• NEXUS6
    #23
    Nagyszerű!
    Élmény találkozni itt az SG-n a téma igazi szakértőivel. Eddig ezt nem is sejtettem, hogy az elektromos hálózatok terén ilyen tudással rendelkezel. Mert ugye az eredeti angol cikk a brit elektromos szolgáltató hálózat éves, lehetséges jövőbeni forgatókönyvekről szóló jelentésén alapul. Szal én javasolnám, hogy ezeket az ötleteidet ne tartsd vissza és küldd át nekik, mert bizonyára ők a téma ilyen szempotból történő vizsgálatát még nem ejtették meg! Hiszen ott ezekszerint nincs meg Bélabá, a viz/gáz/villanyszerelő (inkább víz) tudása.

    Nem arról van szó, hogy megoldhatatlan a probléma, hanem hogy át kell értékelni az energetikai és bizonyos szempontból az emissziós politikát is. Lengyelországban pl. 90%-ban szénerőművek szolgáltatják a delejt. A franciáknál 70%-ban atom, Norvégiában 82% vízi erőmű, teljesen más hatása van országonként egy fogyasztás növekedésnek, akár kis mértékűnek is.
    Csak mert ma még van olcsó éjszakai áram, mert a nagy teljesítményű erőművek biztosítanak ilyet. De, ha sokan áttérnek a naperőműre, esetleg a kiszámíthattalan szélerőműre, azt a hálózatot megtervezni/fejleszteni elég húzós lesz ám, lehet, hogy még Bélabának is beletörne e bicskája.