93
  • jimy76
    #93
    Már létrejött ez oldal, ahol lehet csatlakozni az óraátállítás ellen:

    http://oraatallitas.hu/
  • xrt
    #92
    6 milliárd az úgy 600 Ft évente mindenkire vetítve. Ennyire sem megy jól? Vagy ekkora idiótaság már válaszra sem érdemes?
    Fáj ha mások próbálnak gondolkozni? :S
  • M2 #91
    Részemről élvezem a nyári hosszabb estéket, a hat milliárd forintot sem tartom jelentéktelennek, annyira még nem megy jól.
    Annak meg külön örülök, hogy akik ebben az ügyben illetékesek, azoknak több eszük van, mint az ide beírók 99 százalékának. Hogy ő éjfélkor már alszik, nyomják le a közvilágítást, komolyan beszarok ekkora sötétségen! A többi idiótaságot már el se olvastam.
  • aaaaa
    #90
    Ne hozd ide a vizitdíjat, mert az rohadtul nem erről szólt. Ha megmaradt volna, ma már 3-5 ezernél tartanánk alkalmanként, mert az egészség minden pénzt megér. Egy betegesebb ember simán százezreket is otthagyhatna évente, vagy inkább felfordulna, mert a betegsége miatt régóta nincs már se munkája, se jövedelme, és nincs pénze orvoshoz menni. Az efféle adókat mindig kis összeggel vezetik be, és utána az egekbe emelik. Lásd súlyadó-teljesítményadó, kötelező biztosítás, autópályadíj, parkolási díjak és sorolhatnám. Ennek semmi köze az energia fogyasztáshoz. A saját villanyodat le tudod kapcsolni , ha akarod, a közpénzekből fenntartott világítást meg soha nem fogod érezni, hogy mennyit költöttek rá, emiatt nem fogják átszervezni az adórendszert.
  • Molnibalage
    #89
    Gépészmérnök vagyok aki a gáz és energetikai iparban dolgozik. Szóval igen.
  • Molnibalage
    #88
    Egy gyalagos 3 perc alatt cirka 500 métert tesz meg. A kisebb faluk és kivárosok estén a fél falu és egész körzetek kapcsolgazását jelentené.

    BTW, ha az egész országban hullámozna emiatt a fogyasztás, akkor az meg az erőművek élettartamát csökkentené, mert rángatni kellene őket.
  • Vanek úr
    #87
    Na, akkor én is osztok észt. :)
    Annyian említettek ellenérveket az átállás kapcsán, hogy most akkor én meg felsorakoztatok párat mellette. :)

    Szerintem senkinek nem olyan hatalmas gond az az 1 óra váltogatás. Sokkal megterhelőbb az, hogy nyáron kétszer hosszabb a nappal a télihez viszonyítva, mint ez az egy óra átállás (amire van egy hétvége). Szerintem akinek nyáron van gondja, az inkább ebből fakad, mint az 1 óra plusz vagy mínusz átállásból.

    Ezen kívül sokan említik, hogy ha a háztartásokban ígyse-úgyse hoz semmit, akkor nem is éri meg. Pedig pont itt van a kutya elásva; hiszen a nagyfogyasztók, vagyis a gyárak, munkahelyek legtöbb helyen 7 vagy 8-kor kezdik a munkát (és így még az átlag 8 órás munkának pont a sötétedés előtt vége lesz). Ha ekkor sötét van (nyári időszámítás szerint télen az lenne), akkor kellene világítani; míg téli időszámításban már nem. De ide fel lehetne sorolni az olyan munkahelyeket is, amik nem 'belső' (pl.: iroda) munkahelyek; hiszen itt sem mindegy, hogy sötétben kell dolgozni, vagy világosban (nálunk pl. így is a tél kellős közepén csak kb. 1/2 8-kor tudnak elindulni a külső munkákat elvégezni; ha ez 1/2 9-kor lenne, akkor már másfél órás 'hereverés' lenne; aminek a munkáltató részéről is lenne ellenlépése). Vagyis a munkahelyek döntő többségében a nyári időszámítás télen plusz kiadást jelentene. A másik oldal, hogy nyáron télit használni szintén nem a legjobb, hiszen az emberek nagyobb része (mint itt is írják többen) inkább tovább maradnának fent, vagyis jobb a későbbi sötétedés.

