• Vol Jin
    #22
    ""Asztali PC-t már most sem vesznek a gyereknek" így kezdődött a mondat. Igen, az ultrabook PC, de nem asztali. És ez a lényeg, mert még a PC mezőnyben is erős az elmozdulás a mobilitás irányába."

    Ez már 20 éves tendencia. Akkoriban egy laptop háromszor annyiba került, mint egy asztali. Maga az LCD panel deágább volt, mint az asztali gép. A merevlemez, a processzor, a chipkészlet, a memória, minden komponens drágább volt. Ha tippelnem kellene, akkor az alacsony fogyasztás költségei miatt. Ahogy az LCD kezdett jóárasodni, és a többi összetevőnek a fogyasztásához szükséges technológia hétköznapivá válni, megszűnt a költségkülönbség, és terjedtek a laptopok.

    Én azt gondolom, hogy a tabletek kiegészítők jelenleg, mert erős kompromisszumot jelentenek. Lehet, hogy hurcolászhatók, de egyben kényelmetlenek is. Kézben kell tartani, ha meg billentyűzet is van, akkor meg miről is beszélünk? Csak őgye nincs cserekényszer az asztali gépeknél, ezért a forgalmuk csökken. De ez nem kiszorulást, megszűnést jelent, hanem egy kiegészítő eszköz térnyerését. Ahogy a gameboy sem szorította ki a konzolokat, számítógépeket, a tablet sem fogja. Ma csak a nagyon réfi fépeket cserélik, míg tíz éve mindenki azon siránkozott, hogy milyen már, hogy két évente cserélni kell, mert nem fut rajta az új program. Egy bankfiókban is marhára elvannak az 5 éves gépekkel, sőt. Ha nulláról indul egy cég, akkor vesznek gépeket, mert nincs. Most ne kelljen már azért sírnom, hogy a HP-nek szarul megy, mert nem kényszerülök cserélni. És míg egy családban esetleg van két gép, mert papa mama valamit alkot rajta, a gyerek tudjon játszani, addig ilyen tablet meg okostelefon mindenkinek van, és lehet, hogy nem csak egy. Persze, hogy több fogy belőle. Pláne, ha két évente mindenki lecseréli.