60
  • Apollyon2
    #60
    Én csak leírtam a véleményem, viszont úgy látszik nálad betalált a dolog, mert magadra vetted ;p
  • ostoros
    #59
    Most aztán szíven ütöttél.
  • mcganyol
    #58
    Az óraállítgatás egy teljesen felesleges overload, ami meglepően sok hibát is okoz. Magyarországon belül ez még nem annyira baj, mert max a figyelmetlenek benézik és hétfő reggel egy órával hamarabb vagy később érnek be.
    De hogy minden országnak más dátumon kell állítgatnia... olyan cégnél ahol külföldi partnerekkel kell beszélgetni előre egyeztetett időpontokban (és természetesen ahol az ügyfelek az ő local time-juk szerint adják meg mikor) ott ez eléggé megbonyolítja a dolgot.

    Szóval legalább akkor az egész világon egyszerre állítanánk nyárira/télire ha már muszáj. Bár inkább én is az egész eltörlését pártolnám. Sőt igazából az összes local időt is el kéne törölni és utc-t használni. Persze lehet fura lenne megszokni a -1 órát elsőre, de semmivel se lenne rosszabb mint pl a forintról euróra átállásnál (ha valaha meglesz). meg kell szokni az új számokat aztán a gond letudva, nem kellene folyton variálni az átszámolásokkal... mondjuk az árfolyam legalább nem országonként és évszakonként változó, hanem napi állandó érték. (persze tudom, a tőzsdén napon belül sem állandó, de a cégek azért mégis napi értéken szoktak elszámolni)
  • Archenemy
    #57
    Igen, sőt képzeld vannak akik a többi emberen meg a kommenteken is picsognak. Na az milyen szánalmas már, nem?
  • torreadorz
    #56
    Igen. Ez pont ugyanaz az eset mint hogy ünnepnapokon meg jelentősen megnő a balesetek száma.
    Nem azért mert te reggel autóba ülsz ahogy minden más nap, hanem azért mert olyanok is autóba ülnek akik csak havonta 1x ülnek a volánnál.
  • e98ff
    #55
    "A kimutatás szerint az átállást követő hétfőn és kedden 10 százalékkal nő meg az infarktusok száma."
    Magyarán, ha egy órávl korábban kelek a megszokottnál, akkor infarktusom lehet? Érdekes kimutatás...
  • thsanyi5
    #54
    Ez az egész áram fogyasztási kifogás hülyeség. Minden boltban, gyárban ugyanúgy mennek a gépek és ugyanúgy fel vannak kapcsolva a villanyok pontosan ugyanannyi órán át minden nap. A többet fogyasztó helyek tehát le se szarják hány óra van. Időtartam szempontjából ugyanannyit üzemelnek. A lakásokban ugyanez a helyzet. Vagy reggel kapcsolom le később vagy este hamarabb fel. De ez csak a világítás. Mosógép, mikró, számítógép ugyanannyit használódik akárhány óra és akármilyen fényviszony legyen is kint adott időben.

    Ha valakit napokig megvisel ez az átállás akkor gondolom már meghalt volna ha kipróbálná a műszak beosztásomat. 12 órázás éjszaka nappal váltogatva 3 napos műszakokban.(Ibiden, aki nem ismerné)Az az egy óra évente egyszer szinte fel sem tűnik.
  • ostoros
    #53
    Most komolyan, ez tényleg megér ötven hozzászólást?
  • Molnibalage
    #52
    Egyelemes minta. Zseniális...
  • nearo
    #51
    Mi lenne ha tojnánk az egészre, és két időzóna között lennénk fél órával? Nem lenne egyedi, csomó ilyen van, hogy UTC +- x óra 30 perc, sőt 45 perc is van.
  • WoodrowWilson
    #50
    A probléma ott van, hogy egy időzónán belül is nagy különbségek vannak. Nálunk decemberben már 4-kor lemegy a nap, Brüsszelben majdnem 5-kor, Madridban 6-kor, júniusban nálunk még 9 sincs, Brüsszel 10, Madrid 11. Napfelkelténél nyilván ugyanekkora különbségek. El kell dönteni, hogy melyik szélsőség tetszik jobban, mert mindenképp valamelyik zóna szélén leszünk.
  • WoodrowWilson
    #49
    Ez miért érv a nyári időszámítás ellen? Pont, hogy a nyári időszámításnál kel később a nap.
  • halgatyó
    #48
    Valamit megkérdeznék a nyári időszámítás támogatóitól: a cégek igazgatótanácsa, meg az eu-s főfa**ok miért nem reggel 6-ra járnak dolgozni? Mondjuk 20+ kilométerről és TÖMEGKÖZLEKEDÉSSEL?

