113
  • viasz
    #113
    A nagy FLASH-es pajtiknak, ha már a prog.hu-val meg az ottani temérdek flesses munkával jönnek, akkor szintén erről az oldalról egy apró adat:

    "A világméretű hálózatra fejlesztők közül egyedül a Flash-programozók nem jártak jól, akik - nyilvánvalóan a HTML5 előretörésének köszönhetően - az utolsó negyedévben már 10 százalékkal kevesebb munkát kaptak, mint a megelőző három hónapban."

    És persze a link:
    Link a boldogsághoz
  • Papichulo
    #112
    "Nem gondolhatod komolyan hogy ekkora litániára válaszolok."

    Ahhh, dehogyis kell! De azert azt tudod, hogy amit te csinalsz azt cherry-picking-nek nevezik es nem tul szep debate taktika?

    Igy viszont en ket dologgal le is zarnam a vitat.

    Az egyik, hogy akarmennyire is bizonygatod, az egy oltari nagy marhasag volt, hogy tud valami is gyorsabb lenni flash-ben, mint native code-ban. Ezt az allaspontot sehogy sem lehet vedeni, mivel, mint mondtam, ha egy plusz layer-t raksz ugyanabba a folyamatba, akkor az csak lassabb tud lenni. A gyakorlat is ezt bizonyitja, mivel "semmilyen" komoly dolgot, nem irnak flash-ben.

    A masik amit nagyon szepen ignoraltal, az az eredeti felvetesem volt, nevezetesen, hogy a flash kizarolag windows-on mukodik kielegitoen. Ennek ellenkezojet SEMMIVEL nem tamasztottad ala, egyszeruen figyelmen kivul hagytad az en bizonyitekaimat es hallgattal rola.
  • Komolytalan
    #111
    Lehet a casual játékokat utálni, de azt mondani hogy divathülyeség, az blődség. A Zynga egyszerűen talált egy piaci rést (casual játékosok), amely nagyobb, és fizetőképesebb mint az eredeti piac (HC játékosok).
    Azok a 30-40 éves, jól szituált, de kevés idővel rendelkező játékosok akik jelenleg a Zynga játékaival játszanak, nemigen fognak visszatérni a Crysis9-hez, mivel eddig letojták az igényeiket, most meg foglalkoznak velük. Nem látom realitását annak, hogy ez a piac akár minimális mértékben is szűkülne. Sőt, inkább bővülni fog, mert a jelenlegi középkorúak idősként is fognak netezni, és játszani, míg a jelenlegi idősek között elég kevés a netező, és még kevesebb a játékos.
  • asgh
    #110
    A Zynga azért van túlárazva, mert fő bevételi forrása olyan divathülyeségekből jön, ami hosszú távon nehezen fenntartható. Elég valószínűtlen, hogy évtizedekig el lehet majd adni a virtuális birkát valódi pénzért. Lecseng a divat és oda a bevétel. Persze lehet a most felhalmozott tőkét okosan befektetni, de az ilyen pár év alatt milliárdosra felfutott cégeknél erős a kockázat, hogy elhiszik magukról, hogy nem az emberi hülyeség, hanem valami általuk termelt valódi érték miatt lettek sikeresek. Jellemzően ezért szoktak a pilótajáték cégek is egyik napról a másikra bebukni.
  • Komolytalan
    #109
    Egy olyan cég, ami évente 150%-ot növekszik, nem feltétlenül van túlárazva. Volt olyan negyedéve, hogy 40MUSD volt a nyeresége, a profit grafikonján látszik, hogy össze-vissza változik, mert elég agresszíven fejleszt. Pl 1 év alatt megnégyszerezte az alkalmazottai számát, jelenleg 2000 alkalmazottja van, aminek ha csak a fele fejlesztő - mert ugye értékesítést jelenleg az FB végzik -, az akkor is azt jelenti, hogy komolyabb fejlesztési potenciálja van, mint a 4-5Mrd-ra értékelt EA-nak vagy Activision-Blizzardnak. Minden esély megvan arra, hogy a WoWhoz hasonló következő nagy kaszát a Zynga produkálja. Ezenkívül eddig gyakorlatilag letojta az értékesítést - annyi profitot termelt, ami muszáj a fennmaradáshoz, de ami szerződése van a FB-al, az vicc. A Yahoo-tól kezdve a Google-n át mindenki kopogtat nála, hogy - komoly pénzekért - az ő oldalukra (is) vigye át a játékait. 232millió aktív felhasználója van, ebből 60millió napi szinten aktív. Ez durva szám, attól függetlenül hogy micropaymentes játékai vannak, ez akkor is 20 db wow, de ha a wow-ot kivesszük a kosárból, akkor más cégekkel összehasonlítva közel 100-as szorzójú felhasználói bázisa van. Ez a cég - bármilyen furcsa - csak most indul be. Kezdésnek meg ez amit csinált legalábbis durva.

