Vanek úr#87
Na, akkor én is osztok észt. :)
Annyian említettek ellenérveket az átállás kapcsán, hogy most akkor én meg felsorakoztatok párat mellette. :)
Szerintem senkinek nem olyan hatalmas gond az az 1 óra váltogatás. Sokkal megterhelőbb az, hogy nyáron kétszer hosszabb a nappal a télihez viszonyítva, mint ez az egy óra átállás (amire van egy hétvége). Szerintem akinek nyáron van gondja, az inkább ebből fakad, mint az 1 óra plusz vagy mínusz átállásból.
Ezen kívül sokan említik, hogy ha a háztartásokban ígyse-úgyse hoz semmit, akkor nem is éri meg. Pedig pont itt van a kutya elásva; hiszen a nagyfogyasztók, vagyis a gyárak, munkahelyek legtöbb helyen 7 vagy 8-kor kezdik a munkát (és így még az átlag 8 órás munkának pont a sötétedés előtt vége lesz). Ha ekkor sötét van (nyári időszámítás szerint télen az lenne), akkor kellene világítani; míg téli időszámításban már nem. De ide fel lehetne sorolni az olyan munkahelyeket is, amik nem 'belső' (pl.: iroda) munkahelyek; hiszen itt sem mindegy, hogy sötétben kell dolgozni, vagy világosban (nálunk pl. így is a tél kellős közepén csak kb. 1/2 8-kor tudnak elindulni a külső munkákat elvégezni; ha ez 1/2 9-kor lenne, akkor már másfél órás 'hereverés' lenne; aminek a munkáltató részéről is lenne ellenlépése). Vagyis a munkahelyek döntő többségében a nyári időszámítás télen plusz kiadást jelentene. A másik oldal, hogy nyáron télit használni szintén nem a legjobb, hiszen az emberek nagyobb része (mint itt is írják többen) inkább tovább maradnának fent, vagyis jobb a későbbi sötétedés.
Ja, és a végére: nem lehet olyan döntést hozni, ami mindenkinek egyformán jó; így marad a kompromisszum. Megnézik, hogy mit veszítenek és mit nyernek egyes döntéssel. És nem csak azt a fejenkénti 600Ft-ot (amit itt most hirtelen mindenki milyen kis összegnek mond, holott a 300Ft-os vizitdíjat meg leszavazta); hanem az emberek többségének kellemesebb, jobb munkavégzését is. Kivételek mindig is lesznek, csak kérdés, hogy a kivételekre épüljön-e egy döntés, vagy a többségre.