának változását nézd, a kisebbekkel már ne foglalkozz, ugyanis a kisebbek árának egyre kisebb hányadát teszi ki a csökkenő áru Flash.
    Az, hogy sokkal gyorsabbak a HDD-nél, csak egy dolog a mérleg serpenyőjében. Zajtalan működés, kisebb fogyasztás+melegedés, néhány szempontból megbízhatóbbak, ezek felhasználástól függően különböző súllyal, mind az SSD mellett szólnak. Így tárhely árban nem is kell utolérni a HDD-t, az árak csökkenésével egyre több alkalmazásnál eljön az a pont, amikor érdemes a drágább SSD-re váltani (vagy legalábbis új rendszerbe már tömegtárolásra is azt venni).

    Jelenleg alig drágább egy 960GB-os SSD, mint amennyiért az első 1TB-os HDD-met vettem (inflációt is figyelembe véve olcsóbb...). Ha marad ez a tendencia (mint volt 2016-ig is), akkor pár hónap múlva már ott lesz árban, mint egy mai, nagyon átlag PC-be vett 128GB SSD + 1TB HDD páros.
    Nagy forgalmú (új) szerverekben már most is SSD cache dolgozik a HDD-k mellett, ott előállhat ugyanaz a szituáció mint "átlagPC" esetén. Azaz valóban közeledik az a bizonyos áttörés, feltéve, hogy nem történik meg az, ami 2016 nyarán.
  • csicso82
    #4
    A cikk arról szól hogy ADATTÁROLÁSBAN is kiválthatják a HDD-ket, ettől van még messze mivel 6-7x drágább tárhelyre vetítve egy SSD mint egy HDD. Ez kb. olyan mint amikor bejött a színes tévé többet nem vett senki fekete-fehéret ha megtehette. Vagy a képcsöves tévé - lapos tévé aki tehette már nem vett böszme nagy képcsöves tévét ha tehette persze ez nem a legjobb hasonlat ugyanis sokáig még a képcsöves tévé képe jobb volt mint az első lapos tévéké. A fekete színekben még most sem igen jobbak max az OLED.
  • csicso82
    #3
    Sosem értettem az ilyen cikkeket: "nagy áttörés" ?????? HA végre GB/Ft érték lejjebb menne mondjuk max 2x-ese lenne a HDD GB/Ft értékének akkor meg is történne az áttörés jelenleg egy SSD ugyanakkora tárhelyre vetítve kb. 6-7x drágább adattárolásra még luxus.
  • kvp
    #2
    Ez most arrol szol hogy GB helyett TB lesz a 3D NAND miatt a kapacitasnovekedes. Kb. 16-64x-es kapacitas azonos aron.

    A letoltott vagy nem letoltott filmek miatt nem is aggodik az ember de amikor a sajat fenykepzogepe HD videoit nincs hova rakni eppen akkor jol jonne par 100 TB-os pendrive lehetoleg gombokert.

    A nagyobb sw/hw fejlesztoi csomagok tarhelyhasznalatarol nem is beszelve, meg egy 256 GB-os SSD meghajtot is koppra kitomnek. (egyszerre fejlesztek telekommunikacios aramkoroket es rajuk szoftvert es kohog a tobb mint masfel millios munkaallomas a terhelestol) Szoval simam hozhatnanak egy 64x gyorsabb es nagyobb meghajtot ugyanolyan aron.
  • NEXUS6
    #1
    Hát nekem úgy tűnik, hogy már minden évben bejelentenek valami ilyesmit. Mondjuk nekem már vagy 4-5 éve megvan az első. Rendszer meghajtónak ideális. A filmeket meg értelmetlen rárakni. de egyáltalán letölteni is. Szal szerintem értelmes ember már rég integrálta a rendszerébe ezeket.