31
  • whesterz84
    #31
    "Visszatérve Nyquist elméletéhez, a 96kHz mintavételi frekvencia 48khz-es kimenetre kerül, ami nincs túl messze a legjobb analóg hangreprodukciótól."

    De, valszeg sajnos mégis messze van, merthogy még a belinkelt cikkben sem tesznek említést arról, hogy a kvantálás ténye miatt a Nyquist-frekvenciával egy kalap-rozmaringot sem érnek el minőség-összehasnlítás szempontjából, hiába adja vissza VALAHOGY az adott mitavételi frekvencia felén a jelet, ha egyszer összeaszott négyszögjeleket kapunk vissza a sokféle eredeti jel harmóniája helyett, amit egy LP vélhetőleg, már csak a kvantálás hiánya miatt is, ilyen durva torzítástól kicsit mentesebben (bár nyilván a rendszer tehetetlensége/karakterisztikája miatt ott sem teljesen mentesen) ad vissza, ami nem olyan jelpusztító jellegű, mint a digitalizálásnál.

    De még ha egy LP nem is 50kHz-es, hanem mondjuk csak 18kHz-es hangot tudna (a megkövetelt amplitudó szinten) visszaadni (tehát a jelformából az analóg rögzítés sajátosságai miatt tán meg is marad valami jellemvonás), az nem mérhető egy lapon a 22,05kHz-es frekijű jelmaradvánnyal, ami digitalizálás esetén marad meg, tehát teljesen hibás a közkeletű Nyquist-frekvencia fogalmához való nyúlás, de nem tudom felfogni hogy ez a probléma ilyen viták során hogy nem tud felbukkanni egyáltalán a felek között. Ez sokkal alapvetőbb probléma, mint hogy 16 vagy 24 bit legyen-e a felbontás.
    Ha meg csak egy kicsi igaz abból hogy 50kHz-es jelet is vissza lehet belőle nyerni, akkor egyértelmű hogy bármilyen ismert digitális média minősége mesze van ettől, messzebb mint gondoltam volna, bár ez lehet hogy nem az LP, hanem valami más.

    "Néhány zene ígényli a magasabb mintavételezést (88.2 vagy 96kHz): az akusztikus gitárok, a vokál, az akusztikus hangszerek és a dobok esetében jobbnak tűnik, de ez a különbség hajszálnyi."

    Persze hogy hajszálnyi(nak tűnik?), ezért is írtam azelőtt, hogy a 192kHz, mivel csak kb. 4,5x-e a 44,1kHz-nek, nem fog sokat segíteni, de ez azért van mert a 192kHz-es mintavétel is bődületesen kevés akkor, ha felharmonikusokról beszélünk. Még akkor is ha csak 18-20kHz-es felharmonikusról vanik szó, egyszerűen a kvantálás jellegzetességei miatt... természetesen az sem kerül említésre hogy a bonyolult rendszerek D/A átalakítók is torzítanak ez az egyik alapprobléma.
  • Mardel
    #30
    Rly?
  • whesterz84
    #29
    "Csőnél is az van, hogy ha nem az torzítaná a hangot hanem a tranyó, akkor az utóbbival néhány DSP-s torzítással nem lehetne elérni az előbbi hangját. De lehet, fordítva viszont nem.

    DSP-s "vissza"torzítással (már eleve kizárt a hanghűség megmaradása) és eleve kapcsolási torzításokkal rendelkező tranzisztoros, mindenképpen agyonkompenzálást igénylő erőlködővel elérni a legdrágább, eleve magas feszültségtartományon belül működő csövekkel/trafókkal megtervezett, minimális mennyiségű további alkatrészeket tartalmazó és így minimálisan torzító erősítőt? :D Ez ugye most azért nem komoly? :D

    Ezt az elméletet a tranzisztoros cső-emulálásról még sosem hallottam, csak olyat hogy pár évtizede speciális, magasabb feszű FET-eket fejlesztettek ki a csövek helyettesítésére, de nyilván, mint minden egymástól teljesen különböző felépítésű, működésű alkatrésztípus, így ez a kettő sem fogja minőségi, jelhűségi szempontból 100%-osan kiváltani a másikat, akkor sem ha hasonló célra használják fel. Ez már a fizika törvényszerűségeivel is ellenkezne.

