209
Bard's Tale IV
  • Cassell
    Személy szerint hanyagolom, majd ha hónapok múlva kijön legalább az 1.3-as verzióval akkor előveszem, azért pár nap után egy 20 gigás patchet dobnak ki, ma meg egy hét után újabbat na szóval ott a készítőknek is van vaj a fülük mögött...
  • fluency
    Ennyire kevesen rpg-znek ma már. Nézd meg a Steam adatait, hogy mennyien játszanak ilyen játékokkal. Kapásból a Witcher 3 és Skyrim adatait néztem meg, ahol a legtöbb játékos kb. 90k volt. Akkor ezt most hasonlítsd össze a lövöldözös hülyeségek játékosbázisával és leszűrheted a számok alapján, hogy mi van. :)

Utoljára szerkesztette: fluency, 2018.09.28. 18:16:14
  • sárkánylovag
    A fordítás nem mindig egyértelmű.
    Azt írta a tintáknál hogy a lilába ne menj a trónterembe és mégis az egyik szín a lila a 3ból...
    Nem értettem miért. ezeknél a játékoknál úgy kell a fórum meg a magyarázó videó mint a falat kenyér.
    Nem is értem miért nem pörög ezerrel ez a fórum, mindenki ennyire akadálymentesen halad vagy ennyire kevesen RPG-znek ma már ?
  • Tibbbor
    Ennek a srácnak már többször használtam a videóit, legutóbb pl. a Divinity: Original Sin EE-nél. nagyon lényegre törően és érthetően magyaráz, semmi sallang, mégis vannak, akik dislike-olják, szerintem szimpla trollkodásból. Mások percekig klikkelgetnek össze-vissza, alig lehet kihámozni a lényeget a szövegükből, ennél a srácnál viszont mindig megkapom a megoldást.
  • sárkánylovag
    Tehát nem kell megmenteni a manókat, olyan lelkiismeretfurdalásom volt hogy inkább rákérdeztem :D
    És a meghajtandó fogaskerék is elmozdítható Köszi! A feladványok csak azért nehezek néha mert nem érted a szabályrendszert.
    Nagyon jó ez a videó, kivágta belőle a csatákat egy információesszencia és még így is kapott dislike-t. de most komolyan...
    Régen ilyen videókat töltöttek fel a játékokhoz amik segítették a gamereket.
    Ma meg a szavazz rám, lájkolj, donétolj szemét árassza el a youtube-ot.

Utoljára szerkesztette: sárkánylovag, 2018.09.24. 09:55:21
  • fluency
    Nézd meg a lenti Fextralife videót. SPOILERS természetesen. :)

• sárkánylovag
    Feltettem a javítást, különösebb gond nem lett tőle, a mentést viszi ez a lényeg van egy jó hosszú lista amit javított.
    A karakterek közötti váltás az inventoryba lassú most is ilyen 1 mp
    Na elakadtam segítség kellene
    a Cellar towerbe egyrészt nem tudom leszedni azt a két manót aki beszorult a mennyezetbe :)
    nem látom megoldhatónak azt a feladatot mintha hiányozna egy fogaskerék a megoldáshoz...
    másrészt
    egy fej kiszabadítása okoz gondot a lángoszlopok után. Spoilerbe jöhet máris :))

Az már most is látszik hogy hogy nagyon jó logikai feladványokkal tömték meg a gamet
  • JonasSandor
    Jó nagy méretű.
  • sárkánylovag
    Írj a patchról mielőtt hozzányúlok :)
  • Torzonborz
    Na megjött az első patch, 4.9 gb :)
  • sárkánylovag
    De, be is fűtötte délután a szobát a GPU.
  • Torzonborz
    Nektek amúgy nem pörgeti 100%-on a gpu-t? Nekem az 1060-nál ez van, kicsit zavaró mert a grafika miatt azért csak nem kéne. A szerencsétlen hűtő meg pörög mint állat.
    Az mondjuk tény, hogy a felújított BT1 után kicsit fura ez a szabad mozgás, meg az, hogy nem partyval indul az ember.
  • Maala
    De kb. egy hónap, és jön a BT2 is, karácsonyra meg tán' a BT3 is...
  • DonnieBrasco
    Amivel én tolom, az még nem a remake (abban még csak a BT1 fut ugye), hanem az emulátoros, régi PC verzió, kicsit megsimogatott grafikával, felskálázott felbontással. Egy .bat scripttel indul, bele van építve egy emulátor, szóval klikk és játszol vele.
    Ettől felhasználóbarát, de amúgy a réges régi PC-s BT3 az.
    Founderként megkaptam anno, még tavaly év végén, komment is van róla lentebb.

