99
-
Archenemy #59 "Kérlek áruld el, mire alapozod, hogy az EU lehúz minket? "
Hogy lehúz, az túlzás. De itt nagyon sokan olyan könnyes-harmatos szemmel tekintenek rá, hogy az EU nekünk önzetlenül segélyt ad, milyen rendes, abból épül minden. Holott, ahogy írtad, kölcsönösen előnyös üzlet, mi kinyitjuk a piacot nekik, ők meg ennek megfizetik az árát.
Azon meg lehet vitatkozni, hogy a kölcsönösen előnyös az mennyiben nekik előnyös és mennyiben nekünk és ezek milyen arányban vannak.
Utoljára szerkesztette: Archenemy, 2018.05.02. 17:49:30 -
Archenemy #58 "ennyi pl. Ausztia GDP-je, amikor a miénk 124 Mrd $? Több mint 3X akkora, olyan 400 körüli! Szal 07% gazdasági növekedés vs 1,3 % azt jelenti, hogy a sógorok még mindíg rakéta sebességgel távolodnak tőlönk. Sorry. ;) "
Ilyen logikával csak nevetségesen magas (20-30%-os) GDP növekedésre mondhatnád, hogy elég jó. Természetesen ha utánaszámolsz, ha egy ideig mi tudjuk tartani a magasabb százalékot, akkor beérjük őket. -
syn7h37ic #57 Afrikában meg éheznek.
A műhold meg nehogy a terroristák kezére kerüljön, mert minheghalunk.
Utoljára szerkesztette: syn7h37ic, 2018.05.01. 15:52:48 -
Irasidus #56 A jólét rovására fel lehet állítani nagy hadsereget, apropó a világ legnagyobb hadserege - számbelileg - az É-Korai. Másrészt rengeteg dolgot baráti áron kaptuk a SZu.-tól, és nem csak hadászati felszerelést, a gázt például. Másrészt talán észrevetted, hogy az egészségügy fejlődött, és elképesztő drága lett. Nem csak nálunk van válságbán, hanem a világon mindenhol, persze az ország adottságaihoz képest. És persze a színvonal sem érte el akkor a fejlett nyugatét semmilyen ágazatban. A tervgazdaság bukásáráról, és lehetetlenségéről meg elég sok anyag van, érdemes lenne ezeket fellapozni, és nem csak a visszaemlékezésidre hagyatkozni, hogy de akkor milyen jó is volt itt minden...
"Így van, csak nem annyira a magyar, mint inkább a német, francia, holland mezőgazdaság támogatására!"
Az említett országok befizető országok, ami azt jelenti, hogy többet fizetnek be a közösbe mint ami visszajön nekik, mi meg több pénzt kapunk mint amit befizetünk. Erre azt mondani, hogy nem annyit, igaz, csak éppen fordítva. A többi meg aktuálpolitika, és nem gazdasági kérdés, hogy ki mit csinál.
"Hát ez szuper!
Mennyi pl. Ausztia GDP-je, amikor a miénk 124 Mrd $? Több mint 3X akkora, olyan 400 körüli! Szal 07% gazdasági növekedés vs 1,3 % azt jelenti, hogy a sógorok még mindíg rakéta sebességgel távolodnak tőlönk. Sorry. ;)"
Nem is mondtam, hogy jobbak vagyunk Ausztriánál, nem ez volt a kérdés, vagy téma. A növekedési sebesség volt a kérdés, és arra volt válasz. Ne forgasd ki a szavakat.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.05.01. 06:13:16 -
#55 "Amúgy az EUs pénzek 2/3 mezőgazdasági támogatásra megy el, nem infrastruktúrára."
Így van, csak nem annyira a magyar, mint inkább a német, francia, holland mezőgazdaság támogatására!
Az EU-s pénzekkel szerintem az az egyik baja Brüsszelnek, hogy a magyar kormány pofátlanul, de jogszerűen játssza át az izmosodó magyar nagytőkés rétegnek. Ha úgy nézzük, hogy kevésbé az emberek vérén, inkább az EU támogatásból hoz létre egy olyan oligarchiát, ami talán versenybe szállhat az évszázados múltra visszatekintő nyugatiakkal, akkor még oké is a dolog. -
#54 Hát ez szuper!
