33
  • Elmin
    #33
    A kérdés, hogy amikor az orvos lekéri a kórelőzményeket mit fog látni.
    Azt, hogy van még valami, de ő nem jogosult megtekinteni, vagy nem fog semmit látni.
    Ha az első akkor rátud kérdezni nálad, hogy mit takargatsz . :)
    Viszont ha a második, akkor már könnyeben félre tud kezelni, mivel a beteg és az orvos számára nem mindig ugyanaz a fontos adat.
    Lehet, hogy olyan van abban amit nem lát, ami miatt máshogyan kezelné a beteget, vagy más gyógyszerrel.

    A kérdés az, hogy a beteg hogyan döntse el, hogy mi a fontos adat, ki mihez férjen hozzá, ha nem ért hozzá.
    Utoljára szerkesztette: Elmin, 2017.11.05. 19:01:47
  • Adamyno
    #32
    Szép ez a mese, csak kár, hogy még NAGYON nem működik. Van ahol még olvasó sincs, ahol van, ott meg ész nincs, hogy használják. Oktatásra már nem maradt pénz
  • Skylake
    #31
    Látom, nem megy az olvasás. Oké, akkor szájbarágósan: nem azt akarom kontrollálni, hogy az agyzsírtolulás nevű kórképem esetében, az agyzsírtolulási együttható kimérésére szolgáló vizsgálatot elvégezzék vagy sem, illetve azt sem, hogy az agyzsírtolulás kezelésére az „A” gyógyszergyártó „Bumburnyin” nevű készítményét, vagy a híres, és piacilag is k*rvára sikeres generikumot, a „Leszarom” tablettát írják fel nekem. Hanem azt, hogy e kezelési folyamat részeként, az EESZT-be kerülő adatok felvitelét, annak megkezdésétől kezdve, az adatok megtekintésén, és felvitelre engedélyezésén keresztül hagy legyen a legilletékesebb fél, a páciens autorizációjához kötve – amennyiben erre egészségügyileg alkalmas. Illetve rendelkezni tudjak arról, hogy az egyes korábbi kezeléseim, mint folyamatok, egyenként, és ki számára, hogyan ismerhetők meg egy esetleges következő kezelés során. Ez az elv pedig semmi más, mint a nem propiretáris operációs rendszerek és szoftverek kiterjedt jogosultság-kezelésének logikai megfelelője: e rendszerek esetében a felhasználó van a középpontban – említeném itt az a fajta extenzív log-olást, amihez képest mindaz, ami a Windows-ban van például, egy nevetséges habverés. Épp úgy mint az opensource szoftverek esetében, az egészségügyi kezelések esetében is, - bármit is gondol erről ma a drágalátos egészségügy, a páciens van a középpontban-, és mivel a folyamat kimenetele őt érinti a legteljesebb mértékben, testileg és lelkileg, hagy legyen már ennek megfelelő, azaz ezzel arányos ellenőrzési és autorizációs lehetőség a kezében! Ha már ez informatikailag lehetséges, márpedig, ahogy látom, lehetséges!
  • Ender Wiggin #30
    a techikus ha van esze vesz fertőtlenítőt, sőt a legtöbb technikai cuccokat gyártó cégnek van külön lenyomat fertőtlenítője. tudod, ez olyan dolog, mint az úttesten való átkelés. elvárod az autóstól, hogy figyeljen, de azért az sem árt, ha te vagy résen. másrészt elég nagy idióta az a technikus, aki az esetlegesen véres lenyomatot le sem mossa...(a hepa vércseppen még él egy ideig, nyáltól nem kell félni). és ne röhögtess, igenis az orvos a legfontosabb, mert ő kezelei a beteget, ő van kitéve a beteg testnedveinek és ő tartja a hátát a technius faszságaiért is.
  • molnibalage83
    #29
    Engem az állami rendszer kb. 7-9 éve nem látott egy röntgent leszámítva, de később már azt is magánban toltam. Miért? Hát azért, mert olyan szinten nem kapok ellátást a befizetett TB-ért.