DB
  • lammaer
    Ez a felhasználóbarát verzió miben más?

Nekem is C64-es gyerekkori élmény a BT3, emlékszem rongyosra játszottam az elejét, mivel kódkönyv hiányában nem tudtam átmenni új dimenziókba. Szóval csak utóbb láttam hogy van ahol náci vagy komcsi katonák jönnek szembe...

Adnék egy sanszot a régi BT3nak, csak félek tőle hogy ami akkor jó volt ma már nem hozna lázba (biztos nem lenne már türelmem térképeket rajzolni, meg a hardcban is az akciódúsabbat szeretem inkább).

Mondjuk a Eye of Beholder stílusa a mai napig bejön, de abból a stílusból manapság csak egy értékelhető játék jött ki (a legend of grimrock 2 része).. ki tudja lehet a BT is tetszene megint...
  • DonnieBrasco
    Metacriticet meg egyéb helyeket olvasgatva sem túl rózsás az összkép.
    Nekem mivel eleve nincs 52 GB hely az SSD-men, egyelőre halasztom a dolgot amíg legalább a töltési időket helyre nem teszik.
    A többi rinya nem érdekel, anno a 80-as években áhítattal toltam a BT3-at (első kettőhöz nem volt szerencsém), meghatározó gyerekkori élményt volt C64-en. Úgyhogy a nosztalgia csak elviszi a hátán az egészet
    Egyébként BT3-at a mai napig tolom, a felhasználóbarát release-t amit a backerek kaptak a csomagban.
    A remaster is elég jó.

DB
  • Maala
    Akinek esetleg nincs meg, vagy lusta volt letölteni, a fő küldetéssorozat fejtörőihez itt egy kis segítség.

Legalábbis asszem arról szól, az első pár oldalon túl nem jutottam benne. :-D
  • sárkánylovag
    Azért Bards Tale mert mindenhol zenélnek és a játék sok helyen öniróniát használ RPG klisék helyett.
    Konkrétan bárd nélkül nem lehet végigjátszani a játékot:) Nem engednek be a fogadóba nem törnek be a falak.
    Tulajdonképpen a Bárdot úgy kell felfogni mint egy jókedvű szónikus varázsló aki sok mindenhez ért és mindenből kibeszéli magát.
    Nekem most 3 dalom és 3 emberem van újabb dalokat a hangszerek vásárlásával lehet elérni ?
    A Falakon levő rúnákról nincs valahol jelmagyarázat ?
    Minden annyira drága ezekben a boltokban, ráadásul tizedáron veszik tőlünk a cuccot :(
    Nem tudtok valami olyan kraftolást ami sok pénzt hoz ? A Hordó pl mire való? Azt is csináltam hordom magammal de nem tudom minek :)))
    Egyelőre csak egy olyan képességet látok ami 25% eséllyel növeli a loot , ettől hasznosabbat Level1 en nem látok pl (kereskedést skillt sem). A Seedekre nem tudok rájönni micsodák de sokféle van ellehet azokat adni ?

Utoljára szerkesztette: sárkánylovag, 2018.09.21. 07:24:52
  • Maala
    A 2004-es az egy önmagát nem komolyan vevő hack and slash paródia inkább.

