• llax
    #9
    A várható, és most már tényleg a belátható időn belül várható dolgokról van itt szó, nem erről a percről.
    Év vége felé (ha nem jön közbe valami nagy törés) a 960GB induló ára 30e környékére várható (most 50e eleje, tavaly ilyenkor 120e), ami annyi, mint most 1TB HDD + 128GB SSD. Egy zsír új gépnél már több, mint meggondolandó, sőt, ha egy szélesebb választék elérhető lesz 40e körül, már akkor is lehet vakarózni.

    2018 augusztusában, csóripistike warezra haszált celeronjában (vagy kukázott - bocs, használt import - 2-3 gen. i5-ösében) rendben is van a HDD, az egész vacka tokkal-vonóval, asztalával-székével nem ér annyit, mint egy 1TB-os SSD.

    Egyszerű online közösségi életre és tartalomfogyasztásra használt családi PC-ben szintén rendben van.

    Sok más esetben a legfájdalmasabban szűk keresztmetszet ma a HDD sebessége. Ahol sok adattal kell dolgozni (videokódolás, renderelés, adatbázis szerver), ott egy mai procit gyakran nem lehet 100%-on megküldeni, mert nem bírja a HDD "etetni" adatokkal.

    Ha az ember egy proci esetén képes 20-30% sebesség többlet miatt dupla árat is fizetni, a háttértér esetén, ennél sokkal-sokkal nagyobb növekedésért miért ne tenné meg? (sőt, akár most is)
    Persze ez nem azoknak szól akik a warezolt játékokat, filmeket és családi fotókat (meg nénis videókat) tárolják a HDD-n. Nekik továbbra is jó a HDD.

    A levont következtetés: sebesség/ár arányban már most reggelire megeszik a HDD-t, azaz "egységnyi sebesség" sokkal olcsóbb SSD-vel. Akinek ez is számít, annak már most is jó üzlet.