193
  • shakwill
    #193
    Nézzék meg a tisztelt kollégák, és azután erre varrjanak gombot...
    http://www.youtube.com/watch?v=MtkfNWLbSnw
  • errorista
    #192
    görbítés != tépés
  • NEXUS6
    #191
    A Michelson-Morley kísérlet során egy Michelson-Morley interferométerrel megmérték, hogy a Föld keringési sebessége hozzáadódik-e a fénysebességhez. Azt tapasztalták, hogy nem. Illetve akkor még nem tudták, hogy mit tapasztaltak pontosan, mert ezt csak Einstein magyarázta el, aki a kísérlet eredményeit is felhasználva alkotta meg az elméletét, aminek egyik alapját jelentette, hogy a fénysebességet adott közegben, függetlenül a közeget tartalmazó tárgy sebességétől állandónak vette.

    Az interferométer pontosan az előbbi elvek miatt a téridő deformációját, pl gravitációs hullámok mérését, vagy a warp-hajtómű működését képes detektálni.

    Mit írok rosszul?
  • Irasidus
    #190
    A cikkben szereplő elképzelés egy warp-buborékról szól. Az téren "belül" van, és jó esetben van egy (vagy több?) "bejárata"...
  • esemve
    #189
    Értem én, hogy energia kell hozzá, de elméletileg létrehozható lenne olyan mellény is amit viselve a téren kívül beugordhatok egy bank széfjébe, majd onnan ki a lóvéval?:)
  • esemve
    #188
    Néhány laikus kérdés:

    A tér görbítés azt is jelenti, hogy ha lenne egy ilyen vadászrepülőgép akkor gyakorlatilag lelőhetetlen, hiszen valójában "a téren kívül" létezik? Ha így van akkor a hadsereg hogyhogy nem kutatja még?:D Sőt, ha már itt járunk, akkor lehetne mondjuk a föld középpontját átugrani? Haladnia kell-e egy ilyen eszköznek valamerre, vagy lehetne-e egyszerű "antigravitációs" járművet készíteni? (Avagy mondjuk repülő autó lehet-e belőle ami egyhelyben is tud állni?)
  • ProgServ
    #187
    :DDD "egelyzmus " találó kifelyezés. :D
    Az "öreg" szerintem még mindíg hisz az 500%-os trafóban...ami mellesleg matematikailag szépen le van vezetve a könyveiben. :D
  • ProgServ
    #186
    De azért jól hangzott, nem? :D
    Oké, csak egy elmélet...de ha az ember veszi a fáradtságot, szerintem ezek a problémák jobban lekűzdhetőek, mint a 2 Napnyi energia szükséglet, és tér görbítgetés.
  • Irasidus
    #185
    Ja, folyékony (rakéta)üzemanyag meg nincs?! Persze a szilárdnál tartanak... A cikk ráadásul nem is az űrutazásról szól, hanem egy elmélet teszteléséről. A rakétahajtás és térugrás meg nem egymásból következik, így lépéseket lépcsőfokokat említeni marhaság. Ez teljesen más.
  • Irasidus
    #184
    2011-ben írták, azóta semmi kézzelfogható - és nem én is várom. Sajnos ez tudományos szemét kategória. Van ilyen (sajnos) :(
  • asgh
    #183
    Ennyi erővel a Bell laboratóriumban is leállíthatták volna a tranzisztor fejlesztést mondván, hogy jelenleg az elektroncsőnél tartanak.
  • MasterMason
    #182
    Annyira gyerekcipőben járunk az űrutazás tekintetében, annyira az elején. Nevetségessé kezd válni a nasa, ha nem a nagy elődök által megkezdett úton fog tovább haladni. Nevezetesen, ha nem gyakorlatban is megvalósítható expedíciók tervezésére fogja fordítani az energiát. Jelenleg a szilárd halmazállapotú üzemagyagoknál tartunk, senki nem gondolhatja azt komolyan, hogy innen egy ugrással sikerülhet gyakorlati módon elérni bármiféle warp ugrásokat meg tér idő hajlításokat hasonlókat? :D

