52
  • Sequoyah
    #52
    A robottal valo termelesnek epp az az eredmenye, hogy sokkal tobb dolgot tudnak gyartani, sokkal olcsobban. Ennek koszonheto, hogy ma mar az alsobb osztalybeli haztartasokban is alaptartozek pl a laposteve es a mobiltelefon.
    Nem tudom hogy hoztad ki ebbol a gondolatmenetbol epp az ellenkezojet:) Raadasul a folyamat mar evszazada megy, es meg veletlenul sem ezen verzio fele haladtunk.
  • TokraFan
    #51
    En maximálisan science parti vagyok, nem a robotikaval van bajom. Viszont értelmet a technika fejlődésének csak akkor látom, ha az szélesebb körben szolgálja az emberiség fejlődését. Tudniillik, a gond az, hogy jelenleg sajnos nincs feltétlen kapcsolat a gazdagság es az értelem között, sőt, ha te kutató vagy, akkor neked kene legjobban tudni, hogy egy tudós általában nem a gazdagok rétegeiben mozog. Annál több maffiózó, korrupt tetű politikus, szervkereskedő, vagy pornóban utazó suttyo. Szeles a repertoár. Egyetemre -jobbakra-, legtöbbször nem az jut be, aki a legokosabb, hanem az, akinek a szülei meg tudjak fizetni. Következésképpen, feltehetően számos jobb képességű ember marad szegény, vagy siklik ki az élete, miközben a maffiózók száma egyre nő. Innentől abban a bizonyos őrzött területen, pont úgy körbe leszel véve gazemberekkel, mint most, csak meg sokkal durvább játékosokkal. Előbb a rendszert kene megvaltoztatni olyanra, ami alkalmas az emberiség szamara hasznos es haszontalan egyedek értelmes normák szerinti szétválasztására. Tehát nem gazdag es szegény alapon kellene szelektálni, hanem hasznos es haszontalan alapján. Addig minden csak rosszabb lesz, es a kiló kenyérért potenciális zsenik is ölni fogjak egymást a kerítésen kívül, miközben semmit nem erő tervek vígan el lesznek. Itt az en gondom ezzel...
  • Ahoy
    #50
    (Ami pedig náculás és emberkísérlet, és a hatásai sem teljesen kiszámíthatóak. Tipikusan az a rendszer amire nem lehet modellt kreálni, mert olyan sok az ismeretlen...)
  • Ahoy
    #49
    Igen, ez itt soha nem fog működni.
    Maximum egy radikális művelettel. Geneikailag módosítani embrionálisan egy teljes generációt. Hajlamosítás, több olyan gén ami ösztönzi a tudásvágyat, javítja a memóriát, gondolkozást stb... nem lehetetlen. Ugyanakkor ezt a generációt felnevelni egy norvég szintű jólétben.
    Putriban Einstein is lehet bicskás tolvaj lett volna... ez komplex hatás nagyon... de tényleg a kollektív megvilágosodás az egyetlen, ami egymás iránt felelős társadalmat hozna. Addig lazán combon szúr egy szál cigiért.
  • Ahoy
    #48
    Ja és rendesdn félreértetted amit mondtam. "A szegények öljék egymást a kifliért" mondatot csak azért írtam le, hogy érzékeltessem, van kiút a távoli jövőben... én nem szeretnék egy többségi bűnöző társadalomban élni, ahogy sajnos napmint nap szembesülök az utcai agresszióval. Amikor a cigány előveszi a bicskát fényes nappal cigit követelve, vagy amikor nem tudsz hazamenni mert egy banda letelepszik a házajtód elé, és alig tudsz elmenekülni miközben ütlegelnek (fél éven belül megtörtént eset) akkor ezekre az emberekre gondolok, hogy öljék egymást egy kifliért.

    Ha már a törvény nem engedi az önvédelmet fegyverrel, mert bár szívesen beleeresztettem volna egy karabélysorozatot azokba a kedves emberekbe akik nem engedtek hazamenni, ámbár nem etikus. Egy dolog marad, elvonulni a társadalom szennyéből...