Ez meg... Hát, nem is tudom, hogy mitől BT. :-D Talán mert van benne Dungeon, amiben mászni kell, meg puzzlek...
  • Xsillione #110
    Kétfajta van, az egyiknél csak menteni lehet, cserébe végtelenszer, a másiknál menthentsz vagy xp-t kérhetsz, cserébe egyszer használatos. Ha van közelben végtelenszer hazsnálható, akkor érdemes xp-t kérni a többiből, egyébként meg nem ért menteni ezekkel is néha.
  • lammaer
    Na, ezt is megbeszéltük :)

Amugy a 2004es Bard's Tale-t tolta vki? Jó, rossz?
    persze akár ki is próbálhatnám, bár ránézésre nem látok benne semmi Bard's Talest, inkább egy elcseszett Diabló klónnak tűnik.
    Ugy a BT nálam az hogy négyzetrácsokon megyek, kis képernyőn látom a tájat és sok a szöveg harc közben.... ami persze nem jelenti azt hogy napjainkban tetszene az ilyesmi.
    CSak akkor mitől BT a mostani széria...
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2018.09.20. 16:08:33
  • sárkánylovag
    Akkor magyarán minden kereskedés után keresni kell egy mentés pontot menteni és kilépni.
    A mentéspontok nekem 3 féle módon viselkednek. A második menüpontra gyógyít és eltűnik, az elsőre nem tünik el, gondolom a mentés mindkét esetben megtörténik, viszont az a fura ami nem érthető hogy van olyan mentéspont amit már többször használtam a játék során de van ahol mentettem és ha visszamegyek már nem ment többet csak ott van... Aztán lehet ez is a restarttal függ össze...
  • PiszkosFred
    Persze, hogy santit, hiszen egy, nem olyen egyszeru a dolog ahogy azt en latom a magam kis csendessegeben, ketto, az, hogy en mire mikent tekintek es hogy definialom, az nem jelenti azt, hogy az ugy is van jol, csak azt, hogy szerintem mi micsoda. :)

Mindenesetre a bukas az en felfogasomban egy anyagi dolog, es nem tud bukni egy projekt, ha az visszahozza a fejlesztok es a befektetok altal beleolt penzt. Marpedig a KS elofinanszirozasu, igy eleve kizarva a bukas.

Az mar mas kerdes, pesze, ha a visszhang es fogadtatas olyan, hogy a fal adja a masikat... De ez sok-sok szempont alapjan tevodik ossze, itt mar izlesek es ertekiteletek is utkozhetnek, amely mar veszelyes terep es rendkivul szubjektiv.

Meg akkor is, ha a hiba es bug egy kezzel foghato dolog, de az ertekelesnel szamit az illeto tolerancia szintje, hiszen van aki "zero" ertekkel egybol kiakad par bug lattan es rage quit, de van, aki sohajt egy nagyot, tudomasul veszi, de folytatja a jatekot. Van akinek tetszik egy gameplay elem, van akinek nem, van aki szeretne osszetettebb rendszert latni, van akinek ez is bonyolult, stb. Szoval ez mar szubjektiv annyira, hogy inkabb nem foglakozok vele tulsagosan :)
    Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2018.09.20. 14:59:46
  • Maala
    Nyilvan egy Termek lehet sikeres anyagi alapon. Egy jatekfejleszto eseten pedig tobb sikeres termek eseten beszelhetunk sikerrol. Na mar most, ha tobbszor egymas utan csak anyagi siker van, akkor egy ido utan battlefield 5 elorendeles esete lesz. :) Remelem konnyen sikerul a poenosnak szant csattanot helyesen ertelmezni. ;)
  • Maala
    Perpill bugos a targyak statpontja, nem adodik hozza a jatek ujrainditasaig/ reloadig.
  • lammaer
    "Bukás" tekintetében értem az álláspontodat, de vhogy nekem sántít... mert ha csak anyagilag értelmezzük a fogalmat az elkészült produktum minőségétől függetlenül, akkor minden kickstarter játék ami ősszegyűjtik az induláshoz szükséges pénzt sikeresnek tekinthető, hiszen a programozó anyagilag nyert rajta.
    Mivel a backerek látatlanban adják oda a pénzüket, ezért ilyen community összefogásos esetekben másnak kell definiálnia a sikerességet, nem annak hogy a dev pénzénél van e vagysem.