    Ja, és a végére: nem lehet olyan döntést hozni, ami mindenkinek egyformán jó; így marad a kompromisszum. Megnézik, hogy mit veszítenek és mit nyernek egyes döntéssel. És nem csak azt a fejenkénti 600Ft-ot (amit itt most hirtelen mindenki milyen kis összegnek mond, holott a 300Ft-os vizitdíjat meg leszavazta); hanem az emberek többségének kellemesebb, jobb munkavégzését is. Kivételek mindig is lesznek, csak kérdés, hogy a kivételekre épüljön-e egy döntés, vagy a többségre.
  • xrt
    #86
    "Akkor megint az van, hogy egy olyan ember akar tanácsokat oszotogatni, aki nem ért hozzá. Az, hogy neked vágyálmaid vannak a kapcsolgatásról az nem determinálja azt, hogy létezik hozzá eszköz vagy egyáltalán gazdaságosa kifejleszthető és üzemeltethető..."

    Na épp ezt akartam kikerülni, úgy látszik téged ez nem gátol meg ebben. Sry hogy van aki annak ellenére hogy nem atomfizikus esetleg gondolkozik is.
    Gondolom neked van mindenféle végzettséged mindenhez amihez hozzászólsz...
  • xrt
    #85
    "A közvilágításnak balesetvédelmi funkciója is van, hogy ne csapják el a gyalogost. 50-es tempónál a 2-3 perc az majdnem 2-3 km-es táv..."

    Ilyen gyorsan nem megy egy gyalogos. Ha pedig járműre gondolsz úgy tudom kötelező a világítás... Sőt elméletben vannak járdák, nem biztos hogy világítani kellene az utakon, tehát akár elég lenne viszonylagosan koncentrált fény.
    Sok helyen persze nem kellene a kapcsolgatás ami eléggé frekventált ahol nem éri meg. De vannak olyan városrészek ahol talán óránként megy egy-egy gyalogos vagy autó a hajnali órákban. Mégis ki van világítva.
  • Ari18
    #84
    "Az éllettartamnak ver oda."

    Elég az. Máris ott tartunk, hogy semmit nem spóroltunk, csak vesztettünk a ki/be kapcsolgatással.
  • Ari18
    #83
    Nem nem új, de ettől függetlenül 3 percet várni míg teljes fénnyel égnének nem az igazi.
  • Tomalak
    #82
    Persze mindig elfejtem, hogy Mo. azt gondolná az ember, hogy kitaláltka vmi okosságot ehelyett tunningolják a szart :D
  • aaaaa
    #81
    Persze sima wolfram szálas halogén lámpákat is használnak még rengeteg helyen, baromi rossz hatásfokkal, azokat lehet kapcsolgatni, amíg meg nem pusztulnak.
  • aaaaa
    #80
    Így van az autón is kötelező a folyamatos világítás, pedig az is kimutathatóan minimálisan fogyasztást növel. Nem csak azért világítják ki az utakat, hogy jól nézzenek ki, bár az sem elhanyagolható szempont. A szem sem alkalmazkodik egyből a sötéthez. Egy egyszer világító , máskor hirtelen kikapcsoló közvilágítás miatt sokkal több baleset lenne a lakott területeken, mint amennyi haszna lenne a dolognak.
  • Tomalak
    #79
    de már létezik és kishazánk is alkalmazza itt ott
  • Molnibalage
    #78
    Akkor megint az van, hogy egy olyan ember akar tanácsokat oszotogatni, aki nem ért hozzá. Az, hogy neked vágyálmaid vannak a kapcsolgatásról az nem determinálja azt, hogy létezik hozzá eszköz vagy egyáltalán gazdaságosa kifejleszthető és üzemeltethető...
  • Molnibalage
    #77
    A tranziens igen rövid, a fogyasztásban nem játszik gyakorlatilag szerpet. Néhány század/tized másodpercig van nagyobb áramfelvétel. Még, ha csak 1 percig ég az izzó átlagosan, akkor sem számítana, pedig 1 perces fel/le kapcsolgatás az nagyon nagyon sűrű. Az éllettartamnak ver oda.
  • Molnibalage
    #76
    Meg lehet oldani, csak akkor meg az lesz, hogy sokkal több lápát kapcsolsz fel, mert ha 2-3 perccel előre kapcsolódik fe, akkor az adott ponttól minden olyan lámpát fell kell kapcsonli, ami 2-3 percen belül elérhető.