    A nagyfokú munkanélküliség, szegénység, primitív iskolakerülő réteg csak fokozódni fog sajnos... még alapjövedelem mellett is. == lustaság
  • Ahoy
    #47
    Beteg felfogás? Szerinted én jónak tartom ezt? De ettől még A jővő egyértelműen ez LESZ. Nagyon kicsi az esélye, hogy mindenkinek jusson a robotok által termelt javakból. Túl sokan vagyunk, és nézz végig egy magyar átlag népességen: egy ilyen világban max várják az alapjövedelmet, vagy elnyesik a torkodat a pénztárcádért... mert alkalmatlanok az új munkahelyek betöltésére. Aki eddig a csirketelepen dolgozott most legyen mérnök vagy mi?

    Egy éhező, kilátástalan embertömegről van szó.

    Már most is több helyen katonákkal, biztonsági erőkkel védett gazdagnegyedek vannak fallal körülvéve. Ez egyre gyakoribb lesz, főleg a kultúrák keveredéséből adódóan. Nem harlem, nem kínai negyed lesz, hanem védett negyed és a többi.

    Lehet egy senki vagyok, de én feltettem a karrieremet és az életemet arra, hogy megoldást találjunk ezekre a problémákra és eljusson mindenkihez a technológia, főleg élelmezésben és egészségügyben. Kíváncsi volnék te mit teszel ezügyben?

    Gondolom te leszel az, aki elnyesi a torkomat amikor megyek haza, mert kirúgták az állásából egy robot miatt...
  • Sequoyah
    #46
    Tok mind1, mert vegtelenul naiv rendszer lenne, es nehany ember eleg lenne, hogy megboritsa az egeszet.

    A kapitalista rendszer elonye ezzel szemben epp az, hogy az emberek onzosegere epit, es a szabad piac torvenyei ezt probaljak win-win szituaciokka alakitani, amin minden fel nyer. Tobb-kevesebb sikerrel.
  • gforce9
    #45
    Ezen lehetne változtatni, ha szürkeállományát kicsit használná az egyén. Minden egyén. Persze ehhez valamiféle globális megvilágosodás kellene, hogy egyedül nem megy.
  • Sequoyah
    #44
    Sajnos a vilag nem igy mukodik, ez csak egy utopia. Hiaba elelmezne Magyarorszag az ehezo afrikaiakat, mindig lesz valaki aki ezt csak kihasznalja, es igy mindenki rosszul jar vele vegul.

    Mivel az ember alapvetoen onzo (nem feltetlenul a rossz ertelemben), ezert a rendszerre szukseg van, a kommunicmus csunyan megbukott epp ezert, mert emberek alkotjak.
  • TokraFan
    #43
    Remélem belőled később sem lesz senki ezzel a beteg felfogással, ahogy most is egy nagy senki vagy szerencsére!
  • atyef
    #42
    Az ég egy világon semmi probléma az automatizálódással!
    A probléma a rendszerrel van.

    A rendszerrel, amit elavult, csökött, feudális gyökerű, kapitalista szemléletű, pazarló fogyasztói társadalmat fenntartó gazdasági és politikai törvényei vannak, dús magányvagyon iránt áhító döntéshozói, a szerepre alkalmatlan pénzhatalmi csoportokkal. Mondjuk ez mindig is így volt (mióta világ, a világ).

    Annyiban változott mára a helyzet, hogy a technikai ismereteink, eszközeink, tudásunk, korszerű technológia megoldást adott (múlt idő!) élelmezési, létfenntartási, biztonsági problémákra. Ezek persze nem alkalmazhatóak a fenti megállapítás okán, mert a jelzett csökött törvények, hatalmi csoportok kezében van.

    --------------------------------------------------

    Sajnos az ostoba gazdag ember az idők kezdetétől nem fogja fel, hogy nem vagyoni gazdagsága, hanem embertársai adják a biztonságot. Nem a magánvagyonát kell gyarapítania, hanem a társadalmi összetartozás az, amitől neki boldog élete lehet.
    Persze tudom, ezt nem egyszerű felfogni, mert hát értelmes ember pozíció kell hozzá.
    (Konrad Lorenz úr bátorkodott jelezni, hogy azok még nem mi vagyunk)

    Egy sportkocsi, jacht és ezer luxus cikk hol mérhető össze az őszinte baráti szóval, segítőszándékkal. Sehol. Ez az ember tragédiája.

