60
  • Marteen21
    Én is adnám a GMT+2-öt.
  • torreadorz
    "nekem kb 3 órát szór a lefekvésem, és egyet a felkelésem időpontja"

Ez csak azért lehet mert nem reggel 6-ra jársz dolgozni, azaz nem reggel 5 fél 5 környékén kelsz. De cáfolj meg
  • Zero 7th
    Ezt a közvilágítás lekapcsolást próbálták talán tavaly, de lehet, hogy idén. Borzalmasan szar volt, és majdnem ki is tört a parasztlázadás miatta, hozzáteszem jogosan. Gyorsan el is vetették az ötletet szerencsére.
  • nextman
    Reg lattam ekkora egyetertest itt a forumon, en is csatlakoznek, eljen a GMT+2!
  • Zero 7th
    Vicces ez az értekezés a napi rutinról, nekem kb 3 órát szór a lefekvésem, és egyet a felkelésem időpontja, az az átállításos egy óra ide vagy oda rohadtul semmit nem befolyásol. Magát az átállítást meg egyáltalán észre sem vettem, mert minden órás eszközöm automatice átállt amikor kellett.
  • caius marius
    Egy olyan világban, ahol a trend az energia pazarlása, ott a takarékoskodással érvelni merőben demagógia.
    Ha spórolni akarnak akkor kapcsolják le a közvilágítás egy részét, vagy a reklámokat távolítsák el az életünkből, csak, hogy egy-két példát említsek.
  • caius marius
    Szerintem a kérdést fel kell tenni úgy is, hogy kinek rossz ha visszaállítjuk a nyári időszámítást egész évre? Szerintem nagyon nagyon kevés ember lenne, aki azt állítaná, hogy neki ez nagyon rossz lenne.
    Ergó csak azon múlik az egész, hogy balfasz a közigazgatás(vagy inkább közizgatás) Persze ez csak rajtunk múlik...
  • caius marius
    +1
  • torreadorz
    "Mert nem a szabadidőt kellene 'világossá' tenni, hanem a munkaidőt. Főként az olyan munkáknál, ahol kívül dolgoznak"

És milyen munka az amit télen kinn végeznek és számít hogy reggel hamarabb legyen világos?
    Mert szerintem ma magyarországon az emberek nagy része üzletekben, irodákban illetve gyárakban dolgozik ezekben pedig van világítás és igy is úgy is fel van kapcsolva reggel. Remélem senki nem hiszi hogy reggel 7-kor a kinti szürkés ködös időben az épületben nem kapcsolják fel a világítást...

A mezőgazdaság, az építkezések, az útépítés pedig télen tipikusan stagnál szóval tényleg kiváncsi vagyok hogy mi az a kinti meló amit országszerte tömegek csinálnak télen...

Más: napi 2 perc vs 1 óra nagyon nem ugyanaz. De látszik hogy nem voltál még gyári munkás, azok hajnal 4kor kellnek. Tavaszi óraváltáskor 3-kor... nagyon nem mindegy, ráadásul ők azok akik 2 illetve 3 müszakban dolgoznak
  • Cat #11
    "aki távolabbra utazik, annak a szervezete is átáll 1, max 2 nap alatt az új időzónára (és akkor az nem 1 órás eltérés, hanem akár 6-8 vagy 10 is lehet)."

Átáll, persze hogy átáll. A kérdés nem ez, hanem hogy akkor milyen teljesítményt nyújtasz! Aki már repült hosszabb távon az tudja hogy másnap totál koki lesz - te beülnél egy ilyen ember mellé egy autóba?

Az összehasonlítás egyébként azért nem pontos, mert ilyenkor benne van a kialvatlanság miatti fáradtság is, amit nem lehet megkülönböztetni az időzóna miatti eltéréstől. Ezért jó az 1 órás eltoltás erre, mert akkor ugyanolyan körülmények között, a saját ágyadban vagy, és egyszerre milliókat érint, azaz le lehet vonni statisztikai következtetéseket.
  • Vanek úr
    Már elnézést, de a nyári óraállás a legnagyobb hülyeség lenne; pláne azzal az okkal, hogy a 3-ig dolgozó emberek (akik egyébként 7-re járnak, nem 6-ra; de ez majdnem lényegtelen) nem tudnak otthon semmit csinálni. Hogy miért? Mert nem a szabadidőt kellene 'világossá' tenni, hanem a munkaidőt. Főként az olyan munkáknál, ahol kívül dolgoznak (sötétben nem lehet biztonsággal és kellő sebességgel munkát végezni - ha pedig visszaesik az elvégzett munka, akkor az emberek egy jó részének nem az lesz a legnagyobb baja, hogy délután/este már a sötétben nem tud csinálni semmit; hanem az, hogy hogy talál magának munkahelyet) De az iskolásoknak sem mindegy, hogy sötétben tanulnak, vagy sem (énm speciel nem is szerettem se a nulladik órát, se a szakközepes koliban az 'esti' kötelező tanulásokat); hogy a szülők még világosban viszik-e őket iskolába, vagy sötétben; ...