    A közvilágításnak balesetvédelmi funkciója is van, hogy ne csapják el a gyalogost. 50-es tempónál a 2-3 perc az majdnem 2-3 km-es táv...
  • aaaaa
    #75
    A LED szép meg jó lesz egyszer talán, de a 400W-1 kW-os teljesítményben még nem gyárthatók igazán olcsón. A fénycső szintén jóval kisebb teljesítményű, és a hatásfoka is rosszabb. A mikrohullámú lámpa sem világít azonnal teljes fénnyel.
    Másrészt iszonyat idegesítő lenne, ha állandóan ki-be kapcsolnának a közvilágítási cuccok. Nem minden csak a takarékoskodásról szól.
  • Tomalak
    #74
    Már évek óra kapcsolgatják őket Budapest egyes részein, tökéletes fényt adnak azonnal ahogy elmész alattuk, bár nem tudom milyen tech-el.

    Budapest másik részein meg nappal is meg a közvilágítás :D
  • Caro
    #73
    LED, mikrohullámmal gerjesztett elektródamentes lámpa, de még a fénycső és társai is, csak elektronikus gyujtóval és előtéttel.
  • B0nFire
    #72
    Jóanyám évente kétszer keservesen szív ezzel az állítgatással. Este 10:00-kor kell bevennie a gyógyszerét, és 10:30-kor már alszik is. Na, most vasárnaptól egy órával ezt el kéne tolni, de képtelen fennmaradni fél 12-ig (ami ugye tegnap még fél 11 volt). Ilyenkor ősszel én szoktam neki szólni, hogy melyik nap kezdje elfele tolni a hetet 10 percesével. Gyógyszerbevétel így változik hat nap alatt: 22:00 - 22:10 - 22:20 - 22:30 - 22:40 - 22:50 - és 22:00! - elérkeztünk az óraállítás napjához.

    Ugyanezt eljátsszuk tavasszal is, csak fordítva. 6 napon át napi 10 perc mínusszal. És még így is rendkívül megviseli.

    A Zenszkij, Zero 7th és többi flémtrolloknak csak annyit, hogy egyszer fenn, egyszer lenn. Most még jó erőben vagytok, esetlen innen a húszon, így könnyű legénykedni. Csakhogy ez az áldott állapot előbb vagy utóbb (inkább előbb) el fog ám múlni. Majd 30 fölött nektek is jönnek előfele az apró nyűgjeitek, és akkor már majd megérzitek ti is, hogy sok embernek mivel van itten problémája.

    Annyit elárulhatok, hogy ti vagytok kisebbségben (mint egészséges és életvidám fiatalok(?).

    …Az meg elmúlik.
  • xrt
    #71
    "most komolyan , átállítom a órámat mi történik , semmi átállítja 7 milliárd ember 7milliárdszor semmi bitch pls"

    Biztos nem kellett még időre menned sehova. És mondjuk ott gondolkodást igénylő tevékenységet folytatnod.
  • xrt
    #70
    "Ok, mire kellene kicserélni szerinted gyakorlatilag az összes most használt közvilágítási cuccot, ami bírná aki be kapcsolgatást ? Mert a mostaniak nem felelnek meg erre a célra."