    Magyarország vígan termelhetne annyi élelmiszert, hogy máshol ne éhezzenek. Na de miért ? Miért kellene nekünk többet termelni azért, hogy mások ne éhezzenek ?
    Az egyenlítő vígan beépíthető lehetne a meleg levegő feláramlása elvén működő turbinákkal, minimális költséggel. Az így keletkező áram ellátná az egész Földet. Na de miért ? Miért kellene "ingyen" energia, mikor nem tudna gazdagodni vele senki ?

    Mert nehogy má' elvesszen a főidentitásunk: a gazdagodj, vagyonosodj, harácsolj, taposs le másokat. mert hidd azt, attól vagy ember (hülye) ..
  • hypno
    #41
    A robotok egyetlen dolgot tudnak szinte kifogástalanul. Azonos minőségben képesek ugyanazt a műveletet bárakárhányszor elvégezni. Enélkül a mai kis kütyük (telefon, meg hasonlók) nem is léteznének. Bármennyien vannak a kínaiak, képtelenek lennének sok millió kis vackot kézzel úgy beforrasztani, hogy minden darab megközelítően egyforma legyen.
    Lehet egy gép bármilyen intelligens, akár önfejlesztő memóriával, (én is láttam a terminátor filmeket) a munka és a termelés egyetlen célja akkor is az emberek fogyasztási igényeinek kielégítése, vagyis bárhonnan nézzük a dolgot, a fogyasztóra mindíg szükség lesz ahhoz, hogy a termelés is működjön. Nem lehet a fogyasztási igényt kiktatni semmilyen formában. Az meg a nyugati ember arroganciája, hogy mindíg csak a saját szemszögéből képes bármit is szemlélni és azt feltételezi, hogy a saját társadalmát rá kell erőszakolnia mindenki másra is.
    Nem értek egyet abban, hogy az ipari forradalom nem mérhető össze a most vízionált technikai ugrással. A kézimunkával dolgozó iparos szemszögéből még talán ijesztőbb is volt. És dolgozni nem csak azért lehet mert muszáj, hanem kedvtelésből is.
  • Ahoy
    #40
    "Azért ne legyél benne biztos, hogy te akkor épp a f*sz jó végén leszel. "

    Természetesen lehet így lesz. Viszont dolgozok rajta, hogy a kutatás élvonalában legyek. Pl mostani projectünkben egy olyan lézeres femtosecundumos képalkotó eszközt használunk, amivel 3D-ben térben és időben láthatóak 1 mm mélyen az idegsejtek. Sőt nem csak az idegsejtek, hanem a szinapszisok külön! Az a durva benne, hogy stimulálni is lehet vele rettentően pontosan. Most intézik az engedélyeket emberi agykérgen való kísérlethez. Érthetően, nem kell behatolni az idegszövetbe ahhoz, hogy "szkenneljük". Ez most 2016-ban itthon több intézetben folyó kísérlet. Igaz ez a perifériás idegekre is. Innentől már csak egy lépés továbbgondolni egy olyan interfészt, ami noninvazív, és rettentő nagy felbontású. Szenzoros és motoros pályák egyaránt tökéletesen ráköthetőek vele elméletben a VR-re.

    Szóval van némi "előnyöm" ilyen tekintetben, hogy ha ismerem a megfelelő embereket, tudok majd ajánlót szerezni külföldi komoly intézetekbe, egyetemekre, ill. letettem már K+F területen valamit, akkor könnyebben juthatok hozzá ezekhez. Sőt akár magamnak is tervezhetek interfészt, LSM-et stb... de minimum, előremozdítom valamivel talán az ipart.
  • BCs design
    #39
    ha valakinek tényleg sikerül majd egyszer egy valódi fejlett mesterséges intelligenciát csinálni akkor onnantól kezdve mindegyik munka felvátható lesz
  • Candi
    #38
    Megvan a megoldás! Mindenkit rendőrnek kell képezni, aki meg nem akar az lenni, mehet bűnözőnek. Különböző formákban kell bűnözgetni, a rendőröknek meg ki kell találniuk, hogy hogyan tudják elkapni a bűnözőt. Ha sikerül, akkor ott a helyszínen kap egy fekete pontot, a rendőr meg egy piros pontot. Így mindig mindenkinek lenne munkája, a pontok meg beválthatóak lennének autóra, házra, nyaralásra, meg ilyesmikre. A gépek meg termelik a kaját, innivalót, szappant meg a többit. Esténként pedig nagy közös bulikat lehetne csapni amikre mindkét fél hivatalos lenne. Halleluja!
  • Archenemy
    #37
    A lovak munka nélkül is maradtak mára. Nem azért, mert a mai lovak bármivel rosszabbak vagy gyengébbek lennének, mint a régi lovak, hanem mert a technológia mára hatékonyabb.

