42
 • NEXUS6
  #42
  "Nem hatótávról van szó, hanem az aksik élettartamáról."
  Gondolom elektromos kocsiknál a kettő azért összefügg! ;)

  Egy kevésbé hurráoptimista tapasztalat.
  A cikkben szereplő Nissan Leaf az átlagember számára megvehető kategória. Viszonylag új, egy 6 éves kocsiról beszélünk, amely viszonylag átlagos 240 ezer km-t futott, még is az akksi kapacitás felét már elveszítette. A cikk szerint az újabb kocsik, vagy a Tesla jobban teljesít, csak ugye az nem az én kategóriám. Az 160 ezer km után az S csak 8% körül veszít. Ha valakinek van kb. 15 milkája az tud is venni tényleg csak pár 10 ezer km-es Tesla S-t. Nekem sajna nincs.

  HaHu Tesla
 • M2 #41
  Igen, meg a Tesla volt az első, aki mert akkora akkucsomagot beletenni, amivel már elérte egy benzines autó hatótávját.
 • M2 #40
  Nem hatótávról van szó, hanem az aksik élettartamáról. Ez pedig meghatározó tényező (ha nem a legfontosabb) lesz az elektromos kisautók vásárlóinak is.
 • paragic
  #39
  Mondjuk úgy, hogy kitapossa az utat a többi gyártónak és egyúttal lépéskényszerbe hozza őket. Ha nincs a Tesla, valószínűleg nem itt tartana az iparág. Igaz, Nissan Leaf volt már a Tesla előtt is...
 • NEXUS6
  #38
  Értem.

  De had kérdezzem meg, az hogy létezik legalább egy db 30 mill Ft-os luxuskategóriás villanykocsi, amelyik nagyjából teljesíti egy hagymányos kiasautó hatótávolságával kapcsolatos elvárásokat, az hogy a jóistenben befolyásolja azt, hogy az emberek többsége által megvásárolható, de még így is drága "olcsó" villanykocsik meg nem!?
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2017.09.08. 13:49:19
 • NEXUS6
  #37
  De gondolom, ha megkérdik a német adófizetőt, hogy valszeg jelentős energia áremelkedés lesz,, akkor nem ilyen formában támogatta volna a környezetvédelmet. Csakhogy nem kérdezték meg, a döntéshozókat meg nem kellően tájékoztatták.

  Namost erről szólt a linkelt cikk, hogy ilyennel senki ne takarózhasson, hogy nekik nem szóltak, amikor egyszercsak hirtelen sok villanyocsi lesz, amit nehezen kezel a rendszer, amire drágul a villany, esetleg kimaradások lesznek.
 • M2 #36
  Csakhogy én a cikket nem holmi vélemények miatt linkeltem, hanem az adatok miatt.

  Mert az általad linkelt inkorrekt cikkben már 100 ezer km után temeti az aksikat és ezért ki akarja dobni az egész autót. Full kretén.
  A valóság meg: 500 ezer km körül még mindig 90%-os aksik.

  Átlag autósnak előbb rohad le a karosszéria az aksipakk körül.
 • paragic
  #35
  Úgy jön ide, hogy rengeteg tévinformáció kering a témával kapcsolatban, az egyik ilyen a németeknek a gatyájuk is rámegy a villanyszámlára.
  A másik ilyen tévhit, hogy a megújulók drágábbak a hagyományos energiaforrásoknál, ezért a lengyelek önként és dalolva fognak szélenergiára váltani (ha van eszük) néhány éven belül:

  "The result confirms that the wind farms due to be built in the next decade are among the cheapest forms of electricity, rivaling fossil fuels including coal and natural gas."

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-08-15/german-onshore-wind-power-costs-plummet-in-second-auction
 • NEXUS6
  #34
  Értem, de ez most hogy jön ide?

  A német példát azért hoztam fel, mert ha az energia ágazatot stratégiailag xarul fejlesztik, akkor annak bizony magas áramdíjak lesznek a következményei. Namost az, hogy a németek ezt csikkzsebből kifizetik egy dolog. Ha a lengyel energia szektort állítanák át a full fosszilisről 30%-ban megújulóra és néznének szembe a fogyasztók hasonló drágulással, abból azért parasztlázadás lenne ott! Ezért aztán szerintem óvatosan is állnak a problémához. Nincs két egyforma ország, egy full villanyautózásra történő átállás a lengyeleknél jelentős feszültségeket okozna, főleg az energiaszektor zöldítésével együtt, a norvégok meg valszeg szinte alig várják.
 • NEXUS6
  #33
  Nem mondanám, hogy nulla tapasztalat van az én általam linkelt cikkben, csak éppen tök másról szól, mint az általad belinkelt.