    Halkan kérdem, hogy akkor milyen alapon húzzák le rólam a pénzt, ha lényegében rugalmas munkaidő mellett sem igénybevehető az eü nekem ésszerű kereketek belül...???
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.11.02. 23:13:06
  • repvez
    #28
    csak a szokásos káosz

    DE a konzultáció az robog, de hogy a lakosságot tájékoztatnák a változásokról az már nem megy. Azért megnézném hány ember tudná, hogy nov 1 től ez a rendszer be lett vezetve, mert ahogy eddig láttam csak a FB-on volt pár ember közt megosztva egy bejegyzés, de semmi hivatalos forrás nélkül.

    Meg milyen egy informatikai rendszer fejlesztés az akit meglep ha élesbe egy egész ország kezdi használni amit elvileg arra terveztek? milyen lehet a biztonság ? Lehet mint a BKK rendszere amit egy tizenéves feltör? MErt ujat kell fejleszteni az nem jó ami máshol zökkenő mentesen üzemel már évek ota.
  • ToxiMaxi
    #27
    Az orvos? Persze csak ő dolgozik ott mert az asszisztenst semmibe se nézik de a fogtechnikus is le van szarva, hogy azt se tudatjuk, hogy amúgy a levett lenyomat, amit szokás szerint basztunk fertőtleníteni egy Hepa C-s betegtől van. Persze az ORVOS a legfontosabb.
    Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2017.11.02. 21:58:36
  • Midas
    #26
    Ez alapvetoen egy jo dolog mert ha mondjuk athelyeznek valakit egyik intezmenybol pl a masikba akkor mar azelott ra tudsz nezni mielott megjon.
  • repvez
    #25
    Nem a lemaradásról van szó ,mert lehet hatékonyan jól szervezetten papír alapon is működni, de lehet túlbonyolítva elektronikusan is.
    ha a kettő találkozik a hatékonyság és az elektronikus szervezés az jelent elörelépést.
  • Midas
    #24
    Ossze vetve a nyugattal sokkal hamarabb talalkoztok szakorvossal mint ott es nem kell heteket varni a hazi orvosra sem. Plusz ott is bizonyos osztalyokon mind a mai napig papir alapon konyvelnek. Nem vagyunk sokkal lemaradva.
  • repvez
    #23
    HÁt igen sokszor a betegnek kéne tudnia , hogy hova és mit kell kérnie, hogy azt az ellátást megkapja vagy a támogatást .
    Ha utazási költségtéritést is igénybe lehet venni a kezelésre annál is utólag derül ki , hogy azért nem fizetnek, mert az orvos csak egy pecsétet tett rá kettő helyett és a betegen kérik számon , hogy miért nem lett rá a másik és igy elesik attól a pénztól ami neki járna, de önhibáján kivül nem adják meg.

    Csak magyarországon a számitógépes rendszerek nemhogy meggyorsitanák és egyszerüsitenék a rendszert inkább csak bonyolitják.
    Amig ursula növérnek az gondot okoz, hogy belépjen a rendszerbe addig itt nem változik semmi, meg mig a papir alapu duplázás nem tünik el .

    Az időpont kéréses rendszer elött ugyan ugy végigülte a napot az ember a rendelőben mint most , de ottlegalább aznap még behivták mikor beteg volt, most meg azért van ennyire feltorlódva a rendszer mert 3-4 hónap mulva vagy meggyógyult a beteg és már nem megy a rendelésre vagy meghallt vagy elment maszekba , vagy másik körzetbe, de a időpontját nem mondta le, hogy másnak kiadják.
    Erre is lehetne a rendszert használni márha van személyes portál felület .
  • molnibalage83
    #22
    Vagy olyat, hogy Bp-re megy az ember beutalóért, aztán lezavarják szakrendelőbe Szigetszentmiklós Gyártelepre, ahol közlik, hogy a beutaló nem jó és oda-vissza utazik az ember emiatt 4 órát. A XXI. században, ahol gigaábjtokat tolok át órák alatt a világ túlsó felére... Vicc...