    A stílusomról meg annyit, hogy amilyen az adjon isten, ugyebár. Te is megnézheted hogy kezdted a leugatást, szóval továbbra is sz.rjál sünt. A teljességgel fogalmatlan, de legalább magas lóról pofázó Papizé meg sanyix típusú alakoktól meg kiráz a hideg. Kb azon a szinten van amit csinálnak, mintha én bemennék egy orvosi fórumra, és megmagyaráznám a dokiknak, hogy agyműtétet csakis pajszerral, mert az a trendi. A dokik velem ellentétben finom, megfontolt emberek, mégis csípőből kiállítanák a hülyeségi bizonyítványomat.
  • gombost
    #108
    A helyzet valóban más, de! Különösebb közgazdaságtani óra nélkül: az éves bevétel 100 millió USD és 10 milliárd USD-re becsülik a cég értékét. Ez százszorosa a bevételnek. Nincs kicsit túlárazva?
    " Idejöttél, első hozzászólásodban már a zsebemben turkáltál (állását féltő flashes programozó, stb). "
    Tudod eszembe nem jutott a zsebedben nyúlkálni, de kicsit irritáló vagy. Itt egy tök jó topik, a html5-ről. Szépen meg lehetne beszélni az előnyeit, hátrányait, ki mit lát benne. Itt vagy te, aki flash-el foglalkozol. Tudnád képviselni a másik oldalt. De nem, ahelyett, hogy normálisan leírnád a véleményedte, érvelnél, stb, inkább nekiesel mindenkinek, aki bántani meri a szeretett flash-edet, mint valami 10 éves gyerek, az új matchboxával. Ne is haragudj, de elmész te a p.csába.
  • Komolytalan
    #107
    Az a baj hogy nem érted a piac működését. Ha mondjuk a MOL talál egy k.rva nagy olajmezőt, akkor miért megy föl rögtön az értéke? Hiszen a tavalyi profitja nem lett tőle több. Ezekben a cégekben növekedési potenciált látnak, ugyebár a Zynga per pill megengedi magának azt a luxust, hogy:
    - a micropayment bevételeinek 30%-át megkapja a FB
    - a teljes reklámbevételét megkapja az FB.

    Ez pl. változhat a közeljövőben - gondolom nem poénból vettek negyed év alatt 50millió USD értékű eszközt -, és akkor rögtön másképpen fog festeni a mérlege.
  • Komolytalan
    #106
    Elmész te a p.csába - személyeskedés nélkül. Idejöttél, első hozzászólásodban már a zsebemben turkáltál (állását féltő flashes programozó, stb). Szóval szarjál sünt öregem.
  • Komolytalan
    #105
    Nézzük csak a különbséget a jelenlegi helyzet, és a dotcom lufi kipukkanása (1999) között:
    - 1999-ben betárcsázós net volt a meghatározó, helyenként percdíj alapon. Az internet drága volt, sőt a számítógép is.
    - 2011-ben a legkisebb falukban is átalánydíjas szélessávú net van (minimum 20x olyan széles mint 99-ben). Az internet olcsó, sőt számítógép se kell hozzá, elég egy jobb telefon.

    - 1999-ben a .com cégeknek nem a profitra, hanem a terjeszkedésre koncentráltak (a látogatószám, vagyis kvázi a piac lefedése határozta meg a cég értékét). Ezzel párhuzamosan brutális veszteségeket termeltek, és folyamatos tőkeinjekciókkal tartották magukat életben.
    - 2011-ben a Zynga éves profitja 100M USD környékén van.

    - 1999-ben a hirdetési piac marginális része volt a web. Egy országos portálon annyiért lehetett hirdetni, mint egy megyei napilapban (mert kb ugyanannyian olvasták).
    - 2011-ben a hirdetési piac meghatározó része a web. Egy országos portál napi látogatottsága versenyben van a kereskedelmi tv csatornák nézettségével, és többszöröse az országos napilapoknak.

    Magyarán aki szerint ugyanaz a helyzet, mint a .com lufi kipukkanásakor volt, az szűk látókörű, és buta.
  • Komolytalan
    #104
    DVD meg Zynga hasonlat annyira sántít, hogy jobban nem is tudna. DVD egy elterjedt, befutott szabvány, Blu-ray sokkal később jött. Zynga meg a fasorban se volt, amikor az EA, Activision, Blizzard már meghatározó tényezők voltak a játék piacon.
    Az lehet hogy a Zynga átvált flashről html5+JS-re (végülis van profitja, amit elégethet egy ilyen balf.sz lépésre), de hogy te mobilon html5+js alatt nem fogsz játszani 5 éven belül az 7szentség. Egyszerűen nincs meg hozzá a mobil eszközöknek a sebessége. Amik most mobil eszközben vannak procik, azok nem érik el egy P4 teljesítményét. A többmagosok se, még úgy se hogy 1 mag teljesítményét szorozzuk a magok számával, ami elég durva csalás.
  • Komolytalan
    #103
    Tudod-e hány alkalmazottja van a Zyngának? 2000. Szerinted ennyiből futja portolásra? És hány játékosa van? Sok millió. Ennyi kedvéért megéri portolni?
  • Komolytalan
    #102
    Nem gondolhatod komolyan hogy ekkora litániára válaszolok. De hogy ne érezd hogy egy darab sz.rnak se nézlek, egy felvetésedre azért kapsz választ:
    "Javits ki ha tevedek, de a flash az nem VM-ben fut? Es a flash plugin meg a Dalvik VM-ben? Szoval a flash programod mar ket VM-et fog hasznalni?
    Ez amugy egyszeruen igenytelenseg. Peldaul azert is fejleszthetnel, hogy ne meruljon le az aksi olyan gyorsan. Vagy, hogy olyan emberek is hasznaljak, akiknek averziojuk van a flash-tol vagy egyszeruen nem akarnak/tudnak egy flash plugint felrakni. Esetleg, hogy tudjon futni off-line is. Soroljam meg?"