    "Offtopik" példa: Ez kb. olyan mint tipikus Wintel-PC-vel emulálni egy olyan architektúrát, amit eleve más minőségi megfontolások figyelembevételével terveztek. Például a grafikában a sokáig (állítólag már nem, de tán mind a mai napig) vsync-hibáktól hemzsegő, több évtizedes PC-k esetében pedig a kép-hang analóg továbbítása közben rengeteg zavarjelet szenvedő géppel nem igazán lehet olyan gépek emulációját maradéktalan minőségben megoldani, amik hw-s tulajdonságai elektronikai és architektúrális szinten más elvárások szerint készültek. Még egy C64-es hangját sem lehet átlag hangkárolyokkal teljességgel emulálni, mert az analóg jelgenerálást nyilván nem tudják visszaadni, márcsak emiatt is torzulások lépnek fel. Sőt még egy Amiga MOD-ot sem tud egy nem-különleges hangkályha maradéktalan eredetiséggel lejátszani, mert a bonyolult időzítések, hullámtáblás megoldás, modulációk képessége, egyszerűbb de létező analóg lowpass-filterezés, csak szoftveresen utánozható, úgy ahogy, és nem hibátlanul szokott megtörténni... A PC (tehát a benne lévő GPU) az SGi-t is rég lehagyta elvileg teljesítményben, de minőségben nem tudom mi a helyzet. Ha a PC-ben mondjuk a videokártyák egy teljesen önálló általános célú arch.-okká alakulnak és nem húzza majd vissza koloncként a "gazdaszervezet", akkor fogok abban hinni hogy lehetőség nyílik - ha a gyártók is úgy akarják - minőségi ugrás megvalósulására. Csak akkor minek a PC-s körítés? Tápot adni anélkül is lehet :)

    Az más kérdés hogy ezek a különbségek az emberek rettentő nagy részét nem érdeklik, de ettől még létezik a minőségcsökkentő hatásuk.
  • whesterz84
    #28
    "De meglepő módon a vinyl-ről rippelt 44khz, 16bites flac is sokkal jobban szól mint ugyan ez cd-ről rippelve. Ha elérhető lenne a normális túlhangosítatlan master máshonnan is, eltűnne a vinyl, de nem elérhető, csak vinyl-en. Ezért ahogy a loudness war elharapódzik, úgy terjed a vinyl is."

    Egészen nyilvánvaló hogy a Lodness War figyelembevételével együtt szólt már az eredeti kérdésem is. Épp ez a kérdés: Ha a CD audio tech. megengedi ugyanazt a minőséget mint az LP, akkor miért nem tűnik már el most és miért nem szintén CD-n adják ki a most is vinyl-re tett anyagot?
  • sanyicks
    #27
    "Van tehát szűk rétegnek szánt igényesebb kiadás, csak éppen LP-n? Miért is? Miért csak LP-s változat van jól masterelt anyagból a szintén CD-s változat helyett ha már olyan jól utóléri a CD az LP-t? :) Egyébként _állítólag_ ma már LP-re is CD-hez hasonló anyagot vésnek, ezért nem értem, bár bevallottan nem tudom jelenleg ellenőrizni."