    Az embereknek nagy szerencséjük, hogy tudnak gondolkodni, ez valami olyasmi, amit a gépek még csak karcolgatnak. De lesznek olyan gépek, amik jobban, hatékonyabban gondolkodnak, mint az ember. És akkor az addigi "gondolkodó emberek" is fölöslegesek lesznek. Nem azért, mert rosszabbak, mint régen, hanem mert nem bírják felvenni a versenyt a gépekkel, ahogy egy mai ló sem tud versenyezni egy traktorral vagy munkagéppel.

    A "régen ebben a témában tévedtek"-ből sehogy nem következik, hogy most is tévednek.
  • NEXUS6
    #36
    Szerintem a nyugati arnytojást tojó tyúkot nem fogják levágni. A nyugati társadalom az nagon jó fogyasztó, és minél sokrétűbb élete van annál inkább. Szal marhára nem érdemes egy inkubátorba zárni, vagy kirúgni, mert nem vesz szép kocsit, meg a macskájának szupcsi konzervet, meg a barátnőjének szépgyűrűt, meg nem akar túristáskodni idegen égtájakon, stb.

    Persze opció, hogy majd robotgyárakat építünk, de amíg rahedli sok, igazából az emberiség 80%-a él olyan életszinvonalon, hogy minimális fizetségért beáll akármilyen gyárba melózni, akármilyen körülmények között, addig nem lesz robotgyár sem, meg bennünket sem küldenek el a melóhelyről. Sajna ez a valóság, közeljövő és nem az a szályönszfiksn, amit ez a cikk is sugall. Ha Kína drága lesz, megy a tőke tovább távolkeletre, Mongóliába, Afrikába, vagy ahova akarnak.

    Az szitu viszont fenn állhat, hogy annak ellenére, ahogy a II. VH után a lerombolt Európa, Japán, a Kistigrisek, Kína a világgazdaságba történő bevonás hatására modernizálódtak és váltak a régi hatalmak kihívójává, ezeknél a régi-új területeknél ez már nem fog megtörténni, és az emberiség örökre kettészakad.
  • NEXUS6
    #35
    Nekem is ez a regény jutott eszembe, és szerintem is nagyon beteg. Azthiszem Franke írta az Elefáncsonttorony c. regényt is. Az ugyan ez csak szerencsétlenül járt űrutazókkal.

    Szerintem nagyon kevés ember tekinti ezt életcélnak, aki meg igen azt személy szerint én sajnálom és sok mindent megtennék, hogy ne így gondolja.
  • Skylake
    #34
    Azért ne legyél benne biztos, hogy te akkor épp a f*sz jó végén leszel. Lehet, hogy neked kell szembesülnöd ebben az általad elfogadhatónak tekintett jövőben, hogy nem sas módjára fogsz a virtuálhegyek felett repkedni, agyadat simogatandó, hanem vakond módjára túrhatod a kukákat, amelyekbe dobtak némi kajamaradékot a gazdagok, mikor kijöttek a VR-ből zabálni valamit. Közben ilyen "Tűz háborúja" stílusban verekedhetsz, hogy te érj le előbb a kuka aljára. Végül is, ez aztán az igazi tökös valóság nem? Minden érzékre hat, mi? Jobb mint valami virtuális agymasszírozó renderelés?

    Rossz hírem van: ekkora jövedelmi, státuszbeli egyensúlytalanságot nem elviselni kibírni a társadalmaink. Még a tizedét sem.
  • Skylake
    #33
    Ha a robotika abban az ütemben és módon fog fejlődni, ahogy azt az internet arisztokráciáját jelentő cégeknek teljesen jó lenne, akkor a jövőben még hallhatsz róluk. Én nem mosolyognék ezen. Mi is a foglakozásod? Teljesen mindegy. Az a lényeg, hogy holnaptól te is mehetsz az utcára. Munkakörödet MI és robotika vette át. Más munkaköröket is, amiket betölthetnél. Tömegével lesznek kirúgva, köztük leszel te is - és én is. A "holnap" mondjuk itt a 2030-40-es éveket jelenti, simán megéred még. Ahogy én is.