    Miért van az, hogy AKI TEHETI, az inkább választja a 8-9 órai munakezdést, mint a 6 órait?
  • halgatyó
    #47
    Azoknak, akik a nyári időszámítást szeretnék állandósítani: elképesztő baromság lenne!
    Ha mindenki elhatározza, hogy mostantól 1 órával korábban akar kelni, akkor inkább hozzuk előre a munkakezdéseket és a menetrendeket. De nemár az legyen, hogy a Nap ne délben deleljen! Így is épp eléggé szar a naptárrendszerünk, nem igazodik jól a csillagászati jelenségekhez (ld. még: Asimov - a Hold tragédiája c. novellát)

    Szerintem meg az lenne az ideális, ha a nyári időszámítás június 10-től (tanév vége) tartana szept 1-ig. Az emberek többségének amúgyis a nyár a szabadság ideje, ami az életmódjában jelentős változásokat okoz, ez csak egy lenne a sok közül, és igazodna hozzá.

    Más: valaki megjegyezte (szerintem helyesen), hogy a szabadban végezhető munkákhoz a világosság igen jól jön.
    Csakhogy: ahhoz nincs szükség semmiféle nyári időszámításra! Egyszerűen elhatározza az igazgató/menedzser/önkormányzat hogy mostantól reggel 6 helyett 7-re járjon a melós.
  • halgatyó
    #46
    Mondd, te elolvastad a hozzászólásomat? Nekem nem úgy tűnik
  • caius marius
    #45
    Neked ez hülyeség. A hisztis max te vagy, aki az itt megjelenő kommenteken picsog.
  • Apollyon2
    #44
    Semennyivel se vagyok figyelmetlenebb, semmivel sem vagyok fáradtabb, és gyengébbnek sem érzem magam! Viszont a hülyeségektől ideges leszek, és már az is vicc, hogy az emberek unalmukban 1 óra miatt hisztiznek!

    Ha nem tetszik, tessék egy órával előbb aludni menni. Aki egy óra miatt hisztizik, az életképtelen.
  • Khelben
    #43
    Nyáron spórolsz, ugyanis a téli időszámítás az alap, az eredeti. Melléje vezették be spórolásból a nyárit, pont azért, hogy 1 órával tovább legyen világos.
    Az oroszok 2011-ben beintettek a világnak, és állandósították a nyárit. Követhetnénk őket.
  • Elemir
    #42
    Igen, szerintem tény. Pontosítom.
    Mint írtam túlságosan én úgy gondolom. Nem kívánok belemenni, de az irodai, stb munkások nagy részénél van világítás. Ki kell lépni a háztartási felhasználástól, mert kutyára nem ott spórolod meg. Legalábbis szerintem.

    de ha még sincs igazam, akkor meg tévedek, de úgy lefekszek aludni este, mint a sicc. :)
  • Tinman #41
    Tény? Hazaérek fel kell kapcsolnom a világítást. Ha nincs borús idő, de 1 órával kevesebb lenne -vagyis a nyári időszámítás-, akkor NEM kellene villanyt kapcsolnom. Ez hol spórolás?

  • Elemir
    #40
    Üdv!

    Mindig örök téma ez és mindig két táborra szakad, de mindkettőben van igazság.
    Az, hogy spórolunk ez tény, ezen kár vitatkozni. Sőt azt gondolom nem is feltétlen a háztartásokban van a legtöbb spórolás, bár ezen sem akarok vitázni.

    Az, hogy a fiatalabbak nem fogják elfogadni, hogy a kicsivel idősebb szervezetet sokkal jobban megvisel minden, tény. Pedig így van...
    8-9 éve még heti 63 órát dolgoztam, azaz 250 óra felett egy hónapban és meg se kottyant. Már most nem bírok annyit, nem is menne. Persze vicc, hogy emiatt kapnak szívrohamot, ez inkább "csak" korábbra hozza.

    Azzal viszont egyetértek, hogy tényleg felesleges. Az, hogy 1-2 héttel korábban pusztul el a föld, majdnem mindegy... amikor ezt kitalálták ténylegesen volt értelme, de mára nevetséges. Már nem csak világítunk, hanem használunk csomó dolgot éjjel is. Felkeléstől lefekvésig.

    DE! Ennél sokkal több és fontosabb dolog is van, úgy hogy mindegy is :)
  • Molnibalage
    #39
    Ma felhős idő volt. Negyed ötkor már gyakorilatilagteljesen sötét volt. Tehát 1 óra sincs.