  Az enyém arról szól, hogy egy átlagemberke mit tud ezen a fronton kezdeni. Szummázva, nagyjából semmit. Kocsik drágák, használtan dögkút, a töltőhálózat meg fejletlen.

  A tiéd meg arról szól, hogy egy olyan ember, akinek van 30 milkája egy új Teslára, és vagy Musk-közeli, Teslákat hasznló cég vezetője/alkalmazottja milyen véleménnyel rendelkezik ezen a téren. Szerinted? ;)

  Vegyük figyelembe a sokkolásnál, hogy egy új kocsinál jóeséllyel a folyadékok és kopó alkatrész csere/időszakos szerviz költségen kívül más nem merülhet fel költségként (+üza/villany leszámítva). A használt autónál már általában nincs garancia, szal minden saját zsebből megy, ha komolyabb meghibásodás van, ez az új kocsinál nem merülhet fel.

  A TS emellett nem egy 30 milkós luxus Merci kategória minőség és kényelem tekintetében, sokkal inkább egy tizen-X milliós, full extrás Ford Mondeo, Passat, Audi A6 szint, csak a villany miatt 30-ba kerül! A fuvarozó cég még is inkább egy 30 milós Merga költségeihez hasonlítja a Tesláét. Ez megint enyhe csúsztatás.
 • paragic
  #32
  A németek jövedelemarányosan nem költenek többet energiára mint mások. A háztartások jövedelmük 2.3%-át költik energiára, ami kb megfelel az amerikai aránynak.
  Az átlagos német villanyszámla 1050 EUR/év, Amerikában 1060 EUR/év.
  Ez nem azért van, mert Németországban annyiba kerül az áram, mint az USÁ-ban, hanem a magasabb energihatékonyság miatt: a német háztartások harmadannyit fogyasztanak mint az amerikaiak.
  Forrás:
  https://www.cleanenergywire.org/factsheets/what-german-households-pay-power
 • zola2000
  #31
  Az biztos:

  http://index.hu/gazdasag/2017/01/25/hitelre_veszik_a_magyarok_a_hasznalt_autot/ ilyen 200 sőt 100ezer forintos vagy akár azalatti nettó fizetések mellett nem csoda hogy ez megy már 30éve (előtte meg trabantal szállni volt élvezet)
  Utoljára szerkesztette: zola2000, 2017.09.06. 17:19:00
 • M2 #30
  Igen, de majd nézz rá egy németországi városra 20 év múlva, meg mondjuk egy magyar városra, ahol a hulladék olajfalókkal járnak majd még akkor is.
 • M2 #29
  Nulla tapasztalattal megírt cikk, hasraütéssel összehordott fals érvekkel, logikai ellentmondásokkal.

  Ez meg egy gyakorlati (valós) példa:
  A Teslájuk félmillió kilométert tett meg - A fenntartási költségek sokkolóak
 • NEXUS6
  #28
  Tiszta sor, az általam linkelt tanulmány is arról szól, hogy időben kell az előrejelezhetően 20 év múlva jelentkező problémákra reagálni, mert baj lesz.

  Lásd az überhipszterzöld germánoknál egekbe szökő villanyárak.
 • NEXUS6
  #27
  Hát úgy legyen, jöjjön el a villanyautó Kánaán!
  Egyelőre az emberek többségénél ez még itt tart, nyugaton is.

