93
-
Szerintem nem a megtakarításon van a lényeg, hanem egyszerűen jó, hogy nyáron tovább van világos. Sajnos mi az időzóna legszélén vagyunk, jobb ellen UTC+2-ben lenni, de politikailag és gazdaságilag nem lenne előnyös. -
Zero 7th #52 Akkor majd aznap kevesebbet netezel munkaidőben. Persze, majd elhiszem neked, hogy te vagy a Föld legelfoglaltabb embere, mikor ide írogatsz... -
opeca #51 Na várj, azért az emberek biológiai órája eltérő tud lenni. Van akit nem visel, van akit kevésbé, és van akit eléggé.
Mindenesetre ez a legmesterségesebb dolog amit az ember eddigi ténykedése során elő tudott állítani.
És tényleg túl kevés a haszon ahhoz mérten, hogy sok embernek ez problémát okoz, az átállás műszaki részéről nem is beszélve.
Butaság na... -
mcganyol #50 mea culpa németországban éppen pont ugyanakkor van az átállás mint nálunk. ez az usára vagy kínára mondjuk már nem igaz. -
mcganyol #49 amúgy én sem hiszek igazán abban, hogy sokat lehetne vele spórolni, egyrészt nem a háztartások a lényegi energiafogyasztók, másrész egy adott háztartáson belül sem elsősorban a világítás fogyaszt. az a baj, hogy azt a megspórolt 6miliárdot nem arra költjük (emberenként ugye 600Ft, ami háztartásonként kb 1500Ft) hogy mindenkinek legyen energiatakarékos (urambocsá led-es) lámpája. pedig azzal sokkal többet spórolnánk és még az óra tekergetéssel sem kéne szívni.
A külkereskedelemben és az informatikában is rendkívűl zavaró ahhoz képest, hogy mit nyerünk rajta.
Idő után rutint lehet szerezni abban, hogy a saját idődet hozzászámolod a többiekéhez, és ha azt mondja holnap 10kor hívd az tudod, hogy nálad hány órakor lesz. ezen kevernek egy jót az átállítással, de ez még mind semmi, magyarázd meg a német ügyfelednek, aki telefonon próbál elérni, hogy most egy órával korábban ér véget a munkaidőd fél évig, mert mi itt elcsavartuk az órát... -
9-10 órát dolgozom/nap, +otthoni meló... bizonyára k. mindegy az az 1 óra. -
Zero 7th #47 Vagy csak bemeséli magának.
Nem véletlen van hétvégén, pláne most hosszú hétvége közepén a dolog. Normális ember ezen a hétvégén megoldja az átállást. A picsaszájú meg rinyál miatta fél évig. Ha valaki egyetlen óra miatt ekkora problémát csinál magának, az túlságosan ráér.
De egyébként szerintem is nyugodtan maradhatna a nyári egész évben, semmi értelme azt a pár óra téli világosságot tologatni ide-oda. -
Ha visszaolvasnál, nem csak full egoista módon, nem magaddal számolnál egyedül, akkor talán látnád, hogy más is így van vele... van akinek hónapokig tart mire megszokja.
Empátiából elégtelen. -
Zenszkij #45 Ezen bexartam a röhögéstől!!! 5 napba, meg hetekbe telik az átállás? LOOOOOOOOOOOOL Mire? 1 óra ide vagy oda nem számít. Rengetegen váltásban dolgoznak, össze vissza, nekik hogy működik az átállás? Nevetséges a kommented :D. -
orkaman #44 naponta kéne állítani.
reggel 7-kor vissza 6-ra, hogy aludhassak még egy órát.
Utána d.u. fél 4-kor fél 5-re, hogy jöhessek haza munkából.
xD -
Az erőművek többségén sem. A követő erőművek terhelésváltozási képessége 1 W-os méretben is 10-40 MW/perc táján van attól függően, hogy hány turbia-generátor gépegység van. A battai egy 1MW-os ermőben asszem négy gépegyésg van és gépenként tud percentként 10MW-ot mozogni, de nem korlátlan tartományban.
A gázturbinás erőmvek azok, amik nagyon pattognak de nagyon alacsony óraszámban mennek. Ellenben nagyon magas kapcsolási számmal, ami eszi az élettartamot. -
wednes #42 Ezt szerintem nem szó szerint értette, hanem átvitt értelemben. Arra gondolt, hogy az atomerőművön nincs on/off kapcsoló, amivel egy mozdulattal lezárhatjuk a folyamatot, vagy újra indítjuk egy pillanat alatt. -
Nem igazán értem ezt a kelhettem xy órakor részt. Az óra átállítás után ugyanúgy kelsz a következőig...
Egyébknét gondolj bele, hogy nyáron piszkálgatás nélkü még egy órával hamarabb lenne világos, mikor az átállás után már fél ötkor is telejesen világos van legalább két hónapon keresztül.