    Loudness war mond valamit? Az idióta igénytelen zenehallgatóknak (mainstream), az tűnik jobb minőségnek ha hangos a zene(lásd sokan azért sírnak mert nekik a fülsértő hangerő is kevés az mp3-mp4 lejátszóknál), amit követnek a kiadók. De mivel elérték a CD határát, már 10 éve dinamika kompresszálást is alkalmaznak, hogy még hangosabb legyen a rá rakott anyag, úgy hogy a halk részeket is felhangosítják. Sőt vannak már olyan kiadványok is, ahol a nagyobb színuszok teteje levágódik, mert még jobban felhangosították, és már a kompresszióval is kilóg a rögzíthető tartományból.
    Mivel a CD mainstream ezért arra kerül ez a rommá hangosított master. A vinylt pedig olyanok veszik akik ezért anyáznak.
    De meglepő módon a vinyl-ről rippelt 44khz, 16bites flac is sokkal jobban szól mint ugyan ez cd-ről rippelve. Ha elérhető lenne a normális túlhangosítatlan master máshonnan is, eltűnne a vinyl, de nem elérhető, csak vinyl-en. Ezért ahogy a loudness war elharapódzik, úgy terjed a vinyl is.
    CD és CD között is van különbség. Pl ugyan az a zene egy 80-as években kiadott CD-n sokkal jobban szól mint egy "remastered" (túlhangosított) újrakiadása.

    Loudness war

    Vinyl esetében a frekvenciavisszaadásnál egy nagy probléma van, a fizika. Nem lehetséges egy bizonyos határon túl kisebb barázdák belevágása, na meg egy nagy változásra való reakció is biztosan gyengébb, a tehetetlenség miatt, már ha tűs lejátszóról van szó. De valószínűleg a nyomáskor is vannak erős korlátok.

    Csőnél is az van, hogy ha nem az torzítaná a hangot hanem a tranyó, akkor az utóbbival néhány DSP-s torzítással nem lehetne elérni az előbbi hangját. De lehet, fordítva viszont nem.
  • Vol Jin
    #26
    A tartós munkához ergonómiailag jobb az asztali. Vonaton, strandon unaloműzőnek a tablet, utazfató nyakkendősnek, mérnöknek meg a laptop.

    Egyébként asztali gépnek lesz egy fontos feladata. Szerverközpontként összekötni a háztartás kütyüjeit. Tudom, felhő meg minden, de gondoljunk csak az NSA-ra, hogy az mennyire praktikus.

    A tablet nem kiváltja, hanem kiegészíti, sőt inkább kibővíti a jelenlegi eszközparkot.
  • torreadorz
    #25
    De. Asztali számítógépet (nem laptop, nem notebook, hanem az a nagy doboz) már alig vesznek.
    Ahol elavul/tönkremegy egy asztali számítógép ott többnyire nem egy újabbat vesznek helyette, hanem egy laptopot, tabletet, okostelefont vagy ezek kombinációját.

    Egyszerüen ezekre a böhöm nagy dobozokra és kábeldzsungelre az emberek nincs szüksége, csak régen nem volt más.

    Tehát a PC gyártóknak van egy terméke ami 5-10 évvel ezelőtt még kb. a piac 80%-át lefedte 5-10 év múlva meg már csak 5-10%-át fogja, mi ez ha nem az hogy nincs rá szükség?
  • Vol Jin
    #24
    A PC gyártóknak észre kellett volna venni, hogy nagy üzletből maradnak ki. Ez tény. De az, hogy a termékeik avulása csökkent, nem azonos azzal, hogy a termékeikre többé nincs szükség.
  • Vol Jin
    #23
    Szerintem is nagyon kevés a 41 KHz-s mintavételezés. Aki tudja, hogy mi a PCM, az józan ésszel belátja. Egyszerűen az még ráfért egy CD-re a 80-s években. A néhány MHz feletti mintavétel az talán megfelelő lenne
  • Vol Jin
    #22
    ""Asztali PC-t már most sem vesznek a gyereknek" így kezdődött a mondat. Igen, az ultrabook PC, de nem asztali. És ez a lényeg, mert még a PC mezőnyben is erős az elmozdulás a mobilitás irányába."

