• whesterz84
    "Visszatérve Nyquist elméletéhez, a 96kHz mintavételi frekvencia 48khz-es kimenetre kerül, ami nincs túl messze a legjobb analóg hangreprodukciótól."

De, valszeg sajnos mégis messze van, merthogy még a belinkelt cikkben sem tesznek említést arról, hogy a kvantálás ténye miatt a Nyquist-frekvenciával egy kalap-rozmaringot sem érnek el minőség-összehasnlítás szempontjából, hiába adja vissza VALAHOGY az adott mitavételi frekvencia felén a jelet, ha egyszer összeaszott négyszögjeleket kapunk vissza a sokféle eredeti jel harmóniája helyett, amit egy LP vélhetőleg, már csak a kvantálás hiánya miatt is, ilyen durva torzítástól kicsit mentesebben (bár nyilván a rendszer tehetetlensége/karakterisztikája miatt ott sem teljesen mentesen) ad vissza, ami nem olyan jelpusztító jellegű, mint a digitalizálásnál.

De még ha egy LP nem is 50kHz-es, hanem mondjuk csak 18kHz-es hangot tudna (a megkövetelt amplitudó szinten) visszaadni (tehát a jelformából az analóg rögzítés sajátosságai miatt tán meg is marad valami jellemvonás), az nem mérhető egy lapon a 22,05kHz-es frekijű jelmaradvánnyal, ami digitalizálás esetén marad meg, tehát teljesen hibás a közkeletű Nyquist-frekvencia fogalmához való nyúlás, de nem tudom felfogni hogy ez a probléma ilyen viták során hogy nem tud felbukkanni egyáltalán a felek között. Ez sokkal alapvetőbb probléma, mint hogy 16 vagy 24 bit legyen-e a felbontás.
    Ha meg csak egy kicsi igaz abból hogy 50kHz-es jelet is vissza lehet belőle nyerni, akkor egyértelmű hogy bármilyen ismert digitális média minősége mesze van ettől, messzebb mint gondoltam volna, bár ez lehet hogy nem az LP, hanem valami más.

"Néhány zene ígényli a magasabb mintavételezést (88.2 vagy 96kHz): az akusztikus gitárok, a vokál, az akusztikus hangszerek és a dobok esetében jobbnak tűnik, de ez a különbség hajszálnyi."

Persze hogy hajszálnyi(nak tűnik?), ezért is írtam azelőtt, hogy a 192kHz, mivel csak kb. 4,5x-e a 44,1kHz-nek, nem fog sokat segíteni, de ez azért van mert a 192kHz-es mintavétel is bődületesen kevés akkor, ha felharmonikusokról beszélünk. Még akkor is ha csak 18-20kHz-es felharmonikusról vanik szó, egyszerűen a kvantálás jellegzetességei miatt... természetesen az sem kerül említésre hogy a bonyolult rendszerek D/A átalakítók is torzítanak ez az egyik alapprobléma.