Tehát óra átállítás nélkül már fél négykor tök világos lenne. Úgy áruld már el, hogy ez miért nem zavarná álmodat, amikor az emberek nagy része 5-6 fele kel fel? Azzal, hogy el van tolva az óra egy órával később világosodik és még így is rohadtul kora. Ha az alvás a szempont nálad és nyugodt alvás, akkor két órával kellene odébb tekerni, hogy reggel későn világosodjon. Este 10-kor a felnőttek nagy része még nem alszik, tehát rohadul irreleváns, hogy 9-kor vagy 10-kor lesz sötét. Már, ha a te személeted veszem kölcsön... -
A fel-le kapcsolások igen nagymértékben erodálják mindenféle világító test élettartamát, ezen felül a világítótestek nagy része nem azonnal ad le teljes fényerőt. Tehát tök vicces lenne, hogy elsétálok és 3 perccel később meg világos lesz.
Az állatokat hogyan szűrőd ki, akik miatt beműködne a rendszer? Olcsó mozgásérzékelővel biztosan nem...
A bűnmegelőzési szerepet már más leírta. -
Ennek a mondatnak semmi értelme. A Duna víz a körfolyamat fenntartásához kell, mint hőelvonoó közek, amikor a kisnyomású, alcsony hőmérsékletű gőzből újra vizet kell csinálni. Mivel Paksot nem rángatják ezrét a plusz "Duna fűtés" emlegetése logikailag teljesen hibás. -
neoG #38 En 3 muszakban dolgozom, de megerzem az oraatallitast, es nem erint kellemesen. A ket eves kislanyunkrol nem is beszelve, akinek meg napi rutinja van (kaja-furdes-alvas). Par napig lesz kuzdes vele...:( -
shownomarcy #37 Tényleg ez a legnagyobb gondotok?? Irigyellek titeket... -
ManoNegra #36 :D -
nekem ez a dolog márciusban azt jelentette hogy 4 helyett kelhettem 3 kor én azóta szenvedek vele, ahogy Caro is írta, és szerintem ez fontosabb tényező mint hogy este meddig van világos, nem mindenki alhat délig -
Mikor kelek, sötét van, mire hazaérek, sötét van. Nekem semmit se jelent. -
hypno #33 Azért sajnállak ám benneteket.
Rossz lehet, hogy nem mehettek úgy üdülni, hogy a helyszín más időzónába esik, mert egy hétig csak rosszul érzitek magatokat. -
Sokan a szegeny gyari munkassal jonnek, hogy 1 oraval korabban kell kelnie. Nem tudja rendesen vegezni a dolgat, mert tobb nap mig atall a szervezete.
Az a szegeny gyari munkas meg mit szoljon, akinek minden heten 8 oraval kell odebbcsavarnia az orajat? -
xrt #31 "Ez meg a másik, miért nem lehet éjfél és 4 óra között levágni a közvilágítást?
Amiatt a pár ember miatt akik éjszaka járnak, egész városokat világítsunk ki? A zseblámpaelem előállítása is környezetszennyező, de nem kellene belőle ennyi."
Hamarabb írtam az előzőt mint ezt olvastam, ez talán még jobb megoldás lenne. -
xrt #30 Még hogy nem lehet fénysebességnél gyorsabban haladni. Aki vasárnap úton van 0 idő alatt nagy távolságra juthat. :D
De komolyan én elég régóta szenvedem ezt az óraállítgatást, sosem értettem miért van rá szükség. Már ha csak a legolcsóbb mozgásérzékelőkkel felszerelnék a közterületeken levő lámpákat meg persze kicserélnék az összes lassan begyújtó lámpát sokkal, de sokkal többet lehetne spórolni mind pénzben, mind környezetben. -
nyalógép #29 A kikapcsolt közvilágítással az égvilágon semmit sem spórolnál. Az nem csak a ténfergő emberek miatt van, hanem a bűnmegelőzésben van még nagy szerepe. Továbbá ha lekapcsolnák az említett időszakban, kénytelenek lennének a fölös árammal Pakson a Dunát fűteni, min ahogy most is teszik, csak kisebb mértékben. -
Zolly75 #28 Tudom, csak humorkodtam :) Én is inkább a több napfényes verzióra szavaznék, ahogy néhánya itt írták. Amúgy elég szubjektív dolog, kinek mi a jobb, pár éve olvastam egy újságcikket amiben vki. azt írta hogy nagyon szeretett hajnalban menni dolgozni, a nyári időszámítás miatt meg ez ugrott, mert korábban kellett mennie amikor még éjszaka volt. -
Caro #27 Ez meg a másik, miért nem lehet éjfél és 4 óra között levágni a közvilágítást?