    A fő kérdés: ha a munkavállalókat kirúgjuk, ki veszi meg a termékeket, abban a volumenben, mint ma? Na, e téma lehet a fő törésvonal. Soha ilyen nagy nem volt még, a középkor-modernitás átmenet sem volt ekkora.

    Az a helyzet, hogy az a gépi technika, amelyeket betámadtak a géprombolók akkor nagyon régen, mérhetetlenül primitívebb és kisebb jelentőségű ahhoz képest, amilyen módom munkavállakók tömegei kivonhatók lesznek a munkaerőpiacról - ha minden úgy alakul, ahogy az új technológia-arisztokrácia elképzeli. Mivel a teljes személyt, szinte minden munkakörben teheti feleslegessé, a munkaerőpiacon nagy tömegben, és nem lesz mire átképződni. A géprombolók korában ez bőven megvolt, hiszen birkapásztorból könnyen lehetett manuális munkát végző szalagmunkás. A jövőben viszont szinte bármilyen szakmád van, ami kicsit is robotizálttá tehető, onnantól te nem fogsz kelleni. Én sem. Első körben a klasszikus gyári meló megy a levesebe, onnantól pedig az olyan melók is, mint a rendszergazda, vagy könyvelő, sőt akár az újságíró is. Na, ez a különbség, ez a volumen!

    Ezzel szemben én inkább lufit várok. Jó nagy pukkanással, már a közeljövőben.
  • hypno
    #32
    Érdeklődve figyeltem, hogy kinek jutnak eszébe a XVIII.-XIX. századi géprombolók, de úgy látom senkinek.
    Pedig azok éppen úgy rettegtek, mint ti.
  • Skylake
    #31
    Hát, ha ez tetszik, akkor íme. (Franke: Orchideák bolygója, vége, 77-78.o. SPOILER!) Én mindenesetre nem látom túl emberinek ezt a jövőt.