Mennyi pl. Ausztia GDP-je, amikor a miénk 124 Mrd $? Több mint 3X akkora, olyan 400 körüli! Szal 07% gazdasági növekedés vs 1,3 % azt jelenti, hogy a sógorok még mindíg rakéta sebességgel távolodnak tőlönk. Sorry. ;) -
#53 Ezt magyarázd már el nekem!
A magyar gazdaság akkor egy 10X nagyobb hadsereget, állami szektort, elfogadható egészségügyet, 15X nagyobb ipart stb. működtetett. A külkereskedelem 95%-ban a KGST országokon belül működött és a feloszlásakor pozitívan jöttünk ki, volt államadósság csak abból vettük a russzki Mig-29-eseket (28 db), meg a BTR-80-asokat (550).
Namost a magyar gazdaság az átkosban egy kirakat gazdaság volt, aminek akadt 1-2 nyugaton eladható terméke, amit erősen segített a nyomott magyar valuta és, hogy annyiért adtunk egy adott dolgott, amiért el tudtuk adni, mert nem piaci alapon keletkezett az ára sem. Aztán a szovjetek szépen átváltották a kapott valutát marha jó átváltási rátával 1$=1 rubel! Jól jöt nekik ez a kis zsozsó, maikor olyan termékeket akartak beszerezni, amiért a rubel szóbahozásakor hangos kacajra fakadt az eladó. High-tech cuccok, meg ami kellett nekik a fegyver fejlesztéshez.
De valszeg töxar a szemléletem, mert nem értem, hogy működhetettek a piaci erők egy tervgazdálkodásban (elárulom sehogy). Ha hiány keletkezett, mert a polgárok ellátása adott termékből nem volt gazdaságosan megoldható, akkor nem gyártották a terméket, lásd még sorbanállás, hiánygazdaság. Ha magyar államadósság keletkezett az azért keletkezett, mert betervezték! -
#52 Azt a .....-át! Ez rendesen szürreális!
XD -
ostoros #51 Na persze. -
Irasidus #50 Tényleg. A csupán te általad kitalált, azaz csak a te fejedben lévő számokkal olyan vitatkozni, mint a a pszichiátrián Napóleonnal. Ha majd lesz valódi adatod, valódi forrással akkor meg lehet vitatni, olyan dolgokat, hogy mi, hogyan miért. Ugyanis neked komoly hiányosságaid vannak mind közgazdaságtanból, mind a valódi adatokból. Téves és kitalált adatokkal dobálózol, és erre építed az egész érvelésed. Nagyszerű. -
fade2black #49 Az EUs pályázatoknál a költségek 60-80% bér jellegű költség. Annak a ~50% azonnal visszamegy az államkasszába, mint bért terhelő adók+járulékok. Aztán az áfa és tsaival a maradék 50%nak is átlagosan 27% megy az államhoz.
Az EUs támogatások ~50+% így/úgy de simán bemegy az államkasszába. -
fade2black #48 Ez honnan? Hasracsapásra az adók+járulékok (gondolom nem csak adókra gondoltál) ~65%+át így/úgy a lakosság fizeti.
GDPnél a "termelésre gondolsz?
Mert ha "fodrászt, bankot" kivonod akkor a GDP 80%+át adjákt a nagyvállalat/multik és 20% sincs a KKV. Nem mellesleg ez a 20% nagyja a multiknak dolgozik be...
A "balkán" problémája pont ez. Akármiért nincs "multi" (van olyan, hogy vezetés nem akart mert a multi rossz) aztán onnan kb semmi sincs csak a kihalás. Eközben ahol tolták a multit azok a városok meg elvannak vagy akár virágoznak. -
ostoros #47 Igazad van, bocs. -
Irasidus #46 Egy észrevétel, azért nem reagáltam, mert megírás. és közzététel után szerkesztetted át, biggyesztetted oda ezt a mondatot, így arra reagáltam ami már megírtál. Bocs. A másik, hogy ezek az adatokat honnan szedted, és mikoriak? Csak ennek az információnak az ismeretében lehet, és érdemes vitázni.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.04.29. 22:10:44 -
ostoros #45 "Az adózásról meg csak annyit, hogy a GDP olyan 50%-át állítják elő a multik, ami nem kevés. De a befizetett adónak viszont 22%-át adják. Szemben a másik 50%-ot adó kisvállalkozói szektorral, ami közel 70%-ot."