    A probléma az, hogy ha túl teszteletlen a rendszer és ezt nem sikerül hamar javítani.
  • repvez
    #21
    Ez egyenlöre egy értelmes fejlesztésnek tünik ha normálisan fog müködni .
    Mert igy talán ésszerübbé lehet tenni a betegellátást, mert most tényleg nem tudta az egyik orvos, hogy a másik miket irt elötte, mert ha a beteg szivbeteg, de fáj a torka akkor nem tudta róla az orvos, hogy azt amit a torkára ir gyogyszert az esetleg tuladagolja a szivgyogyszere hatóanyagát.

    Ez a rendszer remélem , hogy fel van készitve ilyen esetekre és nem az orvosra bizza, hogy észreveszi e a gyógyszer ütközéseket.

    Talán ez az időpontokat is rövidíti, mert eddig az sem volt lehetetlen ha több orvoshoz mentél ugyan azzal a betegséggel és ugyan úgy megkaptad a receptet.

    DE az időpont adást és a kórházak átszervezését is meg kéne vizsgálni. egy kimutatást megnézni nem hiszem , hogy nem lehetett volna csinálni, hogy melyek azok a rendelések amire nagyon sok beteg jár naponta és azt bövitenék mig ahova nem ott ritkában lenne rendelés.

    A vizitdij se volt olyan rossz dolog mint amekora felháborodás volt miatta, az a 300ft senkit nem vágott földhöz föleg , hogy 6000ft ban maximalizálták az éves dijat. ez a bevétel segített volna egy kicsit az egészségügynek és ugyan úgy szűrőként is szolgált volna a sok csak bemegyek beszélgetni a dokival mert hápog a májam címszóval és feltartják a sort.

    Összességében tényleg hasznos lehet ez a fejlesztés ha komplexen nézik a beteg eddigi tüneteit gyógyszereit, kezeléseit
  • Ender Wiggin #20
    Az, hogy beteíti a rendelőt a kisebb baj, mert fertőtlenítenek két beteg között, de ami rosszabb, hogy az orvos van veszélyben.
  • ToxiMaxi
    #19
    Mit akarsz kontrollálni? Mikor azt sem tudod mi a bajod, milyen vizsgálatokra lesz szükség és milyen korábbi adatok szükségesek? Vagy az kell, hogy az orvos könyörögjön, hogy ugyan add már ide mert én annyira meg akarlak gyógyítani. Vagy majd alkudoztok, hogy a teljes vérképed hozzáférését megadod-e a kardiológusnak? Ne vicceljünk már, így is romokban az egészségügy a legkevésbé olyan páciensekre van szükség, akik majd megmondják a tutit az őket gyógyítani kívánó orvosoknak, mert halvány lila gőzük sincs az egészről.

    A lent említett példa tökéletesen szemlélteti a rendszer működésképtelenségét. Remélem ezen változtatnak, különben hatalmas problémák lesznek, ezzel is. Inkább a sorban álláson javítottak volna, mert kb. meghalsz mire orvos lát, aztán akkor majd kontrollálhatod.....a nagy semmit.
  • Kara kán
    #18
    A magyar állami egészségügyi intézményrendszer arra jó, hogy elvégzik ingyen a labor- és egyéb vizsgálatokat, persze csak azt, amit a házi- vagy szakorvos felír, illetve a TB fizet. Ezek és a tünetek alapján elkezdhetsz utánaolvasni, fórumozgatni, hogy milyen bajod lehet, majd – ha szerencséd van, és értelmes, párbeszédre képes orvost fogtál ki – megbeszélheted a házi- vagy szakorvosoddal, hogy mi legyen a terápia. A legjobb, ha te magad javasolod, hogy milyen gyógyszert írjon fel, mert neki sem ideje nincs rendesen megvizsgálni téged (egy betegre átlagban 10 perc jut, és akkor sokat mondtam), sem rálátása nincs a teljes élettörténetedre, kórelőzményekre, életkörülményeidre, táplálkozási és egyéb szokásaidra stb.

