• whesterz84
    #29
    "Csőnél is az van, hogy ha nem az torzítaná a hangot hanem a tranyó, akkor az utóbbival néhány DSP-s torzítással nem lehetne elérni az előbbi hangját. De lehet, fordítva viszont nem.

    DSP-s "vissza"torzítással (már eleve kizárt a hanghűség megmaradása) és eleve kapcsolási torzításokkal rendelkező tranzisztoros, mindenképpen agyonkompenzálást igénylő erőlködővel elérni a legdrágább, eleve magas feszültségtartományon belül működő csövekkel/trafókkal megtervezett, minimális mennyiségű további alkatrészeket tartalmazó és így minimálisan torzító erősítőt? :D Ez ugye most azért nem komoly? :D

    Ezt az elméletet a tranzisztoros cső-emulálásról még sosem hallottam, csak olyat hogy pár évtizede speciális, magasabb feszű FET-eket fejlesztettek ki a csövek helyettesítésére, de nyilván, mint minden egymástól teljesen különböző felépítésű, működésű alkatrésztípus, így ez a kettő sem fogja minőségi, jelhűségi szempontból 100%-osan kiváltani a másikat, akkor sem ha hasonló célra használják fel. Ez már a fizika törvényszerűségeivel is ellenkezne.

    "Offtopik" példa: Ez kb. olyan mint tipikus Wintel-PC-vel emulálni egy olyan architektúrát, amit eleve más minőségi megfontolások figyelembevételével terveztek. Például a grafikában a sokáig (állítólag már nem, de tán mind a mai napig) vsync-hibáktól hemzsegő, több évtizedes PC-k esetében pedig a kép-hang analóg továbbítása közben rengeteg zavarjelet szenvedő géppel nem igazán lehet olyan gépek emulációját maradéktalan minőségben megoldani, amik hw-s tulajdonságai elektronikai és architektúrális szinten más elvárások szerint készültek. Még egy C64-es hangját sem lehet átlag hangkárolyokkal teljességgel emulálni, mert az analóg jelgenerálást nyilván nem tudják visszaadni, márcsak emiatt is torzulások lépnek fel. Sőt még egy Amiga MOD-ot sem tud egy nem-különleges hangkályha maradéktalan eredetiséggel lejátszani, mert a bonyolult időzítések, hullámtáblás megoldás, modulációk képessége, egyszerűbb de létező analóg lowpass-filterezés, csak szoftveresen utánozható, úgy ahogy, és nem hibátlanul szokott megtörténni... A PC (tehát a benne lévő GPU) az SGi-t is rég lehagyta elvileg teljesítményben, de minőségben nem tudom mi a helyzet. Ha a PC-ben mondjuk a videokártyák egy teljesen önálló általános célú arch.-okká alakulnak és nem húzza majd vissza koloncként a "gazdaszervezet", akkor fogok abban hinni hogy lehetőség nyílik - ha a gyártók is úgy akarják - minőségi ugrás megvalósulására. Csak akkor minek a PC-s körítés? Tápot adni anélkül is lehet :)

    Az más kérdés hogy ezek a különbségek az emberek rettentő nagy részét nem érdeklik, de ettől még létezik a minőségcsökkentő hatásuk.