    Oké oké kell az önbizalom, de ez már egy kicsit sok. Tehát a nasatól nem ezt várná az ember.
  • fszrtkvltzttni
    #181
    Először legyen kimutatható hatás, aztán majd az okosok eldönti, hogy az-e amit vártak.
  • Communist
    #180
    na basszus, a #163-asra akart menni az előző
  • Communist
    #179
    Fiam, oké, hogy igazad van, de szerinted nem fogják megtorolni, hogy az igazságot felfeded róluk?
  • Irasidus
    #178
    A kérdés az, hogy hatást mennyire egy warp-buborék okozza... (Tényleg kondenzátor, sorry! fél élve olvastam. :) )
  • Irasidus
    #177
    Michelson-Morley interferométer egy mérőeszköz - ami nagyon pontos távolságmérést tesz lehetővé, és ugye egy ma is használatos mérőeszköz nem egyenlő a Michelson-Morley-Kísérlettel. A többi értelmetlen süketelés, főleg az elektrogravitáció...
  • NEXUS6
    #176
    Hát ja, anno Münchausen is próbálkozott ilyen módszerrel, hogy kiszabaduljon a mocsárból!;D
  • WhiteStar
    #175
    nem lenne fizikai kontaktus mivel egy buborékban lenne, ami úgy mozogna a tér két pontja között hogy a buborékban lévő hajó nem kerülne kapcsolatba az azt körülvevő térrel. legalábbis a warp közben. legalábbis nekem így jött le...
  • fszrtkvltzttni
    #174
    "something as simple as a very highvoltage capacitor ring" Kondenzátor, de a lényeg a nagy feszültség. Az a mese, hogy bár minden okoz térgörbületet, gravitációtól eltérő effektusokat csak nagy objektumok tudnak létrehozni, ezért nem lehet laborban vizsgálni. Pedig lézereknél már megmutatták, hogy kellően nagy teljesítmény esetén vannak áltrel effektusok.
    http://link.springer.com/content/pdf/10.1140%2Fepjc%2Fs2006-02531-9.pdf
    http://www.nature.com/srep/2012/120704/srep00491/full/srep00491.html
    Ebből kiindulva kellően nagy feszültséggel feltöltött kondenzátor is okozhat mérhető hatást.
  • NEXUS6
    #173
    Itt is egy lézeres interferométerrel, a Michelson-Morley kísérlethez hasonló elvek alapján akarják a tekercs hatását detektálni.

    Namost, ha ez sikerül, akkor arra lehet számítani, hogy nem csak fénysebesség fölött lehet alkalmazni valamilyen formában, hanem kis sebességnél, mintegy antigravitációs hajtóművet.

    Namost az elektro-gravitáció a modern technika egyik szent grálja, amit már több mint 100 éve kutatnak, szal ez enyhénszolva a fizikai-alkímia, gyak egelyzmus irányába viszi a dolgokat. Amit az is erősít, hogy ha ilyen hatás létezne, akkor ezzel a viszonylag egyszerű kísérleti elrendezéssel már rég megtalálták volna, vagy a hivatalos tudomány/aktuális standard model hívei, vagy az eretnekek.
    ;)))

    Valamilyen szinten azért drukkolok nekik, bár nem hiszem, hogy sikerrel járnak.
  • tcpip2
    #172
    Semmi baj nincs a tekerccsel, de az utolsó pillanatban majd meg kell fordítani a polaritást.
  • Irasidus
    #171
    Warp Field Mechanics
  • fszrtkvltzttni
    #170
    Minden scifiben tekercseket használnak... Egyébként hol olvastad ezt?
  • fszrtkvltzttni
    #169
    Mivel az űrhajó állítólag nem mozog, csak összenyomódik előtte a tér. A kérdés inkább az, hogy mi lesz akkor, ha az anyagot tartalmazó teret összenyomjuk nagyon picire.
  • Irasidus
    #168
    Ez akkora blődség, hogy szavak nincsenek rá. Ez a mondat a legszebb: "A laboratóriumi kísérlet óriási lépést jelentene..." vagy egyáltalán az, hogy tudna bármiféle konkrét elképzelést mondani.

    Az 1994 számítás (ami egy - akkor még - egyetemistától származik) nagyon szép matematikai számítás, csak nem biztos, hogy ami matematikailag levezethető, fizikailag is igaz, és persze az a számítás csak akkor igaz, ha még vagy egy tucat dologról kiderül, hogy úgy igaz. Szóval nagyon szép elméleti játék volt, de a NASA szokás szerint blöfföl... Nem tudom olvasta-e valaki, hogyan tervezik létrehozni a warp-buborékot? Egy egyszerű tekercsel. És ennyi! De tényleg. WTF? De most komolyan...
  • NEXUS6
    #167
    Nem vagyok fizikus, de az elképzelés lényege nagyjából a standard-ősrobbanás elméletből jön.