    A másik: mivel nyilvánvalóan nem működik jól a jelenlegi rendszer, át kellene alakítani, mégpedig a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás mintájára (beleértve a bónusz-málusz pontozást is). Az utóbbi rendszer bevált, jól működik, minimális állami szerepvállalást feltételez, és nemhogy pénzébe kerül az államnak, hanem még nyer is rajta.

    Értem?!
    Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2017.11.02. 17:14:18
  • HuMarci
    #17
    Off: Szombaton voltam kórházban, kiderült kardiológiai vizsgálatra kell mennem, kérnék időpontot és persze van is 2018 februárban. No comment.
  • Skylake
    #16
    Mondjuk Németországban, vagy Belgiumban élve nem fordulna meg olyan a fejemben, mint állami rendszerrel való visszaélés. Másrészt, nyilván, nagyon szívesen átadom a szükséges információkat egy kezelés vonatkozásában az orvosom számára. De ennek átadását hagy kontrolláljam én teljes mértékig a teljes folyamat során. Ez az igény mitől is üldözési mánia?
  • ToxiMaxi
    #15
    Amennyire én tudom a fogorvosod sem fogja látni, hogy Hepás vagy AIDS-es vagy, ami tök jó mert legalább beterítheti az egész rendelőt vele, mondjuk egy fogkőleszedés esetén is. Van még itt mit fejleszteni.

    Egyébként tök jó az üldözési mánia, de amikor majd azért lesz valaki félrekezelve mert az őt vizsgáló orvos nem kap meg minden általa fontosnak vélt (!!!) információt, akkor majd lehet gondolkodni....vagy nem mert eddig sem volt mivel.
  • Skylake
    #14
    Vissza az EESZT-hez, íme egy GYIK, a cikkhez, és az általam korábban itt kommentárokhoz: https://e-egeszsegugy.gov.hu/gyik

    :
  • Skylake
    #13
    Előzőekhez mégy annyit, hogy igen, ma még a valóságot jól le lehet fizetni, táncikálunk itt a saját évszázados közép-európai, vagy inkább félázsiai sz*runk körül, gondoljuk milyen marha fontosak vagyunk, düllesztjük a tyúkmellünket. Én csak egyre várok: hogyan alakul ez a nemzetiszínű táncikálás akkor, ha az EU 2022-től kihúzza dugót, és drasztikusan csökkenni fog a lovetta, amiből lehet markolni, meg a holdudvart zabáltani. És egyben nagyon örülök annak, hogy a rezsim egyáltalán nem képes konszolidációra - például az egészségügyben - és ezek az önhitt, öntelt, arrogáns és dölyfös barmok a legnagyobb örömmel belelavíroztak magukat sikeresen az egyre jobban emelni kell a tétet spirálba. És ez a spirál fogja ezt a rezsimet is elpusztítani - nem az a lényeg, hogy mikor. Mindezekhez hozzájárulhat, hogy az ilyen f*sszopó országokkal szemben esetleg az EU átszerveződik: aztán mivel az itt piaci tevékenységet végző vállalkozások döntő tömege az EU piacára termel, ez a tény eléggé od*baszhat a bazi nagy keleti dörgölőzésnek, meg a posztfeudális politikai és társadalmi berendezkedésnek, ami most "nemzeti" szlogennel van nyomatva. A magyaroknak, és főleg a sok nemzeti, pántlikás f*sszopónak egy igazi reality check kell: jól van tökös magyar gyerekek, akik sz*pjátok a keletet, akkor innentől meghatározott ideig vámhatár, áruk és szolgáltatások szabad áramlásának berekesztése, satöbbi satöbbi, minden ami az EU-n kívül van. Nézzük meg hogy bírja a gazdaságotok, és mennyi idő múlva húzzátok lámpavasra drága politikai elitetek tagjait.
  • Skylake
    #12
    Az SG már jó ideje a clickbait tartalommal operál, jelen esetben is ez van. Egyébként igen, lehet ez a XXI. század - orbániában, ahol még így is túl sok az orvos, túl sok a kórház, túl rövidek a várólisták, túl kevés a kellően lerobbant kórterem, és mindezekkel szemben sajnos még mindig túl kevés a stadion, illetve a haveroknak átjátszott közpénz. Illetve túl ritkán van nemzeti konzultáció, meg társadalmi célú hirdetésnek nevezett kormánypropaganda. De ha a nép kellően birka, (sajnos még mindig nem eléggé) a következő ciklusban ezek mind pótolva lesznek, összekapcsolva az EU-ból való kilépéssel, illetve a korona minielnökúr fejére történő igazítással, a M&M Kft. által szervezett koronázási ünnepség keretében.
  • Relixo
    #11
    Miről beszéltek???
    "A magyar egészségügy - némi késéssel - a XXI. századba érkezett."
    Pofám leszakad,hogy mekkora gyökerek vagytok vagy ezért fizettek,hogy ezt hazudjátok? Politikai hirdetés?! Nyomoroncok?
    Menjetek be bármelyik magyar kórházba és meglátjátok,hogy nincs WC papír a mosdókba, nincs kötszer amivel bekötözik a betegeket(csak a sürgős eseteknek jár amúgy hozza a beteg kötés cserénél a sajátját), nincs normális gyógyszer felszereltség, nincs normális fizetés az ápolók és orvosok részére.
    És kb. 8-10 órákat kell várni mire ellátnak olyan túlterheltség van. A konkrét szar szagról és egyéb ocsmányságokról már nem is beszélek amiket érezni a kórházakba.(holott a kórház steril ugye?!)
    Ez igen nagy fejlődés!!! 21.század?! :D A napp vicce az SG és idióta cikk írói!!!
  • Skylake
    #10
    Egy napig érvényes engedélyeket rögzíthet ezen a képernyőn.