    Androidon hogy kerülöd ki a Dalvik VM-et? Egyébként a Dalvik VM annyit számít, hogy egy 1Ghz-s ARM processzor kb 1/10-1/20 sebességet produkál mint egy 2.5Ghz-s I5-ös proci 1 magja flash alatt (lemértem). Figyelembe véve hogy az ARM proci architekturája (pl cache ellátottsága) néhány fényévnyire van az i5-ös prociétól, ez kb azt mutatja hogy a VM kvázi semmit se lassít. Nyilván lassú procin nem fogok akció játékot csinálni - azt csinálja meg natív kódban, aki akarja. Egy üzleti alkalmazás azonban nem pörög-forog-csillog-puffog, hanem leginkább nyugalmi állapotban van. Aztán adatot kap, feldolgozza, megjeleníti, és megint nyugalmi állapotba kerül. A nyugalmi állapotban lévő flash/flex alkalmazás nem fogyaszt CPU-t. 0%, androidon, macen, winen - mindenen. Nem merül tőle az aksi. Nem ír át biteket, csak jelentéktelen mértékben (a fő időzítő szál fut csak). Mikor csinál valamit, akkor a sebessége a legtöbb, amit böngészőben el lehet érni. Natív kódban nyilván lehetne jobbat csinálni, de ha az értékesítő kolléga azt mondja egy kliensnek, hogy figyusz, megcsináljuk natív iOS/Androidra is a kódot, nem csak webesre, de ezentúl nem 200eFt lesz a havi előfizetési díj, hanem 550eFt, akkor azt fogja mondani a kliens, hogy ne csináljátok meg, mert a jelenlegi is tökéletesen megfelel. És lenyeli azt a 3 percet amivel hamarabb töltőre kell raknia a készülékét.
  • gombost
    #101
    Akkor ismét leírom: google a barátod. Ettől hangos az internet már ideje. Ott van két cím, az előző hozzászólásomban, az már egy jó kiindulási alap. :)
  • Sir Ny
    #100
    Én ehhez kértem linkt:

    "Minden (mondom _minden_) hozzáértő elemző, nem hozzáértő blogger, utolsó senki fórumozó a dotcom2.0-ról beszél és pont a Zyngával kezdődik az egész."

    Nem ahhoz, hogy mi lesz szerinted. Kezdheted mondjuk minden, azaz minden hozzáértő elemző felsorolásával, de mondjuk elég lesz nekem három, azaz három hozzáértő elemző, aki nem nyomi kis blogger, és dotkomlufi2-ről beszél.
  • gombost
    #99
    Egy csodálatos kép, a második link egyik hozzászólásában, ami nagyszerűen összefoglalja a lényeget:
    http://www.bitport.hu/images/1105/kozossegi-lufi-vagy-valodi-sikersztori-bitport-hu-NAGY.jpg
  • gombost
    #98
    Google a barátod, de:
    http://www.independent.co.uk/news/business/analysis-and-features/bubble-20-will-the-new-dotcom-boom-go-bust-2216115.html
    Magyarul:
    http://dotkom.blog.hu/2011/06/10/keszulodik_az_evtized_tozsdei_bloffje
    stb...stb...
    De nem kell ehhez link. Párszáz millió dolláros éves nyereség (vagy veszteség!, mint a Groupon) mellet több (tíz)milliárd dollárnyira értékelni egy céget? Nonszensz
  • Sir Ny
    #97
    "Minden (mondom _minden_) hozzáértő elemző, nem hozzáértő blogger, utolsó senki fórumozó a dotcom2.0-ról beszél és pont a Zyngával kezdődik az egész."

    linkt!
  • Sir Ny
    #96
    Igaz, de az a 92% az a világ fizetős felhasználóinak a fele.
  • gombost
    #95
    Bocsánat, hülyeséget mondtam, mert a LinkedIn és a Groupon voltak a kezdet.
  • gombost
    #94
    "nem kell félteni az állását, mint a roppant szellentős gombóc kolléga megjegyezte lejjebb"

    Ha már a netikett fogalma ismeretlen számodra, most megkérlek, hogy a személyeskedést fejezd be. Nem szívesen megyek bele egy flame war-ba, de az értelmi képességeidet elnézve rövid úton taposnálak bele a földbe.
  • gombost
    #93
    "Az a név mond-e neked valamit hogy Zynga? Tudod, az a cég, ami "gagyi" flasheket gyárt, mégis többet ér mint az EA vagy az Activison Blizzard."