    Az ősrobbanás elmélet kezdetekben jobbára a klasszikus fizika, max a relativitás elmélet talaján állt. A múlt szd. 60-as éveiben aztán elkezdték egyre jobban belevinni a kvantummechanikát. Ennek egyik következménye volt, hogy az elméletek szerint az Univerzum valójában soha a büdös életben nem tudna kiszabadulni a kezdeti sűrű, gyak totálisan szimmetrikus erőket/részecskéket tartalmazó állapotból. Hát ez xopás merthogy a tapasztalat szerint viszont egy meglehetősen tágas és a mérések szerint táguló univerzumban élünk.
    Többek között, ezért kellett aztán bevezetni 1980 körül az úgynevezett inflációs folyamatot, ami nem a részecskéket távolítja el egymástól, hanem magát az űrt növeli a részecskék között marha gyorsan, gyak olyan teret hozva létre, ahol már megbomlik a kezdeti szimmetria és elkülönülnek a részecskék és az erők. Az elmélet visszafelé következtetve hozta ki, hogy a tágulásnak egy ideig gyorsabban kellett lezajlania, mint a fénysebesség, ergo, mivel az univerzum létezik ezért pont ez történt.
    Hát őööööö, na ezt kártyában, vagy könyvelésnél nem érdemes megcsinálni mert börtön, de legalább is kiadós verés lesz a vége. A fizika, mint tudomány viszont a XX. szd alatt nem először élt ezzel az eszközzel. Néha be is jött!

    A dolog szépséghibája, hogy ilyen jelenséget azóta se nagyon láttunk, de hát ősrobbanást sem, így aztán ez már egy jó elméletnek tűnik.

    A fénysebesség átlépésének tapasztalatainkkal és elméleteinkkel ütköző volta mellett megjelenik egy másik aprócska és érdekes kérdésecske, mégpedig, hogy honnan a faxból lehet annyi energiát összeszedni, ami a teljes univerzumot annak minden anyagi és nem anyagi elemével/tömegével egyetemben a fénysebességet meghaladó módon gyorsít, ami ugye nem kevésnek tűnik.

    A válasz az, hogy a tér, a vákuum maga (amiről persze a Michelson-Morley kísérlet kimutatta, hogy nem tőlti ki az éter/anyag/energia, hanem gyak üres) valójában nem alapállapotban, hanem egy metastabil állapotban, az energiaszinteket összekötő platón volt, majd onnan került csak a ma ismert formájába hatalmas energia leadása árán, ami táplálta a felfúvódás folyamatát. Szal csak fel kellett tételezni még egy olyan dolgot, amit senki nem tapasztalt.

    Illetve van egy olyan jelenség, hogy kvantum-fluktuáció, ami a kvantummechanika matematikai és tapasztalati jelenségeiből is, gyak a határozatlansági elvből következő, vagy az un. alagút hatás során tapasztalható módon jelentkező valami. Namost ez azt mutatja, hogy a világegyetemben található kvantumok és kvantum állapotok, nem egy adott legalacsonyabb szinten vannak, hanem attól x valószínűséggel, y ideig eltérhetnek. Gyak valahonnan energiát kapnak. A dolog gyakorlatilag nem egy matematikai segédfogalom, hanem az un. Casimir effektus során mérhető valami. Ez tehát azt mutatja, hogy a vákuum a Mechelson-Morley kísérlettel ellentétben mégiscsak tele van energiával.

    Persze senki sem mondja, hogy érti a kvantummechanikát, mert aki igen az hazudik, de elvileg a jelenlegi elméleteink és néhány kísérlet szerint, egyrészt az anyag ugyan nem, de a tér változása az a fénysebességet meghaladóan is bekövetkezhet, amit a vákuum más energia szintű állapota táplálhat.
    Kvantum állapotok fénysebességnél gyorsabb változását már tapasztaltuk, a vákuum energiáját is korlátozottan mérni, használni lehet, szal elméletileg lehetséges ilyen űrhajó készítése.

    Pongyolán megfogalmazva.
  • Pares
    #166
    Igen? Szóval akkor az űrhajó egy magányos hidrogén atommal való találkozáskor ugyan úgy reagálna, mintha egy bolygó állná el az útját?
  • tcpip2
    #165
    A térhajlítás mint közlekedési eszköz még jó ideig nem lesz megvalósítva. Teljesen át kéne írni hozzá a KRESZ-t. Pl. alkalmasnak kéne legyen annak a jelölésére, hogy az adott sebességkorlátozó tábla jelölhesse a térhajlítás engedélyezett maximális fokát is.

    Amúgy meg már működik a gyakorlatban... gondoljunk azokra, akik a telekhatárt nem betartva a kerítésüket a szomszédjuk telkére építik. A szomszédjuk terének kárára kinyújtják a sajátjukat.
  • MasterMason
    #164
    Tessenek már visszatérni a valóságba. Azért még a marsra se jutottunk el, de máris a tér időt akarják csűrni és csavarni, meg gyorsabban menni a fénynél miközben a fénysebesség negyedét sem értük el. Gáz, hogy idáig jutott a Nasa.