    Engedély kedvezményezettje * Kereső [keresőfunkció az orvosok és intézmények nevére, felugró ablak]
    [mező]

    Vonatkozó kategória *
    [választólista: minden kategória, illetve a korábban felsoroltak - mintha csak az utóbbiak lennének szenzitívek, b*zmeg]

    Hatályosság *
    [év, hónap, nap]

    Indoklás
    [itt be lehet körmölni némi infót arról, hogy miért is kap engedélyt az adott piócásember vagy gyógyítócéh. Nyilván nem érdemes beleírni mondjuk olyat, hogy ami orvosi értelemben és a piacon is értékesíthető információ, ki tudja, mennyire hozzáférhető ez az adatbázisban egyéb állami és más, mondjuk adatfeldolgozást, statisztikakészítést végző szereplők számára]

    Mégsem Hozzáadás [gombok]
  • Skylake
    #9
    Nagyon érdekes kérdés még, hogy kiskorúak esetében, akik nem rendelkeznek ügyfélkapus azonosítóval, ennek hiányában hogyan lehet az online felületen beállítani a különböző önrendelkezési szabályokat.

    3 szint van:

    - alapértelmezett beállítások a felsorolt kategóriákban – kussolsz, örülsz;
    - a korábban felsorolt kategóriák szerint egyenként állítgatod globálisan a hozzáférést, mínusz minden más kategória esetén engedélyezett a hozzáférés;
    - a korábban felsorolt kategóriák szerint, azok részleteiben sz*rakodsz a hozzáférés megadásával, mínusz minden más kategória esetén engedélyezett a hozzáférés;
    - teljes tiltás (elvileg mindenre). – eseti engedélyadás: ennek a funkciónak kéne defaultnak lennie.

    Én családtagjaim esetében teljes tiltást fogok beállítani, eseti engedélyadással. Itt kiválasztható a doki listából, és a hozzáférés időtartama. Ez is egy nagy kalap sz*r ebben a formában, hiszen ott prompt, a betegrendelésen kellene ezt egy valamilyen fizikai azonosítóeszközzel párosított autentikációval lehetővé tenni. De legalább beletettek ilyen funkciót.