    Ez már 20 éves tendencia. Akkoriban egy laptop háromszor annyiba került, mint egy asztali. Maga az LCD panel deágább volt, mint az asztali gép. A merevlemez, a processzor, a chipkészlet, a memória, minden komponens drágább volt. Ha tippelnem kellene, akkor az alacsony fogyasztás költségei miatt. Ahogy az LCD kezdett jóárasodni, és a többi összetevőnek a fogyasztásához szükséges technológia hétköznapivá válni, megszűnt a költségkülönbség, és terjedtek a laptopok.

    Én azt gondolom, hogy a tabletek kiegészítők jelenleg, mert erős kompromisszumot jelentenek. Lehet, hogy hurcolászhatók, de egyben kényelmetlenek is. Kézben kell tartani, ha meg billentyűzet is van, akkor meg miről is beszélünk? Csak őgye nincs cserekényszer az asztali gépeknél, ezért a forgalmuk csökken. De ez nem kiszorulást, megszűnést jelent, hanem egy kiegészítő eszköz térnyerését. Ahogy a gameboy sem szorította ki a konzolokat, számítógépeket, a tablet sem fogja. Ma csak a nagyon réfi fépeket cserélik, míg tíz éve mindenki azon siránkozott, hogy milyen már, hogy két évente cserélni kell, mert nem fut rajta az új program. Egy bankfiókban is marhára elvannak az 5 éves gépekkel, sőt. Ha nulláról indul egy cég, akkor vesznek gépeket, mert nincs. Most ne kelljen már azért sírnom, hogy a HP-nek szarul megy, mert nem kényszerülök cserélni. És míg egy családban esetleg van két gép, mert papa mama valamit alkot rajta, a gyerek tudjon játszani, addig ilyen tablet meg okostelefon mindenkinek van, és lehet, hogy nem csak egy. Persze, hogy több fogy belőle. Pláne, ha két évente mindenki lecseréli.
  • Cat #21
    Az ok teljesen mindegy, a lényeg hogy a PC-hez köthető gyártók mind hatalmas veszteségekkel dolgoznak, míg aki a tabletes/okostelefonos területen van az mind szárnyal (Samsung, ARM, stb.). Egy korábbi cikk szerint (http://sg.hu/cikkek/101343/evzaro_termekbemutatot_tartott_az_acer) ezt az Acer szívta meg az egyik legjobban, mert a PC-hez és azon belül is a Microsofthoz kötötte magát, megfejelve mindezt az érintőképernyők iránti elköteleződéssel (ami a termékeinél árnövelő tényezőt jelent).
  • Sajátvéleményem
    #20
    Ennyi baromságot...Lehet kevesebb PC fogy, de nem azért mert a telefon jobb, mert ezen az alapon meg a sör vezet, mert abból még több fogy.
    A telefon az telefon, akármilyen "okos" is. Soha nem fogja helyettesíteni az asztali számítógépet semmi. Az asztali is fejlődik, elég nehéz kezelni egy 32" mobilt, nem fér a zsebembe. már a 7-es sem. Mindegyiknek megvan a helye. Asztali gépet nem cserélgetik havonta, 2-3 évig is kihúzza, vagy még tovább.és nem hiszem, hogy zene vagy filmszerkesztésre ne agy isten autocad futtatására nagyon jó megoldás az okos-telefon, vagy a tablet.
  • whesterz84
    #19
    Iagzából a Sanyicks Úrnak ment :)
  • whesterz84
    #18
    Engem ez picit emlékeztet azokra a tipikus hozzászólásokra, amelyek szeretik kamunak nyilvánítani az egész audiofil jelenséget, mert ez így sokaknak olyan tárgyilagosnak hangzik :) A szélsőségesebbek azt állítják, hogy az is kamu hogy valaki meghallja a különbséget, igaz akik ezt állítják, saját maguk vallják be hogy nem hallják, illetve nem is érdekli amúgy őket. Tudom hogy Te nem ezt állítottad, de ilyenkor valahogy nekem ez mindig levakarhatatlanul beugrik. :)
    Pedig nekem sincs high-end audio rendszerem, sőt nem is hallottam még olyat, bár vinyl-t összehasonlítva digitális forrással (mondjuk nem éppen minőségi forrásból) már igen, így persze amúgy sem volt csoda, hogy jobban szól, csakhogy:

