141
-
YaniMan #21 Akkor én is ellövöm a hülyeségemet:
Párszor (itt is?) olvastam olyat, hogy a higgs-től olyan alapvető dolgokat remélnek sokkal mélyebben megérteni, mint pl. a gravitáció. Lehet, hogy már öreg leszek az új jogsihoz, de egy hovercar-t kipróbálnék :) -
Tau Tang Wou #20 "Először is, nem 5, hanem 4.9 (hatalmas különbség!)"
Mondhatnám, egetverő...
Tisztában vagy vele, mi a szigma? (jelen esetben)
-
#19 Gyakorlatilag mondhatni, megerősítették egy független méréssel, szal megköszönik nekik a CERN-ben. Persze kérdés, hogy több évtiized adataiból még hány 3 szigmás csúcsot lehetne kikukázni, ha esetleg a Higgs-et máshol kellett volna az LHC adatai alapján keresni. -
trymeee #18 ez kedves. nem neked szolt a figyelmeztetés, hanem annak, aki megérti. -
Bannedusermail #17 Ők bejelentették, hogy háromszigmásan egy ennél kevésbé szűkebb energiaspektrumban részecskéket találtak több évtized adataiban. Már akkor lehetett tudni, hogy a CERN-t akarják beelőzni, hiszen az már korábban bejelentette, hogy ma bejelent valamit. A CERN adatai kevésbé bizonytalanok, a felfedezést nekik fogja mindenki tulajdonítani. -
Bannedusermail #16 Ha legközelebb nem üzbég vagy kazah nyelven írsz ide, a segglyukadon keresztül lesz kinyomva a szemed. -
Bannedusermail #15 "Biztos buta vagyok"
Igen. -
nlght #14 Az senkit sem zavar, hogy az amcsik a Ferminél 2 nappal hamarabb jelentették be, hogy ők találták meg? (valamelyik híroldalon írták) Nem mintha támogatni akarnám az amcsikat, pont ellenkezőleg, sztem ez ilyen durcás viselkedés, hogy a ő kisebb teljesítményű ütköztetőjük igenis hamarabb találta meg, mint az európai, nem tudnak beletörődni, hogy most az eu nyerte a kört -
trymeee #13 "How should we make it attractive for them [young people] to spend 5,6,7 years in our field, be satisfied, learn about excitement, but finally be qualified to find other possibilities?" -- H. Schopper
http://cdsweb.cern.ch/record/1127343?ln=en
https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Spin_(public_relations)#Techniques
"The cost [...] has been evaluated, taking into account realistic labor prices in different countries. The total cost is X (with a western equivalent value of Y) [ahol Y>X]
forrás: LHCb calorimeters : Technical Design Report
ISBN: 9290831693 http://cdsweb.cern.ch/record/494264
Naptárelmélettel teli, olcsó keleti munkaerő. Uniós (strukturális) deficit. -
Zoliz #12 Ebbol valami nagy fegyver keszul ha Amerika is beszállt. Biztos buta vagyok... gondolom űrhajtóművet akar minden kontinens végre. Ki a francot érdekel a világegyetem keletkezése.. elég ha 1 valaki kimondja, nem kell több cern -
Bannedusermail #11 Két független és 5-ös szigmával, csak nincs egy másik ekkora részecskegyorsító.
Vagy, ha esetleg tudsz egy másik ekkora energián üzemelő részecskegyorsítót, akkor azt oszd már meg velünk. Erről ennyit. -
mr9 #10 egyebkent mi van a nagyobb energiaszintekkel szaz,ezer,millio TeV?
mi kell hozza hogy elerjuk ezeket?
azon tartomanyokban is lehetnek meg eddig el sem kepzelt reszecskek?
-
#9 Igen, de azt majd Magyarországra tegyék... :D -
Caro #8 Én megnéztem az adatokat, olyan egyértelműen kiemelkedik a statisztikából, hogy valóban nem lehet kétség affelől, hogy tényleg van ott valami.
A másik dolog, hogy valóban, az hogy a CMS és az ATLAS is ugyanott látja eléggé valószínűtlenné teszi, hogy statisztikus hiba lenne.
De ha feljebb mennek az ütközési energiával, az majd egyértelműen eldönti a kérdést. -
Annorax #7 Valahol olvastam, hogy megvolt kereken az 5 sigma is!
5 sigma ahhoz kell, hogy elkezdjenek vele komolyan foglalkozni. Nem jelentette ki senki, hogy megvan a Higs! Független két labort hogy érted? Az Atlas meg a CMS is függettlen. Vagy még függetlenebb kell legyen? Építsenek mégegy LHC-t? -
#6 Az elektromosság felfedezésekor se értették, hogy az áramnak milyen gyakorlati haszna lesz. Amikor ezt egy akkori politikus szóvá is tette, ezt a választ kapta: Uram, ezt ön egyszer meg fogja adóztatni.... -
#5 A kérdésedet szinte meg is válaszoltad. :) Amúgy meg itt egy hasonló, a laikusnak értelmetlen kísérlet. Vagy mégsem.
Lefényképezték egy atom árnyékát
Erik Streed, a kutatócsoport tagja szerint eredményeiknek számos alkalmazása lehet, így forradalmasíthatják a kvantuminformatikát és a biomikroszkópiát.
Amúgy meg #3 -
Turdus #4 "Az eredmények előzetesek, azonban az 5 szigmás jel, amit 125 GeV környékén látunk drasztikus. Ez valóban egy új részecske."
Francokat. Először is, nem 5, hanem 4.9 (hatalmas különbség!), másrészről ahhoz, hogy kijelenthessék, új részecskét találtak, legalább két, független laborban elvégzett mérés kell minimum 6-os sigmával.
Erről ennyit. -
Sequoyah #3 Alapkutatásnál haszonról beszélni értelmetlen, olyan távolságban realizálódik, és olyan bizonytalanul.
De épp elég haszon az, hogy kiszolgálja az emberiség vágyát a világ megismerésére. -
gombabácsi #2 Azt nem értem, hogy miért nem írnak arról, hogy mi lesz a gyakorlati haszna az ilyen kutatásoknak. Persze, biztos nem könnyű a nép felé kommunikálni, hogy nem biztos hogy közvetlen haszna van, de azért ilyen horderejű felfedezéseknek azért elég konkrét eredményei lesznek, még ha nem is a következő pár évben.
Emiatt amúgy nekem kicsit gyanús is az egész. Nem a hitelessége, hanem az, hogy lehet, hogy tényleg nem lesz gyakorlati haszna. Olyasmire gondolok, hogy oké, tudunk majd újfajta atomerőművet csinálni (hülye példa, biztos rossz is), de 10 km szélesnek és magasnak kell lennie.
Ilyet persze nem mernének kimondani, úgyhogy marad a hallgatás.
Emellett persze gyakorlati haszon nélkül is sokra becsülöm a tudományos kutatásokat, pl ezt is. -
#1 Haters gonna hate. :D