Elkerülhetetlennek tűnik a nagy metán kiáramlás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A fogyasztói társadalom három alappillére: a reklám, a tervezett elavulás és a hitel
Úgy gondolom h nem kéne a felmelegedés ellen 'globálisan' harcolni, hanem csak szelektíven egyes hatásai ellen. Én is a betegségek elleni védekezést tartom a legfontosabbnak, aztán meg pl. árvizek elleni védekezés. Ebbõl ráadásul a trópusi betegségek eredeti elterjedési területein élõk is profitálhatnak elvileg. Ha azt nézzük, mikor ment jobban az emberiségnek az elmúlt 2ooo évben, "furcsa" módon a kevés jó idõszak egybeesik az enyhe éghajlattal. Rengeteg állat és növényfaj élettere kiterjedne, sokkal többé, mint amennyi kihalna a felmelegedés miatt. A jégkorszak-sorozat elõtt a mi vidékünkön szubtrópusi éghajlat volt, a mai itteni élõvilág gazdagsága attól fényévekre van. (Mondjuk ebben az ember keze is benne van). Sok eszköz/lehetõség van a kezünkben, ha ki fogunk halni, ahogy mindero írta, az akkor a hülyeségünk miatt lesz szerintem, s valószínûleg meg is fogjuk érdemelni 😊 Bocs a sok dumáért, elkezdtem írni s belefeledkeztem.
A fogyasztói társadalom három alappillére: a reklám, a tervezett elavulás és a hitel
Sok tudatlan meg örüljön magának.
Nem lesz szép csendes az elmúlása az emberiségnek...
Az élet egy sz@r játék, de a grafikája nagyon ott van. ;)
A mezogazdasagrol szolo resz sajnos igaz, ezert vagyok en hive a protekcionista nemzetgazdasagnak. Vedovamok igenis kellenenek. Csak a hulye gondolja azt, hogy a vamok karosak, mert dragabb lesz tole az aru. Persze, dragabb, de legalabb lesz hazai termeles es munkahely, ennelfogva penz is. Hiaba olcsobb az aru, ha nincs munkahely es penz sem.
Mint mondtam, az utóbbi negyed évszázadban akkora kárt okoztak a politikusaink az iparban és a mezõgazdaságban, amit sohasem fog kiheverni.
Amennyit most exportálunk a mezõgazdasági termékeinkbõl, az semmi. Tíz év alatt sem megy ki annyi, mint a hetvenes-nyolcvanas években egy év alatt. Azt meg nem is kell említenem, hogy milyen cirkusz produkált, és produkál mind a mai napig például a 4mancs, meg néhány másik szervezet. Az egyik német ismerõsöm meg volt gyõzõdve arról, hogy a magyar élelmiszerek sokkal pocsékabb minõségûek, mint az övék.
Amikor elmeséltem neki, hogy például az EU-ban eladható méznek a fele méz, fele cukorszirup, de nálunk csak az adható el méznek, ami a kaptárból jön ki, egészen elképedt.
Ne legyel mar olyan pesszimista. Erdelyben elek es tele vannak a boltok magyar elelmiszerekkel, nem lehet olyan szar a termeles, ha exportra is megy.
Egyebkent nem csak a Karpat-medencere gondoltam, hanem ugy az egesz Europara, a mi kontinensunket nem erintene a sivatagosodas. Sot szerintem meg jobb is lehetne az EU-nak. Kepzelj el 1,3 milliard ehes kinait, akik egy kis kenyerert cserebe barmit legyartanak nekunk. 😊
Az elmúlt közel negyed évszázad alatt gyakorlatilag eltûnt az a tudásörökség, ami az ipari mezõgazdaság újraindításához kéne, de azt az EU amúgy sem hagyná. A régi tagok sem tudnak mit kezdeni a saját túltermelésükkel, nincs szükségük egy újabb konkurensre.
A falvak max. a középkorban voltak önellátóak, úgy-ahogy. Akkor is szükségük volt a városi piacokra, egyrészt eladni a fölöslegüket, másrészt megvásárolni a helyben nem gyártott, nem gyártható, és az élethez szükséges dolgokat.
Mit csinálsz, ha nincs áram? Ha áramhiány miatt nincs víz, nem mennek a gépek, nincs hûtõ, nem tudsz kukoricát darálni az állatoknak?
Ha nincs szerszám, nincs permetezõszer, nincs vetõmag? Ha beszarik a traktor, az autód, és nincs alkatrész a javításhoz?
Ha nincs ruhád, mert se ruhát nem árulnak a boltban, de még szövetet sem, amibõl talán tudnál( valaki a faluban legalábbis tudna) ruhát varrni?
Hol õrölnéd meg a gabonádat, amit ugyan talán meg tudsz termelni a földeden?
Mit fogsz viselni a lábadon, ha nem kapsz cipõt, gumicsizmát?
A mai viszonyok között nincs olyan, hogy önellátás. A falu és a város(azaz az ipar) szimbiózisban él egymással. Ha az egyik leáll, a másik is nagyon megérzi.