  "Friss hír, hogy a német környezetvédelmi miniszter most adta vissza a Tesláját, mert a meghirdetett hatótáv töredékét sem tudta kihozni az autójából és elege lett az állandó töltő-frászból. A fentiek miatt lett neki (is) csalódás a valóságos hatótáv a meghirdetetthez képest."
 • duke
  #26
  " De, ha sokan áttérnek a naperőműre, esetleg a kiszámíthattalan szélerőműre, azt a hálózatot megtervezni/fejleszteni elég húzós lesz ám, lehet, hogy még Bélabának is beletörne e bicskája. "

  20 eves tavlatba ezek gond nelkul megoldhato problemak.
  Ha 20 eve azt mondod valakinek, hogy nem sokara Gigabites interneted lesz, akkor kirohogott, es lehulyezett volna."Nem vagy normalis meg az lehetetlen, meg keptelenseg", mert az egesz orszagnak nincs akkora savszelesege. Most meg 3 ezerert adjak a gigabitet.
  Ugyan igy fognak ezek is megoldodni. 20 ev mulva senkinek eszebe sem jut, hogy nincs eleg aram, meg nincs eleg tolto, meg tolto kapacitas, akar nappal vagy ejjel. Senki nem fog ezzel foglalkozni, az onvezeto autok teljessen maguktol fogjak intezni a toltesuket.
 • paragic
  #25
  "Feltéve, ha elad ellég autót"

  A Tesla annyi autót ad el, amennyit csak le tud gyártani. Jelenleg napi 1800 (!) előrendelés érkezik a Model 3-ra.

  "Ha egy nagyobb gyártó világszintű márkakereskedő/szervizhálózattal támogatva "ingyen" adja egy hasonló kategóriájú kocsi önvezérlő képességét, akkor a terveknek lőttek."

  Semmi sincs ingyen, max. be van építve az árba :)
  A Tesla kb 2-3 évvel a többi gyártó előtt jár a fejlesztésben (kivéve talán a Google-t), tehát ha egy gyártó ki is ad valamit "ingyen" az egy kaka lesz a Tesláéhoz képest :)

  Zenestreaming: nem ezért választják a fiatalok a Teslát, hanem mert "menő", de ha már megvették, elő is fizetnek a szolgáltatásra.

  Töltőhálózat: kevesebb mint fele van Amerikában. Kínában is szépen bővülget.
  As of May 12, 2017, Tesla operates 5,487 superchargers in 848 stations worldwide; 386 stations in the U.S., 298 in Europe, and 167 in the Asia/Pacific region.
  Utoljára szerkesztette: paragic, 2017.09.04. 20:54:30
 • M2 #24
  Angolokról beszélünk, azoknak ez akkor is megoldhatatlan probléma lesz, amikor már az egész világon vígan használják.
 • NEXUS6
  #23
  Nagyszerű!
  Élmény találkozni itt az SG-n a téma igazi szakértőivel. Eddig ezt nem is sejtettem, hogy az elektromos hálózatok terén ilyen tudással rendelkezel. Mert ugye az eredeti angol cikk a brit elektromos szolgáltató hálózat éves, lehetséges jövőbeni forgatókönyvekről szóló jelentésén alapul. Szal én javasolnám, hogy ezeket az ötleteidet ne tartsd vissza és küldd át nekik, mert bizonyára ők a téma ilyen szempotból történő vizsgálatát még nem ejtették meg! Hiszen ott ezekszerint nincs meg Bélabá, a viz/gáz/villanyszerelő (inkább víz) tudása.

  Nem arról van szó, hogy megoldhatatlan a probléma, hanem hogy át kell értékelni az energetikai és bizonyos szempontból az emissziós politikát is. Lengyelországban pl. 90%-ban szénerőművek szolgáltatják a delejt. A franciáknál 70%-ban atom, Norvégiában 82% vízi erőmű, teljesen más hatása van országonként egy fogyasztás növekedésnek, akár kis mértékűnek is.
  Csak mert ma még van olcsó éjszakai áram, mert a nagy teljesítményű erőművek biztosítanak ilyet. De, ha sokan áttérnek a naperőműre, esetleg a kiszámíthattalan szélerőműre, azt a hálózatot megtervezni/fejleszteni elég húzós lesz ám, lehet, hogy még Bélabának is beletörne e bicskája.
 • M2 #22
  Az elektromos autók töltése meg simán megoldható intelligens utcai töltőfejekkel. Kártyát bedugod, kiválasztod, hogy sürgősségi (azaz drága) vagy ráérős (azaz ingyenes vagy nagyon olcsó) töltést akarsz és ez alapján terheli a rendszert. Az utóbbi értelemszerűen csak akkor kap áramot, ha van felesleg (erősen süt a nap, éjszaka 2 óra van és nem sütöget épp senki, szélerőművek meglódultak... stb.).
  Tekintve, hogy az átlagos napi ingázás 40-50 km, ami a jövőbeli (mondjuk 2040-es) aksik 10 százalékos kapacitását jelentheti nagyjából, így az elektromos autósok nagy része az utóbbit választaná.
  Utoljára szerkesztette: M2, 2017.09.04. 10:20:43
 • M2 #21
  "Röviden a HW részét gyak előállítási ár alatt adja"

  Nem, mert ez csak a full fapados modellre lehet (talán) igaz, az meg az eladások minimális részét teszi majd ki.

