160
Rimworld
 • Xsillione #160
  Az állatokat fel is kell dolgozni előtte (butchering table/hastok, illetve a production spot is alkalmas rá), amiből lesz hús és bőr, utána mehet a főzőcske csak. Ha ez nem volt gond, akkor esetleg nézd meg a kaja beállításait, esetleg nincs engedélyezve a hús felhasználás.
 • nepszter1
  #159
  Csak azt nem értem hogy miért írja az egyszerű étel készítésnél hogy nincs elég alap anyag? Mikor egy csomó állatot lelőttem már . Növényem még nincs .
 • Xsillione #158
  A legegyszerűbb kaja (simple meal/egyszerű étel) nem igényel semmilyen képzettséget, nullás értéken is el tudja készíteni bárki (bár könnyen lehet mérgező ekkor.) Ehhez elég báűrmilyen főzésre alkalmas termelő (tűzrakás, elektromos vagy fa tüzelésű kajatermelő.) Ráadásul elég hozzá egy fajta forrás is (lehet csak növény vagy csak állat alapanyagból készíteni.)

  De ha valamiért ez sem menne, akkor is lehet több kaját nyersen fogyasztani, a málna vagy más gyümölcs mindig ilyen, illetve a többi terménynek is eltérő a büntetése, risz és burgonya nagyon nem kedvelt nyersen, míg a kukoricát egész szivesen megeszik nyersen is.
  Utoljára szerkesztette: Xsillione, 2019.04.20. 10:27:06
 • nepszter1
  #157
  Kaját hogy tudok készíteni ? Oké csinálok villany rezsót de ha pl. nincs szakácsom vagyis csak 1 az értéke akkor hogy tudok ?
 • TokraFan
  #156
  Ha jól van megcsinálva, akkor nem okoz problémát a hőhullám. Ha látom, hogy jön, akkor -15fokkal még lejjebb veszem a klímát és ennyi, de tkp. maradhatna eleve ott állandóan és akkor még ennyit se kellene csinálni vele. Ha rendesen zárt az a szoba, van teteje, a falai minimum kőből vannak, a klíma jól van beépítve és rendesen kapja a delejt, akkor semmilyen hőhullám nem oszt, nem szoroz. Maximum olyan fordulhat elő, hogy a klíma megadja magát, akkor javítani kell de ennyi.
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.04.14. 00:37:28
 • 2Pete
  #155
  Tető +1. Szvsz a -200 csak annyi hogy arra állította be a légkondit.
 • Ninju
  #154
  Na jó, de ha normál körülmények között le tudsz hűteni egy szobát az nem lesz +50 fokos egy hőhullám során. :)
  Mondjuk azt nem mondta, h hogy hűtötte le -200ra.
 • Caliph
  #153
  nem lehet sok gond a szobával,azt irja -200 ra is hűtötte már,a hőhullám meg azért van hogy szivasson ,ahogy előttem is irták :D
 • Ninju
  #152
  Dobj fel egy képet a szobáról. Hátha úgy látjuk mi a gond.
 • Xsillione #151
  És a falak anyaga sem mindegy, a fa jobban ereszti a hőt, mint a kő, szintén érdemes rétegelt építkezést tolni, a hideg szoba mellett legyen más, nem fűtött szoba (folyósók és hasonlók), ami segít a szigetelésben, persze egy kocka szabad levegő hely kell a légkondi külső oldalának. A hőhullám meg ne zavarjon, az azért van, hogy keresztbe tegyen.
 • SaGa
  #150
  Jó irányban áll a légkondi? Kap áramot? Illetve: van tető az épület fölött?
 • TokraFan
  #149
  Szoba méretétől függ, hány darab klíma kell. Elég egyetlen ajtó -valóban előnyös ha automata, de nem feltétel-. Nekem egy 10x10-es mezőt simán lehűt 1db klíma, 1db ajtóval. Bár az is igaz, hogy a raktárakat igyekszem hegybe telepíteni, ami nyilván árnyékol, de a szabadban lévőkkel sincs gondom. Padlót lebetonozom, falat általában valamilyen masszívabb kőből húzom fel, és ennyi. Rendes energiaellátás mondjuk kell, én abból redundáns rendszert építettem ki, biztos ami biztos alapon.
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.04.13. 00:54:18
 • Cnut
  #148
  Zsilipes bejáratot kell csinálni neki, tehát hogy 2 ajtón keresztül lehessen bejutni és egy mező távolság legyen hogy ne legyenek egyszerre nyitva.
 • Balázs 17
  #147
  Sziasztok
  Top 5-10 modot keresem, ami nem nyúl bele a játékba. Inkább a felhasználót segíti, pl a színes falak stb.