    Kisebb fajta műszaki/elektronikai isemretekkel és emellé használt józan logikával is belátható, hogy a 44,1kHz-es mintavételes csodacédé által megkapható, nyilván inkább a felharmonikusok szintjén érdekes (de a zenében nem jelentéktelen) 8-20kHz-es hangok már a kvantálás alapesete miatt nevetséges módon torzulnak, akkor is ha csak egy darab szinuszos jelről van szó, holott a hangszeres zenében rengetegféle szólal meg belőle egyszerre. A GFX témaköréből kölcsönvett "pixelességhez" hasonló jelenség miatt egyértelmű, hogy 8-10kHz felett közel négyszögjel vagy "sérült négyszögjel" lesz a sok szinuszból álló eredeti hangmintából. A DVD-Audio csak kb. 4,5x-ös mintavételi frekit tud, amivel egy kicsit ki van segítve a jel, de korszakalkotóan ott sem... Ilyenkor jön a képbe hogy nem mindegy milyen CD-lejátszóval hallgatunk, mert ugye évtizedek óta fejlesztik az interpolációs trükkök technikáját, meg mindenféle javító jelfeldolgozásos témát, már csak az említett hangzást pusztító jelenségek miatt is. Ettől biztos természetesebbnek is hangzik a lejátszott anyag annál, mintha egy "nyers" CD-player kimenetéről jönne, de ebből már az is nyilvánvaló, hogy rengeteg pofozgatáson megy keresztül az anyag, ami lehetetlenné teszi az "analóg hanghűség" megközelítését, ha az valóban létezik. Ez egyszerű logikával is belátható. A digitalizálás miatt pedig ott van a nyilvánvaló AD, trükközéses "feljavítások", majd DA-átalakítás miatti torzulás problémája, ami ellen a SACD nevű kísérletet próbálták bevetni, bár állítólag annak drágább lejátszói szintén jelentősen átdolgozzák a jelet, nem is 1 biten tartva azt, mert mégsem olyan tökéletes ott sem semmi, mint gondolná az ember (ezek szerint már az sem igaz hogy nincs külön DA átalakításra szükség).

    A vinyl esetében szokás 18-20kHz-es frekvencián való válaszkészséget emlegetni (nem mintavételi frekvenciáról van szó nyilván! :D), ami ha igaz, mostani fejjel arra következtetek, hogy mindenképpen jobb kell hogy legyen mint a 44,1kHz-es MINTAVÉTELŰ CD, de még a 192kHz-es MINTAVÉTELŰ DVDA-nál is, mert ugyan az analóg hanghordozón is megvan az a jelenség hogy minél nagyobb a frekvencia, annál kevésbé tudja követni a jelváltozást, annál gyengébb minőségű lesz, de a fent említett kvantálási torzításnál/digitális jelpofozgatásnál szinte biztos hogy valami jóval kevésbé rongáló hatás léphet fel, sőt egyes közzétett mikroszkópos felvételeket nézve a rögzítési mód sajátosságai is láthatóvá válnak és amellett, hogy az analóg rögzítésnek is torzításai vannak, arra következtetek, hogy olyan mértékűek nem jellemzőek, mint a digitális technikában "felsőtízezres" frekvenciákon... Ha a kb. 18kHz-es akárcsak sima egyszinuszos jelre is igaz az, hogy azt még visszaadja, nem tudom persze milyen követelményeknek megfelelve, az már élethűbb kell legyen mint egy torzult négyszögjel, akár felinterpolálva valami "megjósolt" szinuszos dologgá. És ez csak az alapeset.