    Nos, innentől kezdve nincs miről beszélnünk. Ez a két mondat a tökéletes hozzá nem értésedről tanúskodik. Innentől kezdve biztos vagyok benne, hogy valami OKJ-s tanfolyammal a hátad mögött csinálod a hétszámjegyű összegeket érő prezentációidat.
    Ha ilyen régi motoros vagy a szakmában, nyilván emlékszel a dotcom lufira. Azonban úgy látom az már meghaladja a képességeidet, hogy utána olvass a dolgoknak. Minden (mondom _minden_) hozzáértő elemző, nem hozzáértő blogger, utolsó senki fórumozó a dotcom2.0-ról beszél és pont a Zyngával kezdődik az egész.
  • Adam815
    #92
    A HTML5-ben sok lehetőséget látok, de egy valami lassítani fogja az elterjedését: Microsoft. Az IE9 egy borzalmas HTML5 szabvány terén, és persze CSS3-al is ez a helyzet, míg a konkurensek messze felette állnak! Ráadásul az IE9 csak Vista és Win7-re érhető el. A nagyon amatőr felhasználók leragadtak az IE6-IE8-nál, mert XP-t használnak. Persze, ha gyengébb a gépe, érthető, de ezt akár cégekre is el lehet mondani, nekem ezzel nem lenne gond, de ott van a Chrome és Firefox, szerintem a két legjobb böngésző ezen szabványok terén - a Chrome a jobb, bár a Mozilla összeszedte magát rendesen ilyen téren! De amíg ennyi IE felhasználó van, addig nem sok esélyt látok a HTML és CSS3 elterjedésére, pedig szépen fejlődnek ezen szabványok, és személyszerint engem lenyűgöznek a fenti szabványokat használó demok. Van okom gyűlölni a Microsoftot a W3C szabványait figyelmen kívül hagyják! Miért jó ez nekünk? Hát semmiért, miért jó ez nekik? Nos erre nem tudom a válasz...
  • asgh
    #91
    Csak azt nem értem, hogy ha a flash ennyire megkerülhetetlen, akkor miért vannak el olyan jól nélküle azok az emberek, akik kikapcsolják, vagy az eszközeik nem támogatják?
    Szal biztos üzleti megfontolások állnak az Apple lépése mögött, hogy nem támogatják az iOS-en a flash-t, de egy dologra jó volt: sokak meglepetésére bebizonyította, hogy a flash egyáltalán nem nélkülözhetetlen a mindennapi élethez.
    Ami a Zyngát illeti: ez kb. olyan érvelés, mint ha a DVD-t, mint jövőbe mutató formátumot támogatnánk a végsőkig mondjuk a Bluray vagy az online HD videózással szemben, mert hogy mekkora DVD eladásokat produkált idén a filmipar.
    Egy tartalomgyártó nyilván abban gyárt, ami a legelterjedtebb. Ha néhány éven belül kihal a flash és helyette HTML5 jön, akkor a Zynga is váltani fog. Pl. nem tartom valószínűnek, hogy hosszabb távon ne álljanak rá a mobil eszközökre, márpedig a legtöbb tartalomszolgáltató a mobilra optimalizált tartalmait nem flash-re alapozza, sőt gyakran pont a flash miatt kell egyáltalán külön mobilra optimalizált verziókkal előállniuk.
    A másik vicces dolog a Zyngával kapcsolatban, hogy ha az apple usreket en bloc le lehet hülyézni, mert hogy vakon követik Steve-et a flash nélküli sötét jövőbe, akkor mit szóljunk a Facebookos-Farmvilles agyhalottakról, akik virtuális játékpénzre költenek milliárdokat? Mert a Zynga kb. belőlük él. A konzum zombi jó zombi, ha a favorit platformon tolja?
  • Papichulo
    #90
    "Tudod, az a cég, ami "gagyi" flasheket gyárt, mégis többet ér mint az EA vagy az Activison Blizzard."

    Remek peldat hoztal fel! Es azt peldaul te tudod-e, hogy a Zynga iPhone es android alkalmazasai mar nem flex-ben keszulnek, nem a windows-os flash programot probaljak raeroszakolni ezekre a platformokra, hanem mindegyik native code-u port? Nem tudtad. Sejtettem. Biztos ott is hulyek vannak es nem kerdeztek meg teged, hogy mennyivel is jobb lett volna az altalad idealizalt megkozelites.
  • Papichulo
    #89
    "Így aki ért hozzá, annak könnyen lehet helye (nem kell félteni az állását, mint a roppant szellentős gombóc kolléga megjegyezte lejjebb), és pénze is lesz, sok."