    „Egy folyosón álltak.
    Langyos, párás fuvallat csapta meg arcukat, ibolyaszínű fény gomolygott ködösen. A folyosó jobb oldala szabad volt, a csúszós padló egyenes vonalban nyújtózott előttük, hogy végül a semmibe vesszen. A végét nem láthatták. Lépteik bántóan cuppantak rajta.
    A folyosó bal oldalát rácsozat rúdjai, vezetékek, huzalok, reflektorok, csövek és műanyag burkok tarka összevisszasága foglalta el. Kétméteres távközökben rózsaszínű, húsos, szétlappadt képződmények kuporogtak a szövevény között az ibolyaszínű fény sugárzásában - végeláthatatlan soruk a messzeségbe veszett.
    - Az orchideák a kalitkákban - mondta Al.
    Időnként mocorgás futott végig a sorokon, mintha szellő fodrozta volna őket, sziromszerű szervek megremegtek, kiegyenesedtek, nyújtózkodtak, forogtak. Csuklós rudazat gondos szeretettel követte minden helyzetváltoztatásukat; tekercsekről zsinórok gombolyodtak; lámpák milliméternyit kilendültek; támasztékok emelkedtek ki a talajból; vöröses folyadék vándorolt lustán a csövekben, amelyek közvetlenül a puhányokba vezettek.
    - Ezek itt az emberek - mondta a robot.
    - Az emberek? - kérdezte Al.
    - Az emberek? - kérdezte René.
    - Továbbfejlődtek - mondta a védő.
    - Nem hiszem el - mondta René.
    - Milyeneknek képzeltétek őket?
    René dadogott:
    - Nem tudom… másmilyeneknek… nem így…
    - Megfoghatatlan, hogy olyan lényekből, mint mi vagyunk, hogyan válhattak ilyen virágforma képződmények - mondta Al.
    - Számunkra ebben nincs semmi csodálatos - mondta a robot. - Mi végig követtük a fejlődést, folyamatos átmenet volt. Ha biológusok volnátok, pontosan felismernétek, hogy mely szervek melyekből keletkeztek. A fejlődés még korántsem zárult le, itt például még látszanak a gyomor nyomai. - Egyik pislogó fényforrásnak sugarai éles nyalábbá egyesültek, a sugár egy szélesen ellapult, sötétvörös redőre irányult. Onnan egy enyhén lüktető zacskóra vándorolt. - És itt a szív, megvan még, holott már semmilyen feladatot nem lát el, de nem is lenne képes ellátni.
    Némi fantázia pótolta a biológiai ismereteket. Al elképzelt egy embert, akinek lehúzták a bőrét, lekaparták a kötőszöveteit, kipreparálták a csontjait, és gondosan szétválasztották a szerveit. Ha azt, ami maradt, valamiféle keretre húzták volna, az lehetne valami ilyesmi. Megborzongott, észrevette, hogy a borzalomtól minden pórusából ömlik a hideg veríték. Alsó testét fájdalmas görcs szorította présbe. Majdnem csődöt mondott ezekben az utolsó percekben. Megkérdezte:
    - Hogy lehet az, hogy ezek a szervek mind védtelenül szabadon vannak?
    - Nem igényelnek védelmet - felelte a robot.
    - Hová lett a tüdő? - kérdezte René.
    A sugár két lapos redős hurkára vetődött.
    - Itt van; de már nincs kapcsolata a vérkeringéssel.
    - Nem tudnak mozogni - állapította meg Al.
    - Minek mozognának?
    - Hol vannak a csontjaik?
    - Nincs szükségűk csontokra.
    - És a karjuk és a lábuk?
    - Sem karokra, sem lábakra nincs szükségük.
    - A szemük, a fülük?
    - Nincs szükségük érzékszervekre. - Hogyan táplálkoznak?
    - Minden anyagot, amelyre szükségük van, mi adagolunk nekik. Előkészített állapotban, nem kell emészteniük. Nincs hulladéktermék.
    - Hogyan lélegeznek?
    - Vérüket átvezetjük egy szivattyún, amely keringeti, oxigénnel itatja át és kivonja belőle a szén-dioxidot.
    René kérdezett tovább. - Hol az agyuk?
    A sugár tekervényes, vaskos masszára mutatott, amely a képződmény felső részének egy mélyedéséből burjánzott alá. Mindenfelől finom fonalak futottak feléje pókhálóként, és behatoltak a belsejébe.
    - Mik ezek a fonalak?
    - Ezeken keresztül idézünk fel kellemes képzeteket. Nyugalmat, elégedettséget, boldogságot és még sok mást, amire nektek szavatok sincsen.
    - Nem gondolkodnak?
    - Minek gondolkodnának? A boldogság csak az érzelmekből ered. Minden egyéb csak zavar.
    Hogyan szaporodnak?
    - Nem kell szaporodniuk, hiszen nem halnak meg.
    - Kapcsolatba léphetnénk velük?
    - Nincs szükségük arra, hogy bárkivel kapcsolatot vegyenek fel.
    A két barát nem kérdezett többet. Elhomályosuló szemekkel meredtek a virágszere, petyhüdt, fém, üveg és műanyag védelme alatt álló szervezetekre, amelyek a maguk módján elérték céljukat: a paradicsomi állapotot, a nirvánát, a mindent és a semmit - egy ibolyaszínben gőzölgő, párás, föld alatti folyosót.
    - Hát szóval ez az - mormolta Al -, a vágytalanság. A béke. Az ártatlanság. Van még kérdésed, René?
    - Nincs, Al.
    Al utoljára tekintett a kocka fehér fénypupilláiba. Így szólt:
    - Köszönjük nektek. Mi most kikapcsolunk. Pszeudotesteinkkel azt tehettek, amit akartok. Soha többé nem térünk vissza.
    Összecsuklottak és élettelenül terültek el a talajon. A víz beszivárgott ruháikba, de ebből ők már mit sem éreztek.”
  • Ahoy
    #30
    Persze egy nagyon nagyon távoli és sci-fi, de a cikk is 30 éves távlatokban jósol. A robotika fejlődésével nem korlátozódnak az emberek a VR-re sem... ha tényleg ilyen mértékű lesz az ipar robotizálása, és a deep learning neural netes mesterséges intelligenciák fejlődése. Akkor tényleg nem probléma összerakni egy LegMan-t, amiben kimehetek. Vagy egy sas testben repülni a hegyek felett... A szegények meg öljék egymást egy kifliért.