    A csöves erősítőnél bizonyára nagyon nem mindegy hogy a sokcsillió féle cső közül milyet használnak, illetve a torzítás azért vicces, mert a tranzisztoroknak/MOS-oknak tán méginkább megvan a lineáristól eltérő karakterisztikája, mindenféle torzítása, állítólag ezáltal is természetellenesebb hangot biztosítva. Egy hatalmas előnyük biztos megvan a csövesekkel szemben, hogy a tápot leszámítva nem magasfeszültségeken működnek és nyilván emiatt jóval kevésbé veszélyes hobbi, mint csőből építeni megfelelő felkészültség és szakértelem nélkül...

    Népszerű terjesztett szöveg az is hogy az LP-t csak a pattogás miatt szeretik ám hallgatni kiöregedett, magukbafordult, audiofilitiszben szenvedő rajongók, de valószínűleg a válasz rossz, ez sem nyert, kérjük a következőt :)

    Van tehát szűk rétegnek szánt igényesebb kiadás, csak éppen LP-n? Miért is? Miért csak LP-s változat van jól masterelt anyagból a szintén CD-s változat helyett ha már olyan jól utóléri a CD az LP-t? :) Egyébként _állítólag_ ma már LP-re is CD-hez hasonló anyagot vésnek, ezért nem értem, bár bevallottan nem tudom jelenleg ellenőrizni.

    Ugyan minimális bűntudat gyötör az offtopik miatt, de az Intel jóslataival amúgy is tele van a padlás a péécéét meg már nyugodtan leválthatná desktop szegmensen is egy másik fajta "PC" :) A nagy XXI. században legalább idáig jutnánk már el :)
  • zola2000
    #17
    "egyre több rétegmegoldás születik (játékkonzol"

    Egyébként TVre köthető játékkonzolok már az otthoni gépek megjelenése előtt voltak (odyssey-pong)...
  • asgh
    #16
    "Asztali PC-t már most sem vesznek a gyereknek" így kezdődött a mondat. Igen, az ultrabook PC, de nem asztali. És ez a lényeg, mert még a PC mezőnyben is erős az elmozdulás a mobilitás irányába.
    Az otthoni informatikai piac egyre jobban tagozódik, egyre több rétegmegoldás születik (játékkonzol, okostv, okostelefon, táblagép) és a hagyományos, asztali PC - ami ugyebár a legjobb ár/teljesítmény viszonnyal rendelkezik a mezőnyben - ebből egyre kisebb szeletet jelent, mert a nettó ár/teljesítmény mutatók egyre kevésbé számítanak az ár/teljesítmény/súly/aksiidő/design/anyagminőség/stb. mutatókkal szemben.
  • Vol Jin
    #15
    Az ultrabook az PC. És nem nyitok erről vitát, mert lényegtelen, ha esetleg valaki hülyeségeket hisz, és érvelgetni szeretne mellette.

    Az ultrabook az PC, mert egy Laptop, ami PC.
  • Vol Jin
    #14
    "Milyen új kifejezésről beszélsz? Semmi új nincs benne. Azt meg végképp nem értem, hogy miért dobná ki a PC-t valaki csak mert vett egy tabletet? Ha jól működik akkor nem dobja ki csak nem használja annyit mint a tablet előtt."

    Örülök, hogy funkcionális analfabéta szerepedben kioktatsz a saját álláspontommal. Gondolom, ebből egy kukkot nem értettél, így lefordítom a szintedre: Ugyanezt mondtam én is.
  • Vol Jin
    #13
    "Valóban nem hajigálják ki a PC-t, csak nem vesznek helyette újat, mert ott a telefonjuk, amit évente cserélnek"

    Hahó!