  Még 1 kérdés, mit lehet csinálni, hogy jó legyen a hűtött szoba? Már dupla fallal is próbálkoztam, meg 2 légkondival -200 fokon, de amikor bedobja a hőhullámot, ami elvileg 40-50fokos fel megy a szoba is pluszba... nem nagyon értem
 • SaGa
  #146
  Köszönöm. Lassan kezdem kiismerni a trükköket, de ennél is kell vagy tíz-húsz nekifutás mire kezdi az ember felvenni a ritmust, mint a DF-nél. A mostani csapatom (öt-hat visszatöltéssel, amiket a túl korán vállalt karavánindítások miatt kellett megejteni), már egész jól teljesít, bár az élpületegyütest megtervezhettem volna kicsit átgondoltabban is, de amíg nem tudom, hányféle műhely, raktár miegyéb kell, addig ez elég nehéz…
  Majd a következő csapatnál. Aztán majd jöhetnek a modok. Azokkal ahogy néztem tegnap, további harminc-negyven műhely, munkapad építhető, építendő, a maguk logikája szerint. Meg a nehezítés. Egyelőre az eső mesélő második szintjével ismerkedem…
 • Xsillione #145
  Azért ez egyszerűbben is megoldható:
  1. Hagyod gyüjtögetni őket, léassabban haladnaak, ám simen megtermelik a kaját, persze csak erdős/mezős terepn, sivatagban nem megy.
  2. Megfelelő kaját viszel, kukorica vagy rizs sokáig eláll, más kaják is bírják egy hétig, szemben a sima kész kaja két napjával.

  Fejlődés: mindenki fejlődik abban, amit épp végez, ám nagyon nem mindegy a lelkesedése (lángcsóva a képzettségeken), ha nincs, akkor harmad sebességgel fejlődik, ha van (normál méret), akkor rendes sebességgel (és ez még mindig nem túl gyors, bár egy dedikált szakács vagy crafter hamar látható fejlődésnek indul) míg ha nagyyon lelkes (nagy méretű csóva), akkor 150%-n fejlődik, azaz érdemes ezeket figyelni (fontosabb, mint a pillanatnyi érték gyakran.) Ezen túl magas szinten még felejtenek is (13 környékén kezdődik), ami meggátol efőlé fejelsztésben sok esetben, illetve csak lelkes és dedikált embereknek lesz magasabb.
 • horika
  #144
  Meg arra is érdemes figyelni, hogy a butcher meg a tűzhely ne egy helységben legyen, onnan is könnyen kaphat fertőzést.
 • SaGa
  #143
  Igen, erre már rájöttem. Meg arra is, amíg nem tud túlélő csomagot „főzni”, addig ne küldjek karavánt sehova, mert éhenhalnak… Pedig egész jó volt a felajánlott jutalom és az egyszem legyőzendő ellenfél is jónak tűnt…
 • Terawatt
  #142
  Nálam a szakács kimondottan egy dedikált emberes munka volt. Arra is figyelj, hogy legyen egy olyan kamrád, ami közel van a konyhához és jól le van hűtve. Sok ideje elmegy a futkosással.
 • SaGa
  #141
  Köszönöm. Igen, a védelem és a világítás fontosságát olvastam a topikban, meg sejtettem is, hogy ilyesmire figyelni kell. A fejlődést konkrétan azért kérdeztem, mert az egyik csapatnál a szakácsom gyomormérgezést kapott, mert a szakács kontár volt. Mivel a csapatban neki volt a legmagasabb, 6-os szakács ismerete (tudom, a bonyolultabb kajákhoz minimum 8-as kell), vicces volt a helyzet és elgondolkodtam, hogy ha nem fejlődnek, abból gond lesz előbb utóbb, de ezek szerint azért van remény…
 • Terawatt
  #140
  Mindenkinek fejlődik szép lassan :) DF totyikból írtakra meg annyit, hogy itt is nehézségi fok válogatja mennyire lesz nehéz dolgod. Szép killboxokat lehet építeni és ha beköltözöl a hegyekbe akkor az is plusz védelem. Csak figyelj oda, hogy a járatok legyenek megfelelően kivilágítva, mert elég csúda baleset költözhet be a helyére -winkwink-.
 • SaGa
  #139
  Egy kérdés egy kezdőtől: a telepesek képességei fejlődnek a használattól, vagy maradnak azon a szinten, ahol induláskor vannak?
 • Cnut
  #138
  Options-ben állítsd be hogy egynél több settlemented lehessen.
 • lammaer
  #137
  Gondolkodtam a másik település létrehozásán, de a gomb inaktiv azt mondja nem hozhatok létre másikat (és nem azért mert közel van...)
 • Ninju
  #136
  Meg aztán lehet, h a hegyek belsejében van még vas, csak kívülről nem látszik. Az olvasztást mindenképpen használd.
 • Xsillione #135
  Kereskedsz, lehulló roncsokat épületeket és régi fegyvereket beolvasztod (acélt kapsz így főleg, komponens ritka.) Illetve ha magad akarod kiszedni, akkor ne másik táborba menj, hanem egy köves/hegyes mezőre, és ott hozz létre egy friss települést, később elhagyhatod, ha csak pár nap bányászatra akarod használni, ha mázlid van akkor lesz egy csomó könnyen kiszedhető komponens/acél/ezüst/stb.
 • lammaer
  #134
  Na az állatokat nagyjából kitapasztaltam, most viszont a térképemen kifogyott a steel meg a component.
  A mélyfúrás még messze van, mi ilyenkor a teendő? Csak a kereskedés marad?