    Nem tudom, nem vagyok szakember. Ha írok tippet úgyis lehülyéznek.
    Ugyan nézd már meg mire épül a mai gazdaság. Ahogy elfogytak a piacok a gyorsan tönkremenő cuccokat termelik. Már alapban úgy tervezik, hogy x időnként cserélni kelljen. Mondjuk az autóknál mennyi ez 10 év? Mosógépnél meg 5? Ugyan vannak kivételek de lassan ritkaságszámba mennek. Szerinted miért lehetetlen már mondjuk egy esernyőjavítót, vagy cipőjavítót találni? Tudom szélsőséges nem összeillő példák, de azért mégis.
  • Zolivok
    #69
    most komolyan , átállítom a órámat mi történik , semmi átállítja 7 milliárd ember 7milliárdszor semmi bitch pls
  • aaaaa
    #68
    Ok, mire kellene kicserélni szerinted gyakorlatilag az összes most használt közvilágítási cuccot, ami bírná aki be kapcsolgatást ? Mert a mostaniak nem felelnek meg erre a célra.
  • xrt
    #67
    "1. A folyamatos ki/be kapcsolás miatt kb 10x gyorsabban mennének tönkre az izzók.

    2. Minden bekapcsolásnál több "áramot" vesz fel egy izzó, mint amennyi szükséges a folyamatos működéshez, tehát még többet is fogyasztanának.
    Remélem ezek után belátod, hogy nem sok értelme lenne ki/be kapcsolgatni őket."

    Ne már! Nem csak gyújtási árammal rendelkező kütyük léteznek... Vagy ez neked új?
  • Inquisitor
    #66
    "nekik hogy működik az átállás"
    Nálunk 12 órás 4 műszak van. 3 nap éjjel, 3 szünet, 3 éjjel, 3 szünet majd ugyan ez nappaliban. Azt mondták a bevezetésnél több szabadidőnk lesz. Persze nem igaz, a 1 2órákat éppen vagy sehogy nem tudod kipihenni a szabadnapokon, és mire átállsz egyik műszakra már rég a másik van. Most nappalos műszakban nem tudtam éjjel aludni például. De valami emberi kettő vagy három műszakban sokkal könnyebb az átállás.
  • aaaaa
    #65
    Nem higanygőzlámpákra gondoltam... Akkor mire ? Rakjanak ismét wolframszálas izzókat, hogy lehessen ki-be kapcsolgatni, de tized akkora hatásfokkal? Látszik hogy éltedben nem használtál magasnyomású gázkisülésű lámpákat, amiket manapság a közvilágításban használnak. Van egy nagyon kellemetlen tulajdonsága mindegyiknek, hogy melegen nem akarnak újragyújtani. Tehát ha lekapcsoltad utána várhatsz pár percet amíg szépen kihűl, aztán amikor már kellően lehűlt, hajlandó lesz újra begyújtani és világítani. Ezek után megint pár perc amíg eléri a teljes fényerejét. Természetesen amíg melegszik addig is ugyanannyit zabál, csak nem világít annyira.
  • Ari18
    #64
    1. A folyamatos ki/be kapcsolás miatt kb 10x gyorsabban mennének tönkre az izzók.

    2. Minden bekapcsolásnál több "áramot" vesz fel egy izzó, mint amennyi szükséges a folyamatos működéshez, tehát még többet is fogyasztanának.
    Remélem ezek után belátod, hogy nem sok értelme lenne ki/be kapcsolgatni őket.
  • commissioner
    #63
  • Tomalak
    #62
    Nem tudom megmagyarázni, olyna érzés mintha görgetnék magam előtt egy órát azóta is, az van fejemben, hogy 1 órával tovább alhatnék lehet szefo vagyok :D a fény szemponjából, hogy meddig van világos meg mikortól az egyáltalán nem zavar

    télen simán kibírom ha rendszeresen csak 4 órákat alszom de nyáron képtelen vagyok kipihenni magam akármennyi alszok (nem függ sem a fénytől sem pedig a hőmérséklettől)
  • xrt
    #61
    "A fel-le kapcsolások igen nagymértékben erodálják mindenféle világító test élettartamát, ezen felül a világítótestek nagy része nem azonnal ad le teljes fényerőt. Tehát tök vicces lenne, hogy elsétálok és 3 perccel később meg világos lesz.