    Amúgy a naplózás első látásra tényleg elég korrektnek tűnik, minden aktivitás, amit állampolgiként csináltam loggolva van – de nem biztos, hogy minden tétel bekerül a log-okba, maffiaállamban ezt nem lehet biztosra venni ilyen értékes szenzitív adatok esetében. És mivel ezek igen nagy értéket fognak a jövőben képviselni, tehát a kormányzatnak érdeke lesz értékesíteni ezeket, illetve általában hozzáférni ezekhez csak a mi az érdekünkben, szerintem egyetlen beállítás a megfelelő: a teljes tiltás eseti engedélyezéssel.
  • dyra
    #8
    "A kormány közlése szerint adataink olyan biztonságban vannak, mint a bankban lévő pénz; a rendszer 5-ös biztonsági besorolású - tehát a legmagasabb - IT-biztonsággal bír, minden hozzáférést naplóz, és a beteg látja, ki fért hozzá az adataihoz. "

    he he :D

    Oké örülök én is , hogy bevezették de kamu dumát hagyjuk már :D Majd eladják suttyomban aztán kapod a személyre szabott egészségügyi ajánlásokat. Lehet nem most akkor majd 10 év múlva.
  • Tetsuo
    #7
    Engem jobban zavar, hogy az email nem titkos, mint hogy néhány orvos látja az egészésgügyi múltamat.
  • Skylake
    #6
    Erre azért adatvédelmi szempontból kíváncsi leszek: mármint a kormányablakos ügyintéző mennyire lát rá ezekre (informatikilag vagy személyesen): "kormányablakoknál meg tudja tekinteni a leleteit, CT vagy röntgen felvételeit, zárójelentéseit".
  • Skylake
    #5
    A súgó tartalmát is idemásolom:

    "BELÉPÉS

    A belépés az Ügyfélkapun keresztül történik, ezért rendelkeznie kell ügyfélkapus azonosítóval, valamint meg kell adnia a TAJ számát. Ekkor léphet be a rendszerbe, ahol mindenki kizárólag a saját egészségügyi adatait láthatja. Amennyiben mégsem tud belépni, kérjük, fáradjon be bármelyik Kormányablakhoz, és kérje meg az ügyfélkapus regisztrációjakor felvett, valamint a TAJ számához rendelt adatainak egyeztetését, mert amennyiben bármilyen apró eltérés mutatkozik ezek között, a rendszer nem biztosít belépési lehetőséget Önnek.

    DIGITÁLIS ÖNRENDELKEZÉS

    Az ÖNRENDELKEZÉS fül alatt kérhet értesítést, ha Önnel kapcsolatos adat vagy dokumentum kerül majd a rendszerbe. Nyomon követheti, ki és mikor, milyen adatának, dokumentumának megtekintését kérte a rendszertől. Módjában áll önrendelkezni is az EESZT-be kerülő adatainak és dokumentumainak hozzáférhetőségéről. A felület használatához kérjük, nézze meg a Mi ez? -re kattintva olvasható súgót.

    NYILVÁNOS KÓDTÖRZSEK

    A NYILVÁNOS KÓDTÖRZSEK fül alatt a jelenleg használatban levő nyilvános kódtörzseket érheti el. Az egészségügyi ellátásban számos adatot használnak, melyeket közhiteles, illetve közcélú kódtörzsekbe rendeznek. Nehézséget okoz, hogy sokszor a közzététel módja nem egységes, lekérdezésük törzsenként eltérő számítástechnikai megoldást, gyakran kézi adatkezelést igényel, az eltérő közzétételi formátumok miatt a feldolgozás és az igénybevevő alkalmazásokon belül a reprezentáció egyedi. Ugyanarra a fogalomra gyakran eltérő formátumú és értékkészletű törzsadatot használnak. A törzsváltozatok érvényességi tartományának megadása sem egyezményes formában történik, és azok hatályossága nehezen nyomon követhető. Ezért az EESZT-ben egységesen tesszük elérhetővé a több egészségügyi szereplő által is használt kódtáblákat, kódtörzseket és nyilvántartásokat, amik idősorosan jelennek meg, és akár hitelesítési dokumentummal együtt tölthetőek le.