    Ne menjunk bele ebbe a dologba, de en azert egy SAP vagy iOS vagy Android programozonak nagyobb jovot josolnek. Meg mindig fenntartom, hogy a flash az egy jatekszer, ami rengeteg dologra alkalmatlan.

    "Vagy megint csak kerestél valamit a googleval, és úgy teszel mintha értenél hozzá?"

    Te mivel bizonyitottad, hogy a flash az tokeletesen mukodik minden platformon? Mit linkeltel ezzel kapcsolatban? Probaltad? Linkeltem cikkeket a konkret elmenyekrol, siralmasak. Neked van tapasztalatod ezekkel kapcsolatban? Vagy meg csak a google-t sem hasznaltad?

    "Visszanyeri a tárgy kódból a változó/függvény/osztály neveket? Vagy legenerál pár mega AS kódot variable1, variable1546 névvel?"

    Mert a js kodon nem lehet vegig futtatni a feltoltes elott egy programot, ami atnevezi az osszes valtozot variable1-tol variable1546-ig? Vagy a fuggvenyneveknek egy random string nevet ad? Talaltam is ra alkalmazast: http://www.jasob.com/
    De ha neked ennyire fontos a biztonsag, akkor megintcsak ott vagyunk, hogy a leforditott code sokkal biztonsagosabb, mint a flash.

    "Egyébként vannak ezen decompilerek működését megakadályozó swf post-processzorok, meg kézzel is lehet bele írni olyan kódrészletet, amitől ez olyan exceptiont dob, hogy öröm lesz nézni."

    Amig ki nem jon az uj verzio, ami meg mar nem fog exceptiont adni. Ne mondd nekem azt, hogy egy swf programot lehetetlen visszafejteni!

    "Az hogy az apple nem tud egy tisztességes böngészőt írni, ahol sandboxban futtatja a pluginokat nem az Adobet minősíti."

    A firefox bug reportok arrol arulkodnak, hogy nem csak az Apple-nek van problemaja a bongeszo irassal, ez is hemzseg a flash fagyasoktol, de nyilvan egy Apple VP nem fog mas bongeszokre hivatkozni. Mindegyikkel gond van.
    Es az is az Adobe-t minositi, hogy UGYANAZ a kod, ami windows-on normalisan mukodik, OSX-en nem, sem Androidon, sem Linuxon. Mit nem tudsz ezen felfogni? Oszinten!

    "Az almatársadalomban a desktop alkalmazások jellemzően ellenőrzöttek ilyen szempontból"

    Ki ellenorzi oket? Azt ugye tudod, hogy a Mac-ekre barmilyen programot fel tudsz rakni? Van ugyan app store, de az inkabb a disztribucio elosegitesere jott letre es eleg kicsi szeletet hasit ki a teljes eladasbol. Amugy pedig rengeteg programot tolthetsz le vagy vasarolhatsz boltban es ezekkel kapcsolatban semmilyen korlatozas nincs.

    " ezért komolyabb kódok flashben szoktak készülni"

    Mik azok a komolyabb kodok? Otletem sincs. Mi az amihez feltetlenul a flash szukseges? Amit nem lehet megoldani egyeb modszerekkel.

    "Natív kódot meg minek is gyártsak?"

    Javits ki ha tevedek, de a flash az nem VM-ben fut? Es a flash plugin meg a Dalvik VM-ben? Szoval a flash programod mar ket VM-et fog hasznalni?

    Ez amugy egyszeruen igenytelenseg. Peldaul azert is fejleszthetnel, hogy ne meruljon le az aksi olyan gyorsan. Vagy, hogy olyan emberek is hasznaljak, akiknek averziojuk van a flash-tol vagy egyszeruen nem akarnak/tudnak egy flash plugint felrakni. Esetleg, hogy tudjon futni off-line is. Soroljam meg?

    "Megkockáztatom lassabb is lesz mint a flashes cucc"

    Ha mindket platformon optimalis programozot veszunk, akkor hogyan tudna mar egy adott hardware-en egy olyan program gyorsabb lenni, ami egy plusz layer-t iktat a vegrahajtasba? Ha a flash ennyire tokeletes 2D-ben, akkor peldaul miert nem irnak minden rajzprogramot flash-ben? Gyorsabb lenne a Photoshop is flash-ben, mivel abban "agyonoptimalizált filterek" vannak? A PS-ben meg nem tudtak jobban megirni ezeket? A flash 11 megjelenesevel meg mar minden jatekot is flash-ben fognak fejleszteni mert az annyira agyonoptimalizalt. Ugye? Na ne nevetess! Csoppet elfogultnak tunsz! :)
  • Komolytalan
    #88
    Az a név mond-e neked valamit hogy Zynga? Tudod, az a cég, ami "gagyi" flasheket gyárt, mégis többet ér mint az EA vagy az Activison Blizzard. Gyorsan nézz utána, mert most mennek tőzsdére, még kaphatsz a részvényeikből, ha már a játékaikat sose fogod látni.
  • Komolytalan
    #87
    Desktop alkalmazást 3 évig fejlesztettem (PowerBuilder+Sybase), 2000-ben jöttem át webes területre. Interaktív prezentációt leírtam hogy miért készítek (mellékesen, a nagy alkalmazás fejlesztése mellett): mert könnyű, buktató mentes, azonnali, és jó pénz.