Viszont a hírben felhozott tényekhez: ha tényleg ennyire gond lenne, akkor már eleve bajban lenne mindenki; hiszen napról napra változik a nappal és az éjszaka hossza. Főként ősszel és tavasszal érezhető ez, amikor egyik napról a másikra 3-4-5 perccel is nő/csökken az egyik. Ott is ugyanolyan megterhelés éri a szervezetet; mégsem halt bele ebbe senki (vagy legalábbis nem hoztak ki ebből amerikai tudósok még pro vagy kontra kísérleti eredményeket). De ahogy már említették előttem is: aki távolabbra utazik, annak a szervezete is átáll 1, max 2 nap alatt az új időzónára (és akkor az nem 1 órás eltérés, hanem akár 6-8 vagy 10 is lehet).
  • ostoros
    Manapság az nem csak a kislányok kezdenek picsák lenni hanem a felnőtt emberek is. Picsognak ma már mindenen. Az óraátállítástól a szomszéd kutyájának ugatásán át egészen a WC fedél le illetve felhajtásáig mindenen. Szánalmas.
  • SchumiBacsi
    300HUF megtakarítás/év ez már haladás, párnapja egy másik fórumon, 50-100HUF-t számoltam ki fejenként. Ebből a pénzből vehetsz kávét áprilisban a nyári időszámításra :Ð és lám ismét győzött az igazság, amit a kormány egy kézzel ad, két kézzel veszi vissza. Mert hogy ott rohadjon meg a földben jól aki ezt kitalálta, de az is mind dögöljön meg, akik eltörölhetnék egy tollvonással, de még se teszik. Szvsz k*rva nagy biznisz nekik ez a váltogatás.
  • Apollyon2
    "szervezetünk immunrendszere is megzavarodik, a napi rutinunk is teljesen átalakulhat. Ha az alvásgondok, a megborult napi ritmus és a legyengült immunrendszer mellé még szívpanaszok is járnak, az az első pár napban végzetes is lehet."

Telibevágott nagy baromság az egész. Ezek szerint, ha egyszer felkeltünk valakit egy órával korábban, mint ahogy fel szokott kelni, akkor tönkremegy az immunrendszere, felborul a biológiája, sőt, délután szívrohamot is kap? Mi van azokkal, akik egyik kontinensről a másikra utaznak? Az időzónák miatt tönkremegy az életük? Jah, hogyne.
  • wraithLord
    Szerintem egy óra +/- nem oszt, nem szoroz. Legalábbis én nem vagyok tőle semmivel se jobban vagy rosszabbul, mint egyébként.

Csak azért zavar, mert 1 órával korábban sötétedik, és már november közepén is tök sötét van, mire vége a munkának. Ergo gyakorlatilag csak addig van világos, amíg dolgozom (természetesen bent, nem kint...) Igaz, amikor meg előre kell állítani, az meg legalább annyira jó, mint amennyire a visszaállítás rossz... :D
  • caius marius
    Fix munkarendem van/volt. Az óraátállírás kiagyalóját szerintem heted íziglen kellene kiírtani...
  • torreadorz
    Ez f@szság már bocs. Először is aki reggel 6-ra jár dolgozni az az óraátállítás ellenére is kibaszottul sötétben fog felkelni ugyanis ő reggel 5 körül kel fel.

Tudod mikor kel ma a Nap? 6:33. És még csak november eleje van... Na bumm ennyit az óraállításról még fel sem jött a Nap mikor ő már dolgozik. De még az is sötétben kel fel aki reggel 7-re jár dolgozni...

Tehát az óraállítás pont hogy azoknak jó akik reggel 9-re járnak dolgozni mert ők fognak világosban kelni (már ha ez előny...). Tehát eddig nettó hülyeség amit irtál, a világosban kelést pont hogy azok élvezik akik későre járnak dolgozni.

Másfelől viszont, én még nem hallottam olyanról aki a világosban kelést pártolta volna. Annál több olyat aki szidta az óraátállítást merthogy amikor hazaér délután 4 körül akkor már öreg éjszaka van és nem lehet semmit sem csinálni odakinn. De még a gyári munkások is szidják, mert dolgoznak 6-tól délután kettőig, hazaérnek 3-ra és marad egy nyamvadt óra hogy bármit is világosban csináljanak odakinn... Mindenki más meg már sötétben ér haza köszönhető az óraállításnak...

Teljesen nonszensz, magyarországon az optimális időszámítás a nyári lenne, ebben kéne maradni ahogy az oroszok is csináltak.

Szóval az óraállítás nem más mint intézményesitett tömegirtás, mert a 2-3 müszakos gyári munkások szervezete ezt nem birja.

A spórolás meg egy bullshit, nyilatkozott valami okos hogy ezzel magyarország 40 ezer háztartás éves áramfogyasztását takaritjuk meg. Tudod mennyi ez leoszva fejenként? ~300 forint/kopf egyszeri éves megtakaritás. B@szki évi 300 forintért szopatják a népet...
  • halgatyó
    Azok az EMBEREK, akik reggel 6-ra vagy 7-re járnak dolgozni, a nyári időszámítás miatt szinte egész évben sötétben kell hogy felkeljenek. Ez szerintem nagyuon egészségtelen, legalábbi engem megviselt.
    Azok, akik délelőtt 9-re járnak dolgozni, persze hogy szeretik a nyári időszámítást. És persze hogy ők döntenek, hogy legyen.
    Könnyű a más rúdjával verni a csalánt
  • gforce9
    Én lehúztam 8 évet műszakolva, most meg szerencsére nem kell törődnöm azzal mikor kelek fel. A keresetem nem változott túl sokat, csak az idő, de a különbség a mindennapi közérzetemben ég és föld. Amikor műszakoltam, akkor nem sokat számított az óraátállítás, ígyisúgyis kimerült voltam. Szerencsére most sem számít. Viszont, ha valakinek beállt napi ritmusa van, akkor ez teljesen hihető kutatási eredmény szerintem.
  • Arthas
    A kutatás résztvevői se dolgoznak 3 műszakban.... 1 óra plusz mínusz, hol nem szarja le a szervezetem