  Önvezetésben jelenleg a Tesla a piacvezető és minden nap csak növekszik az előnye az adatgyűjtésnek köszönhetően. A tulajok már most azt tapasztalják, hogy hónapról-hónapra javul a vezérlés (fejlődik a szoftver).
 • M2 #20
  A belinkelt cikked említésre se méltó, annyi baromság van benne összehordva. Például azt ma már egy átlagos villanyszerelő is meg tudja oldani, hogy mondjuk a sütő bekapcsolásakor egy másik nagy fogyasztó kikapcsoljon. Nagyjából ekkora szintű problémákat sorol fel, mintha azok megoldhatatlanok lennének. Utcai töltőfejeket kell kiépíteni 25 év alatt! Teatyaúristen! LOL!
 • NEXUS6
  #19
  Röviden a HW részét gyak előállítási ár alatt adja és a szolgáltatásokkal akarja behozni az árát. Igen ez működhet.

  Feltéve, ha elad ellég autót, és megfelellő szolgáltatási rendszert tud kiépíteni. Az elég nem azt jelenti, hogy mindet, hanem hogy az a mind annyi is legyen, ami olyan piacot hoz létre, ahol a szolgáltatás már jó hasznot hoz. Nagyságrendileg itt valszeg milliókról beszélünk.

  Vannak azért kérdéseim az egésszel továbbra is. Egyre több gyártó próbálkozik az önvezérlésel. Ha egy nagyobb gyártó világszintű márkakereskedő/szervizhálózattal támogatva "ingyen" adja egy hasonló kategóriájú kocsi önvezérlő képességét, akkor a terveknek lőttek. Zene streaming? Háááát nem gondolnám a legfontosabb képességnek, ami segít, hogy melyik kocsi mellett döntsek. De azt mondták, hogy a fiatalokat manapság ez nagyon érdekli. Mondjuk bárhány fiatallal beszéltem mostanában és kocsit vett, nem ez volt a legfontosabb szempont, pláne, hogy nekik marhára nincs ennyi pénzük!
  Car sharing. OK van egy kocsim, ami pénzt tud hozni. De szintén ua. heyzet, Ha pénzt akarok hozni a kocsimmal, mert kicsit rá is vagyok szorulva, akkor valszeg nem tudok Teslát venni. Ha tudok, akkor max az űberprotohipszterek fognak ezzel szórakozni, hogy a havi 10 000 $-os fizuja mellé keressen egy kis aprót is, hogy megmentse a fókabébiket.

  Töltőhálózat elég érdekes. Egy csak a Teslahoz kapcsolódó ilyen hálózat annyi mindenkinek szúrja a szemét, annyi mindenki érdekét, üzletét sérti, hogy valszeg Amcsin kívül nem igazán tudja megcsinálni. Ha nincs világméretű töltőhálózat, akkor más piacokon a többi gyártó tör előre. Ha csak Amerika marad, akkor gyak kapunk egy ájfont autóban. És jogos, mert az Apple momentán még mindíg gennyesre keresi magát a vackaival. ;)
 • NEXUS6
  #18
  De igen! Mármint az, amit belinkeltem! ;)
  Hiszen ahhoz a témához szóltál, nem?
 • M2 #17
  "Erről szól a cikk."

  Kurvára nem. :-)))
 • paragic
  #16
  Akkor a kimerítő válasz:
  A Tesla Model S profit marginja 23%, a Model 3-ét hasonló szintre várják.