    Amikor szerinted hajlani fél négykor már utaztam, akkor szerinted mit csináltam....? Szóval bocs, de én voltam úgymond mindkét oldalon...
  • torreadorz
    #38
    "Valahogy úgy érzem, hogy lövésed nincs az átlagmagyar időbeosztásáról"

    Vagy inkább neked...
    Vidéken, ahol leginkább lenne mit csinálni délutánonként nagyon sok ember dolgozik gyárakban. Ott meg a délelőttös munkarend 6-14-ig tart, azaz reggel töksötétben mennek dolgozni, délután pedig 15-re érnek haza, alig marad egy óra csinálni valamit. Nyári időszámítással ilyenkor még bő két, két és fél óra lenne a ház körüli teendőkre, de ha még el kell menni a gyerekért/bevásárolni akkor is maradna egy óra.

    Igy meg marad a töksötét... Egyébként meg nem nagy kunszt kitalálni ki honnan van, aki irodában dolgozik és reggel 8-9-re jár dolgozni az lesz@rja az óraállítást, aki meg gyári melós az szopja a f@szt évi 300 forintért... Amit még csak nem is ő kap meg...
  • nextman
    #37
    Azert akinek nincs gyereke, az valaszthatja elobb a szabadidos tevekenyseget, es utana a bevasarlast.
    Engem kifejezetten zavart, hogy egyik heten meg vilagos volt, amire hazaertem, a kovetkezore meg koromsotet. Igen, december kozepere ez mar alapbol sotet lenne eleve, de most meg nem.
  • Marteen21
    #36
    A nyári időszámítást kéne meghagyni a rendeset meg el kéne felejteni.
  • Molnibalage
    #35
    Pontosan azt, hogy az ébredés a napfelkeltével összhangban lesz. Senki nem ér haza 4-5 előtt aki reggel 7-8-ra jár, csak aki ennél korábbra és közel lakik. Az átlagos első cselekedet a bevársárlás vagy gyerekért az oviba/suliba/stb. Ehhez tökmindegy, hogy mikor van világos. Szabadidős tevékenységnél számítana, de az sokkal később kezdődik.

    Valahogy úgy érzem, hogy lövésed nincs az átlagmagyar időbeosztásáról. A délután csúcs a járűmveken is du. 4-6 között van. Tehát ekkor még utaznak, szó nincs szabadidőről. Ha nem birizgálod az órát, akkor is sötét lenne...
  • torreadorz
    #34
    És miben segít az hogy világosban mehetsz munkába reggel? A legtöbb ember reggel félálmosan, kómásan zenét hallgatva utazik a buszon, metrón akármin, halálosan tökmindegy hogy világos van-e vagy sötét.

    Délután viszont miután hazaért, még lehet hogy megcsinálni egy-két dolgot a ház körül. Na ez az amit a téli időszámítás lehetetlennél tesz, mert tessék fél 5 van és töksötét odakinn... És hol van még december...
  • Molnibalage
    #33
    Mondom, melyik részét nem érted annak, hogy a 7-8 körül munkába járók az óraátállítás után most reggel világosban kelhetnek? Az óra átállítás nélkül is sötét lenne már fél hat előtt, tehát sötét-sötét helyett most a nagy átlagnak részben világos - sötét a távozás-érkezi ideje.

    Komolyan mondom, hogy egyesek itt az agyhalottság szintjét súrolják.
  • nextman
    #32
    AZ oraatallitas amugy akkor igazan veszelyes, ha veletlenul egy idozitett bomban teszi az ember!

    bomba
  • torreadorz
    #31
    A költséghatékonyság 0 forint. Ahogy lejjebb kiszámoltam, ez évi egyszeri 300 forintos megtakarítást eredményez/fő és ez is csak a behazudott számok alapján ti. ha hozzávesszük az egyéb járulékos problémákat (olvasd el a cikket), akkor bőven negativ a mérleg.

    Hagy ne mondjam el hogy ez lófasz esti fény.

    Ez pont ugyanaz az eset amikor bevezetnek adót amitől évi 6 milliárd forintot remélnek, az adminisztrációs költség meg 10 milliárd... óriási nyereség...
  • Molnibalage
    #30
    Ezt a kommentet nem is értem. A nyári időszámítás szerint ment le a nap 17:30 táján, és a visszaállítás után 16:30-kor az átállítás előtt. Ellenben még a később munkába induláskor is simán sötét volt még az átállítás előtt.

    Ha nem lenne nyári időszámítás, akkor nyáron hajnali 4 előtt már világos lenne. Na, az ami tényleg eléggé szélsőséges lenne viszont esete 8-kor már sötét lenne. Nem sokkal jobb az, hogy későbbre tolják a napfelkeltét és naplementét is? Még így is brutálisan korán kel a Nap. Régen nyáron 4-kor keltem munkába menet. Június végétől augusztus közepéig 5 fele már majdnem telejsen világos volt, tehát ez kb. a május eleje-aug. közepe átfogás.