    Először jussunk el a marsra, szépen sorban mert aztán a nagy tér ugrálásnak baleset lesz a vége, és felébredve a gyermeki álmokból még megsérül valaki. :D
  • retardtomsolooo
    #163
    Tudtátok hogy tomsolo egy fasszopó, és a cifu egy sötét gecinyelő fórumképtelen nyomorék? Aki meg besúg nekik, az egy büdös kommunista faszkalap!
  • SovereignXY
    #162
    DE ott egy állapotot továbbításaz két összefonódott résezcske között. Nem magát az anyagot. Csak információt. Azzal meg nem tudzs kezdenisemmit amíg nem tudod az eredeti rendszer állapotát. Amit hagyományos csatornán továbbítasz ami max C így még mindig nem léptük át a C-t.
  • SovereignXY
    #161
    Ha elég erős elviekben igen. Volt vmi kísérlet, hogy NAGYON erős mégneses mezőbe helyeztek egy epret és lebegett. Pedig abban azért nem oylan sok a fém :)
  • SovereignXY
    #160
    ProgServ!

    Az atomsoros scennes dologhoz.
    Nem vagyok fizikus csak egy laikus aki felszedett dolgokat innen onnan. Ettől még elmondom a véleményem majd vki kijavít :)
    A probléme szerintem ezzel az ötlettel, hogy

    1: Van egy iylen Heisenberg féle határozatlansági elv. Hogy telepordált az atomot tudnom kéne pontosan hol van meg mit csinál. Na mostegyszerre a 2 nem megy. Star Trek transzporterek. Ezért nem működne a valóságban igaz ott kiküszöbölték a Heisenberg modulátor vagy miféle 23. századi cuccal :)

    2: Maga a továbbítás. Atomot továbbbítod magát? Az nem megy mert nyugalmi tömeggel rendelkező "valami" és a nyugalmi tömeggel rendelkező "valamik" nem mehetnek C-vel. A fény igen mert a photon nyugalmi tömeggel nem rendelkező részcske. Álló fény nincs.
    Vagy pedig az információt továbbítod a szomszédos térrészbe? Ez max fénysebességel megy mert ha ennél gyorsabban továbbítanánk információt akkor az ok-okozati paradoxont okozna.

    3: Mivel továbbítod? Mivel scanneled? Viszed magaddal? Vagy mint a transzporter? Akkor megint ott vagyunk, hogy max C-vel mehet.
  • ostoros
    #159
    Hmm. Ha ilyen technológia valóban megépíthető, akkor elképzelhető, hogy emiatt tágul gyorsulva az univerzum. Az UFÓ-k miatt.
  • WhiteStar
    #158
    ugyanaz mint a térben lévő többi részecskével...

    sötét vagyok az elméleti fizikához de azért ezt még én is ki tudom következtetni
  • Pares
    #157
    Tegyük fel, hogy megépítik ezt a térhajtóművet. Na de ha elkezdünk utazni ilyen brutális sebességgel, mi történik az akadályokkal, amik az útjába kerülnek? Az űr teli van kövekkel, bolygókkal, csillagokkal, amik egy fénysebességnél magasabb sebességű ütközésnél mondanom se kell, mivel járna. És több fényévnyi távolságra való utazás során biztos útjába kerülne valami.
  • osztmivan
    #156
    Hátezek a zameriakijak megin hozták a formájukat.
    Csak feldobjuk a 12 PWattos fúziós erőművet azűrhajóra oszt már hajlítsuk is a teret.
    És elmegyünk vele 10Mk fényévre.
    És ott mi van?
    Hát anagysemmifrász.
    Rakjuk fel a zösszes amerikait a zűrhajóra hagy mannyenek.
  • errorista
    #155
    ,,El se tudom képzelni, hogy az eredeti "megfogalmazható olyan állítás ami se nem bizonyítható és se nem cáfolható" kifejezésből hogyan lett "bármi bizonyítható és cáfolható"..."

    http://hu.wikipedia.org/wiki/Curry_paradoxonja#A_logika_nyelv.C3.A9n
  • Kryon
    #154
    Így elsőre nekem az jutott eszembe erről, hogy mivel az űrhajót egy negatív vákuumenergiából álló gyűrűnek kell körbevennie, az a gyűrű nem semmisítené-e meg azt a berendezést amivel létrehozták, ha máskor nem, működés, utazás közben?
    Ha igen, akkor utána nyilván kontrollálatlanul szétesne a negatív energiás gyűrű, felszabadítva a létrehozására felhasznált energiát. Ekkor az utazás egy drága, ám igen látványos robbanással érne véget, amint elkezdődött.