    Azért nem cserélik le a PC-t, mert nincs szükség cserére. A gépek 40%-n még mindig XP fut. Pedig elfutna a zömén a W7 is. A tartalomfogyasztás a vesszőparipád. Hát szerinted mi a francot csinálnak az emberek a PC-vel?

    A telefont meg cserélik évente. Hát ezt mondom. Az egyiknek szűkül az eladása, mert telített a piac, és nincs felújítási kényszer, míg a telefon/tablet vonalon mókuskerekes cserekényszerük van az embereknek.
  • Szefmester
    #12
    Én eddig úgy tudtam hogy a vinyl az analóg teljes jelet rögzíti és adja míg a "normál" audio-cd egy bizonyos bitrátával "eleve elrendeltetett veszteséggel dolgozik. Aminek ha emelik a bitrátáját emelkedik a minőség, de csak elviekben tud valódi analóg minőséget nyújtani.

    Lehet rosszul tudom, bár akkor becsap a fülem mert a régi guns n roses albumom szebben szól a gagyi 30 év körüli lemezjátszónkon, mint azonos hagfalakon a jobb féle mp3, vagy akár a cd (bár ez utóbbin nencs meg az adott dal.
  • sanyicks
    #11
    a csöves erősítő éppen hogy nem minőség, ugyanis a cső TORZÍTja a hangot, és egyeseknek ez a torzítás tetszetős, de ugyan ez a kategória mint a dinamika kompresszió, vagy a filmek szemcsésítése és elmosása: az eredetit manipulálják. Egyébként ezt a torzítást bármilyen DSP le tudja utánozni, nem kell ahhoz igazi cső.
  • sanyicks
    #10
    az a probléma, hogy a vinyl nem azért jobb mert vinyl, hanem egyszerűen azért mert más minőségű master kerül rá. A CD-re felrakják a fossá dinamika kompresszált túlhangosított mainstream mastert, vinyl-re pedig a normálisat. Nem azért mert a CD nem tud valamit amit a vinyl igen, hanem mert a CD a mainstream.
    Egy ideális világban választhatnál a hangos CD között, meg a normálisan masterelt CD között... De nem lehet ezért kényszerülnek vinyl-re akik minőséget akarnak. Én is ha lehet CD rip-helyett vinyl rip-et töltök :)

    Persze sok majom van aki azt hiszi azért szól jobban a vinyl mint a cd mert az előbbi jobb adathordozó, pedig csak attól szól jobban mert más minőségű anyagot raktak rá.
  • asgh
    #9
    A szekrény méretű csöves rádiókat sem dobálták ki az emberek, amikor megjelentek a tranzisztoros táskarádiók, csak éppen nem vettek többet. Ettől függetlenül még most is vannak highend csöves erősítők, de a mindennapi használat során a mobilitás győzött az überminőség felett.
    A PC-k pedig szépen visszaszorulnak oda, ahova eredetileg is tervezték őket: a munkahelyekre és az otthoni irodákba. Asztali PC-t már most sem vesznek a gyereknek, helyette okostelefont vagy táblagépet kap, a kockábbja meg ultrabookot, a mobil eszközök robbanásszerű terjedését tehát az nem látja csak, aki nem akarja látni.

    Szefmester:

    A bakelit lemezek eladásai nőnek, de az online zeneletöltéshez képest a bakelit eladások a teljes zenepiac elenyésző töredékét jelentik csak. Ha valami 0.001%-ról 0.002%-ra nő, az még nem jelent trendváltozást, pedig el lehet mondani, hogy az eladások megduplázódtak.
  • Narxis
    #8
    Semmi divat nincs itt. Kőkeményen igények vannak. Azok pedig jelenleg azt mutatják, hogy a mobilitásra nagyobb az igény mint a teljesítményre de a teljesítmény még így is jobban fejlődik tablet/mobil fronton mint PC/notebook fronton.