  Gondoltam egy olyat hogy átmegyek raidelni egy ellenséges települést, ott a térképen rengeteg bányászható anyagot találtam, egy fél napig nem is piszkáltak a lakók aztán lerohantak. Sajnos van vagy 20 ember ott, nekem összesen van 8... szóval harc momentán esélytelen. De ha bányászni meg csak a saját térképemen tudok akkor csak a kereskedés marad...
 • Xsillione #133
  Majdnem felesleges a fúrás, csak mondjuk gazdaságosabb egy-két fúróval kitermelni párszáz plasteelt, mint venni, meg ha más hasznos cuccot találsz, akkor is kellemes, acél van elég enélkül is, a komponenseket meg gyártod magadnak idővel.
 • zero_020
  #132
  Hm. Ja, rég játszottam vele egyébként, akkor ezek szerint változtak a dolgok, blight tuti nem ilyen volt. Mélyfúrót talán meg még sosem építettem, huge mapon volt elég cucc a felszínen.
 • Xsillione #131
  Blight egy ideje terjed a szomszédos nem fertőzött növényekre, ráadásul nem is azonnal öl, egy kevés időt hagy mielőtt kiteljesedik, éss utána is csak elkezdi rohasztani a növényt (fogy a hp-ja), így lehet még szüretelni őket ha közel volt az aratáshoz.

  Rovar a mélyfúró alol is kimászik néha, mivel egyébként simán elkerülhető volna a rovartámadás az általad említet módszerrel. Persze nem olyen vészes, bár nem is könnyú kihívás, és persze a mélyfúrást is el lehet hagyni, ha nagyon nem akarsz rovarozni.

  Ezek ellenére az alapelv érvényes, mindenre van megoldás, többsége nem is problémás.
 • zero_020
  #130
  Ez csak azért tűnik így, mert nem érted a játék rendszereit, csak nyomod mint süket a csengőt.

  "Napfolttevékenység"
  Nevezd aminek akarod, az az akksilecuppantó event. Nem szabad akksikra hagyatkozni, a lehető leghamarabb geotermikus energiára kell átállni. Amíg van akksiról futó időszak, addig a hidropóniát el is lehet felejteni kb.

  " Többnyire elkerülhetetlen"
  100% elkerülhető. Az elején nem viszel magaddal pirománt, aztán később nem fogadod be, vagy ha mégis jön egy, a következő támadásnál baleset éri.

  "lazán ágynak dőlnek és hagyják a [email protected] a tűzoltást. Okos!"
  Júzer error. Van tevékenység-prioritás, be kell állítani, hogy a tűzoltás az alvás után legyen, azt' jónapot. Alternatív megoldás besorozni őket, és kézzel odaküldeni a tűz mellé, a pozíciójuk körüli 8 kockán eloltják a tüzet. De ez főleg akkor hasznos, ha már a fél világ lángol, és a hülyék a mezei virágokat akarják megmenteni a bázis helyett. Ez esetben is inkább a "home area" beállítása a célravezetőbb.

  "a többiek ahelyett, hogy örülnének"
  Hamarabb kellett volna elküldeni, mielőtt összebarátkozik a többiekkel.

  " egy megvadult nyúl lebonthatja a fél bázist,"
  Hogy a tökbe jut el a bázisodig egy megvadult nyúl, és miért nem küldesz rá egy fegyveres embert azonnal, amint elkezdi rágni a falat?