Nem kell az erdõket kiirtani, de nem azért, mert az oxigén kevesebb lesz, hanem azért, mert az állatok elveszítik az élõhelyüket, a lokálos klíma szárazabb lesz és az erózió lemossa a vékony talajréteget a sziklákról. Az oxigén mennyiségét számottevõen nem befolyásolja.
De mindenki abban hisz, amiben akar.
Futeni meg faval szoktunk, erdo meg iszonyat sok van korulottunk, ha az el is fogyna valaha, addigra ugyis beut a felmelegedes es nem kell futeni. 😊
.Vajon mi volt előbb? Az ember vagy a hülyeség?
Azután ott van az élelmiszerek forgalmazása, tárolása, kereskedelme. Ezeket mindig a szolgáltatások körébe számolják, holott mezõgazdaság nélkül ezek sem lennének. Azután nézzük a mezõgazdaság hatását az iparra, mint megrendelõt!
Nem kellenek traktorok? Jármûgyártás, acélipar csökken. Nem kell mûtrágya, fólia,hûtõház, szárító , szecskázó, csávázó gépek? Vegyipar csökken.
Nem véletlenül adnak olyan óriási mezõgazdasági támogatásokat az egész világon. Mert jól tudják, hogy nem csak a GDP menne össze vagy tíz-húsz százalékkal, hanem a munkanélküliség is megnõne ugyanannyival. De nem is ez az igazi ok. Hanem az, hogy mezõgazdaság nélkül a külkereskedelem masszívan deficites lenne, mert a vetélytársak persze boldogan árasztanák el a piacukat a saját termékeikkel, ahogy az részben Magyarország esetében is történt.
A felforgatásról, egy volt KGB-st?l. http://www.youtube.com/watch?v=HyFhnnOSAqk
Elõször is, az hogy nagyipari mûveléssel, vagy kézimunkával mûvelnek meg egy földterületet, az kb. csak annyit jelent, hogy adott terület többet, vagy kevesebbet terem. Meg azt, hogy az utóbbihoz sokkal több ember kell területegységenként.
Mo.-n a szocializmus elõtt 6 millió embernek kellett a földeken dolgoznia, 1.7 millió lóval. Most mindössze az ország lakosságának 6-10%-a dolgozik a mezõgazdaságban, és kb a másfélszeresét termelik(3,5-5 millió tonna búzát). A szocializmus alatt meg még ennek is a kétszeresét termelték meg(8-10 millió tonna búza).
Ami pedig a biokertészkedést illeti, abban a formában, ahogy szokták csinálni (no vegyszer, no trágyázás) az bizony egy tudatlan panelparaszti marhaság. Félelmetesen kis terméshozammal, mert kizsarolják a földet. Nem tudom, hogy ezeknek a hülyéknek mi bajuk az istállótrágyával? Az nem bioeredetû?
Viszont, ha a földbe nem pótoljuk a kivett anyagokat, akkor az nem fog teremni.
Ez mondjuk az elmúlt pár száz évben sem volt igy, pedig a városokban akkor sem termeltek sok élelmiszert.
"Láttam már kezdeményezéseket, ahol a lakóközösség összefogott, és a tetõn kertészkedésbe fogtak. Ezeket a folyamatokat most kell elindítani, mert nem úgy megy, hogy ma még fogalmam sincs róla, hogyan kell a növényeket gondozni, holnap meg már menni fog! "
És ezzel mire mész? Mármint hobbynak nem rossz de bármiféle megélhetéshez édeskevés. Az ilyen önellátó családi gazdálkodáshoz nagyjából 10 hektár/családtól indulnak az alapok nem 100 négyzetméter/30 család.
Tudomásul kell venni hogy a mai lélekszámot csak nagyipari mezõgazdaság tudja eltartani ha ez valamiért összeomlik akkor pl. magyarország eltartóképessége visszaesik a mult századira ami mondjuk egy-másfél millió ember a mai magyarország területén. Ez esetben viszont ha ez egyik napról a másikra történik, akkor szomorúan szólok hogy a te általad megtermelt élelmiszerre még másik 9 millió is pályázni fogsz, ugyhogy nem azzal leszel elfoglalva hogy méregdrágán eladd, hanem hogy hogy titkold el nehogy kinyirjanak érte...
Láttam már kezdeményezéseket, ahol a lakóközösség összefogott, és a tetõn kertészkedésbe fogtak. Ezeket a folyamatokat most kell elindítani, mert nem úgy megy, hogy ma még fogalmam sincs róla, hogyan kell a növényeket gondozni, holnap meg már menni fog!
Na mind1. Nem akarok senkit meggyõzni, mert amikor nem lesz mit ennetek a városban, én leszek, aki méregdrágán fogja nektek eladni, amit itt vidéken megtermelt. Ti meg majd fizettek, mint a kisangyal.