SŐT, ha fogja a pénzt és el se készíti a játékot - azaz scammer - akkor még sikeresebb :)
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2018.09.20. 13:52:14
  • fluency
    Fextralife csinált egy beginner's guide-ot. Érdemes megnézni, mert hasznosságok vannak benne. :)

Utoljára szerkesztette: fluency, 2018.09.20. 13:04:32
  • sárkánylovag
    Abszolút megnyugodtam tényleg lehet vinni varázslóval is csak kicsit pánikoltam, már a varázspontom is visszaállt 5-re valamiért újra ketten már nem para csak taktikázni kell.
    Csak nem szabad nekimenni a hard meg a devil fejes ellenségnek lehet ebbe lopakodni is :D
    A kövek tologatása jó logikai feladat csak a zegzugos romok között könnyű elveszíteni a tájékozódási érzéket.
    Amire nehéz ráérezni hogy a sok küldi közül melyiket érdemes csinálni mert van ahol nagyon erős ellenségek fogadnak.
    Nem értettem hogy ugrik a karakter, hát sehogy ha jól értelmezem, csáklyázni kell ahova fel akarsz menni, meg a csáklyát ki akartam nagyon oldani na az nem megy :D
    Szóval abszolút játszható, mindenkinek ajánlom aki hardcore RPG-s :D
  • sárkánylovag
    Akkor próbálkozom tovább köszi bár varázslóval varázspont nélkül lehet nem kellene.
    Minden igaz amit mondanak lammaer #98 kritikáiban, én néztem nemrég a KingMaker karaktergenerálását, attól leesett az állam itt van 6 kaszt 6 faj és azon belül 3 női 3 férfi kinézetre ennyi féle npc 6*6*6 lesz a játékban.
    Engem egy picit az zavar hogy pl kell néhol hookot használni de hogyhogy nem a kovácsnál csinálom vagy csináltatom, érted azért ettől szofisztikáltabb tárgykészítést szoktunk meg.
    De minden hibája mellett a harc érdekes, és élvezetes tehát ha egy mód van rá én kitartok mellette ,de a patchig lehet csak harcos karakterek élik túl a manapontok hozzáadásáig. Mindenképpen sokan maradjatok mert olyan játéknak tűnik amibe majd kell egymás segítése a megértéshez. Pl abba az ELF oltárba mit kell tenni ? Meg mik ezek a Seed-ek ?
    Utoljára szerkesztette: sárkánylovag, 2018.09.20. 08:49:58
  • Cassell
    Szia! Simán el tudsz sétálni amellett a fotéri megidézett baltás démon mellett és nem soká lesz is uj partytagod..
    Én harcost inditottam, de eszembe sem jutott megtamadni.
    Nekem egy két ora játék után tetszik, bár kell alá vas rendesen olyan medium high custom beállitás hogy még nézzen is ki valahogy de menjen folyamatosan. Az Arx Fatalis hangulatát idézi meg számomra eddig.
  • PiszkosFred
    Hat, a komment idejen meg csak 9 volt :) Azota tobb es ha oszinte akarok lenni, sajnos en is inkabb a "varj vele par honapot" opciot ajanlanam, ha valaki kerdezne...

A bukas - mint fogalom - nalam pusztan az anyagiakrol, a konkret szamokrol szol. Vagy veszteseges, vagy nullszaldos, vagy nyereseges. Minden mas egyeni izles dolga, lasd egy film, zene, jatek, egy szep no egy jo etel, stb. Mindig van akinek tetszik, es lesz, akinek nem. A kassza viszont nem csal, az egy objektiv mutato :) Ez alapjan bukas nem lesz/lehet, az en olvasatomban. Sajnos valoszinuleg szakmai siker is elkeruli, bar nem rossz es nemi patch utan szerintem nagyon jol ossze fog ez allni, de jelenleg speciel nem ertem, miert nem vartak fele meg par honapot. Utoljara ennyi toltesi idot nem is tudom melyik jatekban lattam. Valahol biztam benne, hogy a sztori vegen az Interplay ujraeled, de hat ez a vonat meg messze van az allomastol.

A NMS-t en speciel nem vartam, olvastam rola sok jot, meg is vettem 0day, de az X Rebirth meg az Elite eppen eleg volt akkoriban. Kiprobalni csak sokkal kesobb probaltam ki, jatszottam is vele nem keveset, foleg most a Next utan, de ra kellett jonnom, hogy valoszinuleg nem az en jatekom. Inkabb repulok az Elite faek egyszeru rendszereiben csuszkakat es szamokat szallitva, de nem adtam fel teljesen, egyszer majd lehet megint nekiesek, de az is lehet, hogy soha tobbet.

Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2018.09.20. 01:05:23
  • lammaer
    Hát, én azért láttam ennél részletesebb indoklást a lehúzó értékeléseknél - szinte mindenki irt vagy 6-8 bekezdést hogy miért csalódott.

- nincs random encounter (szóval nincs szabad szintezgetési lehetőség)
    - a szintlépések 1 darab skillpointot adnak egy elcseszett skill systemben , nincs HP buff
    - túl egyszerű attribute rendszer
    - kevés class
    - hosszan elhúzódó csaták
    - kevés varázslat
    - nincs kezdeti party
    - elcseszett lore (legalábbis nincs összhangban a classic BT részekkel)

Persze a puding próbája az evés, nyilván én is majd magam eldöntöm hogy jó e nekem vagy sem. Biztos vagyok benne hogy a régi BT3 se hozna már napjainkban lázba, tehát egy az egyben nem lett volna értelme megcsinálniuk.

Bukás meg lehet, mert ha a backerek nagyrésze csalódott, akkor az bukta. Ha nem is anyagilag, de hírnévben és további bevételek tekintetében mindenképp.
    Lásd a jó öreg No Man Sky-t... anyagilag biztos kaszáltak, de ha az a játék nem volt bukás szerinted... :)
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2018.09.19. 23:57:34
  • sárkánylovag
    Sziasztok !
    Túltettem magam az első grafikai sokkon. és a brutál hosszú töltögetéseken.
    A játék egyszerre szép és csúnya. Poligonszám vetekszik a 20 éves Wizardry-éval a pocsolya elképesztően szép visszaver mindent még a napkorongot is látni benne.
    Két problémám van.
    Bementem a öreg kalandozók fogadójába. vettem varázslónak ruhákat és a varázspontokat amit ad a sapka köpeny nem adja hozzá
    Másik hogy a fogadóba lecsatlakozik rólunk a bárd, na most egyedül kint varázslóval azonnal meghalsz a téren megidézett szörnynek egy 12 es ütés voltam jó barikádoztam is , viszont fel lehet venni embert de arra nincs pénzem ilyenkor mi van vége a játéknak ? :D
    Utoljára szerkesztette: sárkánylovag, 2018.09.19. 23:13:31
  • PiszkosFred
    Hat, a kovetkezo harom hetre be is lottek harom combos patch notes, mert tenyleg van mit javitani :)
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Patch notes:

Patch 1 – Est. Friday 9/21

We’re starting initial work on improving load times to help people playing on non-SSD hard drives. There is more work to be done but it’s a big focus of ours in the near future
    Initial work on optimization and framerate improvements.
    Auto-detection of hardware and adjustment of quality settings on initial load of the game. While there is currently auto-detection in the options menu, it wasn’t happening automatically. The game defaults to Ultra settings which is likely causing FPS issues for those without high end hardware.
    FOV adjustment slider.
    Fixing wide-screen monitor support. This is part one of a two part plan.
    First is getting the resolution settings working as intended followed by an art pass on the UI elements in patch 2.
    Fixes for a few side quests that weren’t triggering as intended
    Fix to puzzle weapons where if a puzzle is solved on the weapon while it’s equipped by a player, it will result in the puzzle reverting it’s state to unsolved. As a workaround now, it can be solved in the inventory perfectly fine.
    Optimization to Kaels Rudiment that dropped framerate while in combat
    Fix in Magnar’s Tower where a lever can be spammed in the shadow combat room that makes a bell hint unreadable
    Fix for a softlock if a tutorial pops up when a player reads a note
    Falkentyne’s Fury will no longer persist on the players party team after a combat has ended.
    Fix where the Strifespear’s abilities don’t play nicely with the Vanguard skill
    Update to the save system that will allow players to delete saves as needed.
    Fix for a bug where killing Charn Cultists with Falkentynes Fury, which would result in a soft lock.
    Fix for spellpoints not updating correctly on the stat sheet when gear is equipped and unequipped.
    Fix where in rare instances, activating a standing stone of gratitude before going into a combat can result in a soft lock
    Fix for a duping item issue by replacing a non-stackable trinket with a stackable one.
    Fix so MACO compass can’t be spammed outside of combat, allowing for a stacked stun chance.
    Fix where pausing the game during a cutscene after killing Yadis can cause the game to enter an unresponsive state.
    Fix for the wraith where it shows 3 mana before summoning but actually costs 4 mana.
    Other smaller fixes

