Ötvös Tibor

Veszélyes lehet az óraátállítás

Sokan megkérdőjelezik az óraátállítás szükségességét, ám azt már kevesebben tudják, hogy ez a két időszámítás a szervezetünkre is hatással van és számos balesetet okozhat.

Rád hatással van az átállás?
  • Igen
  • Nem
  • Nem vettem észre
A nyári és téli időszámítás szükségessége körüli viták folyamatosan fellángolnak minden egyes óraátállítás miatt, pedig több kimutatás is bizonyítja, hogy a látszat ellenére nagyon sok energiát spórolunk meg a váltásokkal. Manapság egy új szempont is belépett a képbe, mely szerint rossz időzónában vagyunk és a GMT+2-re kellene átállni és akkor nem lenne semmilyen gond, nem kellene váltogatni a zónákat. A téli időszámításra nagyjából két hete álltunk át, ám több tanulmány is kimutatta, hogy még most is hatással van a szervezetünkre ez a váltás.

A legfontosabb, hogy a biológiai óránk nehezen tudja kezelni az átállást. A téli időszámítással még elboldogul, ám a nyári változás már komoly gondokat okozhat; az egy óra kiesés nem csupán az alvás kapcsán lehet kellemetlen, hanem a szervezetünk immunrendszere is megzavarodik, a napi rutinunk is teljesen átalakulhat. Ha az alvásgondok, a megborult napi ritmus és a legyengült immunrendszer mellé még szívpanaszok is járnak, az az első pár napban végzetes is lehet. A kimutatás szerint az átállást követő hétfőn és kedden 10 százalékkal nő meg az infarktusok száma.

Az időzónák közötti váltás a munkánkra is kihatással van, a kutatás alapján nagyjából 20 százalékkal több időt fordítunk ugyanarra a feladatra, mint tettük azt előtte pár nappal. Ha ez nem lenne elég, a koncentráció hiánya baleseteket okozhat az első pár napban, melyek sokszor végzetesek is lehetnek. Ezek többnyire a munkahelyünkön érnek minket, de ugyanúgy például vezetés közben is lehetünk óvatlanok.

Ha már összpontosítás, akkor nem maradhatnak ki a fiatalok sem a történésekből, kimutatások alapján 2 százalékkal alacsonyabb pontszámot érnek el a tanulók egy felmérőn. Végül pedig felmerül az "amit nyerünk a réven, azt elveszítjük a vámon" mondás is, hiszen az időzónák közötti váltások okozta betegségek, balesetek, teljesítménycsökkenések miatt 2010-ben csak az Egyesült Államokban 433.982.548 dolláros kiadást könyvelhettek el az erre illetékes emberek, ennyibe került a betegek kezelése. Ez pedig közel akkora összeg, amit megspórolnak egy-egy váltásnál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Apollyon2 #60
    Én csak leírtam a véleményem, viszont úgy látszik nálad betalált a dolog, mert magadra vetted ;p
  • ostoros #59
    Most aztán szíven ütöttél.
  • mcganyol #58
    Az óraállítgatás egy teljesen felesleges overload, ami meglepően sok hibát is okoz. Magyarországon belül ez még nem annyira baj, mert max a figyelmetlenek benézik és hétfő reggel egy órával hamarabb vagy később érnek be.
    De hogy minden országnak más dátumon kell állítgatnia... olyan cégnél ahol külföldi partnerekkel kell beszélgetni előre egyeztetett időpontokban (és természetesen ahol az ügyfelek az ő local time-juk szerint adják meg mikor) ott ez eléggé megbonyolítja a dolgot.

    Szóval legalább akkor az egész világon egyszerre állítanánk nyárira/télire ha már muszáj. Bár inkább én is az egész eltörlését pártolnám. Sőt igazából az összes local időt is el kéne törölni és utc-t használni. Persze lehet fura lenne megszokni a -1 órát elsőre, de semmivel se lenne rosszabb mint pl a forintról euróra átállásnál (ha valaha meglesz). meg kell szokni az új számokat aztán a gond letudva, nem kellene folyton variálni az átszámolásokkal... mondjuk az árfolyam legalább nem országonként és évszakonként változó, hanem napi állandó érték. (persze tudom, a tőzsdén napon belül sem állandó, de a cégek azért mégis napi értéken szoktak elszámolni)
  • Archenemy #57
    Igen, sőt képzeld vannak akik a többi emberen meg a kommenteken is picsognak. Na az milyen szánalmas már, nem?
  • torreadorz #56
    Igen. Ez pont ugyanaz az eset mint hogy ünnepnapokon meg jelentősen megnő a balesetek száma.
    Nem azért mert te reggel autóba ülsz ahogy minden más nap, hanem azért mert olyanok is autóba ülnek akik csak havonta 1x ülnek a volánnál.
  • e98ff #55
    "A kimutatás szerint az átállást követő hétfőn és kedden 10 százalékkal nő meg az infarktusok száma."
    Magyarán, ha egy órávl korábban kelek a megszokottnál, akkor infarktusom lehet? Érdekes kimutatás...
  • thsanyi5 #54
    Ez az egész áram fogyasztási kifogás hülyeség. Minden boltban, gyárban ugyanúgy mennek a gépek és ugyanúgy fel vannak kapcsolva a villanyok pontosan ugyanannyi órán át minden nap. A többet fogyasztó helyek tehát le se szarják hány óra van. Időtartam szempontjából ugyanannyit üzemelnek. A lakásokban ugyanez a helyzet. Vagy reggel kapcsolom le később vagy este hamarabb fel. De ez csak a világítás. Mosógép, mikró, számítógép ugyanannyit használódik akárhány óra és akármilyen fényviszony legyen is kint adott időben.

    Ha valakit napokig megvisel ez az átállás akkor gondolom már meghalt volna ha kipróbálná a műszak beosztásomat. 12 órázás éjszaka nappal váltogatva 3 napos műszakokban.(Ibiden, aki nem ismerné)Az az egy óra évente egyszer szinte fel sem tűnik.
  • ostoros #53
    Most komolyan, ez tényleg megér ötven hozzászólást?
  • Molnibalage #52
    Egyelemes minta. Zseniális...
  • nearo #51
    Mi lenne ha tojnánk az egészre, és két időzóna között lennénk fél órával? Nem lenne egyedi, csomó ilyen van, hogy UTC +- x óra 30 perc, sőt 45 perc is van.