    A prog.hu-n nem 2 flash project van (én is 3-at soroltam fel kb utolsó 2 hétről), de végülis tökmind1 hogy hány van - a lényeg az hogy nincs rájuk jelentkező. Így aki ért hozzá, annak könnyen lehet helye (nem kell félteni az állását, mint a roppant szellentős gombóc kolléga megjegyezte lejjebb), és pénze is lesz, sok.

    ""Engedd meg hogy az összes orbitális ökörségre ne reagáljak amit írtál"
    Persze, nem is kell. Elvegre ez csak a kulturalt vita alapja..."
    Mégis mire reagáljak? Belinkelsz egy swf decompilert? Próbáltad? Biztos vagy benne hogy működik, rátennéd egy havi fizud? Vagy megint csak kerestél valamit a googleval, és úgy teszel mintha értenél hozzá?
    Visszanyeri a tárgy kódból a változó/függvény/osztály neveket? Vagy legenerál pár mega AS kódot variable1, variable1546 névvel? Egyébként vannak ezen decompilerek működését megakadályozó swf post-processzorok, meg kézzel is lehet bele írni olyan kódrészletet, amitől ez olyan exceptiont dob, hogy öröm lesz nézni.

    Faszari és plugin + Jobs probléma:
    Az OSX egy unix, az elvileg nem fagyhat le. Az hogy az apple nem tud egy tisztességes böngészőt írni, ahol sandboxban futtatja a pluginokat nem az Adobet minősíti.
    Egy ámítógépet _bármilyen_ programozási nyelven írt szoftverrel le lehet terhelni, el lehet fogyasztani a memóriáját, és - ha nem védett környezetben fut a kód - akkor le is lehet fagyasztani. Az almatársadalomban a desktop alkalmazások jellemzően ellenőrzöttek ilyen szempontból, vagyis ami nem megfelelő minőségű, az nem kerül be az almabótba/hamar kikerül onnan. A weboldalak azonban nem eshetnek át ilyen ellenőrzésen, egyszerűen mert túl sok van belőlük.
    Ezért futtatja pl a FF plugin-containerben a plugineket (pl flasht is) - gondolom az almás faszari nem képes ilyesmire, azért fagy.
    Megjegyzem weben kliens oldalon nincs túl sok programnyelv: Flash, JS, oszt jónapot. Tehát sokmindenben nem lehet sz.r-t írni. Jó persze van még JAVA applet, amit senki se használ, SL, meg pár még egzotikusabb vacak - de elterjedt az a Flash és a JS. A JS-hez nincs komoly fejlesztő környezet beépített designeri felülettel, debuggerrel, profilerrel, kisf.szommal, flashhez meg van, ezért komolyabb kódok flashben szoktak készülni, vagy irtózatos pénzek árán JS-ben.

    Marad még hogy fejlesszek Eclipseben natív kódot Androidra. A Flex (Flash Builder) egy Eclipse, vagyis ez a rész stimmel. Natív kódot meg minek is gyártsak? Hogy utána ne tudjak belőle minimális változtatással Win/OSX alatt használható alkalmazást faragni? Boldogok lesznek a főnökeim, hogy drágábban tudok kevesebb platformon futó alkalmazást gyártani nekik? Nem hiszem. Jó lesz az, hogy telepíteni kell az alkalmazást, ahelyett hogy beírnak egy sort a böngészőbe? Hány plusz vevőt hoz az, hogy a demót is telepíteni kell? Mi az előnye a natív kódnak? Az hogy kevesebb CPU-t fogyaszt? Ha jól meg van írva egy Flex/Flash alkalmazás, az se fogyaszt sokat, mondjuk 2D-ben maradva (11-es playertől jöhet a 3D is). Másik oldalról: ha ugyanazokat az effekteket akarjuk elérni egy 2D desktop alkalmazással, akkor az is többet fogyaszt. Megkockáztatom lassabb is lesz mint a flashes cucc, mivel abban nincsenek meg ugyanazok az agyonoptimalizált filterek, bitmap toolok amik a flash playerben - natív kódként - benne vannak, és amiket a flashből csak függvényként hívok vagy egyszerűen lerajzolok.
  • gombost
    #86
    Ezzel még semmit nem bizonyítottál. A komáromi Nokia gyárba is folyamatosan keresnek a gyártósorra munkásokat.

    "Prezentáció készítés: 2 hetes könnyű meló, 2-3 fő számára (1 fejlesztés, 1-2 tartalmi rész), és 7 jegyű összeg folyik be érte. Ezért megéri félretenni a nagy alkalmazást, amit fejlesztek - szerinted nem?"

    Ha-ha.