    Ettől az igényesség dumától meg kiráz a hideg. Kb. annyira undorító mint amikor a FLACbuzik oltogatják az átlagembert mert mp3-ban vannak a zenéi. Nem kell egymást kioktatni arról, hogy mi az igényesebb.
  • Narxis
    #7
    Milyen új kifejezésről beszélsz? Semmi új nincs benne. Azt meg végképp nem értem, hogy miért dobná ki a PC-t valaki csak mert vett egy tabletet? Ha jól működik akkor nem dobja ki csak nem használja annyit mint a tablet előtt.
  • Szefmester
    #6
    A bakelit (vinyl) lemezek eladásai nőnek... Jó dolog a kompaktság, de az emberek egy része (az igényesebbje és az intelligensebbje) előbb-utóbb bizony rájönnek hogy a teljesítmény/minőség fontosabb mint divat követése.
  • kvp
    #5
    A PC az szemelyi szamitogepet jelent. Egy mai telefon ennel jobban meg sem felelhet a szemelyi szamitogep fogalmanak. Ugy lenne helyes a meghatarozas, hogy az x86-os vilag tunhet el, azaz az intel x86 + microsoft windows desktop kombinacio.
  • Csaba161
    #4
    Valóban nem hajigálják ki a PC-t, csak nem vesznek helyette újat, mert ott a telefonjuk, amit évente cserélnek és amin el tudják olvasni menet közben a leveleiket, írhatnak rajta, megnézik a videókat. És a jövő az lesz, hogy utána otthon beteszik a dokkolóba és az ekkor hozzákapcsolt billentyűzet, egér és képernyő segítségével ott folyatják, csak immár kényelmesebben, ahol abbahagyták és visszafele, ahogy ez már így volt nappal a munkahelyükön is. Mindenre használható lesz a magunkkal vitt kommunikátor, mindenhonnan ugyan úgy ugyan azt elérjük. És ez már pár év múlva így lehet, ahogy fejlődik a technika.
    Persze erre mondhatod, hogy akkor a telóból PC lesz, ha már minden periféria hozzákapcsolódik az asztalon, vagy hogy a PC-k összemennek és egy gyufaskatulya lesz belőlük, de akkor is PC-k lesznek. Ez persze csak szemlélet kérdése, de a lényeg hogy akkor is megváltozik a számítástechnika világa, még ha fejed tetejére állsz is, legalább is az emberek igen nagy többsége számára. Te maradhatsz az asztali PC-d mellett, ahogy most is vannak, akik a bakelitlemezre esküsznek...
  • Vol Jin
    #3
    Ez a tartalomfogyasztás kifejezés egy vicc. Alkoss egy új kifejezést, hogy torzítsd a valóságot. Számítógépe szinte már mindenkinek van, akinek ez fontos volt, és kényszer sincs a cserére. Tabletje meg még nincs mindenkinek, de aki két éve vett egyet, az mondhatni kényszerű újabbra cserélni. Én nem tapasztaltam olyan jelenséget, hogy az emberek önfeledten hajigálják ki a pc-ket az ablakon, hogy jajj de jó, hogy amióta van tablet, nincs szükség pc-re.
  • Csaba161
    #2
    Szerinted a bakelitlemeznek leáldozott-e vagy sem, nem beszélve a CD-lemezekről.
    A PC is hamarosan ide jut, ma is vannak akik kizárólag bakelit lemezt vesznek és azt hallgatják, ugyan így mindig lesznek, akik asztali PC nélkül el se tudják majd képzelni az életüket, de azok lesznek az elhanyagolható kisebbség. Igaz, hogy programfejlesztésre vagy auto-CAD tervezésre elengedhetetlen, de hány ember van ilyen, összehasonlítva a világhalón lógó többi milliárd emberrel szemben, akiket kizárólag a tartalomfogyasztás érdekel????
  • Lunki88
    #1
    Na jöhetnek a "pc-nek leáldozott" kommentek.