Patch 2 – Est. Friday 9/28

Continued improvements to load times
    Continued work on optimization and framerate. By this patch, we expect to have some solid improvements in place for some areas that have higher than expected hits to your GPU.
    Part 2 of wide-screen monitor support. Updating the full screen art and layout of UI elements like the quest text and mini-map to extend to the proper edges of the screen.
    Update to the save totem system and adding mini-map markers for where save totems are in the world.
    Updating and improving localization in all languages for noted issues and some awkward grammar
    Fixes to a variety of abilities to make their effects more clear.
    Balance pass to some weapons and abilities after gameplay feedback.
    Fix to masteries sometimes not saving their ordering when changing them in the mastery page.
    Fix to some sounds not playing in certain parts of the world and in some UI elements
    Fix to the party HUD staying open if you use a merchant while party HUD is up
    Fix for removing range diagrams from Songs of Exploration where unnecessary
    Fix for caltrops not firing off if summoned enemies enter their space
    Update to some text spacing and flyouts in combat for readability
    Update to map legends and mini-map to remove unnecessary items and improve readability
    Fix for health bars showing up in front of giants and some bosses
    Fix for some FaceFX issues on characters
    Fix for some models not displaying when inspected from the inventory
    Fix for some redundant text in the ability tool tips
    Fix for gold sense where it doesn’t turn when near a chest after it has been looted

Patch 3

Additional Loading time improvements
    Additional game optimization and framerate improvements
    Addition of a Legacy Mode (hardcore mode with grid move, option to turn off mini-map, the A-Team, perma-death, auto-resurrect)
    Ability to speed up combat animations
    Inventory sorting
    Controller support
    Continued bug fixes and general improvements
  • lwb
    A steam értékelések nem jelentenek semmit, sokan Elder Scrollst vártak. Holott ez Bards Tale, az pedig mindig is ilyen volt. Az optimalizálás nem túl jó. Nálam elég jó gépen (i7 7700, 1080 ti) szimpla 1080p-ben 60-70 körüli fps van, ami vicc ahhoz képest, hogy hogyan néz ki a játék. Ami viszont ennél is rosszabb az a töltési idők, meg hogy néha séta közben is beletölt. Mivel körökre osztott a játék, ezért ez nem akkora baj, de azért nagyon optimalizálatlan az egész.
  • Montanosz
    belenéztem a virágbolti verzioba

sajna a skyrim meg a kingdom come szabadsága után már nem jött át a hangulata, olyan mintha egy szobában ugrálnék ide-oda, hát annao 1988-ban speccyn toltam na :-D
    Még a kockás füzetem is megvan, de a hangulatot azt se hozta már vissza :-(
  • JonasSandor
    Hát igen rohadt régi az előző részei akkor nincsen probléma olyan nagy, hát az hogy 21:9-es képarány nincsen az legyen a legkevesebb.
    Optimalizálása milyen?
  • PiszkosFred
    A negativ ertekelesek: nincs meg kulcsa, fullscreen/fps cap apro gond es nincs 21:9 keparany. Konstruktiv es mervado velemeny, jaja :D

Arrol nem is beszelve, hogy KS kampanybol jott, igy az a szo, hogy bukas kifejezetten vicces. Maximum nem hoz meg tobbet a konyhara, de bukni nem fog.

30 evet vartam a folytatasra, ahogy leer ez a tetulassu toltes, en mar nyertem a projekttel, a tobbi nem erdekel :)
  • JonasSandor
    Virágbolti már 38 perc alatt kint volt. Steam értékelése alapján bukás lett vagy lesz.
  • Torzonborz
    Most néztem én is, hogy mekkora de azért szorítottam neki helyet ssd-n :D