    A flash-es weboldalaknak már egy ideje csengettek. Persze vannak dolgok, amikre még mindig használnak flasht és vannak olyanok, akik megragadtak a 2000-es évek elején és ragaszkodnak a teljesen flash alapú oldalhoz. Sőt, meg merem kockáztatni a flash egy jó dolog is lehetett volna. De nem lett. Én például nem is vagyok hajlandó feltenni a gépemre (és ezzel nem vagyok egyedül). Persze ettől függetlenül van létjogosultsága, csak be fog szűkülni a piaca.

    Arra azért még szeretnélek megkérni, hogy próbálj meg normálisan vitázni. Az emberek nagy részét meg tudnád győzni az álláspontodról (mert egész jól érvelsz),csak egy ordas nagy paraszt vagy.
  • Papichulo
    #85
    Az ember azon kijelentesere reagaltam, hogy szerinte hazugsag az, hogy OSX-en problemak vannak a flash-sel.
    De androidon sem fenekig tejfel az elet:
    "After spending time playing with Flash Player 10.1 on the new Droid 2, the first Android 2.2 phone to come with the player pre-installed, I’m sad to admit that Steve Jobs was right. "
    http://blog.laptopmag.com/mobile-flash-fail-weak-android-player-proves-jobs-right

    Amugy ha ket technologia kozott mindossze annyi a kulonbseg, hogy az egyik a piac kozel 100%-at lefedi, a masik meg mondjuk 90%-ot, akkor egy donteshozo szempontjabol nem kerdeses a preferencia.
  • Attila1234
    #84
    Bár Steve Jobs minden szava szentírás, és automatikusan térdre kell rogyni minden előtt, ami Apple vagy, amit az Apple támogat, bátorkodom megjegyezni, hogy a világ PC felhasználóinak a 92%-ának tökéletesen mindegy, hogy a Mac OS-en szarul fut a Flash, és valószínűleg az Adobe is így van vele. Azokon a helyeken, ahol jól kell futnia egy Flex alkalmazásnak, jellemző módon Windows PC-t használnak.
  • Papichulo
    #83
    "Engedd meg hogy az összes orbitális ökörségre ne reagáljak amit írtál"

    Persze, nem is kell. Elvegre ez csak a kulturalt vita alapja... nem a te asztalod. Bar erdekelne, hogy mit tudnal reagalni az Apple VP beszedere, ahol kerek-perec megmondja, hogy szar a flash plug-in OSX-en es a fagyasok legnagyobb reszeert az felelos, mely kijelentes direktben cafolja a te "tokeletesen megalapazott" velemenyedet, hogy mindez hazugsag!

    Az, hogy te egy meghatarozott mondatomat probalod elemezni, annak ellenere, hogy azt egeszebe nem birtad felfogni, az meg mar csak teged minosit. Dehat nem veletlenul vagy flash fejleszto es nem pedig valami "igazi" kornyezetben dolgozol :) Igaz valakinek azokat az "interaktiv prezentaciokat" is el kell keszitenie. :)

    ps: "Ha pl Firefoxos AdBlockot használsz, az nem flasht blokkol"

    Ismet szovegertesi elegtelenseg. Az ember flash-blocker-rol beszel, ami nem listabol dolgozik, hanem egyszeruen ignoralja a flash embedded object-et. En is elsokent telepitem ezt!

    ps2: Elnezest a vegen levo szemelyeskedesert, de ezt nem tudtam kihagyni... bar az, hogy a prog.hu-val - ahol mar 2(!!!) flash project is van - probalod a sajat szakmadat igazolni, egy kicsit nevetseges. Raadasul ugy erzed, hogy alattad mar csak a php fejlesztok vannak a programozoi hierarchiaban... na ez is poenos. :)

  • Attila1234
    #82
    Abból az egyébként téves feltevésből indulsz ki, hogy a Flash csupán arra való, hogy optimalizálatlan, erőforrás-zabáló bannereket gyártsanak benne, pedig ezen mér rég túl lépett az Adobe, és már nem is igazán érdekli. A jelen és a jövő a Flex-ben van, és a Rich Internet Applicationökben. Az, hogy téged ez nem érdekel egyáltalán nem baj, mivel te ilyenekkel jó eséllyel itt Magyarországon (ahol még mindig menőnek számít egy HTML űrlap) nem is fogsz találkozni, de vállalati környezetben egy igen hatékony és kedvelt fejlesztői környezet.
  • Komolytalan
    #81
    Ha pl Firefoxos AdBlockot használsz, az nem flasht blokkol, hanem egy lista alapján adszervereket (gifestől, szöveges bannerestől, mindenestől). Illetve bizonyos paraméterek alapján felismer flash és egyéb részeket a htmlben (pl ha a méret 468x60, az több mint gyanús). Én itt az sg.hu-n se látom a hozzászólások szövegében a szavak linkké konvertálását se, ami kikapcsolt AdBlockkal látható. Ettől függetlenül bármely flashes oldalt tudom használni, bekapcsolt AdBlockkal. Erről a hirdetők tudnak, mivel ha egy banner blokkolva van, akkor a böngésző eleve le sem tölti az adszerverről az swf/gif/js/akármi fájlt.