  "a penész közel fénysebességgel tejed a növényeken"
  Ha a blightra gondolsz, az azonnal kinyírja a növények egy részét, nem terjed sehová.

  "egy mélyfúrásból előmászó rovart négy géppuska tüzével nem lehet megállítani anélkül, hogy legalább az egyikből ne csinálna hulladékvasat és akkor az előfordulás sűrűségéről még nem is beszéltem..."
  Rovarok csak föld alatt és csak sötétben jönnek. Ne legyenek sötét földalatti részeid, és akkor az előfordulásuk sűrűsége ==0.

  Nem a játék az agyatlan, ha pont az a bajod vele, hogy nem érted, mi miért történik...
 • Xsillione #129
  Külön meg kell tanítani azt, hogy kövesse a gazdát és védje, külön azt, hogy draft alatt is kövesse. Az obedience az minden más képzés előtt kell. Ha ezek nincsenek meg, akkor viszont nem túl hasznosak harcban az állatok (egyébként sem azok, elég hamar meghalnak, ha harcba küldöd őket, még a legnagyobb lények is)
 • lammaer
  #128
  A szelidített állatok miért nem képesek megvédeni magukat, illetve miért nem segítenek a gazdájuknak?

  Van pl egy rókám, megszelidítve. Obedience is ki van tanítva neki 3/3 a leírás szerint ilyenkor követi és védelmezi a gazdáját - na most nálam nemhogy védi a gazdát, de a közelébe se megy.
  Prbáltam úgy hogy a gazdit direkt irányítás alá vettem, akkor is tojt rá a róka nagy ívben....

  De ha megtámadja vmi állat magát a rókát, nem s ütött vissza csak csendesen elvérzik. Timberwof, medve, vaddisznó dettó.... még egy megaslothom is volt egyszer, az se vlt képes megvédeni magát semmitől... ez valami bug?

  Olyat már láttam hogy a rescue működött, egy vérző embert behúzott egy farkas az ágyba. De olyat hogy a megszelídített ragadozó bármikor is megvédte volna magát, egy másik szelíditett állatot vagy netán egy kolonistát - na olyat egyszer se.


  Gyakorlatilag az előbb egy meccsemen egy megasloth beragelt egy szeliditési kisérletre. Megölte a szelidítőt, majd betrappolt a faluba és megölte a másik három emberemet is. Közben 3 vaddisznóm, a rókám meg egy timberwolfom szép nyugodtan járkált a faluba, még csak meg sem kiséreltek segiteni a gazdáiknak... ez most mi?
  Utoljára szerkesztette: lammaer, 2018.10.22. 00:56:19
 • JonasSandor
  #127
  Tesztet kéne látni.
 • Caliph
  #126
  majd inkább a Satisfactory ha megjelenik :)
  De az említett gameben is sok órám van :)
 • sirdond
  #125
  ha csak építkezni akarsz,akkor inkább Factorio szerintem, az pont arra lett kitalálva és abban verhetetlen.
 • TokraFan
  #124
  Van igazság az itt felsoroltakban, de számomra ez egyáltalán nem ilyen tragikus. Persze ki kell tapasztalni, mit és hogyan lehet kezelni, de alapvetően élvezetes a játék számomra. Folyamatosan tudom fejleszteni a kolóniámat, még egyszer sem égett le vagy semmisült meg semmi miatt annyira, hogy akár csak komolyabb mértékben újra kelljen építenem.
 • Ninju
  #123
  Ne félj tőle.
  Tartsd észben, hogy a szorosan egymás mellé épített faházak a középkorban is pompás tüzeket tudtak okozni. :D

  Szóval csak bátran. Nekem lassan már az az érzésem, h ritkán jönnek az események.
 • Daffit
  #122
  Nálam totál függőséget okozott és az említett dolgok mindegyike kezelhető. Igaz, kellett sok óra, hogy pl. pirománokat fel se veszek a kolóniába, az igényeikre figyelek, hogy ne omoljanak össze, stb. Sok modot használok, amivel nagyon meg lehet változtatni a játékot és kifejezetten szeretem, hogy nem lehet mindenre felkészülni.
  Az is tetszik, hogy akárhányszor kezdek bele egy új kolóniába, az mindig más megoldást követel.
 • lammaer
  #121
  Hinnye, vártam már hogy kijöjjön élesbe a játék de ezeket olvasva még elkezdeni se nagyon van kedvem... :(