    Szinte biztosan efelé tendál a jövő: Elzárt hi-tech gazdagnegyedek erős katonai biztosítással, falakkal körbevéve... kint pedig egymást ölik majd a szegények halomra a gyógyszerekért és élelmiszerért.
  • Ahoy
    #29
    30-40 éven belül el lehet érni azt, hogy life support tube-ban élhessenek az emberek virtuális valóságon. Nem mondanám ezt, hogyha nem lennék tisztában a technológiai irányokkal, és nem lennénk benne az neurointerfészek fejlesztésében. (Egyre több volt egyetemista ismerősöm csatlakozik a K+F-be) Ebben most irdatlan nagy pénzek vannak, eleinte természetesen gyógyítási célból... de a végső cél a beteg elhasználódott test lecserélése és az agy életben tartása. Ökológiai lábnyom szinte nem lenne, az agynak csak glükóz kell, fehérje és egyéb biotech által előállítható dolgok.
    Onnantól, hogy egy ilyen életformaként nem lenne szükség többé élelemre, nagy lakásra, kocsira, nyugdíjra stb... sokadjára csökkenthetőek a környezeti terhek. Egy pincében több ezer ilyen cső elfér, áram kell, cloud háttér és biotech háttér.

    Vajon hányan választanák ezt az életformát mondjuk 2050-ben? Látva, hogy nincs munka, nincs valódi élelmiszer elég (bár ezt a biotech ugyancsak megfogja oldani GM és stem cellel...)
    én nagyon szívesen tölteném a nyugdíjas éveimet egy közel teljesen élethű általam tervezett házban a Svájci hegyekben. Testi betegségek nélkül, korlátlan kaja-pia, lakás, és lehetőség másokkal való találkozásra. Bárhová elutazni virtuálisan, és bármilyen információhoz hozzájutni a hálón. Amíg el nem butulok teljesen.

    Természetesen eleinte a gazdag régió része lesz ez, de abban már most biztos vagyok, hogy sokan fogják ezt az életformát választani. A műtét kockázata pedig annak fényében csökken, hogy milyen szervek érintettek. A mai implantátumokkal és interfészekkel az a probléma, hogy a test többi része biológiai. Ha csak az agy és a gerincvelő biológiai, a többi pedig life support machine (LSM) akkor sokkal kisebb a komplikációk száma egy steril rendszerben. Mint félig kiborgként...

    Az első generációs LSM rendszereket halálraítélt rabokkal kellene kipróbálni. Nincs értelmetlenebb dolog életbent artani egy börtönben napi 2-4000 Ft-nyi költségen egy életfogytost. Menjen szépen tesztalanynak egy LSM chamberbe. Ha túléli akkor eléldegélhet a kis világában, nem zavarva a többieket.
    Utoljára szerkesztette: Ahoy, 2016.02.17. 00:32:47
  • gombabácsi
    #28
    huh, én meg aszittem hirtelen fogy el XD

    de, amúgy simán lehet apokaliptikus. a kulcsszó: pánik
  • Archenemy
    #27
    Az olaj nem úgy hogy el, mint ahogy egy nagy tartály kiürül, hogy jön-jön-jön-nemjön, hanem úgy, hogy egyre gazdaságtalanabb lesz kitermelni. Ez egy átmenetes folyamat, egyáltalán nem lesz valami apokaliptikus pillanat, hogy na MOST fogyott el az olaj.
  • NEXUS6
    #26
    Köszcsi! De azt igyák a ződek, ők utálják az embereket és remélem magukat is!
    ;)
  • NEXUS6
    #25
    Majd 20 év múlva, ahogy mondják már vagy már 50 éve!
    XD
  • gombabácsi
    #24
    nyugi, elfogy az olaj és mindjárt megfordul a világ...
  • arty
    #23
    "ki is találta a zöld ipart, a zöld gazdaságot, meg minden zöldséget, amivel hosszútávon lehet megrogyasztani a gazdaságot, a technikai fejlődést."

    lol

    szerintem igyál ciános tisza-vizet, ezzel is elősegítve a fejlődést!