    SZEMÉLYES ÜGYINTÉZÉS

    A Kormányablakok ügyintézőinél ügyfélkapus regisztráció nélkül, személyesen is elérheti ugyanazokat a szolgáltatásokat, amiket ez a portálfelület biztosít."
  • Skylake
    #4
    A sürgősségivel nincs problémám, nyilván.
  • Skylake
    #3
    Korrigálok: esetlegesen lehet mód arra, hogy totál tiltás legyen, és ha kell a dokinak valami, akkor ezt engedélyezzük. Ez a "hozzáférést teljesen tiltó állapot" aktiválásával, valamint az "Egyedi engedély" "Adjon egyszeri, egy napra szóló hozzáférést orvosának az Ön által meghatározott adatokhoz." funkció használatával tűnik lehetségesnek. Más kérdés, hogy eleve a defaultnak ennek kellene lennie szerintem. Aztán majd szélesítem azon engedélyek körét akiknek jónak látom!
  • Cat #2
    "Én azt gondolom, hogy eleve a felületen az adott beteg adatait csak úgy szabadna elérni bármilyen egészségügyi dolgozónak és intézménynek, hogy arra a beteg explicit engedélyt ad minden esetben."

    Sürgösségi esetben minden adatodat látni fogja az orvos. A Te érdekedben. Szerintem ez így van jól. Hidd el, ahogy az urológust nem érdekli a nemiszerved, vagy ahogy a férfi nőgyógyász is immunis a naponta megnézett 25 puncira, úgy a leszakadt karodat visszavarni akaró sebészt sem fogja izgatni, hogy esetleg pszichiátriai eset vagy, de az annál jobban, hogy szedsz-e esetleg véralvadásgátlót vagy AIDS-es vagy-e.
    Utoljára szerkesztette: Cat, 2017.11.02. 10:07:59
  • Skylake
    #1
    Kipróbáltam a cuccot, és az a fő problémám vele, hogy alapértelmezés a hozzáférés engedélyezése az egyes tételeknél - kivéve néhányat! Valamint: „más besorolású adatok elérése az alapállapoti rendelkezések szerint: engedélyezett” – kivéve teljes tiltás aktiválása (?). Ez így nagyon nem jó! A következő tételek / csoportok felsorolása is, amelyeknél engedélyeket állíthatunk be, megváltoztatva az alapértelmezéseket hogy mondjam, elég problémás:

    - Addiktológia
    - Fogyatékosságok
    - Implantátum
    - Nemibetegségek (STD)
    - Onkológia
    - TBC
    - Urológia
    - Fejlődési rendellenességek
    - HIV/AIDS
    - Nemi identitással kapcsolatos eltérések (szerintem ez így ultragáz)
    - Nőgyógyászat
    - Pszichiátria
    - Transzplantáció

    A fogyatékosságok, nemi betegségek, nemi identitás esetében "kizárólag szakmai egyeztetés esetén engedélyez" szabály van, a többi esetében az alapértelmezés az engedélyez státusz! Mit szólsz ehhez?

    Én következetesen teljes tiltást állítottam be minden egyes előzőleg felsorolt tételre. Az előzőekkel szemben viszont a felület önrendelkezési funkcionalitása e tekintetben korrekt, tilthatjuk a felsorolt kategóriába sorolt adatokhoz a hozzáférését, de persze meglátjuk mit ér ez. (A rezsim úgymond ethosza a kontroll és ellenőrzés, úgyhogy ez is egy remek eszköz lehet erre.)

    Én azt gondolom, hogy eleve a felületen az adott beteg adatait csak úgy szabadna elérni bármilyen egészségügyi dolgozónak és intézménynek, hogy arra a beteg explicit engedélyt ad minden esetben. Erre utaló funkciót nem találni.