    Az iOSre már az iPhone1 megjelenése után rövid idővel készült flash player, az letölthető is volt a store-ból, de Jobs papa letiltotta, mert abban neki nincs üzlet, ha böngészőssel váltják ki az egyébként fizetős alkalmazásokat. Air alkalmazást most is lehet iOS alá csinálni, az meg semmi más mint egy swf, amit átküldünk egy iOS packageren, bővebben itt. El kell keserítselek - amiket most használsz iPhoneon az lehet hogy "procizabáló" flash, csak te nem tudod róla.
  • kpbendi
    #80
    Egyet árulj el légyszíves: ha a Flash akkora über szabvány, hogy megkerülhetetlen, akkor miért tudok teljesen jól ellenni az esetek 99%-ában bekapcsolt flash blokkolóval? Meg az a pármillió iOS eszköz használó flash támogatás nélkül? (Ja persze azok Jobs zombik ugye, akik minden megkajálnak, ha Steve aszongya nekik, el is felejtettem mi a menő duma "hozzáértő" körökben bocsi.)
    Engem, mint végfelhasználót rohadtul nem érdekel, hogy a programozónak miben könnyebb dolgozni, a végeredmény érdekel, márpedig ha a flash miatt 100-on pörög a proci és lezabálja a laptop aksiját, akkor az bizony le lesz kapcsolva, és akkor kb. 0-t ér a flash programozó munkája.
    Erre pedig előbb-utóbb a megrendelők is rá fognak jönni, mert ha a bannerjeiket blokkolják a flash miatt, akkor azoknak erősen csökken a reklámértéke.
  • Komolytalan
    #79
    Látom nem fogod a lényeget. Ha a google csinál egy olyan alkalmazást, amivel feltöltesz egy képet, ő meg megmondja hogy ki van rajta, akkor azon nem a browse gomb meg a feltöltő script lesz a k.rva nagy érték, hanem a backend algoritmus és az adatbázis, amire támaszkodik. De attól még van másféle alkalmazásra igény.
  • Komolytalan
    #78
    Mit nézzek meg egy rögzített videon? Tudok én neked olyat is gyártani, amin a gmail fél percig töltődik. Akkor ennyi erővel a html/js is szar?
  • Komolytalan
    #77
    Állást féltő programozó? Nézz már szét mondjuk itt: prog.hu állás topic
    Van 2 flash/flex állás ajánlat, illetve egy FMS (szerver oldali AS) állás ajánlat, amire hetek óta senki se jelentkezett. Vajon miért? Talán csak nem azért, mert a normális Flash/Flex programozóknak bőven van munkája? Ugyanitt nézd meg a php/html/stb melókat: egy nap alatt 3-4 jelentkező írja be hogy privi/mail ment.

    Prezentáció készítés: 2 hetes könnyű meló, 2-3 fő számára (1 fejlesztés, 1-2 tartalmi rész), és 7 jegyű összeg folyik be érte. Ezért megéri félretenni a nagy alkalmazást, amit fejlesztek - szerinted nem?
  • Komolytalan
    #76
    Engedd meg hogy az összes orbitális ökörségre ne reagáljak amit írtál, hadd emeljek ki csak egyet, hogy lásd miért idegesítenek a hozzád hasonló okoskodó, témához bevallottan nem értő kontárok:
    "Online mindent meg lehet csinalni HTML-ben. Hogy most ehhez javascriptet vagy php-t hasznalsz, az tokmindegy. Bar szerintem a php az sokkal jobb, mivel az nem az en eroforrasaimat hasznalja. De tisztaban vagyok vele, hogy mindenre ez sem jo, ezert kell a js is. Minden masra native code!"
    1. mondat: légből kapott állítás. 2. mondat: katyvasz - JS kliens oldali, php szerver oldali, ezek közül max a js-t lehet a html részének nevezni, de ez se korrekt megfogalmazás. 3. mondat: további katyvasz - egy kliens és egy szerver oldali eszköznek az összemérése. 4. mondat: valahogy keverednél már kifelé a hülyeségből. 5. mondat: irreleváns.
    Szóval állítasz valamit, annyi szakmai alappal, amennyivel egy állatorvos is állíthatná. Az állításod alá próbálod támasztani szakmainak látszó, de egyébként minden alapot nélkülöző bla-blával. És csodálkozol hogy miért mondom rád hogy hülye vagy a témához.
  • sanyicks
    #75
    Ez most hogy jön ide hogy mi az érték? Guglinál tele van js-el minden (pl maps, gmail, kereső is). Konkrétan a krómos alkalmazások fele is js meg html5.
  • sanyicks
    #74
    Igeen? Nézd csak a böngésző cpu használatot léptetésnél, és nézd milyen simán megy? (ahhoz képest hogy a fraps 20 fps-re volt állítva, de láthatóan még azt sem éri el)