• llax
    #5
    "HA végre GB/Ft érték lejjebb menne"

    Ha tovább folytatódott volna az a tendencia, ami 2016 nyaráig tartott, akkor már rég megtörtént volna az "áttörés". Egy ideje újra csökkennek, méghozzá gyorsulva csökkenek az egységnyi kapacitásra vetített árak. Csak a fél GB felettiek árának változását nézd, a kisebbekkel már ne foglalkozz, ugyanis a kisebbek árának egyre kisebb hányadát teszi ki a csökkenő áru Flash.
    Az, hogy sokkal gyorsabbak a HDD-nél, csak egy dolog a mérleg serpenyőjében. Zajtalan működés, kisebb fogyasztás+melegedés, néhány szempontból megbízhatóbbak, ezek felhasználástól függően különböző súllyal, mind az SSD mellett szólnak. Így tárhely árban nem is kell utolérni a HDD-t, az árak csökkenésével egyre több alkalmazásnál eljön az a pont, amikor érdemes a drágább SSD-re váltani (vagy legalábbis új rendszerbe már tömegtárolásra is azt venni).

    Jelenleg alig drágább egy 960GB-os SSD, mint amennyiért az első 1TB-os HDD-met vettem (inflációt is figyelembe véve olcsóbb...). Ha marad ez a tendencia (mint volt 2016-ig is), akkor pár hónap múlva már ott lesz árban, mint egy mai, nagyon átlag PC-be vett 128GB SSD + 1TB HDD páros.
    Nagy forgalmú (új) szerverekben már most is SSD cache dolgozik a HDD-k mellett, ott előállhat ugyanaz a szituáció mint "átlagPC" esetén. Azaz valóban közeledik az a bizonyos áttörés, feltéve, hogy nem történik meg az, ami 2016 nyarán.