  Egy extrák nélküli Model 3-on X ezer dollár a veszteség (nem emlékszem a pontos számra). Viszont itt jön a képbe az, hogy a Tesla nem autót gyárt, hanem guruló számítógépet. A must have extra az önvezető funkció, az hogy egy szoftver fel van telepítve a kocsira, alig dobja meg a gyártási költségeket, ugynakkor az opció 4400 Euróba kerül. Nemsokára indul a Tesla saját music streaming szolgáltatása és tervezik már a saját car sharing platformjukat is, meg a jó ég tudja még mit. Ott van még a saját töltőhálózata, ami szintén fizetős. Ezek mind folyamatos bevételeket fognak generálni.

  Az Amazon is veszteséggel árulta KIndle-t, cserébe letarolta piacot és vastagon keresett az ebook eladásokon.

  Na és miért veszteséges akkor papíron a Tesla?
  Mert épített egy rohadt nagy gyárat. Egy termelőüzem felhúzása az egyik oldalon kiadás, ami könyvelési szempontból veszteség, de a másik oldalon meg vagyonnövekedés.
  Azt, hogy hitelből építek egy profittermelő üzemet én nem tudom veszteségnek tekinteni.
 • NEXUS6
  #15
  A villanyautó nem egyenlő a robotkocsival, ne kezdjük összemosni.

  Ma is rengeteg taxis használ villany/hibrid kocsit. Másrészt ha a kocsi ára vs üzemeltetés annyival jobb buli lenne, már ma is mindegyik azt használná valszeg.
 • NEXUS6
  #14
  Erről szól a cikk.
  De azért ettől még nem oldódott meg 1000%-ra a probléma, olvasd csak el! ;)
 • NEXUS6
  #13
  Részben igaz amit írsz. De a VW csoporton belül a Bentley hosszú, hosszú ideje döglődik volt már hogy 250 milkó éves veszteséget is hozott, tavaly talán csak 30-at. Lambó sem arról híres, hogy olyan nagy üzlet lenne, valszeg az sem véletlenül náluk kötött ki, Bugatti detto.

  Audinál, luxus kategóriás kocsijaiknál elég ciki volt régebben, hogy ua műanyag alkatrészt rakták bele, mint egy VW-be, csak ráfújtak valami lágy műanyag szutykot, amitől elitebbnek nézett ki, ami pár év alatt megadta magát.
  A Tesla milyen olcsóbb kocsijainak alkatrészeit tudja majd így újrahasznosítani?
 • M2 #12
  Az autómegosztás és a taxi teljesen más dolog. Utóbbinál egy ember munkabérét is elég szépen megfizeted, ezért piszkosul drága.

  Villanyautók lényegesen egyszerűbbek, mint belsőégésű társaik, ebből kifolyólag nagyon alacsony a szervízigényük, a fenntartásuk nagyon olcsó. Ez már most is jól látható az adatokból.
 • M2 #11
  "Az éjszakai áramra optimalizált töltésnél ez csökkenhet"

  És mikor nem használjuk tömegesen az autókat? Hát éjszaka!
  Probléma megoldva.
 • Cat #10
  Butaságokat beszélsz. Az alsókategóriás autókon nem sok nyereség van, az igazi hasznot a prémium termékek hozzák. Az Audinál az A3/Aa4, a BMW-nél a hármas széria a kötelező sorozat, de a masszív pénzt az A6/A8, illetve 5-ös/7-es sorozatok hozzák. De márkaszinten is ugyanígy van, például a Porsche majdnem felvásárolta a VW-t és a Fiat igazi húzóereje, fejőstehene a Ferrari. Ezzel szemben az alulra belőtt Seat haldoklik.
 • kamionosjoe
  #9
  Tetszik, nagyon jó. Bécsben sokat jártam a Car2go Smartokkal, ha ezek jönnek akkor én biztos használni fogom majd. :)
 • NEXUS6
  #8
  Elmondható, hogy általában a luxusautó márkák nem termelnek nyereséget, de megvannak évtizedeken keresztül, akár újra is élesztik őket. Azok élesztik újra akiknek másból van pénzük és kell nekik egy marketing célokat szolgáló termék, hogy mutathassák a cég erejét. Az eladott kismillió Golfból, Poloból, Skodából, Leonból gyak a VW csoport szponzorálja az Audi R8, meg Bentley, meg Porsche eladásait, fejlesztését, szűkebb esztendőkben is életben tartva ezeket a típusokat.