    Az állatokat hogyan szűrőd ki, akik miatt beműködne a rendszer? Olcsó mozgásérzékelővel biztosan nem...

    A bűnmegelőzési szerepet már más leírta."


    Hol van a tudományos megközelítés? Nem higanygőzlámpákra gondoltam és különben is nem lehet akár azt megtenni hogy pár lámpaoszloppal előbb már jelez az előtte levőnek hogy kapcsoljon be? Vagy ez már túl bonyolult a mai világban is? Amikor manapság autót sem lehet kapni különféle figyelmeztető elektronika vagy számítógép nélkül kapni?

    Az állatok meg olyan hú de gyakoriak mostanság a városokban. Persze ha egy-két medve jár akkor sem árt a figyelemfelkeltés mint pl. ha betörő jár arra akkor is figyelemfelkeltő lehet ha a folyamatos fény helyett inkább csak esemény esetén kapcsolnak be.
  • Kornan
    #60
    Sry, nyári időszámítás alatt a téli-nyári időszámítás váltogatást értettem.
  • Kornan
    #59
    Akkor had foglaljam össze cikket, ha jól értem:

    1.Ha nincs nyári időszámítás és UTC+2-ben vagyunk évi 6 milliárdot spórolunk meg.
    2.Ha van nyári időszámítás akkor ugyanez.
    3.Ha nincs nyári időszámítás és UTC+1-ben maradnánk akkor ugrott a 6 milliárd.

    Jól értettem?

    Én is az egyesre szavaznék, de ha a többi körülöttünk lévő ország nem áll át akkor úgyis egy időzónában leszünk velük jó pár hónapig. Én nem vagyok benne biztos, hogy léteznének ilyen politikai és gazdasági hátrányok, amiket említesz.
  • Pharaoh
    #58
    "és az nem zavar hogy az óraállítás miatt fél évig meg hamarabb van sötét?"

    De zavar, azért is mondtam, hogy jobb lenne az UTC+2 időzónában lenni és így mindig nyári időszámítás szerint lenne az óra.
  • torreadorz
    #57
    De akkor kérlek magyarázd meg az óráállítás értelmét.
    Azt már bebizonyitották, hogy gazdaságilag gyakorlatilag 0 a megtakaritás, ha valaki szerint fejenként évi 600 ft megtakaritás akkor az kb. 80 évvel le van maradva infláció tekintetében.

    Más tekintetben viszont nincs értelme, te azt mondod jó hogy nyáron később van sötét, erre én visszakérdezek: és az nem zavar hogy az óraállítás miatt fél évig meg hamarabb van sötét?

    Nekem amúgy a nyári időszámítás sokkal szimpatikusabb, télen meg tökmindegy hová állítod az órát, igy is úgy is sötét lesz. Meg lehet nézni 1 hónap múlva, reggelig 7ig sötét lesz, meg este 5-től is hiába állítják az órát.
  • Sárkányvölgy
    #56
    Butaság, de egyszer majd kinőjük
  • Hamed
    #55
    En is megmosolyogtam, mintha egy amcsi repuloutrol lenne szo:D Aki tenyleg megerzi ezt az fekudjon le egy oraval elobb/kesobb.
    Van egy ilyen rutinkiraly kollegam, 8.15-kor pontban reggeli, 12.00-kor ha nincs elotte a megmelegitett ebed pl. egy elhuzodo meeting miatt akkor tiszta ideg, stb. Persze jo gyerek ettol, bar a feleseget sajnalom, egy katonatiszttel jobban jart volna:DD
  • kecskeszeme
    #54
    Monnyonle!