    A kimenet ez (nyomtatható adatok): (idézem innen az űrlapot, nem formázott formában)

    Személyi adatok
    Név: Skylake SG
    TAJ: 666

    Elérhetőségi adatok
    E-mail: [email protected]

    Értesítési beállítások
    Értesítés módja: EMAIL
    Események: Recept felírása, Beutaló felírása, EHR dokumentum érkezése,

    Adatkezelési általános rendelkezések
    Rendelkezési állapot: SZABÁLYOZOTT
    Megismerhetőségi beállítás: rejtett

    Rendelkezések
    Korlátozás minden lekérdező részére, Addiktológia besorolású objektumra vonatkozóan, amelyet bárki állított elő.

    Korlátozás minden lekérdező részére, Pszichiátria besorolású objektumra vonatkozóan, amelyet bárki állított elő.
    Korlátozás minden lekérdező részére, TBC besorolású objektumra vonatkozóan, amelyet bárki állított elő.

    Korlátozás minden lekérdező részére, Transzplantáció besorolású objektumra vonatkozóan, amelyet bárki állított elő.

    Korlátozás minden lekérdező részére, Urológia besorolású objektumra vonatkozóan, amelyet bárki állított elő.

    Korlátozás minden lekérdező részére, Fejlődési rendellenességek besorolású objektumra vonatkozóan, amelyet bárki állított elő.

    Korlátozás minden lekérdező részére, Fogyatékosságok besorolású objektumra vonatkozóan, amelyet bárki állított elő.

    Korlátozás minden lekérdező részére, HIV/AIDS besorolású objektumra vonatkozóan, amelyet bárki állított elő.

    Korlátozás minden lekérdező részére, Implantátum besorolású objektumra vonatkozóan, amelyet bárki állított elő.

    Korlátozás minden lekérdező részére, Nemi identitással kapcsolatos eltérések besorolású objektumra vonatkozóan, amelyet bárki állított elő.

    Korlátozás minden lekérdező részére, Nemibetegségek (STD) besorolású objektumra vonatkozóan, amelyet bárki állított elő.

    Korlátozás minden lekérdező részére, Nőgyógyászat besorolású objektumra vonatkozóan, amelyet bárki állított elő.

    Korlátozás minden lekérdező részére, Onkológia besorolású objektumra vonatkozóan, amelyet bárki állított elő.

    Alapállapot
    Az alábbi alapállapoti rendelkezések érvényben vannak mindaddig, amíg ellentétes rendelkezés nem történik:

    Csak a megfelelő szakterületen dolgozó orvosok érhetik el a HIV/AIDS, Nemibetegségek (STD), Pszichiátria és Addiktológia besorolású adatokat.

    Más besorolású adatok elérése az alapállapoti rendelkezések szerint: engedélyezett.

    Modul szintű beállítások
    e-Profil
    Profil adatok korlátozása: Teljes tiltás

    (idézet vége)

    Azonban itt a végén a lényeg, gondolom látod: „Más besorolású adatok elérése az alapállapoti rendelkezések szerint: engedélyezett.” Tehát a fentiekben felsoroltakon kívül eső tételek alapértelmezetten engedélyezettek – kivéve ha bekapcsoljuk a „hozzáférést teljesen tiltó állapot”-ot (?)! Ekkor, „a jogszabályi kivételtől eltekintve egyetlen ellátóoldali felhasználó számára sem engedélyezi az EESZT-be került egészségügyi adataihoz való hozzáférést.” további info:

    „Ha Ön ezt választja, akkor minden ellátóoldali felhasználó számára megtiltja, hogy az Ön EESZT-be került adataihoz hozzáférjen.
    KIVÉTELEK!
    • Nem hozhat rendelkezést a még kiváltható e-recept és a még érvényesíthető e-beutaló dokumentumaira.
    • Sürgősségi lekérdezés: jogszabályban meghatározott sürgős szükség által indokolt esetben az ellátó orvos bármilyen rögzített szabály ellenére hozzáférhet az Ön adataihoz.”

    Ilyen a rendszer első látásra. A felsoroltak mellett szerepelnek az egészségügy kódtörzsei. Azonban itt nem látszik bármiféle betegadat-hozzárendelési lehetőség: egyfajta kereshető táblázatnak felel meg, célja számomra nem egyértelmű – mit keres egy lakossági felületen ez az információtömeg.