1 ilyet találtak, ami nem hibahatáron belüli volt, mégpedig egy 0,1 v 0,01°C (már nem emlékszem pontosan) lehûlés.
Ez akkor volt, amikor a mongolok végigirtották fél eurázsiát. Akkor mennyiségû mezõgazdasági területet pusztítottak el,hogy az éppen mérhetõ szintû lehûlést produkált.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Az okorban is joval melegebb volt a homerseklet, olvastam egyszer, hogy Pannoniaban mediteran novenyeket is termesztettek a romaiak. Szoval nem lehetett gaz akkor sem. Ugyis mindig panaszkodunk a futesszamlara, meg par ev es megszunik. 😊
Nem nagy dolog, de én 10 évvel ezelõtt eladtam az autómat, és azóta bicajjal járok...
Globálisan nézve ez igazán semmiség...
Ezzel nem magamat vigasztalom..., de tettem valamit.
Te csak ücsörögj tovább a karosszékedben, és várd, hogy a "többiek" majd elkezdik...
Lehet, hogy hiába vársz, de legalább ebben a kényelemben harapja át a változás a torkodat!
Peace! 😊
D9
Teljesen mindegy, hogy régen természetes folyamatok útján változott az átlaghõmérséklet, a baj ott van, hogy totálisan szétk...rjuk az ökológiai rendszerek ellenálló képességét, és a folyamat, ami akkor természetes úton a visszájára fordult, az most nem fog!
Én elhiszem, neked, hogy sokan azért érvelnek a globális felmelegedés ellen, mert üzleti érdekük fûzi õket a témához, de kérlek lásd be, hogy a többség nem azért ugat ennyit, hogy kihûtse a gyomrát.
Ha melegebb lesz a klíma (olyan meleg, mint ahogy te mondod, régen volt) a mai viszonyokhoz berendezkedett (ipari) mezõgazdaság nem fogja tudni a mai termelékenységét hozni. Nem tudom mennyi idõs vagy, de biztos tudod, hogy voltak idõk, amikor nem volt elég élelem mindenkinek, és csak jegyre járt egy bizonyos mennyiség, hát ezek az idõk jöhetnek el újra, csak akkor azért nem volt mit enni, mert nem volt kinek meg mivel megtermelni, most meg majd kiviszi az aszáj, és-vagy a belvíz, lerágják a sáskák (vagy a gyapottok bagolylepke) a termést, az öntözéstõl elszikesednek a termõterületek, a belvízszivattyúzás során a kijuttatott mûtrágyák az ivóvízbázisainkba kerülnek, a rovarirtószerek szermaradványai megmérgeznek bennünket is. hiába van minden felmerülõ problémára ésszerûnek tûnõ megoldásunk, azok csak újabb problémákat szülnek, amiket csak sok pénzért lehet majd megoldani, és honnan lesz rá pénzünk, ha a gdp felét lenullázza a visszaesõ mezõgazdasági termelés?
Amúgy majd ha Velencébe szeretnél menni, ne lepõdj meg, ha egyszer csak majd nincs.
Im beginning to have less and less interest in what you think is possible or impossible. (Dr. Strangelove)
És kialakult ott egy viszonylag stabil ökoszisztáma, ami a maradványvízen eléldegélt. Viszont a legeltetõ állattartás a regenerálódási szinten túl pusztítottam a növénytakarót, ami csökkentette az esõk mennyiségét. A száhel övezetben ugyanez a jelenség megy. Minél kevesebb az esõ, annál sérülékenyebb az élõvilág, annál könnyebb kiirtani és telepíteni egy sivatagot helyette. A kiirtott esõerdõ, ha nagyobb területen irtják ki, mint egy tisztás, akkor baromi lassan nõ vissza. Erre már jönnek rá amazóniában is.
természetesen a sötét zöld egy veszélyes lény és sokszor túloz, de szerintem azok is akik azt valják, hogy nem lesz semmi baj, ha megugrik pár fokot a hõmérséklet.
Ha más nem azért mert a mostanira rendelkeztünk be (tengerparti városok), illetve szerintem (persze ez csak egy feltevés) régen sokkal több növény lehetet teszem azt Afrikában ezért sem lehetett annyira sivatagos, viszont most már gond lenne.
Talán erre jó példa, Görögország, biztos teljesen más volt ott az élet amíg ki nem vágták a fáikat hajóknak.
Szóval kellenek a zöld intelmek szerintem (mûanyag kezelés, ilyesmi), mert már annyira megváltoztattuk néhány kritikus terület (esõerdõk, sivatagok) méretét, hogy nem tudna beállni egy élhetõ álapot.
Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,
Itt van a lenyeg.
ja nem mert ott a franya karpatok....
Csak a "megélhetési zöldek" ezt hajlamosak elhallgatni, amikor "érvelnek". Tessék végre megérteni: a globális felmelegedés valós, és meglehetõsen természetes folyamat, csak pár "okos" ember rájött, hogy a körülötte kialakított pánik, az "ellene folyatott harc" sok pénzt hoz nekik.