Na tessék lehet rá reagálni! -
ostoros #44 Az a történet megvan, hogy a német külügyminiszter elismeri, hogy a kifizetett EU-s források 60%-a a német vállalatokhoz kerül? Na, a franciákhoz is kerül, az osztrákokhoz is kerül, meg a többihez is valamennyi. Az egy dolog, hogy amit építenek az megépül, de a gazdaságot elhagyja az a pénz, világos? Ha nem ez lenne a helyzet, azt mondanám hurrá EU. De ez a helyzet.
Mi csak piac vagyunk.
Mellesleg az megvan, hogy nem csak pénzt kapunk az EU-tól, hanem be is fizetünk? Példa: Befizetünk 800 milliót, és visszakapunk 1,8 milliárdot. Ez eddig rendben van. Az EU valójában csak 1 milliárdot adott, de 1,8 milliárdot érő beruházásra teheti ki a táblát, hogy az EU támogatásával épült az adott valami. Viszont nem szoktak 70%-nál többet adni (többnyire még ennyit sem), tehát a 30%-ot kipótolja állambácsi. Vagyis már 2,5 milliárd forint értékű beruházásra teheti ki az EU a táblát. Ami jó propaganda az EU-nak csak ettől még a források több mint fele nem EU-s pénz. Ami nem lenne baj, csak megszédíti a sok libsit, hogy "minden EU-s pénzbül épü" Ez az egyik dolog.
A másik dolog meg az, hogy visszatérve az 1,8 milliárdra, aminek több mint fele nyugatra megy, annak 35%-át mi fizettük be az adónkból. Ha kiszámolod kurvára az jön ki, hogy mi támogatjuk a német és egyéb cégeket az adónkkal.
És ezek ugye nagyrészt nem termelő beruházások, csak rohadt közparkok, meg múzeumok, meg esetleg pár autópálya, aminek fele üresen áll, a kutya nem közlekedik rajta a határhoz közeli szakaszokon mondjuk például borsodban, mert nincs szlovák oldalon folytatása. -
Irasidus #43 "Mellesleg nem tudtál a számokkal vitatkozni megint."
Egy számot sem írtál, így valóban nem tudtam vitatkozni számokkal, csak a téves kijelentéseidet tettem helyre. Viszont veled ellenében linkeltem pár közgazdaságtani adatot, és kimásoltam néhány definíciót. Te mit is csináltál? Kijelentést tettél -> amire néhány téves érveléssel válaszoltál -> megkérdőjelezted a vitakészségemet -> és végül személyeskedtél. Szólj, ha tévedek valamiben, tényleg! -
Irasidus #42 A "hazudós vagy", megint csak lóg a levegőben, mert megint csak nem írod le miben hazudtam. Már egyszerűen csak személyeskedsz, ami megint csak érvelési hiba. Játszhatjuk ezt is, mivel ahogy látom ennyi telik tőled. A témáról jól elterelted a figyelmet a retorikára, amiben ugyanúgy tévedésbe vagy, ezért most jön a személyeskedés. Ismerjük a stílusod, hamar begorombulsz ha nincs igazad, és akkor anyázol. Szép volt, jól mutatod a különbséget közted és köztem! Csak így tovább!
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.04.29. 21:27:43 -
ostoros #41 Elmész a picsába. -
Irasidus #40 Nem, nem tök mindegy. Állítottál valamit, ami tévedés volt, és az ilyen tévedések halmazából vezeted le az összeesküvés elméleteidet. Az ördög a részletekben rejlik. Kérlek áruld el, mire alapozod, hogy az EU lehúz minket? Amúgy amit mondasz, az nem tény, hanem egy állítás, amit önmagában érvényesnek fogadsz el, azaz tautológia, ha megint retorikába megyünk. Gyanítom, megint csak blöff, és némi tévedés keveréke lesz, ha egyáltalán lesz érdemi válasz, és nem csak megint haeadshot érvelést olvashatunk tőled. Köszönjük, nagyon konstruktív vagy!
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.04.29. 21:28:26 -
ostoros #39 Hazudós vagy. EZ is tény. Attól, hogy jó a retorikád, még nem igaz amit mondasz.
