• llax
    Átlagos PC-ben, átlagos használatnál az élettartammal nem kell foglalkozni. Mondom ezt úgy, hogy nálam több gépben 4 db. van használatban, eddig 6-ot vásároltam (magamnak) és nem a legelején kezdtem használni... (szerverekben meg tudják optimizálni a használatot - megoldják, hogy kihúzza addig, amire amúgy is cserélnék a hardvert, ez nem évtizedeket jelent)

Amíg egyet-néhányat használsz és ezt asztali gépben: a fogyasztás valóban lényegtelen. Ha a körülmények ettől eltérnek, kezd valami jelentősége lenni (mobil eszközök, nagy szerverek)

Az M.2 kivitelek hűtésigényének több oka is van: 1.: annyira pici, hogy alig van hőleadó felülete és még csak nem is a ház fém vázába van szerelve (tehát a kevesebb hőtől is sokkal nehezebben szabadul meg), 2.: egyes példányai a HDD-hez (és az olcsó SSD-hez) képest valóban extrém sebességgel működnek, ott már akár egy laptop HDD fogyasztása (így hőtermelése) is előfordulhat. Ha lenne egy fogyasztás/sebesség mérőszám, abban kb. össze sem lehetne hasonlítani az SSD-t és a HDD-t.

Felár? Hááát, nem tudom. Amikor az ember valami számítástechnikai eszköz akar vásárolni, akkor általában a sebesség is szempont, aki teheti, arra áldoz kicsit többet is. Sebesség/ár viszonyban már rég (sokkal) jobbak a HDD-nél. Aki meg még nem kóstolta meg rendesen az SSD sebességét (persze nem egy C2D gépbe építve - bár ott is csodákra képes), vagy ez a kóstolás valami nagyon "akciós" példánnyal történt, az nem tudja miről beszél, mikor "szerinte nem éri meg". Tény, hogy a számítási teljesítményt nem növelni, de a "felhasználói élményre" igen jó hatással tud lenni. Évekig őrizgettem azokat a papírtekercseket (lyukszalag), amiket a helyi tsz.-től selejteztek annak felszámolásakor. Amikor kidobtam, nem tudtam, hogy több, mint 2 (használathoz képest 3) évtizeddel később újra igény lenne rá...

Próbáltál már valami nem túl olcsó (és nem is "gémer"), célhardverrel kalibrált monitort? Vagy mit értesz a normális ár alatt? A jó CRT sem volt olcsó, sőőőt, mélyebben a zsebbe kellett nyúlni, mint ma. (legalábbis ha boltban, újként, számlával, garanciával vette az ember és nem valami német tervezőiroda mögötti szemeteskonténerből kisbuszszámra behozott, ütött-kopott cuccról van szó)