  A Teslanak csak luxuskategóriás kocsijai vannak, most egy olcsóbb típussal akarnak kijönni, de figyelembe véve, hogy más gyártók hasonló kategóriájú villanykocsijain is még mennyit buknak még mindig, nem várható nyereség. Szerintem.

  Anno volt olyan, hogy dotcom lufi, azt hitték utána pár évvel, hogy a bankok/befektetők nem hülyék megint egy 10 fős garázscégért milliárdokat fizetni. Hát dehogynem, lásd Occulus felvásárlása Cukiberg által.

  A Tesla üzleti modellje az, hogy elhiteti a befektetőkkel, hogy nem kell törődni a jelenlegi veszteséggel, mert jön az áttörés és akkor mindenkinek ötöse lesz a lottón, meg kolbászból lesz a kerítés.
  De kíváncsi lennék azért arra is, hogy az 1-2 mesterségesen fenntartott, felpumpált piaci értékű IT luficégre, hány bebukott kis cégecske is jut, amit sem az alapítók sem a befektetők nem tesznek ki az ablakba!?
  Mint ahogy senki által nem ismert pár év alatt eltűnő szupersportkocsi manufaktúrákból is Dunát lehet rekeszteni.

  Szal a BS-t BS-elni szerintem még nem érvelés, várom kimerítő válaszodat! ;)
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2017.09.01. 17:37:44
 • paragic
  #7
  Ez a Tesla veszteséget termel mantra egy bullshit. Az Amazon sem termelt nyereséget vagy 15 évig. Tönkre is ment...
 • NEXUS6
  #6
  Mellesleg teljes rendszerben gondolkodva is problémák jelentkezhetnek. A jelenlegi elektromos áram hálózatok kapacitását, ha nem optimalizáljuk a villanykocsik töltését, 40%-kal kell emelni! Ez annak fényében érdekes szitu, hogy a jelenlegi atomerőművek helyett nyugaton nem akarnak újat építeni, a szénerőműveket is ki akarják vonni. Az éjszakai áramra optimalizált töltésnél ez csökkenhet, de ez igényelné lokális szinten új áramtároló képesség, technológia kifejlesztését követeli meg. Mondhatni, ha kormányzati szinten előírják/támogatják is a villanykocsira történő áttérést, akkor sem tudjuk ezt megvalósítani pár évtized alatt!
  Link
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2017.09.01. 16:30:28
 • NEXUS6
  #5
  Autómegosztás nagyüzemben van már most is, én is igénybe veszem évente 5X-6X, de van azért saját kocsim is. Úgy hívják ezt az, úgy tűnik sokak számára ismeretlen rendszert, hogy TAXI. Érdemes megjegyezni, még nagy jövő áll előtte valszeg! XD

  Én nem mennék bele abba, hogy a villanykocsi mennyivel megbízhatóbb műszakilag a hagyományoshoz képest. Egyrészt a hagyományos kocsik megbízhatósága is nagy átlagban azért javuló tendenciát mutat. Az ami pár évtizede rendszeres karbantartási munka során gyak saját magának kellett elvégeznie a tulajnak (megszakító hézag állítgatás, 500 km-enként függőcsapszeg zsírzás, stb). az ma nem lehet gond, azt se tudjuk mi az.

  A Tesla és egyéb villanykocsik ma még olyan elenyésző számban futkároznak az utakon, ráadásul ezek jobb minőségű, prémium kategóriát képviselnek azért, hogy ebből nem lehet következtetni arra, hogy amikor valóban megjelenik és elterjed a villanynépautó annak milyen gondjai lesznek majd általában.
  Pl. igen írod hogy az akkucsomag beszarhat, gyak pár év alatt töredékére eshetnek a paraméterei. Ez nem egy X-ed rangú mellékes körülmény, hanem a mai napig a legdrágább részegységéről beszélünk a kocsinak, amit nem fogsz cserélni, főleg nem egy 10 mill alatti kisautónál, hanem gazdasági totálkár és irány a bontó.

  Na ezt azért nem sokan engedhetik meg még nyugaton sem maguknak.