Mellesleg nem tudtál a számokkal vitatkozni megint.
Utoljára szerkesztette: ostoros, 2018.04.29. 21:25:36 -
Irasidus #38 Na, és az milyen érvelési hiba, amikor a másikra csak annyit mondasz minden magyarázat nélkül, hogy szalmabáb érvelés? Most vagy igazad van, vagy nincs. Ugye, ez nem derül ki. Még mindig nem tudsz vitatkozni, és érvelési hibával vádolni a másikat, az anyázás egy burkolt formája, amit én csak headshot érvelésnek hívok, mivel nem lehet érdemben válaszolni rá. Ugyanilyen kirohanásod volt a #20 is. Ez nem konstruktív vita amit folytatsz, csak jelzem, ha már retorikát behoztad. -
ostoros #37 Mellesleg tökmindegy. Az eredeti állításom az volt, hogy az EU keményen lehúz minket pénzzel. ÉS EZ TÉNY. -
ostoros #36 Hazudsz. Tipikus szalmabáb érvelés. Az adózásról meg csak annyit, hogy a GDP olyan 50%-át állítják elő a multik, ami nem kevés. De a befizetett adónak viszont 22%-át adják. Szemben a másik 50%-ot adó kisvállalkozói szektorral, ami közel 70%-ot.
Utoljára szerkesztette: ostoros, 2018.04.29. 21:19:24 -
Irasidus #35 "Mellesleg hadd ne essek már hasra ettől a bolhafingnyi különbségtől."
Ne ess, viszont akkor is állítottál valamit, ami tévedésnek bizonyult, megint csak. És egy újabb kijelentést írtál, amit jó lenne ha egyrészt pontosítanál, "Még csak nem is adóznak utána" - mi utána nem adózik, és egész konkrétan melyik cégről van szó?
"Közben meg ha ismernéd vidéket, tudnád, hogy bizony ez itt a balkán. És ez a fejlődési tempó 150 év alatt sem fog nyugati életszínvonalat eredményezni."
Ha látnád az usában a gettókat, rosszabb mint Balkán, sőt ha a Francia nyomortelepeket látnád, rosszabb mint nálunk. Mindenhol van nyomor, és mindenhol van bezzegország, de azt hiszem nem éhezzek milliók vidéken, úgy mint Afrikában, vagy nincsenek éhséglázadások mint Kínában? Amúgy az egész vidéket le Balkánozni, azt mutatja, hogy nem igazán vagy képben, sem vidékről, sem a Balkánról.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.04.29. 21:19:15 -
ostoros #34 Ez igen. Jó. :DDDD Látszik, hogy Budapesten laksz. Komolyan. Közben meg ha ismernéd vidéket, tudnád, hogy bizony ez itt a balkán. És ez a fejlődési tempó 150 év alatt sem fog nyugati életszínvonalat eredményezni.
Utoljára szerkesztette: ostoros, 2018.04.29. 21:11:13 -
ostoros #33 Aha, a hazai multik növekedése. Nem a miénk. Még csak nem is adóznak utána. Mellesleg hadd ne essek már hasra ettől a bolhafingnyi különbségtől. -
Irasidus #32 Magyarország fejlett az ENSZ friss ranglistája szerint
Vér ciki a tudatlanságod, de az meg egyenesen szégyen, hogy Magyarországot valami harmadik világbeli fejlődő országnak hiszed. Értem én, hogy a magyar mentalitás, meg minden, de még is... na. -
Irasidus #31 Veled ellentéteben én ránéztem a számokra, és bizony, a magyar GDP növekedés, meghal az osztrákokét, de az EU-s átlagnál is magasabb. Ciki, nem?