    (lám, én is tudok idióta, szélsőséges baromságot írni :P )
  • Archenemy
    #22
    "az a baj hogy az embereknek nem tesz jót ha nincs munkájuk.. kevesebb ember kell "

    Mesterséges, értelmetlen, státusszimbólum célok kellenek.
  • TokraFan
    #21
    Dehogynem, kell nekik kenőolaj, új burkolat, fejlettebb modulok...ez is egyfajta fogyasztás...
  • TokraFan
    #20
    Nem áll össze a kép. Az arab hordát -részben- a német iparosok kérésére hivták be, mert nincs elég rabszolga -lásd: a Daimler vezér pózolása a horda mellett-. A hírek szerint, több mint 1 millió munkahely áll betöltetlenül a németeknél. Most meg azt olvasom, hogy lassan nincs munka. A németek akkor miért nem a robotgyártásba, fejlesztésbe fektették azt a lét, amit most pl. a Görög/Török államnak adnak a horda megfékezésére? Hülyeség az egész...
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2016.02.16. 18:29:59
  • lac coo
    #19
    Hat igen...csak a robotok nem jarnak majd a boltba vasarolni...
    Termelni tudnak, de ha nem lesz aki fogyasszon.....
  • redwg
    #18
    A fiam két éves. Szerintem robot programozásra/tervezésre fogom taníttatni. :)
  • NEXUS6
    #17
    Volt már ilyen. A 60-as évek végén a nyugati társadalmak elkezdtek látványosan többet termelni, mint a fogyasztás. Lett egy csomó hippi kommuna, meg diáklázadás. Szerencsére a vezető tőkések rájöttek, hogy lehet a hippiket átalakítani jupikká és mindenkit felszívott a szolgáltató szektor. Szal tanulság, hogy fasz marketingesből sztájlisztből meg jogászból soha sem elég.

    A sok exhippi ki is találta a zöld ipart, a zöld gazdaságot, meg minden zöldséget, amivel hosszútávon lehet megrogyasztani a gazdaságot, a technikai fejlődést. Pl a biodízellel felverni az amúgy túltermeléstől szenvedő élelmiszer árakat, hogy még több szerencsétlen haljon éhen a világ boldogtalanabbik felén.

    Szóval robotok? Ez mit is jelent? Hogy a világ átlagos munkabérét még jobban le lehet szorítani, nem több robotgyár lesz, hanem a gyárakat még szegényebb régiókba viszik ki. Ami jó is lehetne, de ez azt is jelenti, hogy még kevesebbet fognak a melóért fizetni és persze a gazdagok viszont még többet keresnek.

    Nyugaton meg vagy csinálnak egy ingyenélőkből álló hiperkorrekt skandináv stílusú társadalmat, vagy olyan bevándorlókkal telenyomott gengszter országokat, mint amilyen Amerika, vagy Németország is lesz hamarosan.

    Szerintem
  • Astrojan
    #16
    Azért jó a 10 milliós csókos támogatás, hogy legyen elegendő nyugdíjtermelő kisiparos. :(
  • EnxTheOne
    #15
    Távoli jövőben úgyse kell annyi ember.
    Fejlett országokban már így is 2 alatt van a családokban születő gyerekek száma.

    Szegény országokban ahol meg van vagy 20 gyerek, na ők nem tartoznak a célcsoportba akiknek elakarják adni a cégek a termékeiket.
  • gforce9
    #14
    Sokan ellene vannak, de hiába vannak ellene egy idő után egyszerűen elképzelhetetlen lesz, hogy mindenkinek legyen munkája. Már így is olyan kretén "munkakörök" vannak, amiknek semmi értelme, mégsem tudják felszívni a munkaadók a munkanélkülieket. Ha pedig nem lesz az embereknek munkája, jövedelmük sem lesz. Akkor pedig menni fognak az utcára törni zúzni vagy épp lopni attól akinek van. Érdemes ezen a problémán előre gondolkodni, mert el fog jönni az az idő, hogy nem lesz taxisállás, nem lesz kukásautós, nem lesz kamionsofőr, postás, stb. Rengeteg munkakör van ami előbb-utóbb automatizálásra fog kerülni.
  • dyra
    #13
    50% munkanélküliséget kb a hadsereggel lehet kezelni. De már a 30 - 40 is csücskös.