  A Tesla végre valahára most fog megjelenni egy 10 mill körüli "kisautóval", amitől azt várják, hogy a villany T-modell legyen. Csak éppen ott van az új Volt/Ampera, meg villany Golf, Up, Mini, Renault meg rahedli villanyosított kisautó, "igazi" autó gyártóktól. Akik már piacon levő nagy tömegben gyártott alkatrészeket vesznek át ugyan annak a típus hagyományos meghajtású megfelelőiből. Ezzel max úgy tud versenyezni a T, ha továbbra is veszteséget termel, ahogy eddig is.

  100 km-es hatótávot, 50-nel meg már a 80-as években is tudtak talán az akkor már létező ilyen villanykocsik. Csak ugye azokat is [email protected] az olajkonspiráció, vagy csak nem volt piacképes a termék? Ááááá az nem lehet! ;)

  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2017.09.01. 15:42:10
 • kvp
  #4
  Az automegosztas nem biztos hogy nyero a vilag kevesbe civilizalt reszein. Ezeken a helyeken (pl. Budapest) majd mindenki tovabbra is tartja a sajat kis robotautojat. Viszont a koncepcio aranyos es az elso szoveges kijelzo (a szaja), meg a ket lampa helyen levo szem (led kijelzo) nagyon jo arra, hogy az emberek (a gyalogosok) lassak hogy mit is gondol eppen a jarmu. (ha ranknez es kiirja, hogy atmehetsz, akkor valoszinu hogy nem fog nekunk jonni)

  Az elektromos autokkal kapcsolatban pedig csak eleg megnezni a Tesla portoliojat, van egy sportautojuk, egy elegansabb negyajtos, egy otajtos suv es most egy csaladi atlagos. A lenyeg, hogy ugyanaz a szoftver es ugyanaz a szenzor platform legyen mindben, mert onnantol fogva mindenki olyan valtozatot vesz amire szuksege van. Egyebkent gyerekszallitasnal lehet jobb ha a csaladnak a nagy kirandulos/bevasarlos suv mellett ket kisebb jarmuve van, az egyik munkaba jarni, a masik meg hozza viszi a gyerek(ek)et az iskolaba. Ezek elektromos autok, szoval a fenttartasi koltseguk viszonylag alacsony es ha az egyik jarmu tenyleg csak kis hatotavu (iskola-baratok-haza), akkor az ara is eleg alacsony lehet a kisebb aksi miatt. Ezekkel nem mennek autopalyara sem, tehat az 50 km/h-as vegsebesseg miatt nagy motor sem kell belejuk. Szoval nagyjabol olcson lehet minden gyereknek sajat automata autoja, amivel biztos nem fog szaguldozni, mert nincs benne kormanykerek. Ha eleg olcsova tud valni, akkor tenyleg ki tudja valtani a tomegkozlekedest.

  ps: Nekem pl. egy teljesen elektromos 2+2 uleses station wagon (kombi) tipus lenne a nyero, mert ritkan kell, de akkor altalaban kobmeterben van megadva a szallitando cucc merete, viszont amugy eleg egy sima 2 uleses jarmu is. Azert lenne jo a teljesen elektromos, mert nem kell vele foglalkozni es keves dolog tud tonkremenni.

  Mi kell egy modern elektromos autoba:
  -hajtaslanc (aksi, vezerles, motor)
  -kormanyzas (villanymotoros szervo)
  -fekrendszer (idealis esetben elektromos szervo, rugoerotarolos rogzitofekkel)
  -vilagitas (led-es), kozponti zar (elektromos szervos)
  -hvac (elektromos futes, elektromos szellozes es opcionalis legkondi)
  -fedelzeti elektronika (szenzorok, szamitogep, kijelzo)

  Ebbol gyakorlatilag az alap elektromos komponensek akar 100 evet is kibirnak megfelelo karbantartas mellett, mig az elektronika filleres. Csak az aksicsomag az ami meg draga, de ha eleg a 100 kilomeres hatotav 50 km/h-s vegsebesseggel akkor viszonylag olcso. (ha a gyerek sulija es a bevasarlokozpont messzebb van mint 40 km, akkor valalmit elrontottunk)
 • AgentKis
  #3
  Már csak kb. 20-30 év, mire elterjedhet...
  Amúgy aranyos cucc, de egy higítós zacsi, egy véres zsepi, vagy tampon nagyon el tudja ezt is rontani... ;-)
  Utoljára szerkesztette: AgentKis, 2017.09.01. 11:10:09