-
ostoros #30 De tényleg, szerinted mi fejlett országnak számítunk? Komolyan? WOW. -
ostoros #29 Akkor te azt hazudod, hogy ugyanakkora a GDP-nk mint mondjuk az osztrákoknak? Hahó nézz már rá a számokra! Nem ért be, egyáltalán nem ért be a gdp növekedésünk. Egyszerűen megállt. Az a két százalék amit kitud izzadni a mindenkori kormány nyugaton tényleg nagy jó. De itt nem. Itt nulla. -
ostoros #28 Azt szokták dicsérni a libsik, ezért azt ekéztem. Mert túlzott jelentőséget tulajdonítanak neki, miközben ignorálják azt ami rossz. -
Irasidus #27 Az egy elég kemény időszak volt... Magyarország az 1990-es évek elején komoly gazdasági visszaeséssel, magas munkanélküliséggel és az erre fokozatosan reflektáló pénzügyi-gazdasági intézkedésekkel nézett szembe. A gazdaság átalakítása sok nehézséget okozott: a piaci viszonyok kialakítása a nemzeti össztermék (GDP) visszaesésével járt, tömegessé vált a korábban ismeretlen munkanélküliség, és az infláció mértéke is magasra szökött. 1994-ben azonban megállt a visszaesés, a nemzeti össztermék növekedésnek indult, igaz, a gazdasági egyensúly megbillenése árán. Tehát te ezt nevezed "működésnek"? Apropó, a kérdéseimre nem válaszoltál még mindig, ezt úgy veszem, hogy nem is tudsz, tehát blöfföltél, igazából semmit nem tudsz a gazdaságról, erről az időszakról, csak érzelmi kitörés volt a részedről. Nem baj, csak a tudatlanság szólt belőled.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.04.29. 20:49:15 -
Irasidus #26 Tehát, az infrastruktúra fejlesztése rossz???, és egyenlő a gyarmatosítással. Érdekes logika - hiánya... Bár én nem látom azt a fene nagy infrastrukturális fejlődést itthon, amit az angolok Indiában csináltak... Te igen? Én inkább azt látom, hogy a pénzek nagy része nem arra fordítódik amire kellene, legyen az infrastruktúra, vagy bármi más pályázat, beleértve a kis és közepes vállalkozások támogatását is, ami nem éppen infrastruktúra. Amúgy az EUs pénzek 2/3 mezőgazdasági támogatásra megy el, nem infrastruktúrára.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.04.29. 20:49:34 -
Nagybela28 #25 Konkrétan a 90-es évekre gondoltam. -
ostoros #24 Ja, még valami. Miközben az EU nyugati felének gazdaságát támogató infrastrukturális beruházásokat dicsérjük, jó lesz ha eszünkbe idézzük, hogy például a brit birodalom is sok mindent épített a gyarmatain. De nem a gyarmati lakosság kényelmére történt, azért az gondolom evidens, hanem a birodalom iparának kiszolgálására. -
Irasidus #23 "Én a saját gdp-nkről beszéltem. Amelynek növekedését az eu csatlakozás törte le. "
Én is. Csak éppen nem letört, hanem beért. Még egyszer: "azoknak az államoknak növekszik jelentősen a GDP-je ahol van mit behozni, ilyen távol kelet, vagy Afrika országai. Ellenben a fejlett országoknak a GDP-je lassan növekszik. Ilyen az EU országai, vagy az USA, Japán, stb. Tényleg azt szeretnéd, hogy a GDP évi 11-20 százalékkal növekedjen? Wow! A GDP amúgy meg nem minden..." -
Irasidus #22 Ez tautológia, és nem érvelés! Légyszives... -
Irasidus #21 "Az Uniós pénzek nagy részét nyugati multik kapják, akik ki is viszik a pénzt Magyarországról. 2020 után meg fizethetjük vissza az Uniós pénzeket kamatostul, úgy, hogy a megtermelt profit kis része marad csak itt iparűzési adó formályában. Mi ez, ha nem gyarmati országokra jellemző sors?"
Én nem így látom. Egész pontosan melyik nyugati multi kapott Magyarországnak szánt EU-s pénzből? Egész konkrétan mely pénzeket kell visszafizetni kamatostul? Amúgy cégek profitért csinálnak mindent, és egy jogállamban a profitot oda viszed, és oda teszed ahova akarod? Te levennéd másét, vagy hogy gondolod ezt? Amúgy profitért cserébe a multik munkahelyet teremtenek, ami nem kis teljesítmény. -
ostoros #20 Mindkét félnek, mi? Ha azonos erejű és érdekérvényesítő képességű partnerek között történt, akkor igen. Olyan viszont, hogy a gyenge jól jöjjön ki abból, amiből az erős nagyot akar kaszálni... Olyan csak a mesében van.
Utoljára szerkesztette: ostoros, 2018.04.29. 20:34:06