Skylake#33
Ha a robotika abban az ütemben és módon fog fejlődni, ahogy azt az internet arisztokráciáját jelentő cégeknek teljesen jó lenne, akkor a jövőben még hallhatsz róluk. Én nem mosolyognék ezen. Mi is a foglakozásod? Teljesen mindegy. Az a lényeg, hogy holnaptól te is mehetsz az utcára. Munkakörödet MI és robotika vette át. Más munkaköröket is, amiket betölthetnél. Tömegével lesznek kirúgva, köztük leszel te is - és én is. A "holnap" mondjuk itt a 2030-40-es éveket jelenti, simán megéred még. Ahogy én is.
A fő kérdés: ha a munkavállalókat kirúgjuk, ki veszi meg a termékeket, abban a volumenben, mint ma? Na, e téma lehet a fő törésvonal. Soha ilyen nagy nem volt még, a középkor-modernitás átmenet sem volt ekkora.
Az a helyzet, hogy az a gépi technika, amelyeket betámadtak a géprombolók akkor nagyon régen, mérhetetlenül primitívebb és kisebb jelentőségű ahhoz képest, amilyen módom munkavállakók tömegei kivonhatók lesznek a munkaerőpiacról - ha minden úgy alakul, ahogy az új technológia-arisztokrácia elképzeli. Mivel a teljes személyt, szinte minden munkakörben teheti feleslegessé, a munkaerőpiacon nagy tömegben, és nem lesz mire átképződni. A géprombolók korában ez bőven megvolt, hiszen birkapásztorból könnyen lehetett manuális munkát végző szalagmunkás. A jövőben viszont szinte bármilyen szakmád van, ami kicsit is robotizálttá tehető, onnantól te nem fogsz kelleni. Én sem. Első körben a klasszikus gyári meló megy a levesebe, onnantól pedig az olyan melók is, mint a rendszergazda, vagy könyvelő, sőt akár az újságíró is. Na, ez a különbség, ez a volumen!
Ezzel szemben én inkább lufit várok. Jó nagy pukkanással, már a közeljövőben.