    Mivel az időzóna szélén vagyunk soha nem lesz optimális a helyzet. A franciáknál meg pont fordítva van. Nyáron rohadt sokáig van világos, de kb. egy órával később kel náluk a nap. Télen egy órával tovább világos van, de irgalmatlan későn kel a Nap.

    Nagyon sokan vannak akinek meg nem számít, vagy jobb. Ebben soha nem lesz megegyezés. Ez van. Marad a költséghatékonyság energetikai oldalról.
  • Tinman #29
    Nem a menéssel van a bajom, hanem a jövéssel. Reggel nem érdekel, hogy sötétebb van, mert eleve jól esik olyankor ha kisebb a fény. Mire beérek amúgy is jóval világosabb lenne, meg a melóhelyen amúgy is felkapcsolja mindenki reggel a villanyt, még nyáron is, ha picit borúsabb az idő.

    Ellenben nem tudom másképp írni, de igen is számít, hogy pénteken még világosban értem haza 17:30-ra, az átállítás miatt ilyenkor ugye már 18:30 van a nyári időszámítás szerint így naná, hogy sötét van.

    Sokan vagyunk akiknek sokat számít az az 1 óra.
  • ostoros
    #28
    Álprobléma. Álprobléma. Álprobléma. Álprobléma. Miért nem a valódiakkal foglalkoznak az emberek? Másra sem jó az ilyesmi, mint hogy energiát von el a valódi problémák megoldásától.
    Végül is, a politikusoknak is jó, ha helyettük az emberek ilyenekkel (na meg Győzikével) foglalkoznak...
  • Molnibalage
    #27
    Még az időjárás is képes odaverni, mert télen, felhős időben tényleg nagyon korán sötét van, de ha éppen tiszta az idő, akkor meglepően hosszúnak tűnhet egy nap.

    A felkelés és lefevés nálam is képes szórni simán 1 órát, tehát elég vicces lenne az, hogy az időjárás és az óraátállítás hatása megborítson. Kicsit furcsa volt, hogy hamarabb lett sötét, de ettől semivel sem alszok szarabbul. Tekitve, hogy 8 éve nem aludtam át egy éjszakát sem. Igen, sajnos így van... 3-4, de legfeljebb 5 óra alvás után egyszerűen felébredek. Gőzöm sincs, hogy miért.
  • Molnibalage
    #26
    Akkor is sötétben mennél, ha nem lenne állítás. Én amikor csak fél 8-ra megyek, már akkor is világos van reggel, nemhogy később. Az óra átállítás előtt meg töksötét volt még reggel hétkor is.
  • Zero 7th
    #25
    Szerintem a pontos időpontok részletkérdés kategória. De valóban, némi rugalmasság van a munkakezdést illetően, de sajnos ezt ellensúlyozza is a _sokkal_ rugalmasabb délutáni/esti befejezése a munkának...
  • Tinman #24
    Végre egy értelmes ember.

    "Teljesen nonszensz, magyarországon az optimális időszámítás a nyári lenne, ebben kéne maradni ahogy az oroszok is csináltak."

    Pontosan!

    A spórolás BAROMSÁG!!! Mivel sötétben érek haza azonnal VILLANYT kapcsolok, mert semmit nem látok.

    Ráadásul aki meló után sportolni akar az baxhatja, mert tök sötétben ki szeret odakint sportolni? A sport tevékenység kiesése meg máris komoly hatással van az immunrendszerre, így a TB-re is ;-)

    További gond, hogy NINCS átmenet!!!

    Pénteken még világosba értél haza melóból, hétfőn meg tök sötétbe. Nincs meg a természetes átállás arra ahogy a tél közeledtével egyre rövidebben a nappali órák!
  • Tinman #23
    Azok akik időzónát váltva utaznak jóval kevesebben vannak, mint azok akik szívnak az átállítás miatt.

    Nem halsz bele, mert 1 órával előbb kell felkelned, de a biológiai órádra tényleg nincs jó hatással, ezáltal picit figyelmetlenebb vagy, picit fáradtabb vagy, picit gyengébbnek érzed magad, míg be nem állsz az új rendre.

    Szükségtelen baromság, gyűlölöm.
  • Tinman #22
    Végre egy értelmes ember.

    "Teljesen nonszensz, magyarországon az optimális időszámítás a nyári lenne, ebben kéne maradni ahogy az oroszok is csináltak."

    Pontosan!

    A spórolás BAROMSÁG!!! Mivel sötétben érek haza azonnal VILLANYT kapcsolok, mert semmit nem látok.
  • nearo
    #21
    Hát... nekem a felkelésem nem szór egy órát, az eléggé fix, a lefekvésem viszont nekem is legalább kettőt. És bár negyed 9-re járok egyetemre, fel kell kelnem negyed 6 körül, mert másik városból vonatozok be. Az óraállítás meg nem zavar engem se.