Amiatt a pár ember miatt akik éjszaka járnak, egész városokat világítsunk ki? A zseblámpaelem előállítása is környezetszennyező, de nem kellene belőle ennyi.
Másrészt meg az embernek a sötétre is szüksége lenne, mert akkor kicsit jobban pihen az agy, mintha nagy fényben van állandóan. -
Caro #26 Ennél sokkal nagyobb hülyeségekre is költünk, jóval többet.
Én nem szeretem ha sokáig világos van.
Én szeretek időben lefeküdni, csak sajnos nem sűrűn sikerül.
A másodlagos hatása ennek sokkal rosszabb. Ha egyszer nem alszom ki magamat, az legalább 3 nap, amíg helyreáll, addig az egész ébrenlét csak küzdelem az álmossággal, semmilyen munkát nem bírok normálisan végezni. Gondolom nem vagyok ezzel egyedül. -
kvp #25 Mivel az emberek joreszt reggel korabban kelnek mint a nap es este biztosan kesobb fekszenek le, ezert mindenkeppen egetik a villanyt, csak az valtozik, hogy reggel vagy este. Manapsag mar egyebkent sem az otthoni vilagitas a fo aramfogyaszto, igy sok ertelme nincs a dolognak. Az sem veletlen, hogy a legtobb helyen ahol fontos a pontos ido, mindenhol utc-t hasznalnak, fuggetlenul az adott idozonatol es az aktualis teli/nyari idotol. -
torreadorz #24 Fejenként 600 forint. Lófasz esti fény.
Amúgy meg, holnaptól keljél egy héten át hajnal 4kor hogy átérezd mit éreznek a gyári munkások egy ilyen átálláskor tavasszal. Aztán utánna megkérdezem melyiket választod: kifizetsz 600 forintot vagy inkább vállalod a reggel 4-es kelést. Vannak kételyeim hogy a kelést választanád... -
torreadorz #23 Magyarország lakossága 10 millió fő. Ha ezzel spórolunk 6 milliárdot, az annyi mint fejenként 600 forint.
Tehát 600 forintért szopatunk 10 millió embert... Ha gondolod én kifizetem évente azt a 600 forintot ha cserébe nem kell órát állítani. És azt hiszem vagyunk még igy egy páran. Ha meg a környezetvédelem a fontos, akkor megigérem hogy ebben a hónapban 2 csomag papirzsebkendővel kevesebbet veszek... -
Ilyen ostoba példát. Akinek meg a 6 milliárd kevés egy mozdulatért...
A nyári időszámítást jobban szeretem, legyen minél tovább világos. Engem nem visel meg az átállás semennyire maga az visel meg, hogy ha csökken a napsütés. Bejött először a szar idő és egyből tiszta kóma voltam egész héten.
Mondjuk az, hogy 7 éve nem aludtem át egy éjszaktásam, az bakfitty... :) -
Jól látod:D -
Zolly75 #20 Akinek a 6 milliárd forint kevés, az fizesse évente, s onnantól lehet eltörölni az óraállítást :) ( (rossz) vicc) -
torreadorz #19 Soha :)
Mi leszünk az utolsók akik eltörlik az óraállítást és mi leszünk az elsők akik ragaszkodnak hozzá hogy akkor is visszafizetjük az államadóságot amikor már mindenkinek eltörölték.
Ha ne adj isten háború lesz, akkor elsőként fogunk a vesztes oldalon beszállni és utolsónak ki :) -
ManoNegra #18 Ukrajnában már eltörölték. Hát itt mikor fogják?? -
torreadorz #17 Ez egy k.rva nagy kibaszás az emberekkel. Rengetegen dolgoznak gyárakban, ahol a munka reggel 6-kor kezdődik, tehát a jóember 5kor kel (alsó hangon attól függően hogy milyen messziről jár be).
Tavaszi oraállításkor ez azt jelenti, hogy ezek az ember hajnal 4kor vagy korábban kellnek egy hétig amig át nem áll a szervezetük...
Amúgy meg ez a 6 milliárd forint lófasz esti fény. Olyan mint amikor az egyik spúr haverom nem vesz üditőt a moziba menet, mert igy sporól 300 forintot, arról meg nem beszél hogy amúgy előző héten is elb@szott 10 ezret egy buliban... -
Már most is korán sötétedik, vasárnaptól még korábban fog, engem csak ez a szempont érdekel, tehát legyen nyári egész évben! -
duke #15 Baromsag ! Szuntesek meg ! -
Semmi értelme, a mostanit hagyhatnák így. Igaz ha átállítják a nyárira akkor meg azt nem akarja senki újra visszaállítani télire. Végre már abba kéne hagyni ezt a dolgot. ilyenkor figyelmetlenebb mindenki, agresszívabb stb. Ez csak azt nem zavarja aki nem dolgozik, nem jár iskolába.